nagyon pofásan néz ki, elismerésem!
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Moziszoba építés
Re: Moziszoba építés
Amúgy nem jársz messze a valóságtól.
Már én is gondoltam rá... Amúgy mivel döntően egyedül nézek filmet, így nem érzem égető szükségét. Akusztikai szempontból viszont már más kérdés, ott tudna akár segíteni. Itt meg bejönne az hogy nem biztos elől lenne jó a 2., hanem pl. az átellnes oldalon. Csak ott nincs szabad hely... tudom-tudom a plafon 4 saraka szabad... 
Pofás szoba, igazi mozi kuckó, gratulálok hozzá,izléses, és még a batár PA Sub sem borzasztó látvány.. bár kissé groteszk az elegáns Logan-ek mellett, de ezt neked kell nézegetned,így nekem nem fáj,sőt egész bejövős a front rész is! 
A szimmetria miatt kicsit érdekes ,de ha bedobsz még 1 batárt a másik oldalra ,akkor király lesz,tudom menjek a .....
A szimmetria miatt kicsit érdekes ,de ha bedobsz még 1 batárt a másik oldalra ,akkor király lesz,tudom menjek a .....
proj:Epson EH-LS12000B,proc/amp:Lexicon MC10/JBl Synthesis SDA-7200, hangfalak:Revel Concerta F12,M12,Performa C52,Canton Incelling 885,sub:REL HT/1508 predator,player:Zidoo UHD3000, kábelek: HiDiamond D2 rca,D3 sub,AQ Carbon 4K+HDR,P568-15M-FBR,Wireworld Solstice,Aq X2,FP.Luxor
Szép szoba!ldg81 írta: ↑2020.01.03., pén. 23:05Közkívánatra.![]()
Elöljáróban annyit, hogy pár apróság még hátravan (kábelek elrejtése, festékhibák javítása, 1-2 poszter felrakása, stb. stb.)
A szobáról annyit, hogy 2 funkciót tölt be: itt a mozi és itt vannak a mozis relikviák/legók. Mivel sok hely nincs, a szobát "felosztottam" virtuálisan. Ha a kanapéra leülök, és nézem a filmet akkor egy igazi moziszobát látok, semmi LED nem világít elől. A sötét tónusoknak köszönhetően a hangfalakból nem látszik semmi, csak a film. Azonban, ha megfordulok ott vannak a mozis cuccaim.
A vászon a szub miatt magasabbra került, így építettem a kanapé alá egy 15 cm magas dobogót. Ezzel vizuálisan elértem azt, mintha 54 cm magasról kezdődne a kép. Szélesvásznú filmek esetén a képet letolom a vászon aljára, így nem kell felfele nézni.
front.jpg
A vetítő egy Digital Projection M-Vision 260HC
back.jpg5
Halltex az oldafal borítása?Re: Moziszoba építés
Közkívánatra.
Elöljáróban annyit, hogy pár apróság még hátravan (kábelek elrejtése, festékhibák javítása, 1-2 poszter felrakása, stb. stb.)
A szobáról annyit, hogy 2 funkciót tölt be: itt a mozi és itt vannak a mozis relikviák/legók. Mivel sok hely nincs, a szobát "felosztottam" virtuálisan. Ha a kanapéra leülök, és nézem a filmet akkor egy igazi moziszobát látok, semmi LED nem világít elől. A sötét tónusoknak köszönhetően a hangfalakból nem látszik semmi, csak a film. Azonban, ha megfordulok ott vannak a mozis cuccaim.
A vászon a szub miatt magasabbra került, így építettem a kanapé alá egy 15 cm magas dobogót. Ezzel vizuálisan elértem azt, mintha 54 cm magasról kezdődne a kép. Szélesvásznú filmek esetén a képet letolom a vászon aljára, így nem kell felfele nézni.
A vetítő egy Digital Projection M-Vision 260HC
5
-
onkyo607
És ez a lényeg!
- Farkinca71
- Fórumlakó

