Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Filmajánlók,sorozatok,vélemények,csevegő...

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1719

Re: Filmajánlók,sorozatok,vélemények,csevegő...

Hozzászólás Szerző: -KP- »

fapaci írta:
2019.12.15., vas. 20:14

Jah, újabb két "hiba" jutott eszembe az Expanse-ból, de mivel közben kiderült, hogy ez Aszpirin kolléga számára az évezred sorozata, le sem merem írni. :rolleyes:
Egyrészt írd le nyugodtan, másrészt ha szerinted nem ez az évezred scifi sorozata, szívesen fogadjuk az ajánlásokat.

Egyébként végeztem a negyedik évaddal. A fikció itt már kezd durvulni rendesen, szóval aki nagyon akar, biztos fog majd hibákat találni benne. Bár gyanítom a könyvben sokkal részletesebben ki lettek fejtve egyes részek.

Coyoman
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 122

Hozzászólás Szerző: Coyoman »

Nagyon másképpen látunk dolgokat, számomra egyértelmű evidencia az, amit venomer írt az Ad Astra kapcsán. A célját vesztett, vagy azt soha meg nem találó ember bolyongása a sötét semmiben. Szimbolizálva a modern társadalomban való (nem)létezés magányát. Hibáztatva múltját-jelenét, felelőssé téve bárkit és bármit egészen addig a pontig, amíg el (nem) jön beismerése bizonyos dolgoknak.
Vártam nagyon, szépen fényképezett, ám borzalmasan közhelyes és felületes szellemi lötyögtetés az első perctől az utolsóig. Kicsit meg is sajnáltam Brad barátunkat, nem rajta múlott, a Gravitáció "fényévekkel" koherensebb volt minden szempontból.

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6367

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

fapaci írta:
2019.12.15., vas. 20:14
venomer írta:
2019.12.15., vas. 19:05
A süketszobába integrált ablak és a körötte lévő csökkentett csillapítók dolga szerintetek rendben volt?
Annál a jelenetnél azért összerándult az arcizmom. :D Süketszobán soha nincs ablak. Ez egy kis hangstúdió akart lenni, csak túl látványosra vették az akusztikai kezelést.

Jah, újabb két "hiba" jutott eszembe az Expanse-ból, de mivel közben kiderült, hogy ez Aszpirin kolléga számára az évezred sorozata, le sem merem írni. :rolleyes:
Megtisztelsz, de azért nyugodtan ird le :D
Pontosítsunk ismét: szerintem eddig az évezred sci-fi sorozata, korábban is ezt írtam. És azt, hogy a hibákat nagyítóval kell benne keresni, nem azt, hogy nincsenek. :D
A 4. évadba még nem kezdtem bele.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11278
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

venomer írta:
2019.12.15., vas. 19:05
A süketszobába integrált ablak és a körötte lévő csökkentett csillapítók dolga szerintetek rendben volt?
Annál a jelenetnél azért összerándult az arcizmom. :D Süketszobán soha nincs ablak. Ez egy kis hangstúdió akart lenni, csak túl látványosra vették az akusztikai kezelést.

venomer
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 440

Hozzászólás Szerző: venomer »

Aszpirin írta:
2019.12.15., vas. 17:11
Sajnos az Expanse-ba még neem volt időm belekezdeni, de végre végignéztem az Ad Astrát.
A filmet alapvetően kedveltem, Brad Pitt játéka ott van a szeren, A film tempója sem zavar, a témája egész jó, de... sajnos van DE. A film második részében még a Gravitációban lévőknél is szembeötlőbb logikai bukfencek és tudománytalanságok vannak. Túl zavaróak számomra. A probléma “megoldását” pedig egyszerűen nem értem... mitől lenne ez megoldás az alapproblémára, vagy esetleg már az alapproblémát sem értettem?

