Szuper, aklkor ma este Dűnézek :)
Moziba sajnos nem tudok menni ma (a beteg édesanyámat felügyelem itthon), és kamerás mozifelvételeket nem szeretnék letorrentezni. De ha van fenn már valamilyen normális stream vagy torrent, akkor of course beleférne, sőt, az lenne a legjobb esti programom :)
Nem férne bele az esti programba? :) Akkor holnaptól megtudnánk beszélni kinek mi tetszett, vagy nem tetszett.
Az első részt én is úgy néztem meg, hogy a könyvet még nem olvastam. De a film annyira lehengerelt, hogy elolvastam az első könyvet. Az első filmből is hagynak ki dolgokat, amik benne vannak a könyvben, de ezek szerintem egyáltalán nem kihagyhatatlanok. Egyszerűen nem olyan fontosak. Amit viszont mutatnak, az - nagyon apróságokat leszámítva - egy az egyben megfelel az első könyvnek, illetve annak nagyjából feléig jut el a cselekménnyel. Mondom, ez az első rész. A másodikat még nem láttam.
Szerintem alapvető ok okozati összefüggések maradtak ki, amit nehezen lehetne spoilerezés nélkül tárgyalni. A véleményem az, hogy jobb lett volna csak az első könyv tartalmát szétbontani 3 filmre és úgy létrehozni a Dune trilógiát. A változások nagy részét ugyanis a futásidő okozta, így is 3 órás lett a film, pedig rengeteg jelenetet vágtak ki belőle. A másik ok az lehetett, hogy le kellett butítani a cselekményt az átlag néző szintjére.
És szerinted nem lehetséges, hogy ami kimaradt, az majd benne lesz a 3. részben?
A konyv kimaradt, ugyhogy (ezek szerint szerencsere :) ) nincs viszonyitasi alapom.
Ha a könyv ismerete nélkül nézed, akkor valóban jó sci-fi, referencia hang és képminőséggel. Ha viszont olvastad a könyvet, akkor vakarod a fejed, hogy pont a lényeg maradt ki belőle.
Nekem pl. a 2. jobban tetszett
Ha nem lett volna annyira jó az első rész, akkor nem olvasnál ennyi csalódott kommentet a másodikról. Olyasmi ez, mint a Game of Thrones első hat évad vs az utolsó kettő. A Dune part 2-ben is eltértek a könyvtől, nem is lett jó.
Nálam az első résszel véget is ért a sorozat... nem ütötte meg az ingerküszöböt...Alex_Aston írta: ↑2024.04.13., szomb. 08:29Fallout sorozat.
https://m.imdb.com/title/tt12637874/?ref_=tt_mv_close
Ezt is játék ihlette, de első két rész alapján, amit tegnap megnéztem, magasan veri a Last of ust.
Alapvetően kemény a sztori, mert eljátszik a gondolattal, hogy mi lett volna, ha a 60-as években tényleg ledobják egymásra az atomot. Ezt rögtön az elején meg is kapjuk nyitásnak. És e mentén megy tovább, hogy bő 200 évvel később, mi is maradt a civilizációnkból. Vannak föld alatt élők, vannak fent lévő emberek, akik egy része a sugárzás miatt mutálódott (állatok is), vannak fosztogatók, ügyeskedők, meg egyszerű emberek is, no meg katonák, tudosok, stb.). De valami persze dereng, hogy nincs rendben a háttérben, nem minden az, aminek látszik.
Mégis mindezt szórakoztatóan tálalja, nem akarja magát komolyan venni, az egészet átszövi a 60-as évek (romos) futurisztikus hangulata, és felkelti az ember érdeklődését, hogy mire megy ki a játék (meg persze milyen formában).
Ajánlom.
.
fallout-2024-textless-official-posters-for-amazon-prime-v0-rtl87qakzxmc1.jpg
Én is olvastam a regényt. Valószínűleg, pont akkor amikor kellett, úgy 17 évesen. Akkor tetszett is, csak napjainkban megvalósulni látszik a történet a föld bolygón is.Aszpirin írta: ↑2024.04.20., szomb. 00:02Most tényleg megy itt a Dűne-fikázás?![]()
![]()
![]()
![]()
Igaz, hogy a Villeneuve-változatból még csak az elő részt láttam, de az annyira lenyűgözött, hogy hatására elolvastam a könyvet is (az első könyvet). És annak alapján mondom, hogy a Gyűrűk Ura óta ez a legjobb nagyszabású nagyköltségvetésű könyvadaptáció. Nagyon magasra tette a mércét. Lényegében egy az egyben a könyv első fele az első rész.
Az Alapítványon elkövetett, blaszfémiával felérő durva bűntett után különösen nagy élmény volt végre egy ilyen zseniális adaptáció. Miklözben a David Lynch-féle adaptációt annyira pocséknak tartottam, hogy eltántorított mindeddig a Dűne-könyvek olvasásától is. Ezt nehezen bocsátom meg neki, mert amúgy sci-fi rajongó lennék.
Engem nem beszéltek le a második rész megnézéséről, az tuti...![]()
Nagy kedvenc!MGMART írta: ↑2024.04.20., szomb. 12:29Még egy kört mindenkinek ( 2020 )
A filmben elhangzik a következő kérdés:
"Te kire szavaznál?
Első jelölt: Részlegesen lebénult gyermekbénulásban. Magas a vérnyomása. Vérszegény és mindenféle súlyos betegségben szenved. Ha úgy szolgálja érdeke, hazudik, asztrológusokkal vitatja meg a politikai ügyeit. Megcsalja a feleségét, láncdohányos és túl sok Martinit iszik.