- Értékelés: 274
Buék mindenkinek!-KP- írta: ↑2020.01.02., csüt. 11:51Köszi a választ!
Még egyszer utoljára az árakról. A pro cuccok körüli helyzet egy extrém eset. Csak azért lehet ezeket ilyen jó áron megvenni, mert rengeteg osztrák és német mozi használja őket, ahol ha felújítanak egy termet,gyakran kikerülnek a piacra. Kint igen gyakran akkor is cserélnek valamit, ha jó állapotú. Így eshet meg az, hogy kb. az új áruk 20%-ért meg lehet venni őket, sokszor igen jó állapotban.
Valóban lehet hifis cuccokból is jó áron építkezni, de ez kissé szerencse kérdése is. Láttunk ilyen Revel szettet 550-ért a fórumon szub nélkül. Az valóban igen jó ár. Én is a korábbi goldenear szettemet 350-ért adtam el, az is szuper vétel volt annyiért. Szóval ki lehet fogni. De 3 darab KCS S2000/S2001/S1500/C215F és 2 darab SR10 használt piaci ára 3*300+2*100 eur. Nem kicsit versenyképes...
Lehet pro-t AT nélkül is használni. Mind a KCS-nek, mind a Mag Cinemának de a többi gyártónak is vannak kisebb modelljei, amik elférnek vászon alatt, felett illetve mellett is. Csak ezeket a használt piacon nem fogod fellelni, mert a legtöbb moziba túl kicsik. KCS-ből még az S1500 is ritka, az S2000/2001 a gyakori amit Cutler használ, és a C215F amit Farkinca.
A hangszórógyártásnál már elég régóta nem történt érdemi előrelépés a a mi árszintünkön. De persze történt fejlesztés, pl. nemrég az Ellipticor széria Scanspeaknél. Ahol az 1 darab hangszóró kerül 150-200 ezer forintba. Majd viszont fogod látni őket 4-5 millió/pár (vagy még drágább) árú hangfalakban. Alatta nem nagyon. JBL-nél rengeteg felső kategóriás stúdiós illetve Synthesis szériában használatos hangszóró már több évtizede a piacon van. Egyszerűen úgy jók, ahogy vannak. Akkor is, és most is. Ahogy a Seas Excel vagy Scanspeak Classic hangszórók is a 90-es évektől jelen vannak. Nincs szükség 2 évente feltalálni a spanyol viaszt, még ha jó néhány cég szereti is ezt sejtetni a vevőivel ...
Ha az árakról beszélünk, akkor azt se felejtsük el, hogy az ilyen pros hangfalak nagy érzékenységűek és nem kell feltétlenül végfok hegyekkel megtámogatni, legalább is nem azonnal, és ezt tapasztalatból mondom.
A hátránya ennek a konstrukciónak, mint Kp is mondta, hogy használtan általában csak a közepeseket vagy nagyokat lehet találni és azt körülményes installálni!
Hogy mennyi lesz a bukta, azt nem lehet tudni, de ahogy az aprót figyelem a hifis cuccokkal is lehet jókat veszteni.
A másik , a pénzel összefüggő dolog, hogy itt a hobbisták között, rengeteken már milliókat invesztáltak a hifis cuccaikban, hozzászoktak a hangjukhoz, a prósnál szebb kivitelezéshez és ez miatt sokkal nehezebben váltanának vagy próbálnák ki a prós vonalat. Én ezt teljes mértékben elfogadom és megértem, valószínüleg én is így állnék fordított esetben a dologhoz !
Mozira fel és jó filmekben gazdag, veszekedés mentes új évet kívánok minden kedves fórumtársamnak

Anthem AVM60 7.2.4
DP dVision 35 WQXGA
146” Screenline, Microperforated
Speakers: K.C.S.
LCR: 3*S-2000(C-115-PLF) Crown CDi 4/300
Surround: 6*SR-12-N, Dsi1000, IMG Stageline 400D
Atmos: 4*SR-12-N, 2*IMG Stageline 400D
Sub:2*C-218-A, 2*Marty Cube, HoverBoss-Behringer NX3000D,Crown Xls1002,1502
DP dVision 35 WQXGA
- heineken
- Fórumlakó

