scaurus írta: ↑2025.12.29., hétf. 23:08A maradék az már csak egyetlen egy rész.
Én az 5. évadba bele se néztem, majd jövőre nézem meg valamikor egyben.
A legtöbb vélemény eddig rossz vagy lesújtó, de az ember akkor is megnézi (ha már a korábbi 4 évadot is látta).
Eddig nem sok sorozatnak tett jót, ha évek teltek el az évadok között, egy évad több részre szétszedése meg kifejezetten rosszat tesz (pl. Cobra Kai, Wednesday).
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Filmajánlók,sorozatok,vélemények,csevegő...
- Tctronic
- Beköltözött

- Értékelés: 2839
Re: Filmajánlók,sorozatok,vélemények,csevegő...
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."
Bár, nem kedvencem, szerintem is jól öregedett, nézhető, befogadható alkotás.
Ellenben, szerintem, a politikai korrektség álcájába bújtatott bárgyúságból kifolyólag remake a közeljövőben nem várható amiatt, ahogy a faji kérdést (rasszokat), a rabszolgaságot ábrázolja.
Rémlik is, ahogy a Wikipédia is írja, hogy 2020.-ban az HBO öncenzúra folytán le is vette a kínálatából.
Aztán az emiatti botrány után visszatették.
Gyanítható, hogy Tamás bátyja kunyhójából sem lesz mostanában adaptáció...
Talán belépőszintűnek mondható rendszerem: Sony BDP-S7200, Pioneer VSX329, Jamo S626, Jamo J112 sub, Audioquest Pearl és KáCsa kábelek
- Aszpirin
- V.I.P.

- Értékelés: 6249
Miután váratlanul felfedeztem az Elfújta a szél egy számomra teljesen új és megfizethetetlen értékét (jelenleg ez az egyetlen film, amit súlyosan demens édesanyám nem téveszt össze a valósággal, és végig is nézte, mind a kb. négy óráját, ami elképesztő, mert semmilyen más filmet nem képes 5 percig sem nézni), kicsit utána kutakodva egy nagyon érdekes tényt fedeztem fel, amiről eddig fogalmam sem volt:
Ez a film immár 87 éve készült (1939-ben mutatták be). A koreai filmek kapcsán többször leíródott, hogy van egy "debil bájuk", nos ez az Elfújta a szélre hatványozottan igaz, főleg a déli rabszolgtrtó arisztokrácia valamint a rabszolgák életét bemutató első kb fél órájára, de a későbbiekben is. Ugyanakkor ismét meglepődtem, hogy mai szemmel is mennyire nézhető. Mivel valami csoda folytán nincs neki (még) modern remake-je, aki meg akarja nézni ezt a klasszikust, kénytelen még mindig az 1939-es eredetit megnézni. tizenéve megjelent BD-díszkiadásban, digitálisan felújított képpel és mono magyar hanggal (is)., szóval kölcsönözhető :)
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
Újranéztem a Deja Vu-t Denzel Washingtonnal, most már 20 éves film, nem is tudom mikor láttam, de ezek szerint lassan 20 éve... akkor is tetszett, most is jó volt. Ajánlom újranézésre!
Alex_Aston írta: ↑2026.01.01., csüt. 19:53Tron: Ares
Hogyan tudnék élni nélküled?
https://www.imdb.com/title/tt29344974/
Szép tisztelgés Demjén Rózsi életműve előtt, sokkal rosszabbra számítottam. Teljesen jó kis könnyű limonádé, amolyan magyar Grease szerű.
Bugonia
Remek volt a film , remekül szórakoztam rajta….![]()
Simán megnézem bármikor …főleg egy ilyen téli napon…![]()
![]()
"Az igazi barát szemből támad."
- Alex_Aston
- V.I.P.

- Értékelés: 3812
Tron: Ares
https://www.imdb.com/title/tt6604188/
Újabb bőrt nyúztak le erről a filmről, pedig már a második részben is a zene volt a legjobb, meg persze látványos volt, nem vitás. A harmadik részben is a zene és a látvány viszi a filmet, a többi tényleg szóra sem érdemes.