Kár ezekért, mert egy ilyen filmre már rég vártam, és akár nagyon jó is lehetett volna, az első óra alapján legalábbis nagyon ígéretes volt...

Hard sci-fi filmes szemmel nézve részemről picivel jobb, mint a Gravitáció, de csak kicsivel, és ez a valamivel összetettebb történetnek és természetesen Brad Pitt játékának köszönhető. Ezért nagy jóindulattal részemről 7/10. De sajnos ez is lehetett volna több, jóval több... és még csak extra pénz sem feltétlenül kellett volna ehhez.
A tempóval nem is volt baj, inkább azzal, amivel és ahogy kitöltötték, amiket Pitt szájába adtak. Az örökös pörgésben - ez ugye korunk többségi társadalma, átlaga - lévő ember azt hiszi, hogy a sebességváltás csak ilyen lehet, amolyan nem értett meditáció, mintha direkt így lehetne csak kommunikálni, valahogy nagyon kevés platform az, ami ténylegesen utat mutat kikapcsolni, konstruktívan feltöltődni magunkba nézés közben, nem pedig távolról jövő, másolandókat, bebiflázandókat ad az egyszerinek.

Ezért kellene pár mondattal tisztábbá vagyis kevésbé értelmetlenné tenni a lényeget, bár kinek mi az. A probléma forrása a kutatás közben keletkezett gravitációs gonoszhullámok forrása volt, amit apuka és csapata vagy tán apuka egymaga hozott össze az űrhajón, nem derül ki mivel és hogyan -> felrobbantásával megszűnik a hullámok újratermelődése. A sztori gerincét beszippantotta egy fekete lyuk, biztos.

Míg a gravitáció egy fekete hátterű road movie volt, nem csapongott ki szélre, nem akart többet adni és mondani a vállalt, letisztult mondanivalónál* és jó is volt az úgy, addig ez tele volt agyfasszal.

*Többet vártam tőle a megtekintés előtt, de utólag végül arra jutottam, hogy el lehet fogadni annak, ami.

A süketszobába integrált ablak és a körötte lévő csökkentett csillapítók dolga szerintetek rendben volt? Azt elengedve, hogy filmről beszélünk.

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

Sajnos az Expanse-ba még neem volt időm belekezdeni, de végre végignéztem az Ad Astrát.
A filmet alapvetően kedveltem, Brad Pitt játéka ott van a szeren, A film tempója sem zavar, a témája egész jó, de... sajnos van DE. A film második részében még a Gravitációban lévőknél is szembeötlőbb logikai bukfencek és tudománytalanságok vannak. Túl zavaróak számomra. A probléma “megoldását” pedig egyszerűen nem értem... mitől lenne ez megoldás az alapproblémára, vagy esetleg már az alapproblémát sem értettem?

Kár ezekért, mert egy ilyen filmre már rég vártam, és akár nagyon jó is lehetett volna, az első óra alapján legalábbis nagyon ígéretes volt...

Hard sci-fi filmes szemmel nézve részemről picivel jobb, mint a Gravitáció, de csak kicsivel, és ez a valamivel összetettebb történetnek és természetesen Brad Pitt játékának köszönhető. Ezért nagy jóindulattal részemről 7/10. De sajnos ez is lehetett volna több, jóval több... és még csak extra pénz sem feltétlenül kellett volna ehhez.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1719

Hozzászólás Szerző: -KP- »

A mandalorian hétről hétre rosszabb. Baktatnak egyik helyről a másikra, mint a hobbitok. A részeknek kb. semmi közük egymáshoz. Eljutnak a heti helyre, ott megoldanak valamilyen ügyet, problémát aztán mennek tovább a másik helyre.. Egy ekkora univerzumban ennyire ne legyen fantázia ráadásul fél órás műsoridőre ...