- Értékelés: 160
Sajnos ez nem ennyire egyszerű, a teljes képhez hozzátartozik,hogy ezt a szobát az alapoktól, jómagam és hozzáértő szakemberek segítségével terveztem és építettem meg.Lehetőségem volt arra, hogy a tetőteret alárendeljem ennek a projektnek.Úgy építettem a szobát, hogy legideálisabb legyen a hangsugárzók elhelyezése és az akusztika se nagyon befolyásolja a végeredményt.Az alapterület 7.5 x 6.5 méter, 3.6 méter belmagassággal, ami óriási szabadságot adott a kialakításkor.Egyébként tervben van az atmos kiépítése, mert biztos, hogy sokat hozzáadna, de egyenlőre nagyon jól elvagyok a 7.1-el.onkyo607 írta: ↑2020.01.02., csüt. 07:43Úgy látom nem érted a lényeget!
Egy olyan szobába ahol nem drága proci és végfok van!
Egy olyan szobába ahol nincs dirac és arc!
Egy olyan szobába ahol nem 1 milliós 5.0 szett szolgáltatja a hangot!
stb............
Lényeg ha nem esett le hogy hifis oldalon is lehet aránylag kis költségvetésből nagyon jó mozit csinálni!
És lehet úgy élvezni mint egy drágább hifi-s vagy pro mozi szobát!
Atmos: Én egy szobát úgy értékelek mikor felállok élveztem vagy nem!Nem érdekel hogy pro vagy hifi-s a szoba!
Látod heineken szobája annyira jó sikeredet hogy atmos nélkül is élveztem!
![]()
- -KP-
- V.I.P.

- Értékelés: 1719
Köszi a választ!
Még egyszer utoljára az árakról. A pro cuccok körüli helyzet egy extrém eset. Csak azért lehet ezeket ilyen jó áron megvenni, mert rengeteg osztrák és német mozi használja őket, ahol ha felújítanak egy termet,gyakran kikerülnek a piacra. Kint igen gyakran akkor is cserélnek valamit, ha jó állapotú. Így eshet meg az, hogy kb. az új áruk 20%-ért meg lehet venni őket, sokszor igen jó állapotban.
Valóban lehet hifis cuccokból is jó áron építkezni, de ez kissé szerencse kérdése is. Láttunk ilyen Revel szettet 550-ért a fórumon szub nélkül. Az valóban igen jó ár. Én is a korábbi goldenear szettemet 350-ért adtam el, az is szuper vétel volt annyiért. Szóval ki lehet fogni. De 3 darab KCS S2000/S2001/S1500/C215F és 2 darab SR10 használt piaci ára 3*300+2*100 eur. Nem kicsit versenyképes...
Lehet pro-t AT nélkül is használni. Mind a KCS-nek, mind a Mag Cinemának de a többi gyártónak is vannak kisebb modelljei, amik elférnek vászon alatt, felett illetve mellett is. Csak ezeket a használt piacon nem fogod fellelni, mert a legtöbb moziba túl kicsik. KCS-ből még az S1500 is ritka, az S2000/2001 a gyakori amit Cutler használ, és a C215F amit Farkinca.
A hangszórógyártásnál már elég régóta nem történt érdemi előrelépés a a mi árszintünkön. De persze történt fejlesztés, pl. nemrég az Ellipticor széria Scanspeaknél. Ahol az 1 darab hangszóró kerül 150-200 ezer forintba. Majd viszont fogod látni őket 4-5 millió/pár (vagy még drágább) árú hangfalakban. Alatta nem nagyon. JBL-nél rengeteg felső kategóriás stúdiós illetve Synthesis szériában használatos hangszóró már több évtizede a piacon van. Egyszerűen úgy jók, ahogy vannak. Akkor is, és most is. Ahogy a Seas Excel vagy Scanspeak Classic hangszórók is a 90-es évektől jelen vannak. Nincs szükség 2 évente feltalálni a spanyol viaszt, még ha jó néhány cég szereti is ezt sejtetni a vevőivel ...
ÁmenTSanyi írta: ↑2020.01.02., csüt. 08:52....amire ide jut valaki addigra kikristályosodott benne (ezzel nem azt akarom mondani hogy ez a mozizás/zenehallgatás csúcsa, csupán egy lehetséges oldalhajtása) hogy neki ez az útja, a mozi számít, és legtöbbször végigjárta az utat sokféle-fajta rendszerrel. Így tudja mit vállal mit keres és valószínű nem fogja már cserélgetni a hangfalait....

