Visszatérő gondolatom és vágyam ez a jövőből visszatekintés, filmtémának sem utolsó.
Sunyi folyamatok inkább az elmúlt évtizedekben zajlottak és most közülük sok a felszínre tört gyanútlan tömegek megrökönyödésére.
Visszatérő gondolatom és vágyam ez a jövőből visszatekintés, filmtémának sem utolsó.
Nem tudom, melyik sorozatra gondolsz, így ahhoz nem tudok hozzászólni.
Ha tud is, felém ezt még egyszer sem villantotta meg, hacsak nem arra gondolunk színészkedés alatt, hogy a világfájdalmas arcot és gyermekien riadt tekintetet magabiztosan hozza minden filmjében.... ott van pl. Adam Driver, aki abszolút beleillett volna a szerepbe, és még színészkedni is tud.
Jó ezt olvasni egy filmes topikban. Aki egy - irodalmi, zene-, képző-, film, stb. - művészeti alkotás értékére és tartalmára kíváncsi, remélhetően hozzád hasonlóan áll neki és nem az alkotók, előadók személyét, bőrszínét, lábméretét elemzi. Bár bizonyára van, aki ezzel a módszerrel is megtalálja a maga szórakozását.Nekem első sorban ezzel van bajom, a bőrszín kevésbé érdekel. Rengeteg fekete, meg ázsiai színész van, akiket nagyon kedvelek. Sokkal inkább érdekel az adott színész milyen színvonalon űzi a mesterségét, milyen egyéni kvalitásokkal rendelkezik.
Valamilyen szinten minden film történelmi, ami a múltban játszódik és felismerjük benne a történelmi múltat.
Itt a fő probléma az, hogy azzal kezdték a sorozat marketingelését, hogy most aztán hú de nagyon hűek maradnak a megjelent könyvekhez, a mozifilmeknél sokkal jobban. Erre pont az egyik legjelentősebb karakternél kezdik a kvótákat kipipálni. A rajongók pedig ezen akadtak ki, mert a könyvben egyértelműen le van írva hogy "a thin man with sallow skin, a large, hooked nose, and yellow, uneven teeth". Van ezer+1 másik karakter, akinél simán megtehették a nem, vagy bőrszín váltást és nem is zavart volna senkit. Alan Rickman legendás alakítása után meglépni ezt szerintem hatalmas öngól, és legalább ilyen fontos szempont szerintem. Főleg úgy, hogy ott van pl. Adam Driver, aki abszolút beleillett volna a szerepbe, és még színészkedni is tud. Nekem első sorban ezzel van bajom, a bőrszín kevésbé érdekel. Rengeteg fekete, meg ázsiai színész van, akiket nagyon kedvelek. Sokkal inkább érdekel az adott színész milyen színvonalon űzi a mesterségét, milyen egyéni kvalitásokkal rendelkezik. Nem állítom, hogy minden sorozatot vagy filmet láttam, amiben szerepel a leendő HP sorozatban Snape szerepére kiválasztott színésztől. De amiben szerepelt és láttam tőle, ott abszolút középszerű alakítást nyújtott, nagyjából ugyanazzal a fapofával minden jelenetben. Szerintem a rajongóknak kifejezetten lehangoló lesz Alan Rickman csillagos ötös alakítása után. Ha csak nem történik egy kisebb csoda, és élete alakítását nyújtja majd. De eléggé szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban. Az már csak hab a tortán, hogy már ő is elkezdte telesírni a médiát, hogy szegény rasszizmus áldozata lett. Mi lesz akkor, ha műsorra kerül a sorozat és ne adj isten még(jogos) kritikákat is kap a sorozat, vagy a színész?Luxor Audio írta: ↑2025.04.21., hétf. 18:52Nem tudom a választ, egy ideje már nem mélázok olyan kérdéseken, amiket teljes kizárásom mellett döntenek el. Nekem nem kellett, ennyit mondhatok.
Visszatérő panasz(otok), hogy a film eltér a könyvtől. Kérdem én, van-e más választása, képessége? Bármilyen mozi nyomába érhet-e az emberi fantáziának, ami olvasás közben vezérel minket? Az Emerson, Lake & Palmer előadása zseniális lazasággal kezeli Muszorgszkij ötleteit, ám talán pont ezért (is) lett bombasiker az a kiállítás és vált megkerülhetetlen mérföldkővé. Ha szolgaian követték volna az origin tartalmat, talán már el (is) feledtük volna azokat a képeket, 12 pont 1 tucat. A hangról hangra hasonlítgatás és egymás frazírjainak lenyúlása a kereskedelmi tehetségmatató versenyek posványos felségterülete.