Az Expanse 4. évad viszont eddig jó. Bár ahogy az eddigi évadok, ez is más mint az azt megelőzőek. Máshol vannak a súlypontok.

nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 975

Hozzászólás Szerző: nemtomm »

[youtube][/youtube]
Lemmy9 írta:
2019.12.14., szomb. 17:11
DeLorean írta:
2019.12.14., szomb. 16:40

gondolkodik.gif

Szerencsére fogalmam sincs, hogy miről írsz, mert egy szót sem értek abból, amit írsz.
:ohnoohnoohno:
Tudatmódosítóra gyanakodnék első körben. :D
Ahhoz képest elég hosszúra nyúlt a mondanivaló :D :D vagy jó a szer :D :D
"Az igazi barát szemből támad."

Hifilala
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 747

Hozzászólás Szerző: Hifilala »

DeLorean írta:
venomer írta:
2019.12.14., szomb. 13:05
Ha valaki, én szeretem a bealvás határára sodortató slowmovie-kat a megfelelő állapotban és az alapüzenet is jó volt, de ez most nem jött be. Sikerült a főmondanivalót olyan mértékű amerikai didaktikusságba csomagolni és koelhó módú előadásmódra ráültetni, hogy majdnem csillagbiteket öklendeztem lassúfolyásban.
...
gondolkodik.gif

Szerencsére fogalmam sincs, hogy miről írsz, mert egy szót sem értek abból, amit írsz.
Pedig nincs benne tùl sok bonyolultság.Néhány óra és jó pár értelmező szótár elég is hozzá.

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

DeLorean írta:
venomer írta:
2019.12.14., szomb. 13:05
Ha valaki, én szeretem a bealvás határára sodortató slowmovie-kat a megfelelő állapotban és az alapüzenet is jó volt, de ez most nem jött be. Sikerült a főmondanivalót olyan mértékű amerikai didaktikusságba csomagolni és koelhó módú előadásmódra ráültetni, hogy majdnem csillagbiteket öklendeztem lassúfolyásban.
...
gondolkodik.gif

Én az Ad Astra c. filmre tippelnék :D

venomer
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 440

Hozzászólás Szerző: venomer »

Ha valaki, én szeretem a bealvás határára sodortató slowmovie-kat a megfelelő állapotban és az alapüzenet is jó volt, de ez most nem jött be. Sikerült a főmondanivalót olyan mértékű amerikai didaktikusságba csomagolni és koelhó módú előadásmódra ráültetni, hogy majdnem csillagbiteket öklendeztem lassúfolyásban. Mardosó elrontottság. Gonoszkonszern szemben állva az egyéni céllal, e kettő beépíthető pillér volt, amelyek lerágott mozgatórugókként tettek oda a mesterséges chillnek - mert végig az volt, erőltetett lassulás, fülbe búgó nagyigazságok egymásra hányása, mint egy értetlen-éretlen script kiddie, aki zenét szerez a komputere előtt és mindenre lő, mert injektál bele egyenérzelmet, meg egyenütemet, atmoszférát, aztán rendben is vagyunk.
Az akciójelenetek önmagukban el is mentek, de a semmire ráfoltozva valahogy mégsem, az édes-savanyú filozófia itt nem működött (a film alaplassúságával való kontraszt). Ha egyszer elandalítanak az űr csendjében, valami más pörgetést várnék el, nem azt a kifejezetten kellemetlenül ható, buta földi harcot, ami a maga módján talán a legnagyobb igazsága e mozinak, mert emberek vagyunk, de ezt sem éreztem sem jónak, izgalmasnak, sem történetszálba simulónak.

Felemás volt a megérkezést követő kicsúcsosodás is, de fogjuk fel dilemmaábrázolásnak, de ez sem működött, valahogy itt semmi sem. Nem is az elemekkel volt a gond, a rendezéssel, úgy tűnik. Ami megérdemelt volna még pár szót, az az ártó technika hogyanja és ennek körüljárása. Ennek hiányában nehéz átérezni az egész küldetés súlyát. Ott van együtthatóként vagy komplementerként, ki tudja, a családi-érzelmi vonal, de nem szeretem, mikor az egyik agyonüti, elnyomja a másikat és nagy átéléssel kellene lenni mindvégig. Nem ment. Némileg azzal is alaphangot állított be, hogy nem hótt meg az atmoszférikában már az elején. Hát kérem.

