Az utóbbi hetekben egy 3 Chip dlp és egyben RGB lézer natív 4K(1,38" DMD) projektor tuningján dolgoztam. Christie Griffyn. Ilyen jószágról idehaza nem tudok és a világon is 3-4db van ami teljesíti az elért eredményemet. Egyedüli ellenfél a Barco Nethrus, bár már az sem az csak vetélytárs. Andy a MovieCore tulajdonosa kínál hasonló tuningot(10000:1 on/off) 10000Eurós feláron egy sima HB objektívvel szemben. Az ő megoldása garancia vesztés nélkül valósult meg mivel leszerződött partner a Christie céggel viszont defocusáltsági problémát okoz az objektívben így a készülék megkíván egy 30perces bemelegedési időszakot a maximális élesség elérése érdekében. Én ezt a problémát elszeretném kerülni és valjuk be.... idehaza ez az összeg minket alternatív DIY megoldásokra sarkall.

-
Előzetes mérés sorozatot a megrendelőm vászonfelületén(Sepiscreeen Gain 0.6(0.55) vászonszélesség 305cm az alap HB objektívvel mértem. A vetítési távolság mindvégig adott volt, minimum és maximum zoomállás mellet.
- -
Fehérpont D65 színtérlefedettség BT2020
- -
Neki is estem a tuningnak, számost méretezés, lézervágatás, visszamérés és ezek sokassága után elérkeztem az álltalam kitűzött célig. Számomra egy stabil hosszutávú üzemeltetés volt a fő cél, nem szerettem volna semmiféle hőtermelésből adódó defokuszálási problémát, sem a lézerblokkok felfűtését egy erős visszaütő reflexióból adódóan. Igy én egy szerényebb 7-8000:1 on/off értéket tűztem ki magam elé. 4 hetem ment rá munka mellett viszont nagy örömmel és elégedettséggel töltöttek el a visszamért értékeim.
-
Minimum és maximum zoom
- -
Majd egy felületesen kalibrált 60fl (204nit) az ügyfél kérésére a vászonfelületén.
- -
Úgy érzem ma hátradőlhetek egy pohár borral a kezemben. Sikeresen zártam a projectet, a heteket, a napot. A kezdeti 1890:1 on/off kontraszt értéket 8200:1 értékig tornásztam fel -45% fénysűrűség vesztéssel (objektí tuning + optimalizált fényút) bár még így is maradt 17600lumen. Úgy gondolom ez még 5m szélességű veszteséges felület esetén is hozza a 200nit értéket ami nélkülözhetettlen a HDR fények érdekében

-
Hova tovább, van-e feljebb?

-
Köszönöm a bizalmat, a mérhetettlen megtiszteltetést hogy olyant alkothattam ami világszinten is az élbolyba ékeli vetített képminőség terén a tulajdonosát!