Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

szepi0808
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 2097

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: szepi0808 »

Rp526 írta:
2024.12.02., hétf. 12:42
szepi0808 írta:
2024.11.30., szomb. 12:12
Akkor, akinek van gyakorlata és tapasztalata az tudja, hogy az sem mindegy milyen lézerbeállításon kalibrálunk. Ugyanis változik a RGB egyensúly a gamma és a színek is, ha csak gondolunk egyet és mondjuk 50-ről fel vagy le vesszük a fényerőt 10-el fel vagy le.
Akkor csak, hogy a Sonynál maradjak a Dinamic enhancer, Live color enhancer, Tone mapping képjavítók bekapcsolásával is változnak azok a halálpontos Delta e értékek. (RC és Motion flow nem befolyásolja).
Én nem vagyok annyira még otthon kalibrálásban, de ilyenkor nem lehet külön profilokat létrehozni a projektorban? Ezekkel az enhancerek-kel bekapcsolva és kikapcsolva? Illetve, ha valaki tudja milyen fényerőn fogja használni a projektorát, milyen képjavítókkal, akkor ezeket bekapcsolva kalibrálni?
Ha már engem kérdeztél, akkor válaszolok.
Van pár profil, vagy képmód és ahhoz külön RGB egyensúly (van olyan, aki egyet használt, de ez hiba, minden profilhoz, és módhoz külön kell egyet választani) CMS az minden profilhoz egyedi. Gamma viszont egy, ha már egyet beállítottál, akkor másik profilhoz másik gamma értéket válasz és azt tologasd. Biztos ez is szakmai titok egyeseknek, de én elárulom, hogy a gammát az RGB egyensúllyal nézd, külön a gamma színek is befolyásolják az együtt futást. HDR-nél a HDR enhancert közepes értéken bekapcsolhatod, de a Tone Mappingot azt ki, HDR kontraszt is hagyd középállásban gyári értéken, ha kevesled a fényerőt majd ezen is tolhatsz fentebb kalibrálás után, de ez égeti ki a fehér részleteket is, így csak akkor használd, ha fényerő kell még a képnek. RC és motion flow nem befolyásolja a kalibrálást.
Ja és, ha magasabb színhőmérsékletet választasz, attól még színhelyesre tudod kalibrálni a megjelenítőt, csak a fehér fog kicsit kékesnek tűnni, aki a 6500-höz van hozzászokva. PL. én autóknál is ki nem állhatom a hagyományos halogént, mert nekem az nem fehér, hanem sárga.
JVC DILA X30
Screenline Fashion 136" Diamond 1.2 4K
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
EMOTIVA XPA Gen3, BasX500.
MILLER & KREISEL S150/MP950/IC95/M5
SVS SB5000

Szepi házimozi: viewforum.php?f=46

Vhiktor
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 168
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Vhiktor »

Természetesen lehet külön képmódokba menteni. Valamint a kívánt fényerő kiválasztása a kalibrálás legelső lépése (HDR esetében kell a max, ott csak abban az esetben ajánlott eltérni tőle, ha a tulajt zavarja a projektor hangja max fényerő mellet)
A többire meg az a válasz, hogy kalibrált színhelyes képet szeretnél-e nézni vagy sem.
ISF minősített Professzionális kalibrálás (projektor, TV, monitor)
A világ legjobb műszereivel! 10 év tapasztalat
  • Klein K10A
  • Jeti specbos 2501 HiRes 2 nm
  • Bit perfect minta generátor(YUV,RGB,10bit)

tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas
youtube.com/@tokeleteskep

Rp526
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 4

Hozzászólás Szerző: Rp526 »

szepi0808 írta:
2024.11.30., szomb. 12:12
Akkor, akinek van gyakorlata és tapasztalata az tudja, hogy az sem mindegy milyen lézerbeállításon kalibrálunk. Ugyanis változik a RGB egyensúly a gamma és a színek is, ha csak gondolunk egyet és mondjuk 50-ről fel vagy le vesszük a fényerőt 10-el fel vagy le.
Akkor csak, hogy a Sonynál maradjak a Dinamic enhancer, Live color enhancer, Tone mapping képjavítók bekapcsolásával is változnak azok a halálpontos Delta e értékek. (RC és Motion flow nem befolyásolja).
Én nem vagyok annyira még otthon kalibrálásban, de ilyenkor nem lehet külön profilokat létrehozni a projektorban? Ezekkel az enhancerek-kel bekapcsolva és kikapcsolva? Illetve, ha valaki tudja milyen fényerőn fogja használni a projektorát, milyen képjavítókkal, akkor ezeket bekapcsolva kalibrálni?

