youtu.be/yDdkp46SF-s
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig
- Vhiktor
- Nincs visszaút

- Értékelés: 215
- Kapcsolat:
Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig
youtu.be/yDdkp46SF-s
ISF minősített Professzionális kalibrálás (projektor, TV, monitor)
A világ legjobb műszereivel! 10 év tapasztalat!
tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas
youtube.com/@tokeleteskep
- Klein K10A
- Jeti specbos 2501 HiRes 2 nm
- Bit perfect minta generátor(YUV,RGB,10bit)
- madVR integrátor
- KR-ACOUSTIC
- Hazajáró lélek

- Értékelés: 1524
Szia!BoRRoNeo írta: ↑2026.03.28., szomb. 20:09Mivel 21:9-es vászonra akarsz vetíteni, ezért a maszkolás fizikailag nem szükséges, olyan projektort kell választani, amelyik digitálisan ezt meg tudja oldani és akkor nem fog a vászon alá-fölé vetíteni. Például az Epson 9400 ilyen, most adtam el félmillió alatt. Még a felbontás sem problémás, hiszen a 21:9-es filmek (4K) eleve 3840x1645 pixel felbontásúak és projektor pont ennyi pixellel fogja megvetíteni. A probléma a 16:9-es filmekkel van, hiszen azoknak vagy lemarad az alja és a teteje vagy -ha a projektor tudja- használhatsz lencsememóriát és akkor egy gombnyomásra lekicsinyíti a képet, de akkor meg két oldalt lesz fekete csík.KR-ACOUSTIC írta: ↑2026.03.28., szomb. 19:59Értem, köszi szépenakkor ez bukott dolog , maszkolas nem annyira jatszik, a másik verzió meg nem az èn zsebemre való
köszönöm azért
A legfőbb probléma az Apple TV és a streaming, amelyek nem tudják ezt a formátumot, a feliratot mindig a 16:9-es kép aljára teszik akkor is ha 21:9 képarányú a film és az így lemarad a vászonról. Nekem is van Apple TV-n és én is 21:9-ben használom a vetítőt (kitakarással), de csak szinkronos filmekre használom. Ha eredeti nyelven, magyar felirattal akarok Netflix filmet nézni, akkor lénytelen vagyok letölteni torrentről és médialejátszón (HTPC) megnézni, hiába van előfizetésem.
Nagyon köszönöm nektek, akkor el kell dönteni mit is szeretnék !
- Morph
- Törzsvendég

- Értékelés: 631
Akkor ezeket meg is válaszolták helyettem. Köszönjük Borrónak! 
Nappali! MoziTCL 75C935 , Pc,
"Pinyó" mozi 7.1.4: PJ: Epson 12000B, ,Proci , Hang: KRIX Vászon: Screen research, Madzag: Wire World Helicon OCC,Fapaci. SUB:Krix, Arendal
"Pinyó" mozi 7.1.4: PJ: Epson 12000B, ,Proci , Hang: KRIX Vászon: Screen research, Madzag: Wire World Helicon OCC,Fapaci. SUB:Krix, Arendal
Mivel 21:9-es vászonra akarsz vetíteni, ezért a maszkolás fizikailag nem szükséges, olyan projektort kell választani, amelyik digitálisan ezt meg tudja oldani és akkor nem fog a vászon alá-fölé vetíteni. Például az Epson 9400 ilyen, most adtam el félmillió alatt. Még a felbontás sem problémás, hiszen a 21:9-es filmek (4K) eleve 3840x1645 pixel felbontásúak és projektor pont ennyi pixellel fogja megvetíteni. A probléma a 16:9-es filmekkel van, hiszen azoknak vagy lemarad az alja és a teteje vagy -ha a projektor tudja- használhatsz lencsememóriát és akkor egy gombnyomásra lekicsinyíti a képet, de akkor meg két oldalt lesz fekete csík.KR-ACOUSTIC írta: ↑2026.03.28., szomb. 19:59Értem, köszi szépenakkor ez bukott dolog , maszkolas nem annyira jatszik, a másik verzió meg nem az èn zsebemre való
köszönöm azért
A legfőbb probléma az Apple TV és a streaming, amelyek nem tudják ezt a formátumot, a feliratot mindig a 16:9-es kép aljára teszik akkor is ha 21:9 képarányú a film és az így lemarad a vászonról. Nekem is van Apple TV-n és én is 21:9-ben használom a vetítőt (kitakarással), de csak szinkronos filmekre használom. Ha eredeti nyelven, magyar felirattal akarok Netflix filmet nézni, akkor lénytelen vagyok letölteni torrentről és médialejátszón (HTPC) megnézni, hiába van előfizetésem.
- KR-ACOUSTIC
- Hazajáró lélek

