Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Cseneles mozibirodalma

Cseneles
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 613

Re: Cseneles mozibirodalma

Hozzászólás Szerző: Cseneles »

Üdv fannok, hobbitársak!

Az utóbbi hetekben egy 3 Chip dlp és egyben RGB lézer natív 4K(1,38" DMD) projektor tuningján dolgoztam. Christie Griffyn. Ilyen jószágról idehaza nem tudok és a világon is 3-4db van ami teljesíti az elért eredményemet. Egyedüli ellenfél a Barco Nethrus, bár már az sem az csak vetélytárs. Andy a MovieCore tulajdonosa kínál hasonló tuningot(10000:1 on/off) 10000Eurós feláron egy sima HB objektívvel szemben. Az ő megoldása garancia vesztés nélkül valósult meg mivel leszerződött partner a Christie céggel viszont defocusáltsági problémát okoz az objektívben így a készülék megkíván egy 30perces bemelegedési időszakot a maximális élesség elérése érdekében. Én ezt a problémát elszeretném kerülni és valjuk be.... idehaza ez az összeg minket alternatív DIY megoldásokra sarkall. :D
-
Előzetes mérés sorozatot a megrendelőm vászonfelületén(Sepiscreeen Gain 0.6(0.55) vászonszélesség 305cm az alap HB objektívvel mértem. A vetítési távolság mindvégig adott volt, minimum és maximum zoomállás mellet.
-
HB lens min zoom.jpg
HB lens max zoom.jpg
-
Fehérpont D65 színtérlefedettség BT2020
-
HB lens BT2020.jpg
-
Neki is estem a tuningnak, számost méretezés, lézervágatás, visszamérés és ezek sokassága után elérkeztem az álltalam kitűzött célig. Számomra egy stabil hosszutávú üzemeltetés volt a fő cél, nem szerettem volna semmiféle hőtermelésből adódó defokuszálási problémát, sem a lézerblokkok felfűtését egy erős visszaütő reflexióból adódóan. Igy én egy szerényebb 7-8000:1 on/off értéket tűztem ki magam elé. 4 hetem ment rá munka mellett viszont nagy örömmel és elégedettséggel töltöttek el a visszamért értékeim.
-
Minimum és maximum zoom
-
minimum zoom max kontrast.jpg
max zoom max kontrast.jpg
-
Majd egy felületesen kalibrált 60fl (204nit) az ügyfél kérésére a vászonfelületén.
-
Peti Setup.jpg
-
Úgy érzem ma hátradőlhetek egy pohár borral a kezemben. Sikeresen zártam a projectet, a heteket, a napot. A kezdeti 1890:1 on/off kontraszt értéket 8200:1 értékig tornásztam fel -45% fénysűrűség vesztéssel (objektí tuning + optimalizált fényút) bár még így is maradt 17600lumen. Úgy gondolom ez még 5m szélességű veszteséges felület esetén is hozza a 200nit értéket ami nélkülözhetettlen a HDR fények érdekében :D
-
Hova tovább, van-e feljebb? :rolleyes: Úgygondolom nincsen. Andy megoldása eredményez még +1800:1 on/off kontraszt értéket, Barco Nethrus? Ugyan ezt hozza ha Andy feltuningolja 8000:1 értékre. Kijelenthetjük, hogy házimozi szegmensben a Világ egyik legjobb projektora az álltalam tuningolt darab, 3db-ról tudok amelyik 10000:1 on/off értékre felpöckölt illetve 1db Nethrus teljesít 8000:1 értéket a világon. Idehaza egyértelműen az ország legjobb készülékét birtokolja nyugatdunántúl. Egyenlőre ismerkedés van a fényerővel, így a továbbiakra maradt egy 3Dlut kalibráció. MadVR ToneMapping fut, teszi dolgát tökéletesen.
-
Köszönöm a bizalmat, a mérhetettlen megtiszteltetést hogy olyant alkothattam ami világszinten is az élbolyba ékeli vetített képminőség terén a tulajdonosát! :smile53:
Csatolmányok
HC lens Cseneles.jpg

Cseneles
Fórumlakó
Fórumlakó

Red75 írta:
2025.03.08., szomb. 10:07
Cseneles írta:
2025.03.07., pén. 21:11
Eljött az idő, balról jobbra sorakoznak a Tuningra váró példányok.
Mit lehet mezeken még tuningolni? gondolkodik.gif
Az utolsó hasonlít az Optoma vetítőmére.