Nem vitatkozásként írom, csupán beszélgetésként!onkyo607 írta: ↑2020.01.02., csüt. 07:43
Ár/érték arány? Utoljára még bele megyek a témába.
Pro rendszer se olcsó ha újat vásárolsz és hozzá adod egy hang áteresztő vászon árát is!
Ezek a most megvásárolt KCS hangsugárzók mennyit fognak érni eladáskor?
Azért a hifi-s hangsugárzók jobban tartják az árukat!
Egy kis matematika: Új KCS szett mennyibe kerül 1,5-2 milla? Mennyit ér egy év múlva? 0,5 millió azaz ötszázezer forintocska!
Használtautó: HONDA VS FIAT esete!
Atmos: Én egy szobát úgy értékelek mikor felállok élveztem vagy nem!Nem érdekel hogy pro vagy hifi-s a szoba!
![]()
Ha lesz elég használt pro cucc akkor állapotra is lesz több féle, és akkor az áruk is lesz magasabb is használtan ( természetes buko akkor is lesz az eladáson), hiszen a hasonlatoddal élve nem mindegy hogy az a Fiat egy ceges autó 4 évesen 280.000 km-el vagy Józsi bácsié 28.000 km-el.
Én úgy gondolom hogy a pro-s moziszobák elég egy "réteg" mozi ( ne vegyük ide a vadhajtasokat, jó értelembe vett őrülteket akik nappalit pakolják tele ezekkel
Az Atmos meg izlés kérdése na meg nagyrészt filmé. Sajnos vannak olyan filmek amiért a TV-t is kár volt bekapcsolni nemhogy egy projis mozit!
Mielött valaki pro pártinak titulál és hazabeszéléssel "vádolna", nem, nem igaz. Semmi bajom a Hi-Fi vonallal sem! (Ha most kellene építenem moziszobát akkor valszeg DIY lenne.)
-
onkyo607
Úgy látom nem érted a lényeget!
stb............
Lényeg ha nem esett le hogy hifis oldalon is lehet aránylag kis költségvetésből nagyon jó mozit csinálni!
Amit írtam erről szólt!
Pro rendszer se olcsó ha újat vásárolsz és hozzá adod egy hang áteresztő vászon árát is!
Lesz itt még újabb divat pár év múlva lesznek még jobb hangszórók! Akár hifi akár pro vonalon amik simán fogják verni a mostani KCS és hifi-s hangszórókat.Ezek a most megvásárolt KCS hangsugárzók mennyit fognak érni eladáskor?
Egy kis matematika: Új KCS szett mennyibe kerül 1,5-2 milla? Mennyit ér egy év múlva? 0,5 millió azaz ötszázezer forintocska!

stb............
Amit írtam erről szólt!
Lesz itt még újabb divat pár év múlva lesznek még jobb hangszórók! Akár hifi akár pro vonalon amik simán fogják verni a mostani KCS és hifi-s hangszórókat.Ezek a most megvásárolt KCS hangsugárzók mennyit fognak érni eladáskor?
- -KP-
- V.I.P.

