Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig
-
Csutka
Először is:
A kérdésre: a házimozisták túlnyomó többségét ezek a dolgok nem igen érdeklik. Nálam a projektor, a tervezett helye került. Ha mozi szobám lenne, a projektor az esztétikai helyen lenne elhelyezve, ami egészen biztosan nem esik egybe a legeslegjobb képpel, de ... ez engem egyáltalán nem érdekelne!
Én már a "Kedveseim"-nél elveszítettem a fonalat, így addig tudtam csak elolvasni.
Szerintem ezek a saját topikban jobban elférnének.
Így nehéz átgörgetni.
Most kapni fogok pár mínuszt, de sajnos így gondolom.
Bár érteném, hogy ezekről a dolgokról miért nincs még említés sem sehol Interneten???
Először is:
A kérdésre: a házimozisták túlnyomó többségét ezek a dolgok nem igen érdeklik. Nálam a projektor, a tervezett helye került. Ha mozi szobám lenne, a projektor az esztétikai helyen lenne elhelyezve, ami egészen biztosan nem esik egybe a legeslegjobb képpel, de ... ez engem egyáltalán nem érdekelne!
Pali te már a tudomány határmezsgyéjén mozogsz Eszembe jutott Michelangelo aki, hogy jobban megismerje az emberi testet, az éj leple alatt a szegények hulláit boncolta a halottasházban.Pozitív értelembe te egy "projektorműködéstan" boncnok vagy Tanítani kéne az írásaidból.
Kedveseim,
OK, a tegnapi hozzászólás után voltak kétségeim, hogy hátha hülyeségeket beszélek. Közben viszont lett két ellenérvem is. És az egyik igen egyszerű és logikus, ezért ezzel kezdem.
Tegyünk félre minden tudományos halandzsát, térgeometriai megfontolást, fizikai, optikai ismeretet. Ezekre mind NEM lesz szükség. Nézzük csak a száraz tényeket:
A mérnökök is elismerték, hogy a lens shift használata képes elrontani az on/off kontrasztot. Magyarul az on/off kontraszt értéke FÜGG a lens shift beállításától. Ez azért durva, mert ebből (szerintem) már tisztán logikailag is következik, hogy VALAHOL akkor van egy maximális értéke az on/off kontrasztnak (nyilván jó messze az "elrontós" beállítástól). A kérdés innentől csak annyi, hogy HOL A FENÉBEN van ez a pont? Mert ugye ha ezt tudjuk, akkor simán ide "tekerve" a lens shift-et, JAVÍTANI tudjuk a gép on/off kontrasztját.
Csak én látom ennek a jelentőségét?
Szerintem ez alapjaiban változtatja meg a projektorok installálásának módszertanát. Eddig mi volt ez a módszertan?
- Vett az ember egy projektort és felfúrta (lehetőleg) pontosan SZEMBEN a vászonnal.
- Ha a gépben volt lens shift, akkor függőlegesen is megpróbáltuk úgy pozicionálni a gépet, hogy a lehető leginkább "szemben" legyen a vászonnal, mert így voltak a legkisebbek a lencse optikai torzításai. Magyarul próbáltunk az optikai tengely közelében vetíteni.
Mostantól ez lesz a módszertan:
- Ha az optikai torzításokat akarjuk minimalizálni, akkor mindent ugyanúgy csinálunk mint eddig.
- Ha viszont az on/off kontrasztot akarjuk "tuningolni" akkor letesszük a gépet középmagasan a vászonnal szemben és elkezdünk játszani a lens shift beállításával. Töksötét szobában végállásokig tekerjük a lens shift-et és megnézzük, hogy a vásznon látszik-e változás a gép feketeszintjében. Azt várom, hogy az egyik "sarokba" eltolva a lencsét a fekete lényegesen feketébb lesz majd, míg az ellenkező sarokba tolva a lencsét szürkébb lesz a fekete. A másik két sarok esetén ehhez képest minimális változást várok. Ezek után már egyszerű a dolgunk:
- Amelyik beállításban a legfeketébb volt a fekete, az az állás adja a legjobb on/off kontrasztot ... de ekkor lesz a gép fényereje is a legkisebb.