Szép tisztelgés Demjén Rózsi életműve előtt, sokkal rosszabbra számítottam. Teljesen jó kis könnyű limonádé, amolyan magyar Grease szerű.
Bugonia
https://www.imdb.com/title/tt12300742/
Húúúú de nagyon jó film! Yorgos Lanthimos és Emma Stone páros újabb remek közös filmje a Kedvenc és a Szegény párák után. Nagybetűs mozi. Remek társadalom kritika, a laposföld hívő szekták, meg a nagyvállalati kultúra témában, abszurd és bizarr megvalósítás, kiváló színészek, Jesse Plemons is felért az igazán nagyok közé a szememben.
Minden képkockája kincs ennek a filmnek. A befejezés pedig egyenesen fenomenális.
https://www.imdb.com/title/tt6604188/
Újabb bőrt nyúztak le erről a filmről, pedig már a második részben is a zene volt a legjobb, meg persze látványos volt, nem vitás. A harmadik részben is a zene és a látvány viszi a filmet, a többi tényleg szóra sem érdemes.
Bugonia
https://www.imdb.com/title/tt12300742/
Húúúú de nagyon jó film! Yorgos Lanthimos és Emma Stone páros újabb remek közös filmje a Kedvenc és a Szegény párák után. Nagybetűs mozi. Remek társadalom kritika, a laposföld hívő szekták, meg a nagyvállalati kultúra témában, abszurd és bizarr megvalósítás, kiváló színészek, Jesse Plemons is felért az igazán nagyok közé a szememben.
Minden képkockája kincs ennek a filmnek. A befejezés pedig egyenesen fenomenális.
Csak a Marantz! :-D
A maradék az már csak egyetlen egy rész.
Én az 5. évadba bele se néztem, majd jövőre nézem meg valamikor egyben.
A legtöbb vélemény eddig rossz vagy lesújtó, de az ember akkor is megnézi (ha már a korábbi 4 évadot is látta).
Eddig nem sok sorozatnak tett jót, ha évek teltek el az évadok között, egy évad több részre szétszedése meg kifejezetten rosszat tesz (pl. Cobra Kai, Wednesday).
Talán belépőszintűnek mondható rendszerem: Sony BDP-S7200, Pioneer VSX329, Jamo S626, Jamo J112 sub, Audioquest Pearl és KáCsa kábelek
Pynchon-regény, Paul Thomas Anderson átiratában.
Átgondolt történet, mond is valamit, komoly, de van humora.
Film, ami gondol valamit a saját képi nyelvéről.
Hibátlan szereplőgárda, emlékezetes alakítások.
Nálam az év filmje.
Moziban kellene, de ha valaki lusta, nézze meg a HBO-n, rendes hanggal, nagy képernyőn, odafigyelve.
Átgondolt történet, mond is valamit, komoly, de van humora.
Film, ami gondol valamit a saját képi nyelvéről.
Hibátlan szereplőgárda, emlékezetes alakítások.
Nálam az év filmje.
Moziban kellene, de ha valaki lusta, nézze meg a HBO-n, rendes hanggal, nagy képernyőn, odafigyelve.
Re: Filmajánlók,sorozatok,vélemények,csevegő…
Liam Neeson-Jeges halál: Bosszú (Ice Road: Vengeance)
Azt hittem egy jó kis film lesz, sajnos elég gyengére sikeredett, már-már helyenként fájt is. Kicsit MacGyver-esre sikerült helyenként. Csúsztatások is voltak benne, meg f@szságok is.
Végig néztem, szódával el megy. De nem egy sokszor nézős film. Mindig ez a világ terhe rajtam arckifejezés is uncsi.
Azt hittem egy jó kis film lesz, sajnos elég gyengére sikeredett, már-már helyenként fájt is. Kicsit MacGyver-esre sikerült helyenként. Csúsztatások is voltak benne, meg f@szságok is.