Ha a könyvet akarom újraélni, akkor a könyvet olvasom el újra, de még így is kicsi az esélyem.
Igen, ezzel egyetértek, bár kissé erőltetett idehozni az Amerikai Filmakadémia kvótáit, mert egyrészt ez egy sorozat, ami úgysem pályázhat Oscarra, másrészt meg nem amerikai :)Luxor Audio írta: ↑2025.04.21., hétf. 17:26Nem láttam az emlegetett vikinges sorozatot (néhány érdektelen perc dereng belőle), de kétlem, hogy az alkotók a történelmi hűség eszközeként kezelték a bőrszínt, inkább az aktuális hullámra ültek fel, aminek előnyeit pénzben is ki lehet fejezni (a filmgyártás pedig továbbra is profitérdekelt tevékenység). A pénz meg sokszor a díjakból csurog és pl. az Amerikai Filmakadémia néhány éve kötelező kvótát írt elő, miszerint csak olyan filmet lehet elismerésre jelölni, amiben valamilyen kisebbség hangsúlyos bemutatásra kerül. Ez persze lényegében korábban is érvényes volt, csak nem volt konkrétan kimondva, lásd pl. a zsidó téma enyhén szólva is túlreprezentáltságát az összeoszkározott filmekben!
Egyetértek.Luxor Audio írta: ↑2025.04.21., hétf. 18:52...
Visszatérő panasz(otok), hogy a film eltér a könyvtől. Kérdem én, van-e más választása, képessége? Bármilyen mozi nyomába érhet-e az emberi fantáziának, ami olvasás közben vezérel minket.
...
Ha a könyvet akarom újraélni, akkor a könyvet olvasom el újra, de még így is kicsi az esélyem.
Nem tudom a választ, egy ideje már nem mélázok olyan kérdéseken, amiket teljes kizárásom mellett döntenek el. Nekem nem kellett, ennyit mondhatok.
Természetesen itt nem feltétlen a dogmatikus rendezésről, vagy a szabad castingról van szó. Ahogy említed is nem az szúrja a szemem, hogy néger. Nem erről van szó. Csupán a kitalált karakter leírása a könyv szerint és a fimek alapján nem stimmel.Mikor a fogyasztó (liberális) hozzá nem értéssel vádolja az alkotókat, az nekem nagyon hasonlít egy másik, HiFi nevezetű hobbiban évtizedek óta dúló viszályra, ami legalább ennyire értelmetlen és logikátlan.
Mi alapján döntöd el, hogy egy film történelmi akar-e lenni? A korábban felhozott, "A long time ago..." kezdetű Star Wars hova sorolandó ebben az osztásban? A Hitler ténykedésével, vagy valamelyik világháborúval foglalkozó sok száz játékfilm közül melyik (nem) mondható történelminek? Játékfilmtől én nem várok teljes hűséget, még ha ki is írják az elején, hogy megtörtént eseményeken alapszik. A dokumentumfilmekben is van szubjektivitás, szerkesztési szabadság, a teljes valóságot nem lehet 60-120 percben bemutatni, mégha a tényeket ott nem is szokás teljesen átfesteni, elhallgatni őket viszont nem tilos. (Aktuális vonatkozás a Hunyadi sorozat, ahol a könnyed szórakoztatás kedvéért néhol lazán kezelték a történelmi hűséget, már ha bármi is ténynek tekinthető sok száz évvel ezelőttről.)Aszpirin írta: ↑2025.04.21., hétf. 13:07... nem is akarja magát történelminek beállítani
...
egy olyan, történelminek beállított sorozatban
...egy viking település vezetője (jarl-ja) egy fekete nő kell legyen - ha a bőrszín nem számítana, akkor talán nem lenne szükség erre - de igen, itt egyértelmű, hogy számított valakinek, hogy fekete legyen, mint ahogyan az is, hogy nő.
Jaja.