BoRRoNeo írta: ↑2026.03.28., szomb. 14:53A streaming szolgáltatók és az Apple TV nem támogatja a 21:9-es képarányt, így ez megoldhatatlan. Illetve sok kompromisszummal megoldható, például lemarad a képről a menü alja és teteje, így adott esetben nem tudsz például lépkedni benne. A másik probléma a felirat, ami lemarad a képről, így csak szinkronos filmeket tudsz nézni.KR-ACOUSTIC írta: ↑2026.03.28., szomb. 14:50Milliós tételek a horror ár !Csak Apple tv lenne rá kötve,és azon a Streaming szolgáltatók HBO,Disney , Apple tv saját filmek
Értem, köszi szépen
A streaming szolgáltatók és az Apple TV nem támogatja a 21:9-es képarányt, így ez megoldhatatlan. Illetve sok kompromisszummal megoldható, például lemarad a képről a menü alja és teteje, így adott esetben nem tudsz például lépkedni benne. A másik probléma a felirat, ami lemarad a képről, így csak szinkronos filmeket tudsz nézni.KR-ACOUSTIC írta: ↑2026.03.28., szomb. 14:50Milliós tételek a horror ár !Csak Apple tv lenne rá kötve,és azon a Streaming szolgáltatók HBO,Disney , Apple tv saját filmek
Minden vetítő képes 21:9 képarányú kép vetítésére. Erre három megoldás van. Az első, hogy bármilyen képarányú vetítővel letterbox vetítesz, azaz alul-felül fekete csíkkal. Ezt aztán általában lehet a vetítőben digitálisan és a vásznon fizikailag maszkolni. Ez a legolcsóbb megoldás, én is így vetítek 21:9-et. A másik megoldás az anamorf lencse. Ilyenkor a projektor natív felbontásán vetítesz és egy vetítő elé helyezett lencsével széthúzod a képet vízszintesen 21:9-re. Ez drágább megoldás, hiszen egy többszázezres, többmilliós lencse is kell a rendszerbe. Előnye a nagyobb felbontás, hátránya a plusz optikai tag okozta torzítás. A harmadik megoldás a natív 21:9-es vetítő. Ezekből nagyon kevés van, jellemzően 10 millió feletti áron.KR-ACOUSTIC írta: ↑2026.03.27., pén. 22:19Sziasztok !
Az lenne a kérdésem ,hogy van alapból olyan projektor nem horror áron ,ami tudja a 21:9 kép arányt vetíteni ?
Köszönöm előre is !
Üdv
Krisztián![]()
- KR-ACOUSTIC
- Hazajáró lélek

Milliós tételek a horror ár !Csak Apple tv lenne rá kötve,Morph írta: ↑2026.03.28., szomb. 06:43Mi a horror ár? Neked natív 21:9-es vetítő kell, vagy tudja ezt az arányt, ha olyan jelet adsz neki?KR-ACOUSTIC írta: ↑2026.03.27., pén. 22:19Sziasztok !
Az lenne a kérdésem ,hogy van alapból olyan projektor nem horror áron ,ami tudja a 21:9 kép arányt vetíteni ?
Köszönöm előre is !
Üdv
Krisztián![]()
- Morph
- Törzsvendég

Mi a horror ár? Neked natív 21:9-es vetítő kell, vagy tudja ezt az arányt, ha olyan jelet adsz neki?KR-ACOUSTIC írta: ↑2026.03.27., pén. 22:19Sziasztok !
Köszönöm előre is !
Üdv
Krisztián![]()
- KR-ACOUSTIC
- Hazajáró lélek