Alapbol a Christie Griffyn 2800:1 on/off kontrasztal rendelkezik es 32000lumen fenyerovel. Ez az objektiv atalakitasaval 10000:1 ertekig novelheto es meg mindig marad 15000lumen ami 4m 0,8gaines vaszonszelessegen is 80-90fl.

A Christie hd10k(hd6-20k) alapbol 2000:1 on/off kontrasztal rendelkezik. Atalakitva 5000:1-ertekig feltuningolhato ugy ,hogy meg kello fenysuruseg marand dedikalt moziszobakhoz. Igy is megmarad 50% fenyero ami uj gyari lampa eseten 5000lumen. Ez egy 3,5m szeles hangatereszto 0,9gaines vaszonfeluleten 46-50fl.

Valjuk be…sokan elegedettek egy atlagos Dlp projektor 2000:1 on/off ertekevel. Vannak akik a fekete szintet hajszoljak a folyadek krisztaly adta lehetoseg zsakutcajaban es vannak akik a csúcs, HighEnd kepi világra törekednek. Hiába egy 75.000€-ba kerulo csucs FullHd projektor, vagy egy 150.000€-ba kelulő Nativ 4k…a jot jobba tenni, a tokejt tokeletesiteni az egyettlen út, hogy megelegedve hatradolhessunk annak tudataban ,h a kiadott penzunkert nincs jobb vetitett kep.

HDR fenyrol nem beszelhetunk 200nit(58fl) alatt! Nalam demozva volt madVR adta HDR kepessegek tonemappingal egy Panasonic RQ13 5k dlp vetitovel. 40-70-144fl(500nit) fenysuruseggel.

Red75
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 830

Hozzászólás Szerző: Red75 »

Cseneles írta:
2025.03.07., pén. 21:11
Eljött az idő, balról jobbra sorakoznak a Tuningra váró példányok.
Mit lehet mezeken még tuningolni? gondolkodik.gif
Az utolsó hasonlít az Optoma vetítőmére.
Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000

Cseneles
Fórumlakó
Fórumlakó

Eljött az idő, balról jobbra sorakoznak a Tuningra váró példányok.: Christie Griffyn, Christie HD10K, majd addigra feltehetőleg megszomjazok és a legvégén egy Runco RS900 ledes Runco házasítása.
-
IMG_4183.jpeg
-

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 441

Hozzászólás Szerző: TSanyi »

Cseneles írta:
2025.02.16., vas. 19:13

3chipes gépek máshogy hasznosítják a fényt mind az egy chipes társai. Az hogy a vászon milyen színű az kb mind1 a kontraszt szempontjából. Ami hatással van az On/Off értékre az a gain érték. Az ANSI kontrasztra van nagy hatással a fehér vs szürke vászon felület. De ez is csak a vetítési környezettől függően.
Lehet értetlenkedek, de ha a fekete feketébb a szürke vásznon, akkor az az érték nő, de ugyanakkor a fehér is sötétebb lesz, így az arány kb. marad a régiben nem?

Gondolom egy ilyen komoly vasat dedikált szobába fognak rakni, így nem kell fehér falaktól tartani? Bár valakinek tetszhet egy bézs belsős mozi (nekem is tetszene), csak hát kompromisszumokkal jár.

No de fényerő van dögivel, kontrasztot még tuningolsz bele, íriszt beszűkítheted, gond egy szál se lesz!