- Amelyik beállításban a legszürkébb volt a fekete, az az állás adja a leggyengébb on/off kontrasztot ... de ekkor lesz a gép fényereje is a legnagyobb
A szükséges fényerő és feketeszint alapján kiválasztjuk azt a beállítást ami nekünk (adott alkalmazás esetén) a legjobb és kitaláljuk, hogy hova kell felfúrni a gépet ahhoz, hogy pont a számunkra optimális lens shift mellett tudjunk vetíteni. A gép NEM pontosan szemben lesz a vászon közepével, hanem pl. balra-fel el lesz tolva. És a lens shift használatával picit romolhat a kép egyik-másik sarkában az élesség ... de legaláb mi magunk döntjük el, hogy melyik szempontra optimalizálunk és melyikkel kapcsolatban kötünk kompromisszumot.
Ha most valaki azt hiszi, hogy picike szőrszálakat hasogatok éppen, az téved. Én itt most NEM elméleti (1-2%-os) eltérésekről beszélek! Az említett 3 chip-es DLP gép on/off kontrasztja a mérések szerint kb. FELÉRE csökkent a lens shift hatására! Ellenkező irányban eltolva a lencsét én valamennyi kontraszt-javulást várok (a "normál" állapothoz képest) Nyilván jóval kevesebb lesz a javulás, mint a romlás mértéke volt, de ha csak pl. 15-25% javulást el lehet érni ezzek a módszerrel, az már nagyon is komoly dolog.
Ha ma hazaérek a munkából, kipróbálom a lencse tologatásának a hatását a Titan-on és beszámolok az eredményről.
A másik érvem a dolog mellett viszont tudományos jellegű. Találtam egy doksit a Texas Instruments weboldalán, ami a DLP projektorok tervezésének elméletével foglalkozik. A cikk itt van (de persze angolul van és csak kevés olyan rész van benne ami nekünk itt most érdekes):
http://www.ti.com/lit/an/dlpa022/dlpa022.pdf
Ami nekünk ebből fontos, az két diagram. Az első a DLP chip-re eső fény geometriai elrendezését mutatja be:
Ezen látszik, hogy a fény a pixelek SARKA felől éri el a DLP chip-et és az is, hogy a megvilágítás szögét hogyan (a pixel közepére állított merőlegeshez képest) mérik. És most jön a lényeg:
Ezen a képen meg az látszik, hogy ha változtatjuk a megvilágítás szögét (az ideális 45 fokhoz képest illetve a merőlegeshez képest) akkor hogyan változik a háttér "szürkesége", magyarul a lencsébe jutó szórt fény mennyisége. Látszik, hogy:
- a szórt fény mennyisége növekszik ha nem az optimális 45 fokos irányból (azaz a pixelek sarka felől) jön a megvilágítás (amint azt tegnap említettük)
- a szórt fény mennyisége drasztikusan csökken, ha messzebb visszük a fényforrást a merőlegestől
De mit is érünk el a fényforrás bevilágítási szögének a változtatásával pontosan? Azt, hogy a kis tükrök (kikapcsolt állapotukban) MESSZEBB tükrözik a fényt a lencse felületétől. Mivel a szórt fény mennyisége a "távolsággal" csökken, így kevesebb szórt fény jut a lencsébe és ez javítja a feketeszintet és a kontrasztot. De ezt NEM csak a bevilágítás szögének változtatásával érhetjük el, hanem akár azzal is, hogy a lencse belépő pupilláját távolítjuk el attól a ponttól, ahova a kikapcsolt tükröcskék a fényt tükrözik. Ekkor ugyanúgy nő a távolság a két pont között és ugyanúgy javul a kontraszt. A szórt fénynek tökmindegy, hogy a fényforrást vagy a lencsét mozdítjuk meg, a lényeg csak annyi, hogy a két pont távolsága növekedjen. QED.