Sziasztok !
Köszönöm előre is !
Üdv
Krisztián
Köszönöm előre is !
Üdv
Krisztián
Megjött tegnap a JVC NZ500. Hülyén jött ki, mert mire feladták volna én utaztam el, így megvártuk mire hazajövök, szóval majd egy hónap volt.
Még csak pár mondatot tudok róla mondani. A fényerő elég lesz. SDR-ben még a 74-es lézer is talán (az a ventillátor sebesség váltószáma), bár a zaj nem szempont. 100-as lézeren kifejezetten vakító. HDR-ben is elég lesz a 100, nyilván hozzá kell állítani a világosságot, de maradni fog némi HDR effekt. A képélesség jóval nagyobb, mint az Epsonon, a Windows-on azonnal tetten érhető. Nyilván a fekete szint, a natív kontraszt is jóval nagyobb, szép, dinamikus képe van.
A frame adaptív HDR feliratos film esetén teljesen használhatatlan, úgyhogy ezt a többi dinamikus képjavítóval együtt kikapcsoltam. Ami még nem tetszett, hogy nincs motoros objektív “fedő”, ezt a két korábbi projektoromnál megszoktam, nem gondoltam, hogy ebben az árkategóriában kézzel kell a kupakot rátenni. Mint ahogy én nem is tudom a mennyezeti telepítés okán.
Szóval elégedett vagyok vele. Teljesen más téma, hogy a VGA kártya miatt viszont kihullik a hajam. Az Nvidiával konkrétan el sem indult. Nem bootol be a Windows. Visszaraktam a régi AMD-t, az működött. De a HDMI hang nem volt jó, a csatornák valahogy nem voltak pontosak. Felraktam egy másik (régebbi) drivert, azzal meg nem megy a 4096x2160 csak a 3840x2160 és eltűnt a HDMI audio kimenet. Itt tartok most. :)
Még csak pár mondatot tudok róla mondani. A fényerő elég lesz. SDR-ben még a 74-es lézer is talán (az a ventillátor sebesség váltószáma), bár a zaj nem szempont. 100-as lézeren kifejezetten vakító. HDR-ben is elég lesz a 100, nyilván hozzá kell állítani a világosságot, de maradni fog némi HDR effekt. A képélesség jóval nagyobb, mint az Epsonon, a Windows-on azonnal tetten érhető. Nyilván a fekete szint, a natív kontraszt is jóval nagyobb, szép, dinamikus képe van.
A frame adaptív HDR feliratos film esetén teljesen használhatatlan, úgyhogy ezt a többi dinamikus képjavítóval együtt kikapcsoltam. Ami még nem tetszett, hogy nincs motoros objektív “fedő”, ezt a két korábbi projektoromnál megszoktam, nem gondoltam, hogy ebben az árkategóriában kézzel kell a kupakot rátenni. Mint ahogy én nem is tudom a mennyezeti telepítés okán.
Szóval elégedett vagyok vele. Teljesen más téma, hogy a VGA kártya miatt viszont kihullik a hajam. Az Nvidiával konkrétan el sem indult. Nem bootol be a Windows. Visszaraktam a régi AMD-t, az működött. De a HDMI hang nem volt jó, a csatornák valahogy nem voltak pontosak. Felraktam egy másik (régebbi) drivert, azzal meg nem megy a 4096x2160 csak a 3840x2160 és eltűnt a HDMI audio kimenet. Itt tartok most. :)
- Vhiktor
- Nincs visszaút

- Kapcsolat:
Megjött hozzám tesztre az Epson EH-QL3000B lézer projektor.
Pár kép és egy kicsomagolás videó:
youtu.be/nflIW5DaCAw
Pár kép és egy kicsomagolás videó:
youtu.be/nflIW5DaCAw
- Klein K10A
- madVR integrátor
- Vhiktor
- Nincs visszaút

- Kapcsolat:
Azt hittem már játszadozol vele :)
Közben hozzám megérkezett az új csoda projektor, ha hozza azt mint a Valreion Max (állítólag jobb is) akkor nem igazan lesz panasz.
Hisense Vidda C5 RGB lézer
- Klein K10A
- madVR integrátor
- Vhiktor
- Nincs visszaút

- Kapcsolat:
Persze, ez válogatás, még a kontraszt arányt szokták megmérni.
Hogy tetszik a gép?
- Klein K10A
- madVR integrátor
Ausztriából rendeltem, félmillióval olcsóbb, mint itthon, ráadásul nekem a magyar forgalmazó sem tűnt valami grandiózus cégnek.
Nem tudok róla, szimplán kosárba tettem és rendeltem.
Még annyit, hogy a JVC-nek nem szabványos a függesztési pontja, így külön adaptert kellett rendelnem a mennyezeti konzolhoz. Nekem szerencsére profi konzolom van, így a gyártónak volt hozzá átalakítója.
- -KP-
- V.I.P.