Hajrá! Kívánom hogy jól sikerüljön! :tutiok:

Cseneles
Fórumlakó
Fórumlakó

TSanyi írta:
2025.02.16., vas. 18:58
Anno Pali írta, hogy a kontraszt a chip mérettel arányos, így gondolom az 1,38-as chip sokat nyom a latba. A szürke vászon az on/off kontrasztot nem befolyásolja nem?
3chipes gépek máshogy hasznosítják a fényt mind az egy chipes társai. Az hogy a vászon milyen színű az kb mind1 a kontraszt szempontjából. Ami hatással van az On/Off értékre az a gain érték. Az ANSI kontrasztra van nagy hatással a fehér vs szürke vászon felület. De ez is csak a vetítési környezettől függően.

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

Anno Pali írta, hogy a kontraszt a chip mérettel arányos, így gondolom az 1,38-as chip sokat nyom a latba. A szürke vászon az on/off kontrasztot nem befolyásolja nem?

Cseneles
Fórumlakó
Fórumlakó

TSanyi írta:
2025.02.15., szomb. 21:02
Komoly vas! Örülök neki, hogy kis hazánkban is van már ilyen kaliberű gép.

3 évig gyártották csak? Jópofa az a periszkóp szerű lencse is hozzá! 80kg, ennek aztán kell alátámasztás! :D

Kíváncsian várom a fejleményeket!

Igen 2023.08.04-én megszünt a gyártása. Számomra nem újdonság ha egy projektor nagy, viszont az meglepett hogy 30% lézerteljesítmény mellett (Kalibrált 74fl a 0,6gaines vásznon) kb egy Epson eco hangszennyezésésvel megegyező az üzemi zajszint. Most először találkozbam testközelében 1,38" natív 4K DMD-vel szerelt géppel ha a MoviCore-ban tett látogatást leszámolom. Még ezeknél a csúcs minőségű 50-60cm hosszú objektíveknél is látszik, hogy mekkora kinagyíttandó DMD méret. Nagyon nem mind1, hogy egy 0.65" vagy egy 1.38" felületből nagyítunk 130" vászonméretre. HighEnd objektív ezt remekül prezentálja és látványos az élesség, részletgazdagság a nagyobb DMD javára.

Egyenlőre még az átalakítási munkálatok előkészítése folyik a Griffyn fogadására és a motoros vászonfelület beszerzése. Ezzel párhuamban heteken belül elkezdem az ON/OFF kontraszt tuningot, hogy mihamarabb tudás maximumát prezentálhassa.

A vászon kiválasztás nem egyszerű, 90%-hogy egyedi gyártás lesz belőle. Az RGB lézeres gépeknek van egy negatív velejárója ami némelyik vászonfelületen drasztikusan is látszódhat. Laser Speckle. Nem mondom hogy annyira zavaró viszont elkapja néha az ember szemmel. Falra vetítve a jelenség megszűnik, így a vászon struktúrája a ludas. A DreamScreen Norvégiából tökéletes választás volna de nem gyárt szürke felületet, vagy nem gyártott még eddig. V7, X1 vászon típus Speckle mentes csúcs RGB lézeres gépekkel tesztelten.
-
speckle-image.jpg
Speckle.jpg
Speckle.jpg (56.95 KiB) Megtekintve 1190 alkalommal
-
Ennél a készüléknél a Piros lézerfény a ludas. Zold, kék esetén szép homogén a szín. Ha rezgetjük a vásznat egy hátmasszírozóval a jelenség megszűnik. Ajánlatot kaptunk már számos vászontípusra, de a megrendelő ragaszkodik a szürke felülethez amiből nem kielégítő a kínálat főleg minimum 350cm széles de inkább 400cm motoros oldalfeszített esetén.

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

Komoly vas! Örülök neki, hogy kis hazánkban is van már ilyen kaliberű gép.

3 évig gyártották csak? Jópofa az a periszkóp szerű lencse is hozzá! 80kg, ennek aztán kell alátámasztás! :D

Kíváncsian várom a fejleményeket!