Szerintem meg nem ennyire egyszerű ez, ahogy kijelented. Ha ár/érték arányt is nézzük, akkor meg főleg. Pl. rossz AT vászon (mikroperforlált, perforált) simán levesz 4-6dB-t a hangból az extra sötétítő réteggel. De még a legjobb szőtt vásznak is levesznek kb. 2-3dB-t. Ezzel a megnövekedett teljesítményigénnyel bizony számolni kell. Persze megoldás, ne használjak ilyet, de ezt inkább hagyjuk.... Aztán ott van az ár/érték arány. Tetszik vagy nem tetszik, de a használt pro audios hangfalak kiváló teljesítmény nyújtanak nagyon versenyképes áron. De az az igazság, hogy újonnan is nagyon durván versenyképesek. Te sem véletlenül használsz ilyen szubot. Amúgy szerintem soha senki nem mondta, hogy csak Pro audioval lehet jó mozit csinálni. Azt szoktuk mondani, hogy a pro-s hangfalak tudnak olyat, amit sok hifis hangfal nem. Ez pedig igaz is. Bizonyos esetekben fordítva is igaz. Lapozzunk, lerágott csont. Most is szívesen használom pl. a Loganeket. Mind hangerőben, mind minőségben elég. Sőt, én igazából hamarabb feladom, mint ők. Nem kizárt,sőt nagyon valószínű, hogy egyszer lesz pro mozim, de még akkor is megtartom a két ESL-t majd zenére. De abban is biztos vagyok, hogy egy Adam, Arendal, XTZ, Revel vagy valami szintén lehet jó mozi. Soha nem állította ellenkezőjét szerintem senki. Ahogy pl. dhcodoki Martin Logan Motion XT rendszere is über brutál. De azért nem mindegy,sőt, nagyon nem mindegy, hogy mennyi az a bizonyos annyi a végére
Ettől függetlenül az sajnos tény, hogy az Adyssey eléggé elvérzik az Arc vagy a Dirac mellett. Ezt lehet tagadni, de ettől még sajnos ez így van. Ezen pedig légyszi ne sértődjön be senki, újabban divat lett sajna mindenen besértődni. A nem kell atmos kijelentéssel megint nem tudok mit kezdeni. Neked nem kell, másnak meg kell. Több helyen hallottam már jó Atmost és mindenhol igaz volt, hogy normális hangsugárzók voltak felül, jól volt elhelyezve és normális hajtást kaptak. Aki mostohán bánik ezekkel a csatornákkal, annak a végeredménye is olyan lesz.
- Farkinca71
- Fórumlakó

- Értékelés: 274
BUÉK !
Én is szvesen látnék képeket !
Anthem AVM60 7.2.4
DP dVision 35 WQXGA
DP dVision 35 WQXGA
A távolságtól is függene a teljesítmény igény, főleg ha nagyok a különbségek. Ha a surround back kb. 1m-re van tőlünk míg a front akár 3-4m-re. 
- heineken
- Fórumlakó

- Értékelés: 160
Rendesen megszenvedtük a végfokok átkábelezését és a szub mérésével is eljátszottunk jó sokáig, de megérte a végeredmény.Előtte sem éreztem dinamika szegénynek a rendszert, de tényleg sokat dobott a Reveleken, a stage line végfok.onkyo607 írta: ↑2020.01.01., szer. 09:30Hát nem tudom akkor AVM60 kever rosszul valamit.
Nagy hangerőn szoktam hallgatni a filmeket.De nálam nincs torzítás!
Egyértelmű nem fog úgy szólni mint egy behemót KCS, de minek is.
Másik dolog: Tegnap voltan heineken szobáját gatyába rázni.Szobája tetőtérből kialakított igazán hangulatos mozi szoba.
Rendszer fő alkotó eleme:
-Onkyo 7.1 proci
-Rotel végfok
-Revel hangszóró szett (ha jól emlékszem)
-JBL PRO sub + behringer
Az teljes összkép, akkor lesz jó, ha minden csatorna megkapja ezt a hajtást.
Köszönöm a segítséget.
- -KP-
- V.I.P.

Jó, vakláma vagyok. Mentségemre szóljon, hogy korán kellett kelnem :(
- -KP-
- V.I.P.

