Sziasztok! Idestova 8 éve jártam először ezen a fórumon, teljesem kezdőként. Akkor az "Ilyen veszek szerintetek OK" topikban leírtam hogy mit szeretnék, és mindenki jól letámadott. Azóta már tudom, milyen nagy szerencsém volt ezzel, és milyen jól tettem hogy rátok hallgattam. :-) Akkor vettem egy Swans Diva 4.1 front párt, és egy erősítőt. Eljött hozzám Fodesz, és segített állítani. Múlt az idő, és ahogy az lenni szokott, cseréltem, költöztem és fejlesztettem. Legutóbb erősítőt - sajnos ezt nem önszántamból. Egy túlfeszültség miatt elszállt az előző (hiába volt túlfesz védős aljzat rajta). Amit beszereztem egy Onkyo TX-RZ720. Így hirtelen ez volt az, amit ár/érték arányban meg tudtam engedni magamnak. Most rendezzük át a nappalit, és ennek alkalmából úgy gondoltam, hogy kipróbálom az Atmos-ban rejlő lehetőségeket, ha már az erősítő tudja. (7.1-re esélyem sincs, a szoba miatt, de egy 5.1.2 beleférne.) Alább vázolom az átrendezés utáni tervezett állapotot.
https://imgur.com/a/G48mGLo
A lehetőségeimhez képest nagyjából az egész nappali a mozizáshoz lett kialakítva, a szoba nagy részét az ülőgarnitúra és a TV foglalja el. A bútorok nagy részét kidobáljuk és/vagy átvisszük másik szobákba. Megpróbálunk mindent ennek alárendelni, az ésszerűség keretei között.
A sub nincs a képen jelölve, azt még nem döntöttem el hová teszem. A két frontsugárzó és a két surround helyzete jól látszódik. Próbáltam ügyelni a szögekre is (frontok kb. +/-30 fokban látszódnak, a hátsók kb. 100 fokban). A korábbi elrendezés nem keresztben hanem hosszában volt, de ez a szögek és távolságok szempontjából nem volt olyan ideális, illetve elég zavaró volt hogy az erkélyajtó és a szoba bejárati ajtó is el volt torlaszolva (az egyik a TV-vel a másik a fotelekkel).
Ehhez a rendszerhez kellene két hangsugárzó a plafonra. Mivel soha életemben nem használtam atmos-t, ezért ebben szeretnék segítséget kérni. Annyit tudok, hogy kétféle létezik: egy olyan ami a plafonról való hangvisszaverődést használja, a másik közvetlenül a plafonra van szerelve. A visszaverődős változat nekem nem tűnik túl szimpatikusnak. Egyrészt azért, mert a Diva frontok tetejére semmit nem lehet tenni, és máshol nincs hely a "felfelé" sugárzóknak. Másrészt meg nem bízok abban, hogy a plafonról visszavert hang annyira közvetlen és pontos lesz, mint amit egy plafonra szerelt sugárzó tud kiadni magából.
A plafonnal az van, hogy nincs álmennyezet, és nem is lehet szerelni rá. Vasbetonból van a födém, ezzel együtt kell élni. Ebből következik az is, hogy a mennyezetbe építhető, süllyesztett hangsugárzó használatáról szó sem lehet.
Nos, ez a feladat: milyen hangsugárzót tegyek felülre? A márkahűséget és a minőséget nagyjából megtartva, először egy Swans RM600R párra gondoltam. Ennek külön előnye a zárt kialakítás, nincs reflex cső, ami - amennyire én tudom - előnyös azokban az esetekben, amikor nincs lehetőség a faltól távolabb elhelyezni a sugárzókat. (Márpedig itt nincs, mert muszáj a plafonra csavarozni őket.) Már írtam ATC-nek hátha van még belőle elfekvő készlet, várom a választ.
De addig is, kíváncsi vagyok a véleményetekre. Mennyire nézne ki hülyén a plafonra szerelve egy ilyen? Milyen alternatívák vannak az én helyzetemben? Van esetleg olyan a használt piacon amit megfelelőnek találnátok erre a célra? A keret az kb. ennyi rá, mint amennyiért az RM600R-t árulják akciósan (70e), vagy ha valami nagyon nagyon tuti ajánlat van akkor esetleg lehet több.
Köszönöm a segítséget!
L
LG OLED 65B7V, Onkyo TX-RZ720, Swans Diva 4.2 F + C + R, M&K MX-350, közeledik az Atmos...