Cseneles
Fórumlakó
Fórumlakó

Történt pár esemény az elmúlt pár hónapban.
Ausztriai megkeresésre rábólintva egy Christie HD10K-M 3chip DLP tuningolása megvalósult ami a következő posztban olvasható.
-
https://www.heimkinoverein.de/forum/thr ... post465152
-
Majd megérkezett nyugatdunántúlra közbenjárásommal a világ egyik legjobb, Magyarország legjobb házimozis projektora Christie Griffyn 4K32RGB személyében. 1,38" 3chip Dlp RGB lézer natív 4K projektor.
-
griffyn lens.jpg
griffyn1.jpg
-
Felületes kalibráció és színtérbeállítás után a tesztüzem megtörtén, egyenlőre ideiglenes helyén. Gyári specifikációit megzabolázva kontraszt tuningra vár általam, hogy elnyrje a világ legjobb Házimozis projektora címet. Egyedüli ellenfele a Barco Nerthus ami a tuning után maximum sporttársa lehet.
- BT2020
griffyn kalibr.jpg
Mérhető tudása a tuning után
griffyn2.jpg
-
Napokban ismét egy Christie HD10K-M 3chip DLP géppel foglalkoztam. Teljes belső fényút tisztítás, ANSI kontraszt tuning illetve egy hardveres konvergencia beállítás. Mondhatni jobb mint a gyári installáció. :D
-
Christie HD10K-M.jpg
-
Kontraszt tuning után 5000:1 ON/Off + amit teljesíteni fog akár 350cm széles hangáteresztő vászon felületen 100+ nit fénysűrűséggel.
-
hd10k.jpg

Vhiktor
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 176
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Vhiktor »

Turbo írta:
2024.11.25., hétf. 16:04
Cseneles írta:
2024.11.24., vas. 16:21

Nincs szükség Klein műszerre mivel 144fl fénysűrűségnél 10000:1 kontrasztérték mentén a fekete szint 0,01444fl. 42fl és 2000:1 ON/OFF esetében 0,021fl. 0,003fl-ig az én colorimeterem pontosan mér(műszer és műszer között azért akad szórás), volt már kísérlet a DC-ben ennek a megbuktatására. Ha nem mérne összehuzom 100"-ra a vetített képméretet és máris filter és anamorfikus nyújtás nélkül 260fl (ami ISCO-val +33%) fogad ami 0,13fl feketeszintet jelen.
Elöljáróban annyit, hogy nem szeretnék semmilyen vitát generálni, csak szimplán totál amatőrként érdekel. :ohnoohnoohno:
Szóval, ha jól vettem ki Vhiktor írásaiból, akkor egy Xrite colorimeter teljesen alkalmatlan a színek kalibrálására lézer projektorok esetén. (kontraszt mérésre, gamma állításra viszont jó, ha meg tudja mérni az adott gép feketéjét, de ugye a DLP-k feketéje nem lehet probléma) Akkor itt mi a helyzet? Be lehet profilozni egy Xrite colorimetert is, hogy jól mérjen? Bocs, de totál nem értem. gondolkodik.gif
Természtesen lehet profilozni az xrite-ot is. Sokan nem tudták értelmezni miről van szó. Egyáltalán nem volt szó 2 féle colorimeter összehasónlításáról. Arról volt szó, hogy lézer projektor esetében 2 nm-es spectro kell a colorimeter profilozáshoz.
ISF minősített Professzionális kalibrálás (projektor, TV, monitor)
A világ legjobb műszereivel! 10 év tapasztalat
  • Klein K10A
  • Jeti specbos 2501 HiRes 2 nm
  • Bit perfect minta generátor(YUV,RGB,10bit)

tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas
youtube.com/@tokeleteskep

Cseneles
Fórumlakó
Fórumlakó

Igen lehet profilozni amivel pontosabb lesz. Kell hozzá egy általad pontosnak tartott Photospecktro vagy radiometer es a megfelelo program ami ebben segit. Tele az internet valaszokkal a kerdeseidre.