- Értékelés: 1731
Nem csak a 300 ansi lumen a különbség. Az nz700/800/900 kapott egy fejlettebb megnövelt ansi kontrasztú blokkot amit az nz500 nem kapott meg. Épp a hétvégén volt szerencsém megtekinteni egy nz800-ast, hát mi ne mondjak, fenomenális volt.BoRRoNeo írta: ↑2026.01.05., hétf. 11:06Gondolkoztam az NZ700-on is, de két dolog miatt elvetettem. Az egyik a 50%-os felár azért a 300 ANSI lumenért. A másik, hogy az NZ700-nak alacsonyabb a színtere, be kell kapcsolni a színszűrőt, hogy nagyobb legyen, így viszont még az NZ500-nál is alacsonyabb a fényereje.
- Rp526
- Lefelé a lejtőn

- Értékelés: 4
Gratulálok. Én is ezt a vetítőt nézegetem illetve a prohardveren most boncolgatott kínait (nyilván az olcsó csábító és ha a garancia is igaz, akkor eladhatóbb is).BoRRoNeo írta: ↑2026.01.05., hétf. 11:06Gondolkoztam az NZ700-on is, de két dolog miatt elvetettem. Az egyik a 50%-os felár azért a 300 ANSI lumenért. A másik, hogy az NZ700-nak alacsonyabb a színtere, be kell kapcsolni a színszűrőt, hogy nagyobb legyen, így viszont még az NZ500-nál is alacsonyabb a fényereje.
Itthoni vagy külföldi beszerzés?
Ezt is lehet kérni válogatott példányként vagy csak a felsőbb kategóriákat?
Egyébként ezt a poszt is téged igazol.
https://www.reddit.com/r/hometheater/co ... w=original
Megköszönve a segítségeket, végül sok gondolkodás után megrendeltem a JVC NZ500-at (remélem a héten-jövő héten megjön). Az alapvető kérdés a fényerő volt, ez továbbra is izgalmas, majd kiderül. Csak a korábbi Epson 9400-ból tudtam kiindulni. Azt SDR-ben medium lámpa módban félig zárt irisszel hajtottam, HDR-ben high lamp módban és nyitott írisszel. Megfelelő. Nyilván HDR-ben semmi nem elég, de elmegy. Az Epson 2600 ANSI, a JVC 2000. Itt a jön a képbe két dolog. Az egyik, hogy az Epson felfelé specifikál, a JVC lefelé. Azaz az Epson inkább 2400 ANSI a valóságban, míg a JVC 2200. A másik a képarány. Az Epson 1.78:1 képarányú, a JVC 1.9:1, azaz nálam a 2.35-ös vásznon a JVC a teljes fényerejének nagyobb százalékát jeleníti meg. Kicsit hunyorítva az már majdnem egál.
Gondolkoztam az NZ700-on is, de két dolog miatt elvetettem. Az egyik a 50%-os felár azért a 300 ANSI lumenért. A másik, hogy az NZ700-nak alacsonyabb a színtere, be kell kapcsolni a színszűrőt, hogy nagyobb legyen, így viszont még az NZ500-nál is alacsonyabb a fényereje.
Gondolkoztam az NZ700-on is, de két dolog miatt elvetettem. Az egyik a 50%-os felár azért a 300 ANSI lumenért. A másik, hogy az NZ700-nak alacsonyabb a színtere, be kell kapcsolni a színszűrőt, hogy nagyobb legyen, így viszont még az NZ500-nál is alacsonyabb a fényereje.
Mindenki magából indul ki?
Nem volt sem irónia, sem cinizmus az írásomban, azt meghagyom Neked Lemmy9.1, de stílusban sem látok kivetni valót, így visszaolvasva sem.
Szerintem, persze tévedhetek, a legtöbben átlagban heti 1-2 filmet néznek a mozijukban. Van mikor jobban pörög, de lehet nyáron hetekig be sincs kapcsolva a mozi, családi események, egyéb hobbik, elfoglaltságok, ezért jön ki a kb. 100 film/év.
Ami sajnálatos hogy az embernek nincs több ideje a hogy a hobbijának szenteljen (ha valakinek sokkal jobb dolgai vannak, és azért nem tud többet mozizni, az szerencsés), nem ítélkezés, csak így gondolom.
Nem volt sem irónia, sem cinizmus az írásomban, azt meghagyom Neked Lemmy9.1, de stílusban sem látok kivetni valót, így visszaolvasva sem.
Szerintem, persze tévedhetek, a legtöbben átlagban heti 1-2 filmet néznek a mozijukban. Van mikor jobban pörög, de lehet nyáron hetekig be sincs kapcsolva a mozi, családi események, egyéb hobbik, elfoglaltságok, ezért jön ki a kb. 100 film/év.
Ami sajnálatos hogy az embernek nincs több ideje a hogy a hobbijának szenteljen (ha valakinek sokkal jobb dolgai vannak, és azért nem tud többet mozizni, az szerencsés), nem ítélkezés, csak így gondolom.
- Morph
- Törzsvendég

