Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Akusztika a moziszobában

Zozi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 990

Re: Akusztika a moziszobában

Hozzászólás Szerző: Zozi »

Luxor Audio írta:
2024.04.27., szomb. 09:32
Addig toljátok ezt a személyes civakodást, míg ismét kihipózzák a topikot és az egész beszélgetés megint megy a kukába mindenestül, néhányunk agyát újfent felcseszve.
Én nem így látom. Legalábbis, nekem nem ez volt a célom. Személy szerint nincs bajom Lacival.

Kialakulhatott volna egy többé kevésbé szakmai vita, érvekkel, ellenérvekkel. Kultúrált mederben.

Aztán aki akarja elolvassa, aki nem kíváncsi rá továbblapoz.

Az egész egy user élménybeszámolóból indult a pro topikban. Ez ment volna át szurkálódásba, csak forditva sült el… ennyi történt.

Jelen vagyok a német hkv fórumon, az avs-en. Ott is vannak parázs viták, vélemény eltérések. Csak nem óvodás szinten. Ebben mindannyian fejlődhetnénk és akkor nem arról szólna a dolog, hogy megsértődök, aztán futok az adminhoz.

Én végig ügyeltem a fogalmazásra, hogy ne menjen át személyeskedésbe a dolog.
* JVC DLA NZ800 * gerriets opera white microperf CS 135" * Trinnov Altitude32 *
* FusionAmp PlateAmp * Apollon Audio NCMP 8350 * Apollon Audio NCMP 6350 * Pronomic XA1400 *
* MadVR + nnD HTPC * HKV Bold Series * BMS 18n862 * WaveForming * Harmony Elite * iPad mini * Sonoff *

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11176
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Addig toljátok ezt a személyes civakodást, míg ismét kihipózzák a topikot és az egész beszélgetés megint megy a kukába mindenestül, néhányunk agyát újfent felcseszve.

Cutler
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1485

Hozzászólás Szerző: Cutler »

szepi0808 írta:
2024.04.27., szomb. 08:53
Zozi! Ne idegeskedj, inkább fogadd el, hogy nem vagyunk egyformák!
Szepi!
Jól látható, hogy itt te vagy az, aki nem képes elfogadni dolgokat. Sajnos még a teljesen egyértelműeket se nagyon. Kár…

szepi0808
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 2107

Hozzászólás Szerző: szepi0808 »

Zozi! Ne idegeskedj, inkább fogadd el, hogy nem vagyunk egyformák!
Epson EH-TW9300
Screenline Fashion 136" Diamond 1.2 4K
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
EMOTIVA XPA Gen3, BasX500.
MILLER & KREISEL S150/MP950/IC95/M5
SVS SB5000

Szepi házimozi: viewforum.php?f=46

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6468

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

szepi0808 írta:
2024.04.26., pén. 21:59
Köszönöm a szakértői véleményt Fapaci. A marketing szöveg nem érdekelt, ezért kérdeztem tőled.
Mivel nincsenek akusztikai gondjaim, így talán megleszek azt ART nélküli hókuszpóktól :)
Véleményt kérsz, normális hangnemben megkapod, majd utólag egy tényleg kissé lekezelő stílusban kijelented, hogy hókuszpók és nem kell.Majd miután erre valaki normálisan felhívja a figyelmed még te vagy megsértődve... :smile51:
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

Zozi
Törzsvendég
Törzsvendég

szepi0808 írta:
2024.04.26., pén. 21:59
Köszönöm a szakértői véleményt Fapaci. A marketing szöveg nem érdekelt, ezért kérdeztem tőled.
Mivel nincsenek akusztikai gondjaim, így talán megleszek azt ART nélküli hókuszpóktól :)
beletettem egy kis energiát, és megnéztem a szobád méréseit, amikor elkészültél.
https://avxforum.hu/forum/viewtopic.php ... 9#p2573659

valóban tökéletes akusztika van és nincs szükséged ilyen "hókuszpókusz" dolgokra, hisz csak rontana a helyzeten. Szerencsés helyzetben vagy, nem mindenki mondhatja el magáról, hogy ugyanaz köszön vissza a valóságban, mint amit a kockás papíron eltervezett. Le a kalappal!
szepi szub.jpg
123 port zárva.jpg
spect..jpg
torzítás.jpg
azért ez irigylésre méltó, főként a mély tartományban... 5% torzítás... lehet a sisakok mozdultak meg a hangnyomástól?!
RT60.jpg

Mivel nagy Star wars fan vagy, egy idevágó mondatot idéznék: "zavart érzek az erőben..."