Kijavítalak, lcd, dla, xsrd, technologiaval megepitett projektorok feket szintje sem probléma… ha megakarom merni egy projektor kontraszt értékét totál pontosan megtudom. Rutin meg az évek.

Mielott ujabb kerdeseket tennel fel, Millio tanulmány fellelhető online. Koszonom :smile53:

Turbo
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 90

Hozzászólás Szerző: Turbo »

Cseneles írta:

Nincs szükség Klein műszerre mivel 144fl fénysűrűségnél 10000:1 kontrasztérték mentén a fekete szint 0,01444fl. 42fl és 2000:1 ON/OFF esetében 0,021fl. 0,003fl-ig az én colorimeterem pontosan mér(műszer és műszer között azért akad szórás), volt már kísérlet a DC-ben ennek a megbuktatására. Ha nem mérne összehuzom 100"-ra a vetített képméretet és máris filter és anamorfikus nyújtás nélkül 260fl (ami ISCO-val +33%) fogad ami 0,13fl feketeszintet jelen.
Elöljáróban annyit, hogy nem szeretnék semmilyen vitát generálni, csak szimplán totál amatőrként érdekel. :ohnoohnoohno:
Szóval, ha jól vettem ki Vhiktor írásaiból, akkor egy Xrite colorimeter teljesen alkalmatlan a színek kalibrálására lézer projektorok esetén. (kontraszt mérésre, gamma állításra viszont jó, ha meg tudja mérni az adott gép feketéjét, de ugye a DLP-k feketéje nem lehet probléma) Akkor itt mi a helyzet? Be lehet profilozni egy Xrite colorimetert is, hogy jól mérjen? Bocs, de totál nem értem. gondolkodik.gif

Andy76
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 32

Hozzászólás Szerző: Andy76 »

köszönöm,így kerek, hogy kaptam egy ajánlást.
Cambridge Audio azur 651r
Cambridge Audio BD751 bluray
Cambridge Audio Stream Magic 6 v.1
Himedia Q10pro
Klipsch RF63,RC64mk1,Taga Harmony Platinum S100 v.3
2xREL HT1205mk2
Samsung 85' tv
Oehlbach

Cseneles
Fórumlakó
Fórumlakó

Andy76 írta:
2024.11.24., vas. 17:42
köszönöm a választ...gondoltam így itt egyszerűbb lesz, de nem lett.
Majd dobókockán kisorsolom ki jöjjön kalibrálni.
Szerintem az országban a legjobb műszerparkal rendelkező és a klibrálás terén az egyik legjobb szakember Vhiktor. Személyes véleményem amivel nem akarok másokat mőgé sorakoztatni és megsérteni sem.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Cseneles 2024.11.24., vas. 18:02-kor.

Andy76
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

köszönöm a választ...gondoltam így itt egyszerűbb lesz, de nem lett.
Majd dobókockán kisorsolom ki jöjjön kalibrálni.
Himedia Q10pro
2xREL HT1205mk2
Samsung 85' tv
Oehlbach

Cseneles
Fórumlakó
Fórumlakó

Andy76 írta:
2024.11.24., vas. 17:09
izgalmas párbeszédek ezek.
És mit kell tudni a titokzatos kijelentésből?Munkásságokra vagyok kíváncsi.Mert ahogy olvasom a fórumokat, mindenkinek maga felé hajlik a keze...ugye.

Projektoros topikban 50 oldalt visszaolvasol és választ fogsz kapni mindenre. :smile53:

Andy76
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

izgalmas párbeszédek ezek.
És mit kell tudni a titokzatos kijelentésből?Munkásságokra vagyok kíváncsi.Mert ahogy olvasom a fórumokat, mindenkinek maga felé hajlik a keze...ugye.
Himedia Q10pro
2xREL HT1205mk2
Samsung 85' tv
Oehlbach