szepi0808
Őslakos
Őslakos

qti írta:
2024.12.02., hétf. 11:31
Ízlésen nem vitatkozunk. Mindenki úgy rontja el a képet és a hangot, ahogy akarja. :D
Erről van szó :)
JVC DILA X30
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
SVS SB5000

qti
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 43

Hozzászólás Szerző: qti »

Ízlésen nem vitatkozunk. Mindenki úgy rontja el a képet és a hangot, ahogy akarja. :D

szepi0808
Őslakos
Őslakos

qti írta:
2024.11.30., szomb. 16:13
szepi0808 írta:
2024.11.30., szomb. 12:30
Amikor lesz időm, az 5000-ret is vissza emelem, mert itt szabványra csináltam a színhőmérsékletet és nem tetszik. Gamma pedig marad 2.5, mert Így tetszik! Végpontok jók, nincs becsukódás az alján, akkor meg miért ne?!
5000 SDR.png

Kb hasonló a hangzásnál az ízlésekhez pl. a mélysugárzó SPL görbe beállításánál és a hangerején. Arra is van egyéni ízlésem. Akkor mi van? :)
Semmi gond, ha így csinálod, csak ez nem kalibrálás. Ez a szemre beállítás mérése műszerrel.
Szemre? :D A másik, hogy már bocsánat, hogy magamnak megmerem így csinálni.
JVC DILA X30
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
SVS SB5000

fice
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: fice »

Sziasztok!
FL32-re milyen megoldás van hushbox-on kívül?
Van valimi "kipufogó" vagy mi de nem találok rá.. :(

qti
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 43

Hozzászólás Szerző: qti »

szepi0808 írta:
2024.11.30., szomb. 12:30
Amikor lesz időm, az 5000-ret is vissza emelem, mert itt szabványra csináltam a színhőmérsékletet és nem tetszik. Gamma pedig marad 2.5, mert Így tetszik! Végpontok jók, nincs becsukódás az alján, akkor meg miért ne?!
5000 SDR.png

Kb hasonló a hangzásnál az ízlésekhez pl. a mélysugárzó SPL görbe beállításánál és a hangerején. Arra is van egyéni ízlésem. Akkor mi van? :)
Semmi gond, ha így csinálod, csak ez nem kalibrálás. Ez a szemre beállítás mérése műszerrel.

Cseneles
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 613

Hozzászólás Szerző: Cseneles »

Ezek a HCFR méréseidből kiolvasható 4700,4900 és 5470:1 kontrasztértékek nem túl acélosak. :rolleyes: Remélem a Sony géppel minden oke, mert akkor csak USER ERROR. :D

szepi0808
Őslakos
Őslakos

5000 SDR.png
JVC DILA X30
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
SVS SB5000

szepi0808
Őslakos
Őslakos

És nyugodtan meg lehet kövezni, hogy milyen eretnek vagyok, de rohadjak meg, de nekem mindig is így tetszett hidegebben a szín hőmérsékletet. Főleg, hogy ha be van kapcsolva a dinamikus lézer, akkor álltalában kevesebb fényerőnél melegszik a színtartomány és nekem már ott feltűnik, hogy nem elég fehér a fehér.
Tehát, ha valaki azt mondja, vagy kéri, hogy a kép olyan legyen, mint nálam, mert az neki tetszett, akkor 6700-6800K és 2.4-2.5 gammára fogom kalibrálni, mint nálam. Ha pedig valaki megy utánam kalibrálni és szól, hogy hideg a kép, akkor azért hideg, mert én csináltam úgy, nem a műszerem téved!
Lehet köpködni, de épp tegnap állítottam vissza magasabb színhőmérsékletre a 6100-et, mert egyszerűen nem tetszett, főleg dinamikus lézerrel.
6100 SDR.png
6100 HDR.png
JVC DILA X30
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
SVS SB5000

