Élménybeszámoló a MovieCore-ból

- IMG_5466.jpg (795.56 KiB) Megtekintve 4478 alkalommal
Március 15-én hívást kaptam egy német számról. Először nem akartam felvenni, hisz ünnepnap volt és úgy gondoltam, biztosan valamelyik német partnerünk… aztán előjött belőlem a munka hőse és felvettem a telefont… így utólag azt mondom, szerencsére.
A telefon túloldalán Andreas volt a MovieCore tulajdonosa. Felajánlotta, hogy ha van kedvem, akkor nagyon szívesen látna a mozijában. Gyorsan egyeztettük a lehetséges időpontokat és a választás erre a hétvégére esett. Szerettem volna ezt az élményt mással is megosztani, így rákérdeztem, hogy egy nagyon jó ismerősömet magammal vihetem e. A válasz igenlő volt, így el is kezdtük szervezni Csenelessel és a feleségével a kirándulást. Szállásfoglalás, helyi nevezetességek… a lányok is teljesen partnerek voltak ebben.
Először repülni szerettünk volna, de a folyamatos sztrájkok miatt végül úgy döntöttünk, hogy levezetjük ezt a pár kilométert. Aztán eljött a nagy nap. Krisztiánék már csütörtök este megérkeztek. Jót beszélgettünk, iszogattunk, aludtunk egy keveset, majd hajnali négy után kicsivel megindultunk a túrára. Az út relatív zökkenőmentes volt. 1100 km és 11 óra múlva aztán kicsivel 16:00 előtt parkoltunk le a szállodában. Az első délután és este városnézéssel és gasztronómiai kirándulással telt. Azonban már mindegyikünk nagyon várta a szombati napot… ami aztán el is érkezett.
11:00-ra mentünk a MovieCore-ba. Mint egy kisgyerek szenteste… kb. így tudnám leírni az izgatottságomat. Én végig kísértem a teljes mozi építését, rengeteg bejegyzést, videót, fotót néztem végig. Aztán egyszer csak ott állt előttem teljes valójában. Libabőr…
A tulaj kollégája barátságosan fogadott minket. Némi várakozás után előkerült Andreas is. Üdvözlés, ismerkedés, aztán gyorsan beszédbe is elegyedtünk. A mozi 6 hónap alatt készült el, amit teljes értékű tervezés előzött meg. Csak a tervezési fázis több, mint egy évig tartott. A végeredmény azonban magáért beszél.
Belépéskor egy bár részbe érkezünk. A legprofibb anyagokból épített bárpult, bárszékek… teljes luxus. A polcokon márkás italok sorakoztak.
A mozi előtt helyezkedik el a technikai terem, 3 darab rack szekrénnyel. A készülékek katonás rendben sorakoznak. Egyedül talán az ezüst színű Trinnov Altitude ami kicsit kilógott a sorból, de az is csak a színe miatt. Az oldalfalakon ledes moziplakátok, a mennyezeten éppen talán csillagos égbolt díszelgett. A tartalom egy gombnyomásra változtatható mindegyik panelen… cool.
A moziterembe lépve elakadt a lélegzetem. Akár egy zarándokhely. A mozi méretei házimozis szemmel óriásiak. Mintha egy kereskedelmi mozi VIP termében lennénk. A pódiumok elég magasak ahhoz, hogy kényelmesen lehessen használni minden sort, anélkül, hogy bárki feje akadékban lenne. A székek körül is hatalmas terek vannak, nyugodtan lehet sétálgatni. Igazán irigylésre méltó.
A 80”-os infra szub a hátsó falon, hát hogy is mondjam… nagyon beteg. Az oldalfalakon, hátsó falon, mennyezeten lévő impressziók nagyon ütősek. Alaphelyzetben egy fekete akusztikus szövettel bevont szobát látunk, de a szövetek mögött megbújnak a led panelok, amiket egy gombnyomással aktiválva egy pillanat alatt akár egy őserdőben, vagy akár egy űrhajó belsejében találjuk magunkat. Ilyet korábban még sosem láttam. De szerintem nagyon sokan nem. Az oldalfalakban elhelyezett led csíkok is nagyon különleges atmoszférát tudnak teremteni. A 6 méter széles led fal a front oldalon is megér néhány szót, de arról majd később.
Nagyon kíváncsi voltam erre a szobára, de leginkább a képre fektettem a hangsúlyt.
Hang
A teremben 2 hangrendszer van telepítve. Az egyik az ASCENDO Director széria, ami kifejezetten LED WALL-hoz lett kifejlesztve, illetve az ukrán MAG Cinema egyedileg, ebbe a terembe készített sugárzói. (összesen 96 hangsugárzó)
A DEMO nagy része az ASCENDO-val ment le, ebbe a rendszerbe van az infra sugárzó is integrálva. Egyedül a pódium készült fából. Ez egy úsztatott szerkezet. Az infra sugárzó nagyon jól megmozgatta ezt a szerkezetet. A blade runner elején a mélyhangokat az egész testemben éreztem. Hihetetlen érzés volt. Jó pár jelenet után azt lehet mondani, hogy a 3D hangzás is nagyon komolyra sikerült. Talán a legjobb atmos élményem, amit eddig hallottam. Ebben biztosan nagy szerepet játszik a hatalmas belmagasság.
Néhány jelenet erejéig átkapcsoltuk a MAG Cinema-t is. Ez kevésbé volt részletező, mint az Ascendo. Inkább volt nagymozis hang, kevesebb mélytartománnyal. Ebben a rendszerben nem ment a hátsó szub, így ez inkább volt almát-körtével hasonlítás esete. Ezért nem is fecsérelnék több szót erre.
Az ASCENDO-nak mindegy volt, hogy akciófilm, musical, koncert, vagy technikai demo… minden jól állt neki, a 80”-os szub pedig tökéletes kerek egésszé tette ezt. (a szub 2.4 méter átmérővel rendelkezik, a háza egymaga 15 tonna. Ezt a subot nem csak hallani, hanem érezni is lehet)