A "Man in the High Castle" nagyon rossz példa, az alternatív történelem külön műfaj, nem is akarja magát történelminek beállítani, olyannyira, hogy ráadásul a sorozatban keresett/üldözött szalagok pont a valós történelmet mutatták, ill. abból származtak, ha jól emlékszem (számomra sajnos nem volt nézhető a sorozat, túl sokat akartak belepakolni az ötletbe, ezért az első évad ot szenvedtem valahogy végig, de tovább már csak "gyorsítva" bírtam nézni).Luxor Audio írta: ↑2025.04.21., hétf. 11:14A téma bonyolultabb annál, mint hogy ilyen példákkal félrevigyük. A valós történelmi személyiségek megjelenítése erősen más feladat (pláne ha a származásuk, bőrszínük hangsúlyos szerepet kapott), mint fiktív karaktereket, mesehősöket filmre vinni. De a játékfilmeket sem venném egy kalap alá a dokumentumfilmekkel, a valóság teljes leképezése csak az utóbbinál merev szabály, a másiknál maximum koncepció.Lemmy9.1 írta: ↑2025.04.21., hétf. 08:00"Egy egészséges társadalomban nem lenne kérdés, nem is vennénk észre, kinek milyen színű a bőre, haja, szeme, lábkörme, ezért nem zavarná a nézőket, melyik szerepet milyen színű színész játssza el"
Kérdem én, hogy a történelemhamisítás az egészségesebb? (lásd kép)
Simán várható, hogy Nelson Mandela-t egy kínai, de azon sem lepődnék meg, ha Hitlert egy inuit, neadjisten egy fekete fiúlány színész alakítaná hamarosan.
Pár éve nagyon menő volt a sorozat (The Man in the High Castle), ami a náci Németország és Japán II. világháborús győzelmét feltételezve épített fel egy disztópikus világrendet a karakterek köré. Történelemhamisítás, vagy alkotói szabadság?
A téma bonyolultabb annál, mint hogy ilyen példákkal félrevigyük. A valós történelmi személyiségek megjelenítése erősen más feladat (pláne ha a származásuk, bőrszínük hangsúlyos szerepet kapott), mint fiktív karaktereket, mesehősöket filmre vinni. De a játékfilmeket sem venném egy kalap alá a dokumentumfilmekkel, a valóság teljes leképezése csak az utóbbinál merev szabály, a másiknál maximum koncepció.Lemmy9.1 írta: ↑2025.04.21., hétf. 08:00"Egy egészséges társadalomban nem lenne kérdés, nem is vennénk észre, kinek milyen színű a bőre, haja, szeme, lábkörme, ezért nem zavarná a nézőket, melyik szerepet milyen színű színész játssza el"
Kérdem én, hogy a történelemhamisítás az egészségesebb? (lásd kép)
Simán várható, hogy Nelson Mandela-t egy kínai, de azon sem lepődnék meg, ha Hitlert egy inuit, neadjisten egy fekete fiúlány színész alakítaná hamarosan.
Szerintem minimum két(vagy több)élű érvelés erőszakos kisebbséget emlegetni a kérdésben annak tudatában, hogy a Föld lakosságának csupán 16 %-a fehérbőrű, kb ennyien vannak a feketék és sokkal többen, 60 % feletti arányban vannak az ázsiai származásúak, "vágottszeműek", sárga bőrűek. Anakin karakteréről érdekes lenne megkérdezni néhány ázsiai, vagy afroamerikai embert is. Nálunk ez persze nem pálya, a mienkhez hasonló vastagfalú buborékokban élő társadalmakban az idegengyűlölet, enyhébb szinten a bizalmatlanság és félelem az ismeretlentől erősebb a világ nagy (és egyre nagyobb) részén tapasztalható nyitottságnál. Mi sokkal hajlamosabbak vagyunk azt gondolni, hogy az egész világ olyan, mint az utca, ahol élünk. Egy egészséges társadalomban nem lenne kérdés, nem is vennénk észre, kinek milyen színű a bőre, haja, szeme, lábkörme, ezért nem zavarná a nézőket, melyik szerepet milyen színű színész játssza el. Amúgy nem érdekes a szín és a színész szavak rokonsága?stx írta: ↑2025.04.20., vas. 15:00Itt egyáltalán nem a szereptévesztésekről, máshogy nevezzük dolgokról van szó. Egyszerűen arról, amit az átlagnormál emberre próbál ráerőltetni egy harsány kisebbség. A woke/gender/mifene ideólogiákról. Lehet erőlködni, de ne változtassuk már meg a meséket, történelmet és az én gondolkodásomat. Sajnos, ez mára már elégé a végletekig tolódik ki.