szepi0808
Őslakos
Őslakos

Ha már kalibrálási halálpontos értékekről beszélünk és nem mindegy, hogy Delta e 0.4 vagy 0.8, akkor itt egy példa, ha csak bekapcsoljuk a Dinamikus lézert és a színeket végig sem mértem, de a luminanciájuk biztos hogy elmászik, ha más nem is. (direkt hagytam hidegebbre a felsőtartományt)
sdr.png
SDR din lézer.png
Természetesen ettől függetlenül kell kalibrálni és ajánlott is, de a hibaértékek már teljesen mindegy, ha utána képjavítót használunk és fogunk, mert a HDR-hez kell és szerintem a kontraszt növelő dinamikus lézervezérlést sem hiszem, hogy sokan nem használnák.
JVC DILA X30
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
SVS SB5000

Turbo
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 90

Hozzászólás Szerző: Turbo »

JVC projektor tulajdonosokhoz lenne egy kérdésem: próbálta már valaki a 3D-t nem JVC szemüveggel? RF-es szemüvegekre gondolok.

szepi0808
Őslakos
Őslakos

JVC DILA X30
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
SVS SB5000

Vhiktor
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Kapcsolat:

Utoljára még egy észrevétel, ha már szakmázni szeretnénk.

Mit ajánl a Sony a projektorai kalibrálásához a projector calibration pro manualjaban?
Gammahoz colorimetert, színekhez spectroradiometert és ráadásul nem belépő szintűeket:
Screenshot_20241124_082524_OneDrive.jpg
Micsoda meglepetés. Nem a levegőből szedem a dolgokat.

Természetesen a manual mindenki számára hozzáférhető a neten ha rákeres.
  • Klein K10A

Vhiktor
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Kapcsolat:

És még valami ami fontos, természetesen nem kell engem hívni kalibrálásra. Abszolút nem érdekel ha nem fog hívni senki, mert nem ebből élek.

Szerencsére szabad akarat van az országban, mindenki azt hív akit akar, a használt műszerek, a végzettség, szakmai tapasztalat és referenciák alapján mindenki ki tudja választani a számára leginkább megfelelő szakembert.
  • Klein K10A

Vhiktor
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Kapcsolat:

Nekem mindig az a célom, hogy az ügyfeleknek a lehető legszínvonalasabb, akár világszinvonalú szolgáltatást nyújtsam a pénzükért, úgy látszik már ez is baj...

De tényleg idióta vagyok, hiszen inkább mentem volna nyaralni a bevételen vagy vettem volna egy jobb autót, de én inkább helyette a szakmára költök, ez van. gondolkodik.gif
  • Klein K10A

Vhiktor
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Kapcsolat:

Nyílván én is a magam ellensége vagyok, hogy több 10.000 euroért megveszem a referencia műszereket, amikor használhatnék 100.000 forintos műszert is ugyanolayn pontossággal. Hát kérem szépen az a valóság, hogy nem.

C6 HDR5000 colorimeter beépített miniled korrekcióval összehasonlítva jeti spectroval. A deltaE eltérés míly meglepő nem 0.2 hanem majdnem 3 miniled tv-n mérve. Másik, olcsóbb colorimeterrel (Xrite, Calibrite, stb) még nagyobb lenne az eltérés, mert azokhoz általában miniled korrekció sem érhető el.
461593942_546270657899479_1498103287944426232_n (2).jpg
A mérések makacs dolgok, kár velük vitatkozni.

És mielőtt valaki azzal jönne, hogy deltaE 3 alatt nem látja az emberi szem az eltéréseket, ez is hatalmas félre informálódás, ugyanis ez a szint deltaE 1 alatt van, a szakmabeliek közül, akik pl coloristok esetenként kb 0.5-ig látják...
chrome_VnUmOzV5F6.png
chrome_Tc74NE4Tf9.png
  • Klein K10A

Vhiktor
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Kapcsolat:

Amit leírtam az a kalibrálás alapja és nem deltaE 0.2 eltérésekről van szó.
Akit érdekel nyugodtan utána járhat, youtubeon is van rengeteg független videó a témával kapcsolatban.
Valótlant soha nem állítok, bizonyítottam saját és független mérésekkel is.