Esetleg leírhatnád a rendszer elemeit, hogy mi volt előtte, meg utána.
-
onkyo607
Hát nem tudom akkor AVM60 kever rosszul valamit.
Másik dolog: Tegnap voltan heineken szobáját gatyába rázni.Szobája tetőtérből kialakított igazán hangulatos mozi szoba.
-Onkyo 7.1 proci
-Rotel végfok
-JBL PRO sub + behringer végfok
Első körben meghallgatva sub nem szólt jól.A hangszórókból dinamika hiány nagyon érződött!
A tér az rendesen megvolt.Na akkor mérjünk rá a sub-ra nézzük mit tud. Hát igen voltak kiemelések, beszakadások 30hz-40hz között.
Audyssey-t figyelembe véve sikerült jól be eq-ni a sub-ot. Teljesen jól eredményeket kaptunk.
Most már csak a filmeken kellett bizonyítania.Jöttek a teszt filmek.Hát igen nem semmi volt a változás. Iszonyat jól szólt!
Egy hiba kipipálva!
Mint írtam dinamikátlanul szóltak a hangszórók. Frontok kaptak egy IMG Stage Line STA-1000 végfokot.
És ismét jött a teszt. Hát gyerekek az egész rendszer elkezdett szárnyalni! Dinamika beindult.Öröm volt hallgatni a filmeket!Nem éreztem az atmos hiányát egyszerűen ültem és élveztem a filmeket.
Egy viszonylag egyszerű rendszer egy JBL pro sub és egy PA végfok hozzáadásával mire volt képes.Hát nem semmi!
Nem kell ide nagy behemót KCS hangsugárzók!Nem kellenek a sub tornyok! Nem kell drága proci,végfok! Nincs Arc,nincs dirac csak Audyssey.Nem kell atmos!
Nincs itt megfelelő recept vagy kitaposott út!
Igy is lehet színvonalas moziszobát össze hozni.Ami engem is meglepett!
Jövőben a tulaj az összes hangszórót PA végfokkal fogja meghajtani!
Utólag a 100hz környékét is sikerült rendbe rakni. Ez a kép még előtte készült!
-Onkyo 7.1 proci
-Rotel végfok
-JBL PRO sub + behringer végfok
Első körben meghallgatva sub nem szólt jól.A hangszórókból dinamika hiány nagyon érződött!
A tér az rendesen megvolt.Na akkor mérjünk rá a sub-ra nézzük mit tud. Hát igen voltak kiemelések, beszakadások 30hz-40hz között.
Audyssey-t figyelembe véve sikerült jól be eq-ni a sub-ot. Teljesen jól eredményeket kaptunk.
Most már csak a filmeken kellett bizonyítania.Jöttek a teszt filmek.Hát igen nem semmi volt a változás. Iszonyat jól szólt!
Egy hiba kipipálva!
Mint írtam dinamikátlanul szóltak a hangszórók. Frontok kaptak egy IMG Stage Line STA-1000 végfokot.
És ismét jött a teszt. Hát gyerekek az egész rendszer elkezdett szárnyalni! Dinamika beindult.Öröm volt hallgatni a filmeket!Nem éreztem az atmos hiányát egyszerűen ültem és élveztem a filmeket.
Egy viszonylag egyszerű rendszer egy JBL pro sub és egy PA végfok hozzáadásával mire volt képes.Hát nem semmi!
Nem kell ide nagy behemót KCS hangsugárzók!Nem kellenek a sub tornyok! Nem kell drága proci,végfok! Nincs Arc,nincs dirac csak Audyssey.Nem kell atmos!
Nincs itt megfelelő recept vagy kitaposott út!
Igy is lehet színvonalas moziszobát össze hozni.Ami engem is meglepett!
Jövőben a tulaj az összes hangszórót PA végfokkal fogja meghajtani!
Utólag a 100hz környékét is sikerült rendbe rakni. Ez a kép még előtte készült!
A leírás alapján nagyon tetszetős a szobád! Grat!
Van kedved fényképet is közzétenni róla? Szerintem többünket érdekelne...
BÚÉK! :)
Barco Optix Cinemascope * Seymour CenterStage XD 120" 2.35:1 * Dune HD Pro 4K II * Anthem AVM60 * Emotiva xpa3 * LabGruppen PDX3000 * IMG Stageline STA2000D * Crown XLS1502 * 7.3.4 * JBL 3677 * JBL 8330 * Beckersound b1000x2, JBL4645B * Synology ds418j
Én azt gondolom mindhárom dolog összege okozza. Egyrészt az akusztika, másrészt azért ezek az atmos hangsugárzok nem az ML csúcsszériájának tagjai, illetve talán a hangerő, de ezt nem érzem extrém soknak ( csak viszonyításképp -17dB az AVM60-on)
Másik, hogy eddig semmilyen filmnél nem tapasztaltam ezt a jelenséget, amíg Tibi nem hívta fel rá a figyelmem a Trafó 4-re.
Persze lehetne FX2-őket vagy IC-ket feltenni, 6x ennyiért de nem érzem a szükségét. 70e vs 300e/db
Másik, hogy eddig semmilyen filmnél nem tapasztaltam ezt a jelenséget, amíg Tibi nem hívta fel rá a figyelmem a Trafó 4-re.
Persze lehetne FX2-őket vagy IC-ket feltenni, 6x ennyiért de nem érzem a szükségét. 70e vs 300e/db