A kiüresedettség (eleve fel sem töltöttség) ábrázolása viszont tetszett. Az egészséges mértékben való befelé fordultság az űrben nem tűnik fel, a Földön viszont igen, ott is jönnek tovább ugyanazok a gondolatok, itt érezhető, hogy nem gén alapon, mégis megkerülhetetlen determináltsággal apukára ütött a kölök - ami hiány okozta célt, betölthetetlen belső űrt nem ő választott.

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 449

Hozzászólás Szerző: TSanyi »

Hiccusz írta:
2019.12.13., pén. 22:41
TSanyi írta:
2019.12.13., pén. 21:18
Lemmy9 írta:
2019.12.13., pén. 15:11

Jobb a múlt évszázadi Egér a Marson-nál is? Csak hogy folytassam-e? :D
A már-már kultikus filmzene! (Lehet sokan nem is ismerik!)

Ez még jobb is mint az eredeti!

https://youtu.be/2X6q7BT2L10
Ha belegondolok, kis híján enélkül hajtottuk ma álomra a fejünket, összerándul a gyomrom. :D
Ezt megelőzendő linkeltem be! Lágy esti zene! 31_1_21.gif

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1430

Hozzászólás Szerző: Hiccusz »

TSanyi írta:
2019.12.13., pén. 21:18
Lemmy9 írta:

Ha belegondolok, kis híján enélkül hajtottuk ma álomra a fejünket, összerándul a gyomrom. :D

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 449

Hozzászólás Szerző: TSanyi »

Lemmy9 írta:

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

Lemmy9 írta:
Aszpirin írta:
2019.12.13., pén. 14:45
Farkinca71 írta:
2019.12.13., pén. 14:23
Oksa ! Köszi az infót ! :D :smile32:
Ja, és mégegy: az első évad elég nehezen "indul be". Ne add fel az első két-három epizód közben/után, mert az évezred eddigi legjobb scifi-sorozatává fejlődik!
Annál természetesen nem. Ezért írtam a jelen évezredet :kapdelm:

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

Farkinca71 írta:
2019.12.13., pén. 14:23
Ja, és mégegy: az első évad elég nehezen "indul be". Ne add fel az első két-három epizód közben/után, mert az évezred eddigi legjobb scifi-sorozatává fejlődik!

Farkinca71
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 274

Hozzászólás Szerző: Farkinca71 »

Anthem AVM60 7.2.4
DP dVision 35 WQXGA
146” Screenline, Microperforated
Speakers: K.C.S.
LCR: 3*S-2000(C-115-PLF) Crown CDi 4/300
Surround: 6*SR-12-N, Dsi1000, IMG Stageline 400D
Atmos: 4*SR-12-N, 2*IMG Stageline 400D
Sub:2*C-218-A, 2*Marty Cube, HoverBoss-Behringer NX3000D,Crown Xls1002,1502

Farkinca71
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 274

Hozzászólás Szerző: Farkinca71 »

fapaci írta:
2019.12.13., pén. 11:31
Aszpirin írta:
2019.12.13., pén. 07:29
De két dolgot kérnék, ha esetleg van rá időd: az egyik, hogy melyik rész melyik epizódjában láttad az konstans sebessegnél orrvérzéses illetve a “nagy csatahajó azonnal megfordul” jelenetet, mert ezeket én is megnézném mégegyszer.