Mindenki számára ott a lehetőség, hogy bármilyen műszert megvehessen, nem írigykedni kell.

Egy megfelelő kalibráláshoz a minimum műszerezettség: colorimeter + spectroradiometer és bit perfect minta generátor.
Vannak megjelíntők amikhez viszont ez sem elég, mert referencia műszerekre van szükség.
Itt egy független videó:
https://www.youtube.com/watch?fbclid=Iw ... e=youtu.be
Tegyük hozzá hogy ebben a videóban mindkét műszer több millió forint és látszik, hogy a 2 nm-es valamint a 4.5 nm-es között is hatlamas különbség van, természetesen a 2 nm-es javára, hiszen az a referencia, és nem, nem delta 0.5 a különbség, hanem több mint 4 :D......
465149148_568731862320025_6903519545950905141_n.jpg
Az pedig, hogy leírom az ügyfélnek, hogy milyen műszereket használok és miért az egy alapvető dolog, hiszen nem árt tudnia, hogy miért is fizet. Külföldi kalibrátorok ezt egyébként fel is tüntetik a weblapjukon is, mint ahogy én is, így nincs zsákbamacska vagy kellemetlen meglepetés, például amikor a megrendelő komolyabb műszerekkel rendelkezik mint a szakember akit kihívott, akit azért hívott ki mert a saját maga által kalibrált képpel nem volt megelégedve.

Ha kell linkelem a magyarázatokat is, természetesen mérésekkel alátámasztva (de az úgysem számít itt).

Hadd tegyem hozzá, hogy az eye 1 pro egy nagyon alapszintű spectoradiometer a klein meg colorimeter, 2 teljesen más műszer, másra is valók, illetve az eye 1 pro a legalapabb spectroradiometer ami ma már semmire nem jó, de a saját idejében sem volt jó sok mindenre. Klein sem használható szín kalibrációra spectroradiometeres profilozás nélkül, szóval itt is van egy kis fogalomzavar...

Természetesen szemmel is lehet látni, persze ahhoz előtte nem árt tisztában lenni vele, hogy milyen egy valóban kalibrált kép.

Többek között Taki fórumtárs is látta a nagy különbséget és sokan mások is.

Nem titok nálam 2 féle csomag érhető el, az olcsóbb a consumerebb műszerekkel (természetesen ezek es profilozva lettek 2 nm-e spectroval) és a jóval drágább profi referencia csomag, referencia műszerekkel.

Részemről is le van zárva a téma, hiszen neten mindez szabadon utána kereshető, bárki számára, ráadásul mérésekkel és magyarázattal alátámasztva. Illetve vannak olyan kalibrálást oktató kurzusok, ahol az előírt műszerek bírtoklása nélkül részt sem lehet venni, ez sem véletlen.
  • Klein K10A

szepi0808
Őslakos
Őslakos

Ezt csak azért írom le, mert már kicsit túlzásba esett valaki, a mások fikázásában a tudást, illetve műszerezettségével kapcsolatban. A fórumokon és egyéb felületeket, de a legdurvább az, amikor egy adott ember vagy cég ügyfeleinél is privát beszélgetés formájában, ami már felháborító, hogy valaki így akarja magát ráerőszakolni másra.
Ma beszéltem egy "kollégával" aki nálam is régebb óta foglalkozik projektorokkal és kalibrálásával, aki egy évtizedek óta a szakmában lévő idősebb úrral (projektor.hu) tesztelték és mérték össze a "mezei" Xrite eye 1pro-t és a klein műszert lézer projektornál.
Természetes a klein műszert pontossága megkérdőjelezhetetlen, de a két műszer közötti Delta E eltérés 0.x tizedekben volt mérhető, ami egyiküknek sem indokolta az ilyen értékű műszerre a befektetést és indokolta volna az Xrite leváltását.
Sem én sem, akivel beszéltem nem kalibrálásból él és nem is akarunk ebből megélni, csak a saját ügyfeleink és tőlük vásárolt projektorokat kalibráljuk be, ha felkérnek rá, mert egyáltalán nem is kötelező minket megkérni.
Tehát, mi nem akarjuk magunkat "rátukmálni" senkire, de ami már itt és a háttérben folyik az már felháborító!
Lehet linkelgetni, meg nyomulni ezerrel, de ezek kész tények nincs mit magyarázni rajta. Sőt, én vagy ők, akik tapasztaltaltabbak nálam, sőt ide sorolhatnám még pár ismert fórumosr, akik szintén "használhatatlan" műszerrel kalibrálják a saját, illetve a hozzájuk érkező, mondjuk javításra projektorokat (lézereket is) nem tapasztaltunk félre kalibrált képet. Pedig, ha tényleg annyira félre lenne kalibrálva, mint ahogyan ez elő van adva, akkor azt szemmel is lehetne látni. De ilyenről nem számolt be senki és nem is tapasztalatunk ilyet.
Részemről ezt lezártam. Ismétlen én nem ebből élek, sőt nem is megyek messzire, még saját ügyfélnek sem kalibrálni, azért küldnik el hozzám a gépet, aki nagyon akarja, hogy én csináljam meg neki, az újra kalibrálálast, ha kell.
Nem kardozok senkivel, de legyen ez is megörökítve itt, mint tapasztalat, ne csak az ön fényezés egyesek részéről. Aztán mindenki eldönti mit hisz el és mit nem.
JVC DILA X30
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
SVS SB5000