Végig néztem, szódával el megy. De nem egy sokszor nézős film. Mindig ez a világ terhe rajtam arckifejezés is uncsi.
- Tctronic
- Beköltözött

- Értékelés: 2839
Stanger Things 5 évad.
Az előző évadok emlékei feledésbe merültek, ezért komoly nehézségbe ütközött felvenni a fonalat. Természetesen meg sem közelítette az 1-2. évad hangulatát. Csavarjunk még a történeten, de olyannyira hogy már érteni se lehessen lassan. A színészek lagymatagok, unalmasok, a látvány sem eget verő. Tipikus húzzunk még le egy bőrt a névről. A szokásos szivárványos vonal sokáig elmaradt, már lassan kezdtem aggódni, de ami késik csak múlik. A 7. részben a nagy csatajelenet előtt azért volt egy durva sírós-egymásra borulós coming out jelenet, amitől már majdnem lelkiismeret furdalásom lett, de inkább egy jó nagyot káromkodtam... Szóval számomra felejtős, eddig egy nagy semmi. A maradék pár rész alatt nem hinném hogy bármi változna....
Az előző évadok emlékei feledésbe merültek, ezért komoly nehézségbe ütközött felvenni a fonalat. Természetesen meg sem közelítette az 1-2. évad hangulatát. Csavarjunk még a történeten, de olyannyira hogy már érteni se lehessen lassan. A színészek lagymatagok, unalmasok, a látvány sem eget verő. Tipikus húzzunk még le egy bőrt a névről. A szokásos szivárványos vonal sokáig elmaradt, már lassan kezdtem aggódni, de ami késik csak múlik. A 7. részben a nagy csatajelenet előtt azért volt egy durva sírós-egymásra borulós coming out jelenet, amitől már majdnem lelkiismeret furdalásom lett, de inkább egy jó nagyot káromkodtam... Szóval számomra felejtős, eddig egy nagy semmi. A maradék pár rész alatt nem hinném hogy bármi változna....
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."
Sztereo hifire irányítom át, ami szerintem itt még ront a dolgokon, mert a TV hangszóró inkább emberi hangot emel ki. Az 5.1 sztereóra keverés problémát ismerem, a középső sáv elég halkan van keverve általában, ez tovább ront a dolgon, de sztereó dolgok esetén is találkoztam ilyennel. (Leginkább Netflixen jellemző, többi szolgáltató szerintem sokkal jobb ebben.)BoRRoNeo írta: ↑2025.12.23., kedd 12:05Ez egy régi vita. A mozifilmek hangját mozira keverik. Nekem házimozin tőkéletes, a magyar dialóg túl hangos, nem életszerű. Próbálj meg beszélgeti egy csatatéren például.De kétségtelen, hogy tévén pont ezért túl hall, ezért is van dialóg kiemelés opció rajtuk.
Csatateret még érteném, de a háttérben szóló zene nem hiszem, hogy el kéne nyomja a beszédet. (Egyébként szerintem ez javult, egy-két éve több film volt amit eredeti nyelvre váltottam, idén nem emlékszem, hogy lett volna. Igaz most arányaiban is több sorozatot néztem aminek magyar felirata se volt, nemhogy szinkronja.)
Sajnos LG TV-men már nem megy a kodi, amin nagyon szépen lehetett az 5.1-ről lekeverést állítani, megnövelve a "középső hangszóró" hangerejét.
- Quetz
- Beköltözött

- Értékelés: 741
Az otthoni fogyasztásra szánt tartalmat újrakeverik, nem a mozis mixet kapod.BoRRoNeo írta: ↑2025.12.23., kedd 12:05Ez egy régi vita. A mozifilmek hangját mozira keverik. Nekem házimozin tőkéletes, a magyar dialóg túl hangos, nem életszerű. Próbálj meg beszélgeti egy csatatéren például.De kétségtelen, hogy tévén pont ezért túl hall, ezért is van dialóg kiemelés opció rajtuk.
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.