Igazából jobban átgondolva a dolgot, ez az egész dolog nem is annyira meglepő. Mégsem találtam SEMMILYEN utalást Interneten arra vonatkozólag, hogy bárki is tudatában lenne a lens shift kontraszt-módosító hatásának. Viszont:
- a Benq W5000 lencséjén elölről benézve (persze ésszel, NEM a szemünket kiégetve!!!) látszik a dinamikus írisz működése. Ez a fény útját NEM körszimmetrikusan, hanem egy balra-fel mozgó alkatrész segítségével szűkíti be. Nyilván azért, mert így lesz a "maradék" lencsefelület a lehető legtávolabb a fényelnyelő felülettől, ahova a fényt a "kikapcsolt" DLP tükröcskék tukrözik. Le merem fogadni, hogy ennek a gépnek akkor javul még tovább a kontrasztja, ha a lens shift használatával még "feljebb" emeljük a lencsét, azaz a lencsét még jobban eltávolítjuk az említett ponttól. Sajnos ezen a gépen nincs vízszintes lencsemozgatás, de ha lenne, akkor a lencse további balra mozgatása még egy kis plusz kontrasztot adhatna. Halkan mondom, hogy a lencse "felfelé" mozgatása éppen az az irány amit szinte mindenki használ, amikor a projektort a plafonra fúrja. Valószínűleg nem hülyék tervezték a gépet ... :-)
- a Digital Projection M-Vision Cine 260HC esetén is egy elég idétlen ("kövér banán") alakú apertúrán át jön ki a fény (High Contrast lencse van benne). Ennek alakja hasonlít a Benq íriszéhez, de ez fix, nincs a gépben dinamikus írisz. Viszont egyértelműen látszik, hogy ez a "lyuk" is (szemből a lencsébe nézve) drasztikusan el van tolva balra és felfelé. Ha tehát maximális kontrasztot akarunk elérni, akkor még balra és még fel kell tolnunk a lencsét (és benne a "lyukat") azaz (hátulról nézve) "jobbra fel" kell vetíteni a talpán álló géppel. A gépet fejreállítva és a plafonra téve ez "balra le" irányt jelent, tehát a gép kontrasztja akkor lesz maximális, ha a vásznat nézve a hátunk mögé jobbra és felfelé eltolva fúrjuk fel a plafonra. Az ideális eltolási irány a vászon közepétől 45 fokban van, tehát amennyivel feljebb van a gép a vászon közepénél, annyival kell jobbra is eltolni, ekkor veszítjük a legkevesebb fényt és ekkor javul legtöbbet az on/off kontraszt (az látszik a fenti, 3D-s szórt fény diagramon).
Bár érteném, hogy ezekről a dolgokról miért nincs még említés sem sehol Interneten???
Az LCOS is visszaverődős azt hiszem. Ott is működhet? Bocs ha hülye a kérdés.
Hej,
TALÁN ott is működhet ... de inkább azt hiszem, hogy nem. Ott a panelen nem eltérül a fény (a lencse helyett az elnyelő felületre) hanem elnyelődik az LCD-ben (illetve előtte-utána a polárszűrőkben). Magyarul ott nincs is fény a fekete cellák peremén ami szóródhatna. Vagy tudja a fene. Mivel ezzel a rendszerrel nem igazán foglalkoztam, inkább nem akarok hülyeséget mondani...
Hej,
kicsit más téma, de talán ez is érdekel valakit...
Nemrég egy kedves ismerőssel telefonon beszéltünk és arról számolt be, hogy a (3 chip-es DLP) projektorának az on/off kontrasztja lényegesen romlott a "Wide" zoom és a lens shift intenzív használatával. A dolog szöget ütött a fejembe ... és TALÁN tudom is a megoldást a problémára.... de majd meglátjuk.
Alapvetésnek csak annyit, hogy kétféle DMD létezik (tudtommal):
- Normál pixel-elrendezés (a pixelek vízszintes-föggőleges oldalú négyzetek a vásznon)
- "Diamond" pixel-elrendezés (a pixelek 45 fokkal elforgított négyzetek a vásznon, pl. Vivitek Qumi)
No de miért van kétféle DMD??? És miért forgatják el a pixeleket 45 fokkal??? És mi köze ennek egy 3 chip-es géphez???