Na, mára befejeztem. Nem akartam senkit sem megbántani, csak egyszerűen egyre nehezebben viselem... korábban kikapcsolódni jártam az AVX-re, de itt ugyanolyan nehéz, mint a cégben... :smile53:
* FusionAmp PlateAmp * Apollon Audio NCMP 8350 * Apollon Audio NCMP 6350 * Pronomic XA1400 *
* MadVR + nnD HTPC * HKV Bold Series * BMS 18n862 * WaveForming * Harmony Elite * iPad mini * Sonoff *

Zozi
Törzsvendég
Törzsvendég

szepi0808 írta:
2024.04.26., pén. 12:38
Dirac nagyot "gurított" az ART-tal. Saját mozimban is olyan lecsengési időket tudott elérni, amit több milliós akusztikai kezeléssel sem tudnék megvalósítani. Persze ehhez megfelelő teljesítményű végfokozás és a folyamatos terhelést bíró hangfalak szükségesek.

Fapaci! Ezt megmagyaráznád kérlek? Nem tudtam, hogy képes egy bemérő rendszer lecsengési időt javítani, vagy ilyen volumenű akusztikai kezelést helyettesíteni.
És akkor most mit szűrtél le a szakértői vélemény után?
Mert ez nem egyértelmű számomra. Egy pökhendi mondattal próbálod szőnyeg alá söpörni a kijelentésed... am ivalljuk be óriási kapufa volt... nekem Fapaci monológjából az derült ki, hogy a dirac ART jó dolog és jó az irány.

Visszatérve a kérdésedre:
Képes egy bemérő rendszer lecsengési időt javítani, vagy sem? Mert a feltevésed az volt, hogy nem tud. Vagyis nem tudtál róla. Ami nem is baj, csak nem kellene reklámozni a tudatlanságot. Járj nyitott szemmel a világban és legyél nyitott az új dolgokra. Bár ez csak javaslat. Azt csinálsz, amit akarsz. Eddig is azt csináltad... néhányszor már volt némi konfliktusunk, vagy nem is konfliktus, inkább nézet különbség, de úgy érzem, szembe mész az autópályán. Mérnökök sora foglalkozik szoftverfejlesztéssel, akusztikával, hogy a jó még jobb legyen... mérésekkel bizonyítva a rendszerek működését. Erre jön szepi és nagy mellénnyel kijelenti, hogy marketing maszlag és nincs rá szükség... gratulálok a magabiztosságodhoz.

Én csak remélni tudom, hogy eljön az az idő amikor felnő a hazai mozis közösség is arra a szintre, hogy ez már nem lesz elég nekik... sok a kókler, sokan meg tapsikolnak nekik. Elég megnézni a facebook csoportokat is... Lehet, hogy nálad tökéletes az akusztika minden szempontból és nincs ilyen ördögi dolgokra szükséged, de mi van a kuncsaftjaiddal? Elnézve a a helyeket, (minden bántás nélkül) ahol megfordulsz, hát nem tudom... az biztos, hogy ha hozzám érkezne egy kalibrátor ilyen felkészültséggel, nem sokáig élvezné a vendégszeretetet nálam...

szepi0808
Őslakos
Őslakos

Epson EH-TW9300
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
SVS SB5000

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

szepi0808 írta:
Dirac nagyot "gurított" az ART-tal. Saját mozimban is olyan lecsengési időket tudott elérni, amit több milliós akusztikai kezeléssel sem tudnék megvalósítani. Persze ehhez megfelelő teljesítményű végfokozás és a folyamatos terhelést bíró hangfalak szükségesek.

Fapaci! Ezt megmagyaráznád kérlek? Nem tudtam, hogy képes egy bemérő rendszer lecsengési időt javítani, vagy ilyen volumenű akusztikai kezelést helyettesíteni.
Csak kiprovokálod, hogy megszólaljak? :rolleyes:

A DIRAC Active Room Treatment (ART) működése hasonlatos az aktív fej/fülhallgatóknál pár éve már használatos aktív zajszűréshez. Ott folyamatosan vizsgálják a háttérzajokat, analizálásuk alapján létrehozott ellenfázisú jeleket szólaltatnak meg a meghajtókon, így hozva létre akusztikai kioltást, azaz elnyomják a háttérzajokat. Nem mondanám, hogy tökéletes, mert azért a meghajtók komoly terhelést kapnak, mivel a hasznos jel mellett a "kioltó" hullámokat is hasonló energiával kell megszólaltatniuk, ami hangminőség degradációt, torzítás növekedést okoz, de a nem túl vájtfülű felhasználónak megfelel. Én is használom a OnePlus Buds 3 fülhallgatómnál utazás, bringázás közben, hatékonyan elnyomja a közlekedési zajokat, így végre repülés közben is tudok zenét hallgatni az utálatos gépzúgás dacára. Csendesebb környezetben többet árt, mint használ, ott érdemes kikapcsolni.