A másik, hogy számolj utána a 6g-vel kapcsolatos kijelentésednek...
Igazad van, túloztam a gyorsulással kapcsolatban, 6G gyorsulással a fénysebességet több hét alatt lehet csak elérni. Hogy a filmben mennyi ideig gyorsultak, az a legtöbb jelenetből nem derült ki, mivel gyorsan váltogatták a helyszíneket, idősíkokat, de vélhetően nem hetekig nyomták tövig a gázt.

Fura csatajelenet több is van, de talán a legidegesítőbb a Thoth állomás elleni támadás:

youtu.be/AU_4sHhJkGs

Elengedem a témát, maradjunk annyiban, hogy az Expanse egy klassz mozi. Bocs a mellékvágány miatt!
Na most akkor jó vagy sem ?! Most akarom elkezdeni ! :D 31_1_21.gif
Anthem AVM60 7.2.4
DP dVision 35 WQXGA
146” Screenline, Microperforated
Speakers: K.C.S.
LCR: 3*S-2000(C-115-PLF) Crown CDi 4/300
Surround: 6*SR-12-N, Dsi1000, IMG Stageline 400D
Atmos: 4*SR-12-N, 2*IMG Stageline 400D
Sub:2*C-218-A, 2*Marty Cube, HoverBoss-Behringer NX3000D,Crown Xls1002,1502

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Aszpirin írta:
2019.12.13., pén. 07:29
De két dolgot kérnék, ha esetleg van rá időd: az egyik, hogy melyik rész melyik epizódjában láttad az konstans sebessegnél orrvérzéses illetve a “nagy csatahajó azonnal megfordul” jelenetet, mert ezeket én is megnézném mégegyszer.

A másik, hogy számolj utána a 6g-vel kapcsolatos kijelentésednek...
Igazad van, túloztam a gyorsulással kapcsolatban, 6G gyorsulással a fénysebességet több hét alatt lehet csak elérni. Hogy a filmben mennyi ideig gyorsultak, az a legtöbb jelenetből nem derült ki, mivel gyorsan váltogatták a helyszíneket, idősíkokat, de vélhetően nem hetekig nyomták tövig a gázt.

Fura csatajelenet több is van, de talán a legidegesítőbb a Thoth állomás elleni támadás:

youtu.be/AU_4sHhJkGs

Elengedem a témát, maradjunk annyiban, hogy az Expanse egy klassz mozi. Bocs a mellékvágány miatt!

