Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Gábor pince mozija
-
Csutka
Gábor pince mozija
( már megrendeltem a 4 db döntött hangszórót Olaszból )
Ha csak valaki nem szeretne vásárolni 2 DB-ot
Csatlakoznék egy rövid kérdéssel szakértőkhöz.
Ha csak két mennyezeti atmos sugárzó lenne, akkor az mennyire tudja a doki által említett "kupolát" megteremteni?
Valaki hallott ilyet?
Itt a surround szekció tényleg átalakításért kiállt, de érdemes lenne elgondolkodni bipol/dipol sugárzó használatán.
Lehet itt az 5.2.4 lenne a legideálisabb dolog dipol surround hangfalakkal.
Gábor pince mozija
Ez így igaz, csak azért említettem, mert nekem az van és azon így működik. De hallottam olyan Onkyo tulajt, hogy neki, ha nincs bepipálva a mennyezetik, akkor az erősítő ki sem írja az Atmost. Amikor meg rákérdezett ahol vette, azt mondták neki, hogy azért mert a felsők nélkül nem Atmos a dekódolás. Ez sem jobb.
Én meg azt írtam neked/nektek, hogy a klasszikus SB helyett. Leírom pontosabban: Bukod a klasszikus SB,t és nem oda dugod azt a szerencsétlen dobozpárost ha ez másképp nem megy. És ha már Gabinál példálozunk.
7.1 sima sávos filmeket meg beáldozod SB oldalon ha nem képes natívra átváltani a pre/pro.
kép: LG 42LV3400; KÉP: Epson EH-TW5000, Grandview CNV 106" - HTPC: i3-6100 & KODI-Leia
Hang: Yamaha CX-A5000; Rotel RMB-1095MK2; Jamo Concert C809, C80CEN, C80SUR, Jamo C80SUB; Rotel-RB-1050MK2; B&W CCM362
HTPC: Asus Essence STX & JRiver 21 Storage: HTPC: 2x4TB
Hang: Yamaha CX-A5000; Rotel RMB-1095MK2; Jamo Concert C809, C80CEN, C80SUR, Jamo C80SUB; Rotel-RB-1050MK2; B&W CCM362
Gábor pince mozija
Jogos, de
A Pio LX88, Marantz 7009 még 5.1-ben is atmos-t adott ki.
Ahogy itt olvasom az Anthem proci is.
Valami itt mégsem kerek. Többi gyártó mért rúg ekkora öngólt ha egyébként megoldható a dolog?
PC hangkártyával, kommersz Monitor Audio szett, lomis PA végfokok, DIY szub, hullámos talján vászon, porszívó hangú mókolt PD F22
-
Csutka
Gábor pince mozija
Akkor mi van az eddig hangoztatott (nem rad értem, úgy általánosságban) kijelentéssel, hogy az atmos 5.1 es 7.1-ben is jobb???
Jogos, de
A Pio LX88, Marantz 7009 még 5.1-ben is atmos-t adott ki.
Ahogy itt olvasom az Anthem proci is.
-
Vendég
Gábor pince mozija
Ez így van újabb Denon erősítőknél is.
Ha nincs atmos sugárzó, akkor azt csak trueHD-nek veszi.
Akkor mi van az eddig hangoztatott (nem rad értem, úgy általánosságban) kijelentéssel, hogy az atmos 5.1 es 7.1-ben is jobb???
Gábor pince mozija
És válaszoltam is, ott van... nem egyértelmű? Logikailag eleve magától értendőnek kellene lennie...
Amúgy az hogy az anthem mihez köt mit, az nem általános "probléma".
Végülis ez az Atmos illetve objektum alapúság lényege. Ott szólal meg a hang a térben ahol kell neki, nem fix csatornához van kötve.
Persze ez csak az elmélet. Jobb az ajánlást követni....
Ott bukik a történet, hogy teljesen másképp értelmezzük az atmost.