A DLP projektor esetén a lámpa fénye (térben) mindig a pixelek SARKA felől éri el a DMD felületét. Ennek az oka egyszerű: a DMD tükreinek a szélei egyenes vonalak, amelyek (a Huygens-Fresnel elv miatt) ugyanolyan diffrakciós tüskéket keltenek, mint pl. amilyeneket a Newton távcsövekkel készült csillagászati fotókon látunk. Ha tükrök széleinek a vonala (térben) merőleges lenne a megvilágító fény irányára, a tüskék sokkal erősebbek lennének és durván romlana az on/off kontraszt. Emiatt MINDIG a tükrök ÁTLÓJÁNAK az irányából kell bevilágítani a projektornak a DMD felületére, hogy ez a probléma minimalizálódjon (minél nagyobb szöggel "dőljön" a tükör pereme a fény irányához képest). A "normális" projektor tehát szemből nézve (mondjuk) jobb-alulról, 45 fokos irányból világítja be a DMD felületét.
A nagyon pici projektorok esetén azonban olyan lapos a gép háza, hogy egyszerűen nincs hely alulról bevilágítani ... ezért muszáj csak oldalról elérni a fénynek a DMD felületét. Enélkül nem lehet 3-4 centi magas hordozható projektort építeni ... viszont ahhoz, hogy legyen valami kontraszt is a képben, muszáj volt a DMD kis tükreinek a szélét 45 fokosra állítani. Ezért van 45 fokban elforgatott pixelstruktúra pl. a Qumi és a többi ultra-pici DLP projektorban. Ezekben a megvilágítás oldalról jön, nem kell neki plusz hely függőlegesen, ezért tud ilyen lapos lenni a gép. És a 45 fokkal elforgatott pixelek megoldják a szórt fény problémáját.
És mi köze ennek a komoly DLP házimozi projektorokhoz? Egyszerű: a probléma ott is pontosan ugyanez, de ott még egy további paramétert is figyelembe kell venni. A lens shift-et.
Képzeljük el, hogy a gép feketét vetít. Ekkor a lámpa fénye a (valamerre) bedöntött tükrökből egy fekete felületre jut, ahol elnyelődik. Ez azonban egy túlzottan leegyszerűsített modell, a valóság megértéséhez egy szinttel lejjebb kell ásnunk a dolog fizikájába. A lámpa fényének ugyanis CSAK A NAGYOBBIK RÉSZE jut az említett fekete elnyelőfelületre, de kis tükrök peremén szóródó fény is elvisz egy kis fényt és pont emiatt NEM lesz soha végtelen az on/off kontraszt. A szórt fény iránykarakterisztikája viszont nem konstans. A fekete felület közelében lesz a legerősebb a szórt fény intenzitása, míg attól távolodva csökken a szórt fény mennyisége.
Képzeljük el, hogy mondjuk (szemből nézve) jobb-alul van a projektorban az említett elnyelő felület. Ekkor a szórt fényt egy körszimmetrikus, az elnyelő felület közelében fényes, de onnan távolodva halványodó "fénybúrának" képzelhetjük el az elnyelő felület körül.
A csel csak az, hogy a lens shift használatával ebben a "fénybúrában" (szinte) szabadon mozgathatjuk a projektor lencséjét és a lencsébe jutó szórt fény mennyisége a lens shift pozíciójának függvényében NAGYON is változni fog. Ha a lencsét az elnyelő felület közelébe toljuk, akkor a fénybúra fényes részét fogja lefedni, tehát sok szórt fény jut be rajta és az on/off kontraszt romlik. Ha viszont az ellenkező irányba mozgatjuk a lencsét, akkor az jó távol kerülhet az elnyelő felület által szórt fény intenzív részétől, magyarul oda kerül, ahol a szórt fény már csak alig-alig pislákol és ekkor az on/off kontraszt is DURVÁN JAVULNI FOG a lens shift hatására. Persze kicsit a fényerő is csökkenhet, de ez ebben az esetben nem gond, mivel most egy fényágyúról beszélünk, ami előtt most is egy neutrálszűrő van, hogy ne égesse ki a gép fénye a vásznat. :-)
A probléma tehát szerintem jelenleg az, hogy pont a "rossz irányban" van eltolva a gép lencséje, a szórt fény intenzív részének az irányában, ezért romlott le az on/off kontraszt a lens shift használatával. A megoldás annyi, hogy az ellenkező irányba kell eltolni a lencsét, miután a (jelenleg a talpain álló) gépet "fejreállította" a tulajdonos (de azért óvatosan, pl. 4db kis gumi-kockát téve a gép sarkai alá, hiszen a tetején nincsenek lábak, nehogy megsérüljön a gép háta). A gép "fejreállítása" után (vagy előtt :-) a menüben át kell fordítani a képet és a lens shift-et az ellenkező irányban eltolni. Innentől (szerintem) JOBB lesz az on/off kontraszt mint a gyári adat (amit remélem "egyenes vetítésre" adnak meg)... és persze ez tökingyen van.