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

Most nem akarok mindenre válaszolni, mert nincs időm rá.
A másik, hogy számolj utána a 6g-vel kapcsolatos kijelentésednek (...az ezzel a gyorsulással a filmben eltöltött idő szerinted a fénysebesség átlépését jelentené), mert szerintem - ahogy mondani szokták - nettó hülyeség. Ha el is hanyagolnánk az einsteini egyenletekből következő idődillatációt, akkor is, pusztán a newtoni mechanika holtegyeszerű számítása alapján is (v = v0 + a*t, csak egy alapműveleteket tudó számológép kell hozzá) 6g (58,834 m/s2) gyorsulással egy egész óra (3600 s) alatt a fénysebesség durván 0,007%-ának (0,00007-szeresének) megfelelő sebességkülönbségre lehet szert tenni, és az a jelenet a filmben biztosan nem tart egy órán át, a kezdősebességük is valahol a fénysebesség piciny töredékénél van.
Az pedig, hogy szerinted mi lehetséges es mi nem technológiai irányvonalon, pont addig irreleváns, amíg nem mond ellent a jelenlegi tudományos ismereteknek, a jövőbeli technológiai fejlettségen kár filóznunk, föleg, ha 300 év áll rendelkezésünkre (gondolj csak az elmúlt 100 évre). Ezt pl. az ürruhára értem, a többit gondold utána.
Az pedig, hogy egy scifi filmben (sorozatban) mindezt el kell-e magyarázni, nem hinném... valószínűleg halálra unná magát az átlagközönség, mert elég kevesen olyan mérnöki beállítottságúak, mint te meg én, de még a mérnöki beállítottságúak zöme sem fizikaórára ül le aképernyő elé, hanem szórakozni.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Aszpirin 2019.12.13., pén. 07:49-kor.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Aszpirin írta:
2019.12.13., pén. 00:41
Pedig a legtöbbre ott a magyarázat, csak egy picit kell figyelni.
Ahogy írtam, én is láttam a filmet. Tényleg nem akarom kielemezni ezeket a dolgokat, mert annyira nem érdekel, de arra tisztán emlékszem, hogy állandó sebességen haladva is rosszul voltak. Nem az övbeliek, hanem a földlakók. Egy másik jelenetben meg 6G gyorsulásról beszélnek és nem kevés időt töltenek abban a helyzetben, ami a fénysebesség átlépését jelentené. A csatajeleneteknél meg a pillanatok alatt megforduló, irányt váltó, vetődő űrhajó sacc/kb végtelen gyorsulásnak van kitéve, pedig vannak rajtuk törékeny övbeliek is. Az űrruha ilyen vékony kivitelben szerintem soha nem fog összejönni és valóban nem a nyomáskülönbség miatt, hanem a több száz fokos hőmérsékletkülönbség és a kozmikus sugárzás miatt. (Tudtommal utóbbi miatt kérdőjelezi meg sok tudós a Mars küldetést is, mert jelenleg nem tudják kellően megvédeni tőle az űrhajósokat a hosszú úton.) De ha esetleg mégis megoldják a jövőben, azaz meglepően magas technikai szintre jutnak, akkor nem értem, hogy a marsi katonai páncél akkuja miért merül le pár perc alatt és a csatahajó miért fogy ki a lőszerből 20 másodperc alatt. Na jó, nem folytatom. :D

Elhiszem, hogy a könyvben vannak indoklások és másként adják elő a jeleneteket, de ahogy egy fotónak, úgy talán egy filmnek is meg kellene állnia a lábán első látásra, külső magyarázatok nélkül. Ha ezeket a meredek dolgokat kihagyták volna, azzal nem vettek volna el az élvezetből és számomra hitelesebb/hihetőbb lett volna a mozi. De ahogy írtam, szerintem nem vagyok a célközönség része, a scifi műfaj túlzásait meg el kell fogadni, ha élvezni akarjuk.

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

fapaci írta:
2019.12.12., csüt. 23:39
Aszpirin írta:
2019.12.12., csüt. 23:17
Mondanál két-három példát az elkövetett butaságokról?
Pl. mikor leállítják a gyorsító fúvókákat az űrben és ettől lelassulnak, máskor meg a nagy sebességtől vérzik az orruk; órákon át repülnek sok G hatása alatt (ami folyamatos gyorsulást jelentene); a sok ezer tonnás űrhajókat 3 másodperc alatt megfordítják tengelyük körül; papír vastagságú ruhákban mászkálnak az űrben és olyan alapossággal öltöznek be hozzá, mintha csak kiugranának a kertbe; két másodperc alatt légtelenítik és töltik fel újra a belső tereket; nulla gravitációban minden tárgy az asztalon marad; egy hadihajóból fél perc alatt kifogy a lőszer; a mérnökcsaj puszta kézzel és fejből bármit megjavít pár perc alatt; Holden meg olyan tempóban változtatja a helyét a Naprendszerben, mintha térugrásra lenne képes.

