Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Moziszoba építés

Xtras5
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 66

Re: Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Xtras5 »

Úgy gondolom, ha valamiről állítok valamit és akként adom el, jelen esetben mint tűzgátló vagy hanggátló ajtót, valamiféle tanúsítvánnyal rendelkeznem kell, hogy tényleg tudja-e azt a termék vagy sem, megfelelek-e valamilyen ISO vagy DIN szabványnak. Lehet pongyolán fogalmaztam, de aki komolyan gondolja magát, ezt tudja igazolni. Nyilván rögzítve van, hogy mindezt milyen körülmények között tudja vállalni a gyártó.

Rp526 írta:
2023.03.01., szer. 12:18
Xtras5 írta:
2023.02.27., hétf. 18:46
Erre így ebben a pillanatban nem tudom a választ. Megkérdem holnap, hívni szeretném őket, mert érdekel hogy be van-e mérve az ajtó, vagy csak ők is tippelnek mint a legtöbb.
TSanyi írta:
2023.02.27., hétf. 06:39

Ez egy “konfekció” ajtó? Mert ha nem, és hagyományos küszöbbel kérnéd biztos lehetne az árból faragni, meg jobb is lenne.
Illetve milyen frekin van bemérve. Mert ahogy korábban is írták, magas frekvenciákon összejöhet nagy csillapítás is, de neked főleg az alacsony lesz a lényeg.
Számomra meglepő lenne amúgy, ha pontos tesztkörnyezetben lemérték volna, költenének erre. Mert lemérik pl. egy magasan hangszigetelt fallal, kiviszik az ügyfélnek, beépítik.. majd az ügyfél panaszkodik, hogy nincs is meg a kellő csillapítás. Közben meg az ügyfél falán szökik ki egy jelentős decibel. Akkor kellene több féle környezetben is megadni csillapítást. De persze ne így legyen, csak nem ez a precizitás a tapasztalatom magyar "építőiparban". Még ha ez speciális gyártás is.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10978
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Rp526 írta:
2023.03.01., szer. 12:18
Számomra meglepő lenne amúgy, ha pontos tesztkörnyezetben lemérték volna, költenének erre. Mert lemérik pl. egy magasan hangszigetelt fallal, kiviszik az ügyfélnek, beépítik.. majd az ügyfél panaszkodik, hogy nincs is meg a kellő csillapítás. Közben meg az ügyfél falán szökik ki egy jelentős decibel. Akkor kellene több féle környezetben is megadni csillapítást. De persze ne így legyen, csak nem ez a precizitás a tapasztalatom magyar "építőiparban". Még ha ez speciális gyártás is.
Ez nem precizitás lenne, hanem félreértés. A gyártó csak a saját termékéért felelhet, a beépítési környezetért nem. Egy autó végsebessége egzakt adat és nem kifogásolható, hogy földes úton nem képes rá a kocsi.

Nagyobb gyártók, akik több évig szeretnének jelen lenni a piacon, beméretik a termékeiket. Egy ilyen vizsgálat költsége Magyarországon 2-5 MFt és három erre alkalmas laboratórium van az országban. Hazudni rövid távon olcsóbb, hosszú távon drágább.

Rp526
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 4

Hozzászólás Szerző: Rp526 »

Xtras5 írta:
2023.02.27., hétf. 18:46
Erre így ebben a pillanatban nem tudom a választ. Megkérdem holnap, hívni szeretném őket, mert érdekel hogy be van-e mérve az ajtó, vagy csak ők is tippelnek mint a legtöbb.
TSanyi írta:
Xtras5 írta:
2023.02.23., csüt. 06:02
Jelen pillanatban a legjobb ajánlatom egy 42db-es ajtóra, ami közel 70kg és dupla automata küszöbbel rendelkezik, nettó 340e Ft.
Ez egy “konfekció” ajtó? Mert ha nem, és hagyományos küszöbbel kérnéd biztos lehetne az árból faragni, meg jobb is lenne.
Illetve milyen frekin van bemérve. Mert ahogy korábban is írták, magas frekvenciákon összejöhet nagy csillapítás is, de neked főleg az alacsony lesz a lényeg.

Xtras5
Nincs visszaút
Nincs visszaút

TSanyi írta:
Xtras5 írta:
Jelen pillanatban a legjobb ajánlatom egy 42db-es ajtóra, ami közel 70kg és dupla automata küszöbbel rendelkezik, nettó 340e Ft.

