Zozi írta: ↑2021.03.07., vas. 22:18
Sziasztok!
Ma volt szerencsém személyesen megtekinteni Krisztiánnál (Cseneles) a részben eladó projektorjait, igaz nem vételi szándékkal.
Én itthon egy 3 chip Barco avielo Helios /PD Cineo82 projektorral vetítek, úgyhogy azt lehet mondani, elég magasan van nálam az a bizonyos léc vetített kép tekintetében. Mivel nem vagyok egy nagy projektoros guru, (bár jó pár gép megfordult nálam a felsőbb kategóriákból is) csak azt tudom eldönteni, hogy tetszik e a kapott eredmény a vásznon, így véleményt formálok, mellőzve a szakmai megfogalmazásokat.
Nagyon jól felépített demo volt. Mire oda értem, már csatasorba voltak állítva a vetítők... tényleg meg lett adva a módja.
Nagyon impozáns látvány volt. A gépek egytől egyig nagyon szép állapotban vannak. A szoba aztán sötétségbe borúlt és kezdődhetett a móka.
Infocus - képről nem tűnik fel, de élőben kimondottan nagy készülékről beszélünk. Gyönyörű szép masina. REC709-re kalibrálva, eco módban vetítette meg a 226cm széles vásznat. Ennyi pénzért szerintem nagyon jó gép. Elég jó optika, a vásznon elegendő fényerő. Szemre kb olyan kontrasztos képet vetített, (vagy még kontrasztosabbat), mint a jól ismert F22. Ami feltűnő, vagyis nem, hogy extra halk. Melletünk volt installálva a kanapén, de szinte nem volt hangja. A színei nekem kevésbé voltak természetesek, mint az itthon megszokott...ennek ellenére nem mondanám rossznak. Sőt...
Runco 1100 - ez a gép nagyon belopta magát a szívembe. Őszinte leszek, én runcot még nem láttam otthoni környezetben, de nagyon tetszett... Érződött a minőségi ugrás. Nagyon természetes képet vetített. Az infocushoz képest lehet kicsit fakóbbnak nevezni, de szerintem ez a kép áll közelebb a valósághoz. Az infocus színei teltebbek, kevésbé természetesek.
Egyéni preferencia, kinek mi áll a szívéhez közelebb. (Az biztos, hogy ha csak az infocus képét látjuk, akkor az is le tud venni a lábunkról.) ANSI kontraszt nagyon jó, mind statikus (álló kép) mind film közben. Imádom a DLP fehéreit, ahogy szinte világítanak a pixelek a vásznon. Nagyon tetszett a mozgásmegjelenítése. Maga a ház is tekintélyt parancsoló. Mind a mérete, mind a kivitelezése. Robusztus, érződik, hogy van benne anyag. Ezt a gépet itthonra is elfogadnám, ha képes lenne megvetíteni a vásznam :-)
Sim2 D80 - hát ez a vetítő is megér egy misét. Szinte új, 580 óra van benne... kis ékszerdoboz. Viccesen is nézett ki a 2 Runco között...

Elindítva döbbenet. Mindenféle hókuszpókusz nélkül majdnem olyan feketét vetít, mint a Barcom a dinamikus írisszel... A fehérpont gyárilag 7500K-re van kalibrálva, de ezt nem igazán venni észre a képen. Passengers űrsétás jelenete baromi jól nézett ki a vásznon, de igazából bármelyik elindított jelenetről elmondható ugyanez. A nagy on-off kontrasztnak és ANSI-nak köszönhetően nagyon dinamikus képet vetít, szuper mélységérzettel, 3D-s képpel. A képi világa olyan a SIM2-ös. Aki látott már "régi" SIM2 gépet vetítés közben az tudja, miről beszélek. Emlékeimben még él Cutlernél látott C3X, szerintem ahhoz nagyon hasonló lehet.
Runco Q750 LED - a ledes gépet hagytuk a végére, ami nem is olyan régen kapott új ledeket, amivel már elég komoly fényerőt lehet elérni a vásznon. Ha jól emlékszem 18 fL-re volt belőve, de szemre nekem többnek tűnt. A ledvezérlésnek köszönhetően mind a fekete szint, mind a kontraszt talán a legjobb volt az összes közül. Na, mondjuk a SIM2 ott van a seggében... azt nem tudom hogyan hozták ki abból a kicsi projektorból... A ledeknek köszönhetően hatalmas színtér. Akár REC709, DCI-P3, BT2020... mindegyik színtér szinte 100%-osra kalibrálható. Ő is vette az akadályokat szépen. Nem igazán találtam kivetni valót a képében. Ez is egy nagyon jó vetítő. Közel akkora házban lehet, mint a PD Cineo82.
Minőségi érzetet kelt az emberben.
A másik runco mellett ez lenne az a projektor,amit szívesen néznék itthon, akár a barco után, amennyiben elegendő lenne a fényereje.
Ha már ott voltam a hangról is essen néhány szó. Szerintem nagyon jól ki van maxolva ez a nappali. Az emotiva XMC1 a dirac-kal nagyon jól vezényeli a hangsugárzókat. 5.1 kiépítés ellenére is nagyon jó tere volt. Az emotiva végfok megfelelő energiával látja el a sugárzókat a 2 darab átlósan elhelyezett szub pedig tökéletesen egészíti ki őket. Apropó szubok. Nagyon jól sikerült az emotivának illesztenie őket a rendszerbe. Emlékeztetett az én régi szobámra.
Én itthon pro vonalat favorizálok, de ha újra nappaliban moziznék, akkor egy ilyen összeállítással azért bőven ki lennék békülve.
A házigazda nagyon kedves volt, rengeteg háttérinfót osztott meg a vetítőkről. Látszott, hogy képben van és nem csak elméleti síkon... Én szívből ajánlom, akár projektor szervizelés, takarítás, kalibrálás témakörben is. Ja, és nem utolsó sorban a kínált vetítőket is egytől egyig.
Öröm volt látni, hogy azért nappaliba viszonylag "kicsi" (és ezt ne tessék félre érteni) vászonra bőven van alternatíva a használt piacon az új árak töredékéért.
Köszönöm szépen ezt a röpke 2.5 órás bemutatót.