- IMG_5457.jpg (1.1 MiB) Megtekintve 4478 alkalommal
A szoba akusztikája nagyon rendben van. Nem emlékszem a pontos számokra, de azt hiszem, hogy az akusztika az oldalfalakon egy-egy métert, elöl 1,4 métert hátul szintén 1,4 métert vitt el.
Kép
A kép… hát ez az, ami minden képzeletet felülmúlt.
Tényleg nem volt semmi! A legtöbb jelenetet a LED falon néztük. A HDR-t 400 nittel, az SDR-t kb. 170 nittel, de ebből nagyon kevés volt. Andy időnként lejjebb, illetve feljebb vette a fényerőt. Nagyon jó, hogy van ez a lehetőség, mert így rögtön látszik, hogy mennyire fontos a fényerősség. A 200 nit fakónak és élettelennek tűnt, a 100 még inkább… Az 1000 nit telítettebb és kontrasztosabb volt, de az már a felső határ… 400-600 nit azonban kiválóan nézett ki. Ha egyszer ezt a fényerőt megtapasztalja az ember, nem akar kevesebbet! És egyáltalán nem bántotta a szemem semmi, illetve nem volt zavaró. Még csak közel sem. Ezeket a félelmeket nyugodtan el lehet felejteni…
És milyen képet ad ez a LED-fal! Gyakorlatilag tökéletes kontraszt minden helyzetben. Ehhez olyan élesség, amin már lehetetlen lenne javítani. És mindez 6 méter szélességben! 400 nit fényerő, végtelen kontraszt. Ezt látni kellene. Nehezen lehet elképzelni...
Később Andy átváltott a vetítőkre. Igazából több jelenetet néztünk meg oda-vissza. Hol a LED falon, hol a projektorral. A projektorok, hogy ezekről is essen szó: Barco Freya+ és egy optimalizált Christie RGB Laser 4K vetítő. A vászon egy 6 méter széles, motoros screen research szőtt felület volt.
Teljes kiábrándulás! Azt sejtettem, hogy el fognak maradni a LED fal mögött, de egyikünk sem gondolta volna, hogy ennyire durva különbség lesz. A LED fallal szemben a 3 chipes gép (egyébként önmagában éles képe) nagyon lágynak tűnik, a kontraszt pedig egyenesen laposnak. Az a véleményem, hogy a LED fal és a projektor között sokkal nagyobb a különbség, mint az egyes projektorok között, tényleg világok választják el őket egymástól! Aki egyszer látta a LED képernyőt, az nem akar mást. Alapjaiban változtatja meg a nézési szokásaidat. Legalább is ezt éreztem. Először azt gondoltam, hogy a mozi = projekció, de aztán szép lassan változott a véleményem. Azt gondolom, aki ekkora méretben gondolkozik, ott már a LED fal minden előnye előjön. A projektor objektívje ennél a szélességnél már eléri a korlátait. Pedig a vetítők is tudtak ekkora méretben 170 nit fényerőt, 90% BT2020 színteret és optimalizálva 9000:1 kontrasztot. Ezzel szemben a LED 95% BT2020, 400-600 nit fényerőt (vagy akár 1000), végtelen kontrasztot és olyan élességet, amit nagyon nehéz elképzelni…