Egészségedre! MM-ben a dmóanyag, az áruházi módba beállított tvk-en?? Lövészverseny? A vásznon célba kell nézni?Den írta: ↑2025.11.25., kedd 15:23"""mindenféle hasbaakasztó parasztvakító beállítást ráküldöd."""
A Média M- ban a nagy tévékre eresztett demo anyag minősége. Nekem ez jó lesz nagyon sokáig változtatás nélkül.
A mérés nálam a szemem és a fülem. Elég sok lövészversenyt megnyertem 3 féle kaliberű fegyverrel, + 90 méterről csigás íjjal is. Elég jó a szemem.
Fúú apám! Pusztító vagy! Az sem lepne meg, ha kényszerzubbonyban ülnél most és diktálod ezeket valakinek!
Bakker, téged kell alkalmazni valami vevőszolgálatos marketing cégnél! Az ideális jelölt a legoptimistább!
Az meg, hogy észre sem veszed, hogy adják alád a lovat, az már csak hab a tortán. Én befejeztem, megérkeztél!
Mindenki remélem eléri az AV10 és LS12000, Zidoo világverő kombinációját, persze csakis svs és polk audio immerzív kombóját! Mindenki, aki mást használ súlyos tévedésben, van, volt és lesz is!
- Den
- Fórumlakó

- Értékelés: 120
Kaptam visszajelzést, érdekes, másnak nagyon tetszett az írásom, az egyik legismertebb proji szakértőtől.
De ha úgy tetszik, akkor nem írok ide és napokig megint nem lesz semmilyen hozzászólás- vagy hetekig kuka, semmi.
Tegnap kerestem 2 régi AVX- es ismerőst, barátot. Az egyik teljesen eltűnt innen végleg, a másikat elértem, kilépett a hozzászólások miatt.
"""hát kérem úgy szokás."""
De ha úgy tetszik, akkor nem írok ide és napokig megint nem lesz semmilyen hozzászólás- vagy hetekig kuka, semmi.
Tegnap kerestem 2 régi AVX- es ismerőst, barátot. Az egyik teljesen eltűnt innen végleg, a másikat elértem, kilépett a hozzászólások miatt.
"""hát kérem úgy szokás."""
Frontok: SVS Ultra Evolution Pinnacle
Center: SVS Ultra
Subok: SVS SB16 Ultra, SB4000
2 back: SVS Ultra Tower,
8 atmos + 2 surround: Polk Signature ES20 Elite
Marantz AV10
Zidoo UHD5000
3 végfok: 2xEmotiva XPA GEN3 7ch, Audiolab 8300MB 1ch
400x225 cm 4K diamond 16:9 1,4 gain
Epson 12000B
Marantz AV10
Zidoo UHD5000
Epson 12000B
- Den
- Fórumlakó

- Értékelés: 120
"""mindenféle hasbaakasztó parasztvakító beállítást ráküldöd."""
Dehogy küldöm rá, pont az, hogy minél kevesebb képzaj legyen.
Az összes színhelyesség a helyén van- 3 teszt- a fehéregyensúly is stb. Ha nem így lenne, zavarna. Az 12000B- n van egy lehetőség, amit aktiválva a fekete színt mélysége, így a kép minősége lényegesen változik, az RGB- t is HELYESEN beállítva igen jó hatással lesz az egész minőségi házimozizás élményére.
Semmilyen zöld árnyalat nincs, a színek pont olyanok, ahogy az ember legjobban szereti. Pont olyan érzésem van filmnézés közben, mintha eredeti lemezt néznék. A Média M- ban a nagy tévékre eresztett demo anyag minősége. Nekem ez jó lesz nagyon sokáig változtatás nélkül.
A mérés nálam a szemem és a fülem. Elég sok lövészversenyt megnyertem 3 féle kaliberű fegyverrel, + 90 méterről csigás íjjal is. Elég jó a szemem.
Dehogy küldöm rá, pont az, hogy minél kevesebb képzaj legyen.
Az összes színhelyesség a helyén van- 3 teszt- a fehéregyensúly is stb. Ha nem így lenne, zavarna. Az 12000B- n van egy lehetőség, amit aktiválva a fekete színt mélysége, így a kép minősége lényegesen változik, az RGB- t is HELYESEN beállítva igen jó hatással lesz az egész minőségi házimozizás élményére.
Semmilyen zöld árnyalat nincs, a színek pont olyanok, ahogy az ember legjobban szereti. Pont olyan érzésem van filmnézés közben, mintha eredeti lemezt néznék. A Média M- ban a nagy tévékre eresztett demo anyag minősége. Nekem ez jó lesz nagyon sokáig változtatás nélkül.
Frontok: SVS Ultra Evolution Pinnacle
Marantz AV10
Zidoo UHD5000
Epson 12000B