Xtras5
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Szia, azon a falon keretre feszített textil lesz ami párna fára lesz erősítve, így van egy 13cm-es mélységem, amin belül tudok majd bármit is csinálni. Azt mondta a szaki, majd akkor kezeljük a falat, ha eljutottunk odáig mérések után. Kaptam belőle kedvezményt, elvileg 40%-ot. Na most ez mennyire valós, nem tudom.
Quetz írta:
2023.02.26., vas. 21:45
Xtras5 írta:
Jelen pillanatban a legjobb ajánlatom egy 42db-es ajtóra, ami közel 70kg és dupla automata küszöbbel rendelkezik, nettó 340e Ft. A beépítést szakemberekre bízom. Nekem egy téglafalam van csak, pont az ajtós rész. Gondolom lehet kezelni ezt a falat annyira, hogy elviselhetővé tegye kifelé a zajokat a kint lévők felé.
A falat úgy tudod majd kezelni, hogy dupla rétegű gipszkarton előtétfalat építesz körbe. Az ajtó ára szerintem korrekt, én többre számítottam.

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 439

Hozzászólás Szerző: TSanyi »

Xtras5 írta:

Quetz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 732

Hozzászólás Szerző: Quetz »

Xtras5 írta:
Jelen pillanatban a legjobb ajánlatom egy 42db-es ajtóra, ami közel 70kg és dupla automata küszöbbel rendelkezik, nettó 340e Ft. A beépítést szakemberekre bízom. Nekem egy téglafalam van csak, pont az ajtós rész. Gondolom lehet kezelni ezt a falat annyira, hogy elviselhetővé tegye kifelé a zajokat a kint lévők felé.
A falat úgy tudod majd kezelni, hogy dupla rétegű gipszkarton előtétfalat építesz körbe. Az ajtó ára szerintem korrekt, én többre számítottam.
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

Xtras5
Nincs visszaút
Nincs visszaút

nadtom
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 402

Hozzászólás Szerző: nadtom »

Hanggátló ajtót építettem a mozi szobára. Papíron 42dB tud, valóságban 32-34dB, max.
A cég hanggátló ajtót akart eladni automata küszöbbel, no komment…úgy kellett harcolni a küszöbért.
A falak hanggátló téglából készültek.
Sztereo: Bodor Audio PC - Asus Xonar STX II - AQ Wel IC - NAD M25 végfok - AQ Wel hsz kábel - Elac 249.3 front
Mozi: Anthem AVM60, Elac 241.3, 4 x 243.3, 2 x 2070
Füles: Acoustic Research AR-H1

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3271

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

SBeela írta:
2023.02.21., kedd 19:04
Nnnaaa... Én egy hangszigeteléssel foglalkozó cégnek dolgozom. Felhívtam a főnököt, ugyan mondja már meg mennyit csillapít az ajtóm. Mérési jegyzőkönyvvel igazolhatóan 50 dB felett vagyok...
Milyen frekvencián 50dB? 20Hz-től 20kHz-ig kizárt. De egyszerűen ellenőrizhető zaj mérő eszközzel.
Csak a Marantz! :-D

SBeela
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 2

Hozzászólás Szerző: SBeela »

Nnnaaa... Én egy hangszigeteléssel foglalkozó cégnek dolgozom. Felhívtam a főnököt, ugyan mondja már meg mennyit csillapít az ajtóm. Mérési jegyzőkönyvvel igazolhatóan 50 dB felett vagyok...

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10978
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Rp526 írta:
2023.02.20., hétf. 20:09
27 decibelt írnak ajtónként. Míg ezek a célajtók 40 körül. Én rosszul gondolom, h ezek pl. épített szobában duplán teljesen jók lennének? 27-27 decibel + légrés, persze ha a decibel összege vonódik le, ezt nem tudom.
A 27 dB hanggátlás átlagos eredmény, erre egy közönséges, körben jól záródó beltéri faajtó is képes. Ha két ilyen ajtóból építünk dupla ajtós szerkezetet, azaz zsilipet, akkor az eredő hanggátlás kb 30 dB lesz. Ez messze elmarad a profi hanggátló ajtók teljesítményétől, ami 38-40 dB-nél kezdődik, a komolyabb példányok 44-48 dB-t is tudnak. Ezek persze elméleti, laboratóriumi átlagértékek, az eredmény különböző frekvenciákon erősen eltérhet, magas hangoknál 60 dB is könnyen összejöhet, míg a basszushangoknál már 20 dB-nek is örülni kell.