Cutler
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1483

Hozzászólás Szerző: Cutler »

szepi0808 írta:
2024.11.12., kedd 11:51
Újabb megerősítés Ekkitől 2év és most 2.5év után a kontraszt stabilitásra az XW modelleknél.
Neue Erkenntnisse! Sony XW7000 - Kontraststabilität, Drift und Tuning-Ergebnisse!
https://youtu.be/4x319V8tEX4?si=FcZ8KMUQwmmzzmSB
Még jó, hogy van ez az Ekki leborulok.gif

szepi0808
Őslakos
Őslakos

Újabb megerősítés Ekkitől 2év és most 2.5év után a kontraszt stabilitásra az XW modelleknél.
Neue Erkenntnisse! Sony XW7000 - Kontraststabilität, Drift und Tuning-Ergebnisse!
https://youtu.be/4x319V8tEX4?si=FcZ8KMUQwmmzzmSB
JVC DILA X30
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
SVS SB5000

Cseneles
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 613

Hozzászólás Szerző: Cseneles »

Turbo írta:
2024.11.10., vas. 10:51
Cseneles írta:
2024.11.10., vas. 03:27
Sziasztok!

Visszakerült mozitermembe egy munkám ...
Csak én látok hordó torzítást az egyébként brutál szép vetített képeken? Vagy esetleg ívelt a vásznad? gondolkodik.gif
Ezt a képet PH-ra készítettem egy felhasználónak ezzel a géppel geometria korrekció nélkül, h látható legyen egy gyors anamorfikus nyújtás ISCO IIIL lencsével mennyi hordós(tűpárna) efektust visz bele a képbe. képméret vízszintes szélessége 292cm a képarány 21:9, vetítési távolság 405cm. Természetesen ez jóval finomabra állítható, geometria korrekcióval amit a profi gépek tudnak 0-ra csökkenthető.

Turbo
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 90

Hozzászólás Szerző: Turbo »

Cseneles írta:
2024.11.10., vas. 03:27
Sziasztok!

Visszakerült mozitermembe egy munkám ...
Csak én látok hordó torzítást az egyébként brutál szép vetített képeken? Vagy esetleg ívelt a vásznad? gondolkodik.gif

Zozi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 974

Hozzászólás Szerző: Zozi »

Szerintem a jelenlegi DLP csúcs... a barco nerthus

balra a nerthus és jobbra a nem éppen kicsinek nevezhető freya + látható..
A nerthus közel 180 kg...

4ac1d495-1422-4007-b82b-7e60c4c8a4c1.jpg
e960828b-7f82-4848-ab32-0cc797fed21b.jpg
* JVC DLA Z1 * gerriets opera white microperf CS 135" * Trinnov Altitude16 * topping e50 *
* FusionAmp PlateAmp * Apollon Audio NCMP 8350 * Apollon Audio NCMP 6350 * Pronomic XA1400 *
* MadVR PC * HKV Bold Series * BMS 18n862 * WaveForming * Harmony Elite * iPad mini * Sonoff *

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”