Elvileg igen, és több példa is volt arra, hogy így is volt. De általában a magyar szinkron gyengébb formátumot és kódolást kap és simán lehet, hogy gyakran maga a nemzetközi sáv is gyengébb minőségű. A hangminőség terén úgy általában visszalépést lehet látni (eredeti nyelven is), az igény is csökken és a gyártók is ott spórolnak, ahol lehet.
Köszi, de úgy értettem, hogy a magyar szinkronnál a film hangja gyengébb mint eredeti angol verzióban. Tehát az effektek, stb jobban szól. A magyarnak is ugyan úgy kellene szólnia akkor elvileg.
Ez egy régi vita. A mozifilmek hangját mozira keverik. Nekem házimozin tőkéletes, a magyar dialóg túl hangos, nem életszerű. Próbálj meg beszélgeti egy csatatéren például.De kétségtelen, hogy tévén pont ezért túl hall, ezért is van dialóg kiemelés opció rajtuk.
Ez sajnos hallatszik is, netflixen különösen, ha magyarról eredeti nyelvre váltok mindig sokkal hangosabbak a párbeszédek. Alapvetően nem iszonyú rosszak szerintem a netflixes szinkronok se (bár mikor a két szereplő máshogy ejt egy-egy nevet mikor egymással beszélnek vicces és szomorú, mert elvileg egy szinkronrendező is van, aki még ha külön veszik is fel, kéne hogy mondja), de volt ahol emiatt váltottunk át angolra, mert egyébként a zajok és zenék hatalmas hangerővel szóltak, míg a beszéd pont érthető volt.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11204
- Kapcsolat:
Meghagyják, hiszen nincs lehetőség és ok a teljes atmoszférát, effekteket újragyártani a szinkronstúdióban, de a dialógus hangjának csiszolására sincs ma már idő. Míg az eredeti hangsávot hetekig, hónapokig masszírozzák, a szinkronra 1-2 nap áll rendelkezésre és általában a legolcsóbb megoldást választják (ZS kategóriás stúdiók), így a komolyabb hazai szinkronstúdiók nagy része be is zárt, átalakult.TSanyi írta: ↑2025.12.22., hétf. 20:28Általában fikázva van a filmek magyar szinkronos verziói. Miért nem lehet megoldani, meg nem is lenne egyszerűbb, hogy a film eredeti hangsávjait meghagyják, és csak a beszédhang sávját cserélik le magyarra? Így megmaradna a film tuti hangja, és a szinkron meg olyan lesz amilyen?
Az egész problémát megoldja hamarosan a mesterséges intelligencia és a színészek saját beszédhangját magyar nyelven hallhatjuk gépi fordítással (ezzel megszűnik a filmszinkron szakma). Már a Youtube-on is elérhető Beta verzióban ez a funkció a tartalomkészítők számára, de több AI Dubbing szoftver is megjelent már, amik elég nagy döbbenetet tudnak kiváltani, mikor világsztár színészek elkezdenek magyarul dumálni és még a szájmozgásuk is igazodik a szöveghez.
Vagy amikor arról beszélünk, hogy lelketlenek lettek a szinkronok, akkor abban az is benne van, hogy ma már általában nem egyszerre veszik fel a párbeszédeket, hiszen ritkán ér rá egyszerre a két főszereplő magyar hangja. Hétfőn felveszik a férfit, kedden felveszik a nőt. Azért az a vita nem ugyanaz, ha nem egymással vitatkoznak, hanem csak a saját részüket mondják fel.
De hát ez pontosan így történik. Máshogyan nem is lehetne. Az sem ritka, hogy nálunk csak a magyar szöveget veszik fel és a keverés konkrétan kint történik.TSanyi írta: ↑2025.12.22., hétf. 20:28Általában fikázva van a filmek magyar szinkronos verziói. Miért nem lehet megoldani, meg nem is lenne egyszerűbb, hogy a film eredeti hangsávjait meghagyják, és csak a beszédhang sávját cserélik le magyarra? Így megmaradna a film tuti hangja, és a szinkron meg olyan lesz amilyen?