Érdeklődéssel várom a fejleményeket ... és persze halkan de azért megkérdezem: hogy a fenébe lehet, hogy a gyár munkatársainak ez nem jutott az eszébe akkor, amikor a problémával kapcsolatos konzultáció során tanácsot kértek tőlük? Fura ...
TV által megjelenített kép minősége nem függ a környezettől, éppen ezért simán el tudom képzelni, hogy egy ugyanolyan készülék kalibrációs beállítása működhet a többin is. A mondat első feléből eredően viszont a projektoroknál szinte biztos hogy nem.
Látom sikerült egy érdekes diskurzust beindítanom
Köszönöm az elhangzott véleményeket, hasznosak.
Blogom
Dehát műszeresen kalibrálnak. Nem érzésre. Érzésre a szomszéd beállítása jó. Ha tetszik a szomszédé az jó, de nem kalibrált.
Ez ok. De ha pl. te megadod a típusazonos plazmát birtokló tulajnak a már kalibrált beállításod, amit használ pár hétig, majd ő is kalibráltat, akkor észlel-e változást?
Nekem kalibrált a plazma, azt mondta a mester, hogy nincs két egyforma példány. A kalibrálás lényege a tökéletes színhűség stb. lenne, nem a majdnem színhűség, vagy a szomszéd színhűsége.
Autógyártásnál a szerszámkopásokból adódóan lehetnek teljesítménybeli különbségek egy egy típus között, melyek műszeresen kimutathatók. De ember legyen a talpán, aki érzésre megmondja, mely irányban tolódott el a dolog.
Vajon a plazmák és LCD-k esetében ez, hogy van???
Miért, a projektor kis női kezek egyedi terméke? Ha kalibráltatsz akkor a maximumot akarod. Mi értelme egy másik készülék beállítását használni? A plazmánál is nagy szórások voltak a paneloknál. De az LCD tv-nél lehet esetleg kissebb az eltérés, de az akkor sem kalibrált, csak egy másolt érték, önigazolásnak, hogy bekalibráltad.
A tv-knél azért működhet a beállítások másolása, mert a tv-k kijelzői szinte teljesen egyformák. A vetítőknél más a helyzet. Azokat az adott helyiségekhez kalibrálják. Én úgy emléxem, akkor szokták a forrást (pl. PC mert annál azért jócskán bele lehet nyúlni a képbe) is bele vonni projektor kalibrálásba, amikor a (alacsony/abb/ kategóriás) projektor nincs ellátva megfelelő kalibrálási lehetőséggel. Ha tévedek akkor a hozzáértők úgy is kijavítanak!
Szerintem: Mivel futószalagon gyártott termékről beszélünk, a netről letöltött beállítás, jó lehet az összes típus azonos tv-hez.
A projektornál kicsit más a helyzet. Erről Hiccusz tudna bővebben nyilatkozni!
TV által megjelenített kép minősége nem függ a környezettől, éppen ezért simán el tudom képzelni, hogy egy ugyanolyan készülék kalibrációs beállítása működhet a többin is. A mondat első feléből eredően viszont a projektoroknál szinte biztos hogy nem.
Más:
Vettem egy új tv-t, és a You Tube-on találtam egy olyan videót, ahol valaki komoly műszerekkel kalibrálta ugyanezt a tv-t, majd feltette a netre a kalibrálás utáni értékeket.
Én egy az egyben beállítottam az általa javasolt értékeket, és láss csodát az alapból túlszaturált tv-n csodásan természetes lett a kép
Azt kérdezném az elméleti szakemberektől, hogy egyrészt ez amit leírtam működhet-e, vagy minden egyes tv-n egy kalibrálás után más és más értékek adódhatnak?
Hogy ne legyek off topic arra is kíváncsi vagyok, hogy működhet-e ugyanez a módszer egy projektor kalibrálása "helyett"?