Cseneles
Fórumlakó
Fórumlakó

szepi0808 írta:
2024.11.24., vas. 16:29
Cseneles írta:
szepi0808 írta:
2024.11.24., vas. 16:12
Klein műszerrel van mérve, vagy mint egyesek szerint ez is félre van kalibrálva?
Nem kell válaszolni!
Ezt a barátodnak magyarázd be!
Nem barátom és nem talélkoztam vele. Ellenben mindkettőtök munkásságával már igen.

szepi0808
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 2101

Hozzászólás Szerző: szepi0808 »

Cseneles írta:
szepi0808 írta:
Klein műszerrel van mérve, vagy mint egyesek szerint ez is félre van kalibrálva?
Nem kell válaszolni!
Ezt a barátodnak magyarázd be!
JVC DILA X30
Screenline Fashion 136" Diamond 1.2 4K
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
EMOTIVA XPA Gen3, BasX500.
MILLER & KREISEL S150/MP950/IC95/M5
SVS SB5000

Szepi házimozi: viewforum.php?f=46

Cseneles
Fórumlakó
Fórumlakó

szepi0808 írta:
Nem kell válaszolni!

szepi0808
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 2101

Hozzászólás Szerző: szepi0808 »

Nem kell válaszolni!
JVC DILA X30
Screenline Fashion 136" Diamond 1.2 4K
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
EMOTIVA XPA Gen3, BasX500.
MILLER & KREISEL S150/MP950/IC95/M5
SVS SB5000

Szepi házimozi: viewforum.php?f=46

Cseneles
Fórumlakó
Fórumlakó

Pár újabb fejlemény a Panasonic RQ13k 5K lézeres 3chipes DLP gép tuningolásával kapcsolatban. Németek sikerére felbuzdulva vásároltam egy Hoya red enhancer filter a géphez. így sikerült DCI-P3 91% színtérlefedettségre bírnom tökéletesen megtartva az eddigi képi adottságait. Készítettem 50% lézerteljesítmény mellett egy félórás 3Dlut kalibrációt.
-
pana.jpg
DCI-p3.jpg
DCI-p3 colorcheck.jpg
-
Van még ötletem az on/off kontraszt 3000:1 közelébe emelésére, ami 46000:1 Dynmikus értékkel párosulna ami a közeljövőben meg is valósítok.

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

Köszönöm a választ!

Cseneles
Fórumlakó
Fórumlakó

TSanyi írta:
2024.11.02., szomb. 20:40
Ez a Panasonic vetítő saját fejlesztés, vagy ez is egy licence mint pl. mint a Barco F32,PD, Digtal Projection, Christie, talán még a Panasonic is csinált olyan licences vetítőt?
Teljesen egyedi fejlesztés, Made in Japan Panasonic, nem Minolta prizman alapszik. 2db lezer blokk, blokkonkent 2 lezer diodasorral felvertezve. 2db 3-om ventis hutoborda 4 vizpumpa gondoskodik a hutesukrol. Az optikai blokk leghuteses. A dmd-k cserelhetok es mehanikusan allithato a konvergencia illetve szerviz menubol digitalisan is.

Ma meg szorakoztam vele kicsit, beillesztettem egy masodik iriszt is az objektivbe ami szankozik a zoom allitasaval. 2337:1 on/off , Dynamikus 37890:1 amire novekedett a kontraszt minimum zoom allasban. Maxra zoomolva 2230:1
IMG_3578.jpeg
IMG_3579.jpeg
Játszottam kicsit a Dynamikus irisz es gamma manual beallitasaval tesztelve 4k demo jelenetekkel. Alien, Harry Potter, Utazók, Mortal Kombat sotet jelenetein.

Olyan 7000:1 ertekig lathatatlan a Dynamikus kontraszt/gamma kombo. Brutal kepe van a gepnek, borotva eles es reszletezo, hatalmas felbontas es iszonyatos dynamika. Viszont estere lekerult az alvanyrol, ujra a Runcoé a főszerep. En kimaxoltam a keszuleket. Ideje megmutatni tudasat egy hozza melto moziteremben Zozinál.

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”