De például a filmkészítésnél komoly odafigyelés van a dialógok minőségére, sok a helyi felvétel. A szinkronnál ezzel nem tudnak foglalkozni. Ha fürdőszoba, akkor kicsi visszhangosítják, ha tengerpart, akkor kicsit zajosra csinálják. De ennyi, minden szinkronhang sokkal sterilebb, mint az eredeti. Külön probléma a sitcom, amit kint élő közönséggel vesznek fel, de a nemzetközi sávon ez nem szerepel, ilyenkor jön az idegesítő gépnevetés.
Amiről eddig szó volt, azok a régebbi filmek. Persze ott is gyakran a nemzetközi sávra (amely nem tartalmazza az eredeti dialógot) keverik a szinkront, de csak a kész munkát mentették el, külön a magyar hangot nem. És persze vannak olyan régi filmek (a Columbo is ilyen volt emlékeim szerint), ahol nincs nemzetközi sáv, csak szimplán lehalkították az angol hangot és a magyar elnyomta. Ezért ezek a filmek szinkronnal még sterilebbnek hatnak, mintha egy tévéjáték lenne.
Általában fikázva van a filmek magyar szinkronos verziói. Miért nem lehet megoldani, meg nem is lenne egyszerűbb, hogy a film eredeti hangsávjait meghagyják, és csak a beszédhang sávját cserélik le magyarra? Így megmaradna a film tuti hangja, és a szinkron meg olyan lesz amilyen?
A régi filmek hangja nincs meg csatornánként eredetiben sem. Talán dialóg nélkül igen, de csatornánként nem. Márpedig ahhoz, hogy igazán jót lehessen csinálni, ahhoz szükséges lenne. És akkor is megvannak a limitek. Példaként ott a Star Wars. Olcsó film volt, olcsó effektekkel. Küzdöttek vele, nyilván jobb is lett, de egy analóg mikrofonnal felvett lövés effekttel sokat nem lehet csinálni. A filmzene általában úgy szól, mint a csoda, a többi, meg olyan, amilyen. Nem három, hanem hét csatornából szól. BTW, 2027-ben jön az 50th anniversary (még leírni is szörnyű) századszor is újrakevert, újramasterelt 4K Ultra HD Blu-ray, meg lehet majd nézni hol tart most a tudomány.
- -KP-
- V.I.P.

- Értékelés: 1719
Hát én pl. azzal kapcsolatban agyaltam, hogy rengeteg 70-es 80-as 90-es évek beli film kapott remastered változatot. Ami legtöbbször kimerül egy AI képjavításban és a hangsávot pedig nem piszkálják. Pedig pont azon lehetne hatalmasat javítani...BoRRoNeo írta: ↑2025.12.22., hétf. 16:55Itt a másik oldalon van a probléma, nincs meg a szinkron dialógja, csak a kevert változat. Ezért volt "kénytelen" a Universal új magyar szinkront csináltatni multicsatornás hanggal. De ma már az AI segítségével szerintem viszonylag jó minőségben kinyerhető a kevert változatból is a szöveg. De ki foglalkozna ezzel? Ez csak a hozzánk hasonló rajongók szíve csücske. A gyártót, a forgalmazót egyáltalán nem érdekli. Maga Rudolf Péter is csak halványan emlékszik, hogy valaha csinált egy ilyen szinkront, hogy ennek milyen hatása volt a nézőkre az egyáltalán nem érdekli.-KP- írta: ↑2025.12.22., hétf. 16:33Én ehhez hasonlón már többször agyaltam. Számomra eleve fura, nem tartják meg a felvételeket a forgatásról? Mert amikor forgat a kamera, és a mikrofon rögzíti a hangot azt csak felveszik valamire. Ergo a párbeszédeket megtartva valamilyen formában, nem hiszem el, hogy később ne lehetne kb. olyan hangsávot keverni a párbeszéd köré, amilyet csak akarnak.BoRRoNeo írta: ↑2025.12.22., hétf. 12:02Ehhez kapcsolódó gondolatom. Talán ti is hallottatok már olyan akapella vagy instrumentális verziót, ahol AI segítségével szedtek ki éneket vagy hangszert egy kész dalból. Megdöbbentően jók és pontosak. Talán egyszer a nem túl távoli jövőben simán megcsinálható lenne (akár házilag is), hogy az eredeti szinkronról leszedni a dialógokat és összerakni az angol dialógoktól megszabadított eredeti angol Dolby Atmos hanggal. Kecske-káposzta.