Szerintem: Mivel futószalagon gyártott termékről beszélünk, a netről letöltött beállítás, jó lehet az összes típus azonos tv-hez.
A projektornál kicsit más a helyzet. Erről Hiccusz tudna bővebben nyilatkozni!
https://www.avforums.com/news/samsung-a ... reen.13506
Érdekes technika. Most az jutott eszembe, hogy mi van akkor, ha a kijelző egy része meghibásodik.
Az egészet ki kell cserélni, vagy javítható?
Más:
Vettem egy új tv-t, és a You Tube-on találtam egy olyan videót, ahol valaki komoly műszerekkel kalibrálta ugyanezt a tv-t, majd feltette a netre a kalibrálás utáni értékeket.
Én egy az egyben beállítottam az általa javasolt értékeket, és láss csodát az alapból túlszaturált tv-n csodásan természetes lett a kép
Azt kérdezném az elméleti szakemberektől, hogy egyrészt ez amit leírtam működhet-e, vagy minden egyes tv-n egy kalibrálás után más és más értékek adódhatnak?
Hogy ne legyek off topic arra is kíváncsi vagyok, hogy működhet-e ugyanez a módszer egy projektor kalibrálása "helyett"?
Nagyon köszönöm a választ
Blogom
- komarfamily
- V.I.P.

- Értékelés: 1101
- csacsumicsa
- Nincs visszaút

- Értékelés: 30
Sziasztok! Segítséget, tanácsot szeretnék kérni. Remélem itt kapok választ. Jelenleg van egy Acer H5381BD projektorom, szinte új, kb. fél éves, nagyon keveset használt. Most szereztem be az erősítőt, hangszettet, lesz emiatt némi bútormozgatás is a nappaliban, és szeretném feltenni a plafonra a projektort. Igen ám, csak sajnos a 90"-os vászonhoz a projektort kb. 3 méterre kell tenni, és pont ott van a lámpa, a szoba közepén. Úgyhogy arra gondoltam, hogy a megoldást egy olyan projektor jelentené, ami ekkora képet vagy közelről, 1-1,5 (max 2) méterről csinál, tehát short throw, vagy pedig olyan, ami 3,5-4 méterről. Találtam egy Epson TW6000-est 196-ért. Kalkulátor szerint úgy láttam, ez 4 méterről tud vetíteni 90"-t 1x zoomal. Szerintetek megérné erre cserélni? Jó az ára?
Szerintem a lámpát olcsóbb átrakni
Sziasztok! Segítséget, tanácsot szeretnék kérni. Remélem itt kapok választ. Jelenleg van egy Acer H5381BD projektorom, szinte új, kb. fél éves, nagyon keveset használt. Most szereztem be az erősítőt, hangszettet, lesz emiatt némi bútormozgatás is a nappaliban, és szeretném feltenni a plafonra a projektort. Igen ám, csak sajnos a 90"-os vászonhoz a projektort kb. 3 méterre kell tenni, és pont ott van a lámpa, a szoba közepén. Úgyhogy arra gondoltam, hogy a megoldást egy olyan projektor jelentené, ami ekkora képet vagy közelről, 1-1,5 (max 2) méterről csinál, tehát short throw, vagy pedig olyan, ami 3,5-4 méterről. Találtam egy Epson TW6000-est 196-ért. Kalkulátor szerint úgy láttam, ez 4 méterről tud vetíteni 90"-t 1x zoomal. Szerintetek megérné erre cserélni? Jó az ára?
Nem mondott határt, de reálisan szerintem 150 ezer Ft. alatti legyen, mert a vetítő sem lesz egy milliós darab.
Nem túl acélos, szerintem locsolni kéne ezt egy kicsit. Őszinte leszek. Ennyiért újonnan csak a legeslegbelépőbb márkákat kapni, amely elég kockázatos. A vetített kép minősége legfőképp a szobán, utána a projektoron, majd a vásznon, s ezek után az egyéb dolgokon múlik (tartalom, lejátszó, kábelek, installálási mód, vetítési arány, nézési pozíció, stb.). Ha odafigyel az ember a környezetre, már megérte százezrekért projektort venni, de ehhez semmiképp sem javaslom, hogy egy gagyi vásznat társítson!