Nevezhetjük erőlködésnek, én inkább szándéknak hívnám. Engem is zavar az LMBTQ aránytalanul magas jelenléte a mai filmekben (mivel én is egy tradicionális, zárt társadalomban nőttem fel, ahol tiltott volt sokminden, ami máshol nem), néha el is tudja rontani a szórakozásomat, de talán hasonló mértékű reklamálásnak lenne helye azért is, hogy a filmipar egy évszázadon át nem merte megmutatni a valóságot, a témát felvető filmek, karakterek előfordulási aránya messze elmaradt a 8-10 %-os társadalmi gyakoriságtól, sok országban (sokáig nálunk is) teljesen tiltott volt. Két szélsőség, a teljes tiltás és a sulykolás közül én egyiket sem szeretném választani, pláne olyan alapon, hogy melyiket szoktuk meg.
Bizony, ne essék. Itt egyáltalán nem a szereptévesztésekről, máshogy nevezzük dolgokról van szó. Egyszerűen arról, amit az átlagnormál emberre próbál ráerőltetni egy harsány kisebbség. A woke/gender/mifene ideólogiákról. Lehet erőlködni, de ne változtassuk már meg a meséket, történelmet és az én gondolkodásomat. Sajnos, ez mára már elégé a végletekig tolódik ki.scaurus írta: ↑2025.04.20., vas. 14:12Félreértés ne essék.
Én is teljesen értelmetlennek tartom a l'art pour l'art változtatásokat.
Pl. az HBO-féle Róma sorozatban Pullo miért legionarius, amikor tudjuk, hogy valóságban Pullo is centurio volt...
Pullo és Vorenus miért a XIII. légióban szolgálnak, amikor tudjuk, hogy a valóságban ma XI. légióban szolgáltatak...
Ezek sokkal durvább változtatások, mint egy fiktív karakter (érdektelen) bőrszíne.
(Ha a sztori megkíván egy legionarius szereplőt, akkor találjanak ki egy fiktív karaktert.)
Igen, tették mindezt úgy, hogy azzal kezdték az ígéreteket, hogy a könyvhöz hűbb lesz a sorozat, mint a filmek voltak.Morph írta: ↑2025.04.20., vas. 11:00Sajnos nem mindegy. OLyasmi ez, mintha a Star Wars-ban a fiatal Anakint egy néger gyerek játszotta volna. Túl ikonikus, és fontos, sokat muatatott karakter a Harry Potter univerzumban. Egy újabb érthetetlen erőlködés a túl liberális hozzá(nem) értésből. Aki soxor látta, nem képes be és elfogadni. Őrület.Nyilván, megy a globális hőbörgés az új Perselus Piton (Severus Snape) szereposztáson is.
Nem mintha, egy fiktív karakternek nem lenne tök mindegy a bőrszíne (lásd Nick Fury).
Sajnos nem mindegy. OLyasmi ez, mintha a Star Wars-ban a fiatal Anakint egy néger gyerek játszotta volna. Túl ikonikus, és fontos, sokat muatatott karakter a Harry Potter univerzumban. Egy újabb érthetetlen erőlködés a túl liberális hozzá(nem) értésből. Aki soxor látta, nem képes be és elfogadni. Őrület.Nyilván, megy a globális hőbörgés az új Perselus Piton (Severus Snape) szereposztáson is.
Nem mintha, egy fiktív karakternek nem lenne tök mindegy a bőrszíne (lásd Nick Fury).
Mondjuk, a beszúrt kép meg a ló túlsó oldala.
Ja, remek választás.stx írta: ↑2025.04.17., csüt. 10:47És a Hófehérkét még el sem kezdted.Lemmy9.1 írta: ↑2025.04.17., csüt. 09:07Nem ismerem a játékot, de ez a Last of us 2/1, nekem a Walking Dead kerítéses, kolóniás barátok közti, rétestészta érzést hozta.
Nem is bírtam csak a feléig.
Arról csak halkan írok, hogy ilyen taszító embert mint ez a lány/fiú főszereplő rég láttam. Elborzasztó és hibás szereplőválogatás történt vele kapcsolatban.![]()