Itt a másik oldalon van a probléma, nincs meg a szinkron dialógja, csak a kevert változat. Ezért volt "kénytelen" a Universal új magyar szinkront csináltatni multicsatornás hanggal. De ma már az AI segítségével szerintem viszonylag jó minőségben kinyerhető a kevert változatból is a szöveg. De ki foglalkozna ezzel? Ez csak a hozzánk hasonló rajongók szíve csücske. A gyártót, a forgalmazót egyáltalán nem érdekli. Maga Rudolf Péter is csak halványan emlékszik, hogy valaha csinált egy ilyen szinkront, hogy ennek milyen hatása volt a nézőkre az egyáltalán nem érdekli.-KP- írta: ↑2025.12.22., hétf. 16:33Én ehhez hasonlón már többször agyaltam. Számomra eleve fura, nem tartják meg a felvételeket a forgatásról? Mert amikor forgat a kamera, és a mikrofon rögzíti a hangot azt csak felveszik valamire. Ergo a párbeszédeket megtartva valamilyen formában, nem hiszem el, hogy később ne lehetne kb. olyan hangsávot keverni a párbeszéd köré, amilyet csak akarnak.BoRRoNeo írta: ↑2025.12.22., hétf. 12:02Ehhez kapcsolódó gondolatom. Talán ti is hallottatok már olyan akapella vagy instrumentális verziót, ahol AI segítségével szedtek ki éneket vagy hangszert egy kész dalból. Megdöbbentően jók és pontosak. Talán egyszer a nem túl távoli jövőben simán megcsinálható lenne (akár házilag is), hogy az eredeti szinkronról leszedni a dialógokat és összerakni az angol dialógoktól megszabadított eredeti angol Dolby Atmos hanggal. Kecske-káposzta.
Ide kapcsolódik még a 2000-es évek romantikája, hogy mennyi ember időt és fáradtságot nem kímélve dolgozott azon, hogy ingyen szórakozást nyújtson másoknak. Magyar feliratokat fordítottak és időzítettek, multiszinkronos kiadványokat készítettek, stb. Mára ez teljesen eltűnt a vadkapitalizmus bugyraiban, a fordítók nagy része a Netflixnek csinálja ugyanezt pénzért, a többieknek meg esze ágába nincsen ingyen dolgozni mások szórakoztatására. Zárójelben én magam is két filmhez fordítottam feliratot ezzel próbálva visszaadni a közösségnek, amit tőlük kaptam.
- -KP-
- V.I.P.

- Értékelés: 1719
Én ehhez hasonlón már többször agyaltam. Számomra eleve fura, nem tartják meg a felvételeket a forgatásról? Mert amikor forgat a kamera, és a mikrofon rögzíti a hangot azt csak felveszik valamire. Ergo a párbeszédeket megtartva valamilyen formában, nem hiszem el, hogy később ne lehetne kb. olyan hangsávot keverni a párbeszéd köré, amilyet csak akarnak.BoRRoNeo írta: ↑2025.12.22., hétf. 12:02Ehhez kapcsolódó gondolatom. Talán ti is hallottatok már olyan akapella vagy instrumentális verziót, ahol AI segítségével szedtek ki éneket vagy hangszert egy kész dalból. Megdöbbentően jók és pontosak. Talán egyszer a nem túl távoli jövőben simán megcsinálható lenne (akár házilag is), hogy az eredeti szinkronról leszedni a dialógokat és összerakni az angol dialógoktól megszabadított eredeti angol Dolby Atmos hanggal. Kecske-káposzta.