Végtelen kontraszt… nagyon fényes objektum a fekete háttéren - tökéletesen megoldhatók a LED fallal. Egyszerűen nem látsz körülötte semmit. Ez valójában logikus, mert a LED fal felülete fekete (vagy sötétszürke), így egy ilyen jelenetben nincs reflexió. Egy vetített kép ezzel soha nem tud versenyezni. Nagyon, nagyon király! Az ehhez tartozó fényerő pedig, egyszerűen maga a csoda. A Valerian ezerszer látott nyitó strand jelenete beleégett a retinámba. Tényleg olyan volt, mintha ott lettünk volna a parton…
Andy szobájában van még egy különlegesség: az oldalsó LED és a mennyezeti panelek. Speciálisan készített tartalmakhoz ez egy nagyon szuper funkció, 3D-s játékokhoz valószínű még jobb... Filmeknél inkább egyfajta "high-end ambilight". „Parasztvakításnak” ok, filmezni valószínű kevésbé OK. Mindenesetre nagyon klassz, hogy egy gombnyomással teljesen más stílust adhatunk a szobának. Hirtelen a dzsungelben, a világűrben vagy a sivatagban lehetünk. A LED-ek olyan fényesek, hogy alig van szükség a mennyezeti világításra. De mennyezeti világítás is van. És az oldalsó ledcsíkok is nagyon sokrétűen vezérelhetőek.
Andy igazán szépet és korszakalkotót valósított meg ezzel a teremmel. Minden részleten látszik, hogy hatalmas tapasztalattal rendelkezik és tökéletesen tisztában van a beszerelt technológiával kapcsolatban. Érezhető, hogy évtizedek óta szerelemből foglalkozik házimozival.
a Movie Core valóban egy kivételes mozi a kép, a hang és a műszaki megvalósítások tekintetében. Egyszerűen félelmetes és egyben sokkoló.
Ez most inkább volt valóban élménybeszámoló. Azt a rengeteg technikai megoldást megjegyezni, sőt néhol megérteni sem sikerült, pedig a házigazda nagyon türelmesen válaszolt a kérdéseinkre. Látszik, hogy nagyon felkészült és hozzáértő minden témában. Legyen az technikai, vagy akusztikai kérdés. Végig nagyon barátságos és közvetlen volt. Nyoma nem volt a nagyképűségnek, és egy percre sem éreztem azt, hogy magas lóról beszélne. Jól mutatja az is, hogy kb. 3-szor köszöntünk el, mire végre elengedett minket. Mindig eszébe jutott még valami, amit szeretett volna megmutatni. Egy igazi házimozi őrült, a szó jó értelmében.

- IMG_5469.JPG (304.6 KiB) Megtekintve 4478 alkalommal

- IMG_5472.JPG (347.01 KiB) Megtekintve 4478 alkalommal

- IMG_0946.JPG (348.72 KiB) Megtekintve 4478 alkalommal

- IMG_7190.JPG (350.21 KiB) Megtekintve 4478 alkalommal