Hasonló szolgáltatás van már néhány autóban is, pl. némelyik Teslában is, de ott egyelőre inkább poén kategória, nem működik még jól. Volt szerencsém tesztelni a Model X-ben, nem tetszett (az egész hangrendszer hervatag), de biztosan csiszolnak még rajta.

A DIRAC ART nem mér folyamatosan, de az aktív zajszűréssel ellentétben egy moziban ez nem is szükséges, hiszen a szoba akusztikája nem változik filmnézés közben. A frekvenciaválasz mellett beméri a fázismenetet és a lecsengési folyamatot is elemzi, ez alapján a hangsugárzók elhelyezkedését is figyelembe véve létrehoz korrekciós jeleket, amiket a különböző hangsugárzókón megfelelő fázishelyzetben megszólaltatva képes korrigálni pl. a módusok frekvenciáin kialakuló magas lecsengési időt, kioltja a búgásokat, de szerencsés esetben a kioltásokat is képes kiegyenlíteni. Sokkal okosabb megoldás, mint az EQ csúszkáit tologatni és a hasznos jelet rongálni.

Fontos megjegyezni, hogy itt a hasznos hanghullám lecsengési idejéről (Decay Time) beszélünk, nem a teremakusztikánál emlegetett utózengési időről (Reverberation Time), tehát itt sem a szoba akusztikája módosul, hanem a hasznos jel lecsengési idejét manipulálják. Nem mellékes az sem, hogy csak a mélybasszus tartományban működik (120-150 Hz alatt), mivel ott elég nagyok a hullámhosszak, így a várt akusztikai hatás nem csak egy térbeli pontban, hanem egy kiterjedt mezőben jön létre, tehát nem kell vigyázban ülni mozizás közben és akár több néző is élvezheti az előnyöket, ha nem ülnek túl távol egymástól. A korrekció alsó határfrekvenciája pedig attól függ, mire képesek a hangsugárzók.

A szoba túlzott utózengése viszont probléma marad a közép- és felső tartományban, ezt továbbra is hagyományos akusztikai kezeléssel kell orvosolni még a Dirac szerint is: "It really is not something to replace the room treatment". Tehát csodaszerről továbbra sincs szó, de használatával jóval könnyebb dolgunk van így, hogy a szobában nem a szubbasszus hangokat kell levadásznunk, amiket amúgy is csak korlátozottan tudunk csillapítani.

Az ART hatékony működéséhez szükséges, hogy a rendszerben jónéhány hangcsatorna végén is olyan hangsugárzó dolgozzon, ami képes potens basszushangokat megszólaltatni. Ezért hát soványka surround sugárzókkal, sztereó rendszerekben nem működik, mivel ott több dimenzióban is (pl. hosszanti és függőleges irányban) közös akusztikai síkon helyezkednek el a hangsugárzók.

A DIRAC ART okos dolog és fontos lépés a digitális hangprocesszálás világában (a Trinnov meg még tekert rajta egyet az aktív hullámformálással). Az ilyen fejleményeket várjuk sok éve és ezek visznek abba az irányba, aminek végén tényleg kimondhatjuk, hogy képesek vagyunk a teremakusztikai problémákat a digitális audio tartományban kezelni. Kell még pár év a teljes sikerhez, de legalább már látjuk az út végét (bár utána meg jönnek majd a közvetlenül az agyunkra ható virtuális megoldások és az egész hangrendszerünk mehet a kukába). Ha majd célba érkezünk, erősen kinevethetjük azokat a ma elterjedt, kezdetleges DSP szolgáltatásokat, amiket szobaakusztikai korrekció néven adtak el a népnek. Nem hiába prüszkölök én is miattuk jó ideje, magamra haragítva a fél világot, mivel ezek még messze nem tudják azt, amit ígérnek. A DIRAC ART már majdnem tudja, szóval lehet vadászni a készülékeket, amiket felvérteznek vele.