-
Csutka
Nem mondott határt, de reálisan szerintem 150 ezer Ft. alatti legyen, mert a vetítő sem lesz egy milliós darab.
Keresd meg Szepit itt a fórumon! Biztos tud ajánlani több félét is.
Szerintem érdemes oldalfeszített és motoros vásznat venni. Igaz kicsit drágább, de biztosan nem lesz vele gond a későbbiekben.
Mi a büdzsé?
Blogom
Sziasztok,
Egy kedves barátom szeretne a nappalijába venni egy motoros vásznat.
100'-os méretet ajánlottam neki, kb. 3,5 m-ről vetítene a projektor a vászonra.
Jókat olvastam erről a típusról.
Van ilyenje valakinek?
Mik a tapasztalatok?
Van más tipp jó minőségű és tartós motoros (távirányítós) vászonra?
A vásznat egy beton födémgerenda aljára kellene felszerelni.
Ne high end moziszobában gondolkodjatok, hanem egy jó, és megfizethető megoldásban.
Nagyon köszönöm
Mi a büdzsé?
Sziasztok,
Egy kedves barátom szeretne a nappalijába venni egy motoros vásznat.
100'-os méretet ajánlottam neki, kb. 3,5 m-ről vetítene a projektor a vászonra.
Jókat olvastam erről a típusról.
Van ilyenje valakinek?
Mik a tapasztalatok?
Van más tipp jó minőségű és tartós motoros (távirányítós) vászonra?
A vásznat egy beton födémgerenda aljára kellene felszerelni.
Ne high end moziszobában gondolkodjatok, hanem egy jó, és megfizethető megoldásban.
Nagyon köszönöm
Blogom
Nekem Batyo kolega ajànlotta !
3 hónapig volt beteg a Benq w 10ooo em
Most èletre kelt .
Hibás motor irisz miatt nem kapcsolt be a gèp.Nem jöttek rá mi van .
Èn sem nagyon èrtem ,de az okosak aszt mondtàk ha zàrlatos a kis mikro motor nem gyújt be az izzó mert letilt.
Nos boldog vagyok.
Sziasztok egy korrekt szervizet szeretnèk a figyelmetekbe ajànlani.
Batyo ajánlotta : 12.ker vizualszerviz Hertelendi utca 4/b.
Monitorok projik
Ez jó hír mert pont ott van a JVC X3-am javításon!! :-)
- gabo01
- V.I.P.

- Értékelés: 443
Monitorok projik
Ez jó hír mert pont ott van a JVC X3-am javításon!! :-)
Sztereó: Lumin T3, audio-gd Master-10, Marten Django XL, Siltech SPX-800, Siltech Ruby Hill G5, HT ac-10,Tara Labs RSC Prime, vdH The Air,
Mozi:PC, JVC DLA-X7900BE, Screenline Othello 244x137, Denon AVC-X4800H +Master-10+Lexicon RX7, Marten+XTZ Divine 100.33 center, SF Wall Domus,Arendal 1961 1V,
Mozi:PC, JVC DLA-X7900BE, Screenline Othello 244x137, Denon AVC-X4800H +Master-10+Lexicon RX7, Marten+XTZ Divine 100.33 center, SF Wall Domus,Arendal 1961 1V,
Monitorok projik
- PrinceHerceg
- Fórumlakó

- Értékelés: 96
Tessék:
http://www.avx.hu/forum/index.php?/topi ... ?p=1826395
De ez igaz minden minőségi vászonra, nem csak a miénkre.
Amúgy itt egy Hérával festett bútorlap volt az alap, amit mi csináltunk Fodesszel kezdésnek, amivel eltudott indulni a vetítés útján. Később megint csak költséghatékonyságbó ez a felület kapott egy normális vetítővászon felületet és sokkal jobb lett. De sokan beszámoltak már gagyi vászonról váltás után, hogy sokkal jobb egy minőségi felület. Én már kipróbáltam annak idején mindent nagyjából (mikor még nem ez volt a munkám) amire lehet vetíteni, de minőségi képet csak speciális vetítővászon lehet látni.
Látom, h teltebbek a színek és a natív kontraszt is több, csak hát az ár...