Tamoo abban tökéletesen egyetértek veled, hogy az atmos lényege a pontosabb térleképzés. (nem pedig a mennyezetről érkező hangok, az csak egy szükséges eleme) Ezt azzal sikerült tökéletesíteni/létrehozni, hogy nem ragaszkodnak a fix csatornákhoz. Mindenki előtt ismert lehet már az a videó, melyen prezentálják a keverőszoftver lényegét. E szoftver segítségével belekódolják a filmanyagba a térhangzást, amit majd az AVR, vagy processzor dekódol. Igen ám, de az AVR, vagy a processzor csak úgy tud feléd hitelesen közvetíteni, ha ismeri a hangsugárzó leosztásod és azok helyzetéből képes is rá. Ezért van az, hogy minden AVR/processzor javasol egy hangsugárzó elhelyezési sémát, melyet felállítva ő könnyedén előidézi neked a surround teret. Ha valamely hangsugárzód kilóg az ajánlásból, azt nem fogja tudni megfelelően kompenzálni.
-
Csutka
Gábor pince mozija
Ez így igaz, csak azért említettem, mert nekem az van és azon így működik. De hallottam olyan Onkyo tulajt, hogy neki, ha nincs bepipálva a mennyezetik, akkor az erősítő ki sem írja az Atmost. Amikor meg rákérdezett ahol vette, azt mondták neki, hogy azért mert a felsők nélkül nem Atmos a dekódolás. Ez sem jobb.
Ez így van újabb Denon erősítőknél is.
Ha nincs atmos sugárzó, akkor azt csak trueHD-nek veszi.
Gábor pince mozija
És válaszoltam is, ott van... nem egyértelmű? Logikailag eleve magától értendőnek kellene lennie...
Gábor pince mozija
Jelen pillanatban 3.6 -3-5 méter a nézési távolság. vászon szélessége 270cm, tehát pont határon vagyok.
SRL és SRR hangfalakat 120 centivel tudom előrébb vinni a tolóajtó miatt.
A két első atmos hangszórókat tudom vinni előrébb és betudom tenni a sötét részbe, igaz kell majd valamit dizájnnal kezdenem mert a hangszóró 11,5 centi mély és a gipszkarton alatt 83mm van.
Igaz nem típus azonos de az itteni árak fele alatt jutottam hozzá és nem tudtam ott hagyni.
Gábor pince mozija
Végülis ez az Atmos illetve objektum alapúság lényege. Ott szólal meg a hang a térben ahol kell neki, nem fix csatornához van kötve.
Ettől függetlenül én a problémát ott látom, hogy ezzel bukná a hátsó talajközelinek szánt hangokat. Minden fentről szólna.
Igen, a lényege ez, de azért ott is azt írják, hogy ahol nem lehet az ideális elrndezésben használni a surrondokat, ott is jó. Valószínűleg, ahol viszont lehet a legoptimálisabb helyekre rakni a hangfalakat, ott még jobb. Nekem sem szimpi, ha a surrond back nagyon magasban van, akkor meg pláne, ha a surrond sokkal alacsonyabban van, mint itt pl. egy állványon. Szerintem szétcseszi a surrond teret. Egy jó példa erre az Éli könyve utcai lövöldözős jelenete, amikor a kopasz ember rálő Denzelre. A golyó süvöltését szépen lehet hallani előlről, aztán az oldalsóból és utana a hátsóból . Gyönyorűen lehet hallani az irányát. Ha sokkal magasabban van a hátsó, akkor hülyén hallatszik, hogy a végén fentről szól a golyó, mintha felemelkedne, pedig általában egyenesen szokott menni
Gábor pince mozija
De itt jön Cutler által felvázolt probléma. Mit mondasz a procinak, a hátsó surroundok mik?? Mert azt nem fogja magától kitalálni. Mennyezetiek, vagy back-ek? Valamilyen szinten meg kell tartani a processzor/AVR által előírt sémát.
kép: LG 42LV3400; KÉP: Epson EH-TW5000, Grandview CNV 106" - HTPC: i3-6100 & KODI-Leia
Gábor pince mozija
De itt jön Cutler által felvázolt probléma. Mit mondasz a procinak, a hátsó surroundok mik?? Mert azt nem fogja magától kitalálni. Mennyezetiek, vagy back-ek? Valamilyen szinten meg kell tartani a processzor/AVR által előírt sémát.
Persze ez csak az elmélet. Jobb az ajánlást követni....
Ettől függetlenül én a problémát ott látom, hogy ezzel bukná a hátsó talajközelinek szánt hangokat. Minden fentről szólna.
PC hangkártyával, kommersz Monitor Audio szett, lomis PA végfokok, DIY szub, hullámos talján vászon, porszívó hangú mókolt PD F22
Gábor pince mozija
Típus?