Zozi
Törzsvendég
Törzsvendég

még egy torzítási diagramm az LFE csatornáról. 85 dB mérőjel mellett.
cutler_distortion_LFE.png

Valóban jó lett a szoba. Nem csak mérve, hanem hallgatva is. Én már többször hallottam az átépítés előtt is és most az átépítés után is. Egyértelmű előrelépés volt a dobozok cseréje. Csabi jó munkát végzett. Sokkal szellősebb lett a terem. Már érzetre is, hogy nem látszanak a nagy hangsugárzók. Mintha megnőtt volna a fizikai mérete. Nagyon impresszív. Az oldalsó fotelekből is teljesen más élmény. A bemérés zökkenőmentes volt. Az "erősítés/csillapítás" beállítása után gond nélkül végigmentünk a Storm által javasolt kilenc mérési ponton. A végeredmény nem az én érdemem, hanem a dirac ART rendszeré. Olyan szintre fejlődött, hogy már belenyúlás mentesen is nagyon jó végeredményt tud csinálni. A legújabb dirac live szoftver több, mint 10 percig számolta a filtereket minden csoportra, minden hangsugárzóra külön-külön. A support beállításokhoz nem nyúltam, a dirac által javasolt beállításokon hagytam. Mindez azért volt lehetséges, mert a mérési grafikonokról jól le lehetett olvasni, hogy minden surround és atmos sugárzó tökéletes a supportra 40 Hz és 150 Hz között. Szerintem ez az a pont, amit mondjuk érdemben egy 5-6"-os driverrel szerelt hangfal nem tud megoldani és emiatt működik(het) akár Tibinél, akár Dávidnál és korábban nálam is ennyire jól ez a fajta korrekciós rendszer.

Az LFE csatornán is tökéletesen látszik, hogy 35-40 Hz-től a support sugárzók hatására szinte tökéletes a basszustartomány.
Gyors, száraz, nem terjeng. Nagyon ütős.
Egyedül a 24 Hz és 32 Hz tartomány az, ami nem esik 30 dB-t 300ms alatt. De annak sem kell sokkal több... 400ms

Képernyőkép 2024-04-26 185953.png

Zozi
Törzsvendég
Törzsvendég

szepi0808

Egy jó cikk a témában, ami segíthet megérteni neked is a rendszer működését.
Nem olyan nehéz a nyelvezete.

https://www.audioholics.com/audio-techn ... aveforming

Quetz
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 736

Hozzászólás Szerző: Quetz »

szepi0808 írta:
Ez egy egyszerű fizikai jelenségen alapul:fizika 9
évfolyam felületi hullámok interferenciája és visszaverődése
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

Zozi
Törzsvendég
Törzsvendég

szepi0808 írta:

Storm ART
ez például Cutlernél a szub frekvenciaválasza, lecsengése (1/12-es simítással, hogy ne fedje el a hibákat), mindenféle varázslat nélkül (Targe Curve nélkül), csak az ART automatikus korrekciója után:
cutler_FQ_LFE_1_12 smoothing_2.png
cutler_WF_LFE.png
cutler_spektrum_LFE.png

cutler_rt60_LFE.png

De érdemes megnézned a trinnov waveforming technológiát is.
https://www.trinnov.com/en/technologies/#WaveForming

A trinnov képes arra, hogy a basszus tartományban előre beállított lecsengési időt ”állítson elő”.
Ha akarod 100 ms, ha akarod 200, ha akarod 300ms…

Durva, hol tart a világ nem?! Érdemes lenne tájékozódnod, ha már ezzel foglalkozol, mert a jelek szerint elhaladt melletted a technológia…

Cseneles
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 631

Hozzászólás Szerző: Cseneles »

szepi0808 írta:

Én jelen voltam a Dirac kalibracional es lattam is REW-el visszamer vizeses es spektrograf diagrammot. 40-100hz kozott 100ms a lecsengesi ido.

Paradesan jo amit az ART muvel. Igaz ez onnantol mukodik jol ahonnan a surroundok es atmosok kepesek linearis mellylesugarzasra. Cutlernel 25cm melysugarzo foglal helyet a surroun es atmos dobozokban. Igy 30-40hz-tol tokeletesen aszisztal a Subok terjengesenek a visszaszoritasaban.

ldg81
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 137

Hozzászólás Szerző: ldg81 »

Beteszek ide 2 hasznos linket a Dirac ART-tal kapcsolatban, ahol elmagyarázzák a rendszer működését:

https://www.dirac.com/live/dirac-live-a ... treatment/

https://youtu.be/evKDp_R9vaE?si=qcFjpu-apBrCyyPr
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára ldg81 2024.04.26., pén. 13:16-kor.