Az ilyenek zavarják a mérnök agyamat, de nem akarom lehúzni, mert tényleg átlag feletti mozi, csak szerintem inkább gyerekeknek, tiniknek való. Sok évente találok egy sorozatot, amit végig tudok nézni unalom, vagy idegbaj nélkül. A legutóbbi a Black Mirror volt, na abban nem találtam hibákat.
Pedig a legtöbbre ott a magyarázat, csak egy picit kell figyelni.
A kisbolygóöv-beliek (Beltalowda, ez a többesszám az ő kreol-angoljukban) a földi gravitáció töredékében élnek (a kisbolygók belsejébe, azok felszínéhez közel vájt barlangokban, a kisbolygókat pedig mesterségenpsen felpörgették, hogy valamivel több legyen az így kialakuló álgravitáció, mint a kisbolygó rendkívül gyenge gravitációja), ehhez van szokva a szervezetük. Van egy jelenet, amikor egy “belta”-t a Földön úgy kínoznak, hogy egyszerűen a hónaljától felfüggesztik, és meg sem tud mozdulni, még a fejét sem bírja tartani. Egy másik jelenetben a marsi csaj (aki már jóval nagyobb gravitációhoz van szokva, a Földön kinlódik a gravitációval, a járással). Szóval ezeknek az emebereknek nem kell sok G, hogy eleredjen az orruk vére. Mellesleg nem a nagy sebességtől, hanem a nagy gyorsulástól vérzik az orruk.

Azegyetlen keményen fikciós elem a felfedezőjéről elnevezett Epstein-hajtómű, amiről csak annyi derül ki,hogy egy rendkívül hatékony szabályozott fúziós hajtómű, amely az első “berepülésnél” megölte a feltalálóját, met az nem tudta kikapcsolni, és így megállítani a folyamatos gyorsítást. Ez egy pár perces flashbackben van benne.

Az Epstein-hajtómű valóban folyamatosan gyorsít, így az utazás legnagyobb részében álgravitáció van a közepes méretű úrhajók fedélzetein, amelyek mellesleg a hosszanti tengelyre merőlegesek (az űrhajókon nincsenek ablakok, hogy “előre” kelljen nézzenek a pilóták, mint a szokványos scifikben. Itt az űrhajó a rajtalévők szempontjából folyamatosan “felfelé” halad, állandó tolóerővel. Az út kb közepénél van egy manőver amikor leallítják a hajtóművet, és ekkor súlytalanság van. A hajótestet a kereszttengelye körül hagyományos rakétafúvókákkal lassan megfordítják, majd ismét beindítják a főhajtóművet, amely innentől kezdve fékez, és a hajó “hátrafélé halad”. Ekkor megint előall az álgravitáció. A “visszafelé” haladás számtalan jelenetben látható, sőt, direkt figyeltem, többször haladnak a hajók a hajtómű tolóerejével ellentétes irányba, mint a tolóerőnek megfelelő irányba.

Ha kiszámolod, hogy folyamatos mondjuk egyharmad G-s tolóerővel milyen sebességeket lehet elérni, akkor egyből nem lesz olyan elképzelhetetlen az időbeni gyorsaság, amivel közlekednek a Naprendszer belső részén.
A mikrogravitációs környezetben viszont a könnyebb tárgyak rögzítésére gyenge mágneseket használnak, a bútorok, padlózat, stb vasötvözetből vannak, és a gyengén mágnesezett tárgyak rajtuk maradnak a mikrogravitációs manőverek alatt. Az emberek ilyenkor a lábbelijükbe épített, automatikusan ki/bekapcsoló elektromágnessel “ragadnak” a fémpadlóhoz, még arra is odafigyeltek a készítők, hogy ilyenkor egy nagyon picit fura lehyen a mozgásuk, de nyilván hozzá vannak szokva ehhez a szituációhoz. A folyadékok és nem mágnesezett tárgyak viszont lebegnek, lebegő folyadékos jelenetből is van bőven. És sok tárgyat rögzíteniük kell a mikrogravitációs manőver előtt, mert ha nem... erre is van egy jelenet, hogy mi történik, ha nem rögzítik a nem helyükön marado tárgyakat.
Az űrruhák egy vékony, de nagyon jó hőszigetelő rugalmas anyagból vannak (második fikciós elem). De ugye azt mérnökként te is tudod, hogy nem a nyomáskülönbség (egyetlen bar!) megtartása a kihívás a mai űrruháknál sem, hanem a hőszigetelés, és hogy ne szökjön belőle egyetlen molekula sem... napuff, az elkövetkező 300 évben ezt valahogy megoldották könnyűm rugalmas és mégis a belső nyomásnak ellenálló anyaggal és tökéletesen záró varratokkal es cippzárakkal - ez lenne olyan elképzelhetetlen egy 300 év múlva játszódó történetben???