Epson EH-TW9300
Screenline Fashion 136" Diamond 1.2 4K
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
EMOTIVA XPA Gen3, BasX500.
MILLER & KREISEL S150/MP950/IC95/M5
SVS SB5000
Szepi házimozi: viewforum.php?f=46
Screenline Fashion 136" Diamond 1.2 4K
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
EMOTIVA XPA Gen3, BasX500.
MILLER & KREISEL S150/MP950/IC95/M5
SVS SB5000
Szepi házimozi: viewforum.php?f=46
Gábor pince mozija
Illetve én; nem bántanám fizikailag a hátsó surroundokat, csak picit megdönteném,
Gábor pince mozija
Szerintem egyértelműen dhcodoki első variációja a nyerő.
- fodesz
- V.I.P.

- Értékelés: 5164
Gábor pince mozija
Gabi ha nincsennek hangszórók, nyomtass ki színes fotókon és kivágod őket majd,felragasztod....
És pénzbe sem kerül..
Gábor pince mozija
Bandi! Olyan szinten elbeszélünk egymás mellett, hogy azt már én sem értem.
. Én igen .
A kiegészített képek jók . Az első szerintem is a legreálisabb. A második és harmadik nálam az értelmetlenül "sok" kategória.
Illetve én; nem bántanám fizikailag a hátsó surroundokat, csak picit megdönteném, és a két plafonsugárzót legalább másfél méterre a kobak pozició elé raknám döntött sugárzós tányérokkal.
Talán még a két oldalsó/sima surroundot hátrább forgatnám egy kicsit. Ha a kanapé helye fix és csak a világos álmennyezetbe lehetne építeni.
Gábor pince mozija
Lehet, amit írtál nem egyeztethető össze az objektum orientált hangsávok elvével.
Bandi! Olyan szinten elbeszélünk egymás mellett, hogy azt már én sem értem.
Nézzük mi a lényeg. Gabi szeretné növelni a térérzetet atmos sugárzókkal. Szigorúan a képek alapján (élőben nem láttam), az alábbi 2 elrendezésben gondolkodnék:
1. A kanapét és az oldalsó sugárzókat 30-40cm-el előrébb vinném. (feltétele, hogy a frontsugárzó szöge a hallgatói pozícióban ne nyíljon nagyon szét.)
2. A hátsó monitor dobozokat lejjebb vinném, kb a kanapé magasságáig.
3. Atmosból csak két hangsugárzót használnék. Ezt kb. a térd vonalába, vagy még kicsit előrébb szerelném fel. (a képen nem látszik rendesen a szoba arány)
Ebben az esetben úgy vélem szép kupolát kapna a burája.
Ha nagyon dúl az atmos fetisizmus, akkor:
(Ez esetben a hátsó mennyezeti és a back túl közel lehet egymáshoz.)
Ha a kanapét kellően előre lehetne tolni, akkor:
Én az első megoldásra szavazok.
( A mennyezetiek szélességét most ne nézd, csak nagyjából rajzoltam be. )
Gábor pince mozija
A gyakorlat mást mutat. A processzor menüjében ugyanis meg kell adni, hogy milyen hangfalak vannak a rendszerben, ha SB akkor azt, ha mennyezeti is akkor azt is. De pl. Az Anthem ARC-ja a kalibráláskor szintén kéri, hogy pipáld be a hangfalakat ės azok szerint állítja, méri a rendszert. Tehát, ha nem raksz mennyezetit, akkor az azokra kevert hang lehet meg sem fog jelenni, nem tenném a nyakamat, hogy rákeverné a SB-re. Ha esetleg be akarnád csapni a procit és hagyod bepipálva a mennyezetieket, mintha lennének, akkor meg megállítja a kalibrálást hibaüzenettel. Szóval nem véletlenül tanácsolták páran, hogy az SB-et lejjebb kellene rakni.
Értem. De én SB helyett gondoltam . Azt nemtudom ilyenkor nem e hasznosítsa a procc a klasszikus 7.1-es SB kiosztásra ilyenkor. Ez logikus lenne.
Gábor pince mozija
Gábor pince mozija
Lehet rosszul fogalmaztam.
Sztem sokkal jobban érzékelhető lenne a kanapé mögötti tér, ha azt valóságos hangsugárzók adnák le. Nem pedig "virtuálisan" keverné oda a mennyezeti/mennyezet közeli hangsugárzó.