Második jelölt: Túlsúlyos és már elvesztett három választást . Volt már depressziós és kétszer kapott szívrohamot. Lehetetlenség együtt dolgozni vele és megállás nélkül szivarozik. Minden este lefekvéskor hatalmas mennyiségű pezsgőt , konyakot, portóit, whiskyt iszik és ezekhez bevesz két altatót.
A harmadik: Többszörösen kitüntetett háborús hős, tisztelettel bánik a nőkkel. Szereti az állatokat, sosem dohányzik és ritkán megiszik egy sört."
Egyértelmű, hogy mindenki a harmadikra szavazna.
Az első Franklin D. Roosevelt, a második Winston L. Churchill a harmadik Adolf Hitler...
Szóval adott négy , az élet különböző területein megfeneklett tanár. Adott egy „elmélet” miszerint az ember véralkohol szintje mindig alacsonyabb mint az normálisan szükséges lenne . És a pedagógusok belefognak egy kísérletbe…. Többet nem árulok el, de másnap még érezhető a hatása.
Illetve aki ezek alapján mégsem futna neki annak egy plusz infó: ez az egyetlen filmalkotás ahol Mads Mikkelsen egy filmben szerepel Orbán Viktorral. És ez nem vicc.![]()
217582899_349709563339076_4864235790212921672_n.jpg
Igen megy, de én már csak röhögök ezen. Akinek nem tetszik a Dűne nézze csak a Rebel Moon x. részét, ami mindenhol 30-40-50% körüli értékeléseket kap és már az első rész is nevetsegésen bárgyú volt. Szerintem a Disney-nél örömtáncot járnak, hogy nem engedték be ezt a fost az SW filmek közé. Pedig az a képzeletbeli léc náluk sincs valami magasan....
Na ledaráltam én is. Igazad van, 4-5 részig tök jó, utána kifullad. Az utolsó rész hoz egy kis érdekességet, de elég satnya lett így egyben az egész. Sőt igazából vége se lett, gyanítom lesz még folytatás. Lehetett volna sokkal jobb is, nem tudom mennyire követte a számítógépes játékot, vagy mennyire kellett akartak az ottani sztorinak megfelelni, de sajnos összességében nagyon vérszegény lett így....merida írta: ↑2024.04.14., vas. 08:00Végig néztem. Az első 4-5 részig kb ok, utána nem! De legalább néha vicces!Alex_Aston írta: ↑2024.04.13., szomb. 08:29Fallout sorozat.
https://m.imdb.com/title/tt12637874/?ref_=tt_mv_close
Ezt is játék ihlette, de első két rész alapján, amit tegnap megnéztem, magasan veri a Last of ust.
Alapvetően kemény a sztori, mert eljátszik a gondolattal, hogy mi lett volna, ha a 60-as években tényleg ledobják egymásra az atomot. Ezt rögtön az elején meg is kapjuk nyitásnak. És e mentén megy tovább, hogy bő 200 évvel később, mi is maradt a civilizációnkból. Vannak föld alatt élők, vannak fent lévő emberek, akik egy része a sugárzás miatt mutálódott (állatok is), vannak fosztogatók, ügyeskedők, meg egyszerű emberek is, no meg katonák, tudosok, stb.). De valami persze dereng, hogy nincs rendben a háttérben, nem minden az, aminek látszik.
Mégis mindezt szórakoztatóan tálalja, nem akarja magát komolyan venni, az egészet átszövi a 60-as évek (romos) futurisztikus hangulata, és felkelti az ember érdeklődését, hogy mire megy ki a játék (meg persze milyen formában).
Ajánlom.
.
fallout-2024-textless-official-posters-for-amazon-prime-v0-rtl87qakzxmc1.jpg
Tarkovszkij Solaris-ának filmtörténeti jelentőségét egyáltalán nem vitatom (ahogy a Háború és Béke irodalmi jelentőségét sem lehet), ugyanakkor SZÁMOMRA rosszul öregedett (ahogy a Háború és Békét sem olvasnám el mégegyszer).
Tarkovszkij Solaris-a szerintem remekmű. Megnéztem kb 2 éve újra, szerintem semmit nem öregedett. A totális antitézise a "szovjet film" sztereotípiának. Igaz, azt a könyv elolvasása után néztem meg, és igazából akkor válik érthetővé egy jópár jelenete (főleg a vége felé). A Solaris-t egy délután és egy éjszaka alatt olvastam ki, pedig egy teljes regény, de nem tudtam letenni. A Tarkovszkij-adaptáció hosszú, de együltemben végig tudom nézni bármikor. Maníros játék? Igen, de pont ebbe a scifi-köntösbe bújtatott mély pszichodrámába illik az a fajta játék. Banionis játékában amúgy szerintem nincs semmi maníros, valószínűleg az "álfeleség"-re gondolsz. Ha valakinek túl hosszú és vontatott, akkor nyugodtan nézze meg a George Clooney főszereplésével készült hollywoodi modern remake-jét, mert az is kifejezetten jó, egyike a nagyon kevés jól sikerült remake-eknek a műfajban.
Az SW tekintetében egyetértünk azzal a kiegészítéssel, hogy a 8. részben volt egy-két bátortalan előremutató elem és némi önreflexív humor, meg azzal a szőrszálhasogatással, hogy definíció kérdése, hogy az SW és a Dűne scifi-e (magyarul tufa-e) egyáltalán (szerintem nem).
Ízlések és pofonok.