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1715

Hozzászólás Szerző: -KP- »

szepi0808 írta:

Pedig nagyon egyszerű. Olvass utána mit csinál a Dirac ART. Végülis már közel egy éve megjelent és kb. 1.5 éve minimum jönnek róla az infók. Vagy inkább 2.

szepi0808
Őslakos
Őslakos

Epson EH-TW9300
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
SVS SB5000

Rp526
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 4

Hozzászólás Szerző: Rp526 »

ninja636 írta:
2024.04.14., vas. 20:12
Sziasztok.
Ti milyen programmal szoktatok mérni szobát ?
Szia, szinte mindenki REW-t használ.
https://www.roomeqwizard.com/

ninja636
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: ninja636 »

Sziasztok.
Ti milyen programmal szoktatok mérni szobát ?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Xtras5 írta:
2023.01.17., kedd 13:56
Kérdés: ott basszuscsapdát a padlóra állítva tegyek még a sarkokba, vagy kell az álmennyezet által határolt sarokba is, vagy esetleg aljzattól az álmennyezetig az él mentén kell végig vezetni?
"Ma délben gulyáslevest főztem. Szerintetek kell még bele sót tennem?"

Az ilyen kérdésekre nem lehet távolról korrekt választ adni.

Xtras5
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 66

Hozzászólás Szerző: Xtras5 »

Akkor nem görcsölök rá erre a kérdésre addig a lentebb írtak alapján meglévő helyiségben, míg nincs mérés ami megmutatja, hogy kell-e avagy sem, és ha utóbbi, akkor majd a szaki megmondja hova és hogyan. Rendben, tiszta, köszi!
-KP- írta:
2023.01.17., kedd 14:04
Xtras5 írta:
Sziasztok. Basszuscsapdás kérdésem lenne.
Először mérnék egyet.

-KP-
V.I.P.
V.I.P.

Xtras5 írta:
Sziasztok. Basszuscsapdás kérdésem lenne.
Először mérnék egyet.

Xtras5
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 66

Hozzászólás Szerző: Xtras5 »

Sziasztok. Basszuscsapdás kérdésem lenne. A moziszoba körbe van szigetelve 10cm 90kg/m3-es Rockwool-lal, illetve a kialakított álmennyezetem ezzel van kipárnázva, ami amúgy két kétlépcsős, tehát a szoba sarkába jutott rendesen belőle. Kérdés: ott basszuscsapdát a padlóra állítva tegyek még a sarkokba, vagy kell az álmennyezet által határolt sarokba is, vagy esetleg aljzattól az álmennyezetig az él mentén kell végig vezetni?

Ugyanez a kérdésem az előtétfalnál is...ha ott körbe végig 10cm 90kg/m3-es Rockwool-lal mentem, ugye körbe a szobán, és a 2db mélyem ki van tolva 1-1 oldalra a sarokba, akkor ott basszuscsapdát csak a fenti sarkokba tegyek, vagy nem kell, mert ott is duplán van rakva az álmennyezet miatt.

Köszönöm.

csrobcsi2
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: csrobcsi2 »

Igen, így gondoltam én is, köszönöm a megerősítést, pakolászás, kísérletezés azért folytatódik, de szinte biztosan marad az 5.1 :/ Köszönöm mindenkinek az észrevételeket, segítséget!

-KP-
V.I.P.
V.I.P.

csrobcsi2 írta:
2022.12.22., csüt. 16:09
Igen, így van. Egyelőre nem a hangzással van a baj, hanem a hangfalak elhelyezésével. Mivel még most költözködünk, ez ilyen, lesz jobb, a késztől és a jó hangzástól még nagyon messze van. A jelenlegi gond hogy 7.1 helyett 5.1-nél tartok, mivel a hátsó hangfalakat nem tudom elhelyezni. Erre kénék ötleteket, hátul hogyan lehetne surround+surround back hangfal elhelyezve :)
Sehogy. A kevesebb néha több. Itt meg kell állapodni a jó 5.1-nél a pocsék 7.1 helyett. A plafonra viszont simán mehet a 4 atmos.

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”