Lehet, amit írtál nem egyeztethető össze az objektum orientált hangsávok elvével.
A gyakorlatban Gabinál szerintem ilyen kicsi távolságnál sok értelme nem lenne. Illetve lenne, de ha a gyakorlati anyagi oldalát nézi az ember, + 150-200 froint belepumpálásával nem sokat hozna az összképen.
A valóságos meg virtuális keverés párhuzamodat nem értem, minden egységre "virtuálisan" keveri ki a hangokat - melyek 1 teret képeznek...
Ha jól értelek, akkor ezen elméleted szerint egy soundbar is hozhat olyan térélményt, mint egy surroundok-kal elátott rendszer.
Ezt lövésem sincs hogyan ollóztad össze a mondandómból .
Illetve szerintem nem értetted meg mire gondoltam, a front teret írtam le a mindenki által használt LCR dobozból.
De a hátterekre is vonatkozik valahol, amikor kis távolságokon belül 2-3-vagy több dobozból próbálja kierőszakolni a pokoli user a megfelelőnek gondolt teret.
Ez nem az én elméletem, told össze a két frontodat 1 méteren belülre és kezd el zenét hallgatni rajtuk. Szerintem hatásosabb ha megfelelő távolságra vannak egymástól .
Gábor pince mozija
Milyen effekteket? Tér van, ezt keveri ki a használt hangdobozokra a rendszer pre/pro/avr.
Gabi matricás képein látszó SB, piros, narancs közt olyan kicsit a távolság, hogy szinte egy egység is lehetne a gyakorlatban.
Ezért írtam az érdekes logikákat, belengi az egész atmos trendet itt a fórumon mostanában...
Mintha leülnél zenét hallgatni két hangfal elé és nem tudnál teret realizálni a helyiségben két dobozból, vagy a front oldalon eddig 3 dobozból mozizna itt a jónép a dobozok által képzett tér nélkül...
A gyakorlat mást mutat. A processzor menüjében ugyanis meg kell adni, hogy milyen hangfalak vannak a rendszerben, ha SB akkor azt, ha mennyezeti is akkor azt is. De pl. Az Anthem ARC-ja a kalibráláskor szintén kéri, hogy pipáld be a hangfalakat ės azok szerint állítja, méri a rendszert. Tehát, ha nem raksz mennyezetit, akkor az azokra kevert hang lehet meg sem fog jelenni, nem tenném a nyakamat, hogy rákeverné a SB-re. Ha esetleg be akarnád csapni a procit és hagyod bepipálva a mennyezetieket, mintha lennének, akkor meg megállítja a kalibrálást hibaüzenettel. Szóval nem véletlenül tanácsolták páran, hogy az SB-et lejjebb kellene rakni.
Gábor pince mozija
Milyen effekteket? Tér van, ezt keveri ki a használt hangdobozokra a rendszer pre/pro/avr.
Lehet rosszul fogalmaztam.
Sztem sokkal jobban érzékelhető lenne a kanapé mögötti tér, ha azt valóságos hangsugárzók adnák le. Nem pedig "virtuálisan" keverné oda a mennyezeti/mennyezet közeli hangsugárzó.
Ha jól értelek, akkor ezen elméleted szerint egy soundbar is hozhat olyan térélményt, mint egy surroundok-kal elátott rendszer.
Gábor pince mozija
S akkor mi adná a hátsó effekteket? Lyukas lenne a tér?!?!
Gabi matricás képein látszó SB, piros, narancs közt olyan kicsit a távolság, hogy szinte egy egység is lehetne a gyakorlatban.
Ezért írtam az érdekes logikákat, belengi az egész atmos trendet itt a fórumon mostanában...
Mintha leülnél zenét hallgatni két hangfal elé és nem tudnál teret realizálni a helyiségben két dobozból, vagy a front oldalon eddig 3 dobozból mozizna itt a jónép a dobozok által képzett tér nélkül...
Gábor pince mozija
Szerintem jó helyen van(volt) ahhoz a surround back hogy átvegye a narancs és a piros "csatorna" szerepét. Sőt, picit még jobban megdöntve jobb teret meg hangot produkálna mint bármilyen tányér hangszóró.
S akkor mi adná a hátsó effekteket? Lyukas lenne a tér?!?!