Esetleg érdemes beleolvasni a könyvbe, mert nagyon sok látszólagos filmbéli bakira teljesen korrekt, tudománynak ellent nem mondó (legfeljebb a mai technológiai szinten még nem alkalmazható) magyarázat, és kiderül, hogy nem is a látvány kedvéért elkövetett filmes baki, mert már a könyben is így van leírva.

Nem ismerek olyan scifi-sorozatot, amely jobban rászolgálna a “sci” előtagra, mint az Expanse és a “fi” is ennyire reális lenne. Én nagyon hardcore hard-scifi rajongó vagyok, nagyon zavarnak a tudománytalanságok, de ebben a sorozatban mikroszkóppal kell keresni azokat.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Aszpirin írta:
2019.12.12., csüt. 23:17
Mondanál két-három példát az elkövetett butaságokról?
Pl. mikor leállítják a gyorsító fúvókákat az űrben és ettől lelassulnak, máskor meg a nagy sebességtől vérzik az orruk; órákon át repülnek sok G hatása alatt (ami folyamatos gyorsulást jelentene); a sok ezer tonnás űrhajókat 3 másodperc alatt megfordítják tengelyük körül; papír vastagságú ruhákban mászkálnak az űrben és olyan alapossággal öltöznek be hozzá, mintha csak kiugranának a kertbe; két másodperc alatt légtelenítik és töltik fel újra a belső tereket; nulla gravitációban minden tárgy az asztalon marad; egy hadihajóból fél perc alatt kifogy a lőszer; a mérnökcsaj puszta kézzel és fejből bármit megjavít pár perc alatt; Holden meg olyan tempóban változtatja a helyét a Naprendszerben, mintha térugrásra lenne képes.

Az ilyenek zavarják a mérnök agyamat, de nem akarom lehúzni, mert tényleg átlag feletti mozi, csak szerintem inkább gyerekeknek, tiniknek való. Sok évente találok egy sorozatot, amit végig tudok nézni unalom, vagy idegbaj nélkül. A legutóbbi a Black Mirror volt, na abban nem találtam hibákat.

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

fapaci írta:
2019.12.12., csüt. 23:05
venomer írta:
2019.12.12., csüt. 22:37
fapaci írta:
2019.12.11., szer. 11:41
A logikai buktatók a műfaj sajátosságai közé tartoznak.
Az írott scifiben is?
Jó kérdés. A könyvekben mintha kevesebb túlzás, logikátlanság lenne, de hát ott nem kell a látvány alá dolgozni. Most végeztem az Expanse sorozattal. Hát az ebben elkövetett butaságokról is hosszasan lehetne értekezni, de végül is végignéztem.
Mondanál két-három példát az elkövetett butaságokról? Csak röviden.
(az Expanse-ban szerintem épphogy az átlag scifiknél nagyságrendileg kevesebb tudománytalanság van, és azok egyáltalán nem könnyen észrevehető “butaságok”, szóval kíváncsi vagyok)

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

venomer írta:
2019.12.12., csüt. 22:37
fapaci írta:
2019.12.11., szer. 11:41
A logikai buktatók a műfaj sajátosságai közé tartoznak.
Az írott scifiben is?
Jó kérdés. A könyvekben mintha kevesebb túlzás, logikátlanság lenne, de hát ott nem kell a látvány alá dolgozni. Most végeztem az Expanse sorozattal. Hát az ebben elkövetett butaságokról is hosszasan lehetne értekezni, de végül is végignéztem.

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”