A valóságban ezeknél gyengébb eredményt kapunk a beépítés minőségétől és a válaszfal szerkezetétől függően. Hiába van egy izmos ajtónk, ha a válaszfal kevésbé gátolja meg a hang terjedését, szomorú lesz a végeredmény és ez persze fordítva is igaz.

Rp526
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Közben, ahogy ezt leírtam eszembe jutott egy még inkább unortodox megoldás. Lehet más is gondolkodott már ilyen szokatlan ötleten, akár be is válhat. Továbbra is az ajtó foglalkoztatott. Nekem a jövőben egy lépcsőfeljáró végződésében kell ajtót csinálnom a dedikált szobára. Eddig a terv az volt, hogy kb. 20 centi széles, gyapot bele, egy erős sarok, küszöb.
Most ez annyiban módosult, hogy sűrű, nehéz anyag kell és a telkem nagy része homok. :D
A többit kitaláljátok. Működhet ez? Egy kb. 200cm x 90cm x 10cm-es ajtó térfogata lenne 0,18 m3. Egy erős szerkezet, kimerevítve, OSB lapok, belül vmi fólia, felönteni homokkal. Brutális sarkok + még akár egy földön guruló kerék is.. de ezen hang nem sok menne át gondolom. Átlagosan egy köbméter homok 1500 kg kb. Így ez 270 kg homok, + szerkezet. De ebből még mindig lehet faragni belső tréfogattal. 5 centis ajtóval 135 kg kb. Amennyiben a felfogatás stabil és nem balesetveszélyes.. a legolcsóbb hangszigetelő anyag lehetne ár-érték arányban.
Valaki próbálkozott már ilyennel? :D

Rp526
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Ez most nem feltétlen ebbe a szituációba. De 400-600e Ft egy hanggátló ajtó. Nem tudom mennyire hülyeség de, ami panelekben már mindenhol is van "high sec" ajtó 140e tokkal, masszív magas küszöbbel, amire fizikálisan rázáródik. Nekünk pár éve még ez alatt volt tokkal, szereléssel, mindennel. Két ajtó beépítéssel is megáll a korábban prezentált egy ajtó árából. 27 decibelt írnak ajtónként. Míg ezek a célajtók 40 körül. Én rosszul gondolom, h ezek pl. épített szobában duplán teljesen jók lennének? 27-27 decibel + légrés, persze ha a decibel összege vonódik le, ezt nem tudom. Természetesen a kinézet kompromisszumos. :D

Xtras5
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Az árak sok mindentől függnek. 650e ft az ajtók darabja amit csináltattam a házba, mindegyik teli fa, gyönyörű tokozással. Az asztalos a borospincére, ami boltíves, 800e ft-ért csinálta az ajtót. Gyönyörű, nagy, nehéz. Ezek az árak ha egyedibe akarom. A hangátló ajtót már nem, megveszem a hitelesített ajtót valamelyik cégtől, ami jóval olcsóbb, bár persze így is drága, de csak technikai vonalon mozog.
SBeela írta:
2023.02.19., vas. 18:38
Amit utoljára csináltam tavaly nyáron, 1,5MFt volt a 3db ajtó. És studiora nem kellett fa boritás...

Xtras5
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Igen, ide lőttem be amit reálisnak tartok.
phyton71 írta:
2023.02.19., vas. 13:36
Xtras5 írta:
2023.02.19., vas. 13:27
Az egyiket kiejtettem már, mert ugyan kértem egy szép ajtókiborítást is, és így lett az ajánlat nettó 1.800.000Ft. Ebből az ajtó 700e, a beépítés meg 250e, a kiszállás 38e... csak az ajtó kiborítás amit szeretnék, eddigi legjobb ajánlat szerint 410e ft. Jó hanggátló ajtóra amire kaptam ajánlatot, és megfelel az elvárásoknak, miszerint fa külső burkolat, dupla küszöb, nehéz és vastag, és nem parafa, az kb 420e Ft. Az nekem belefér ha jól be is építik. Nem szeretném a legolcsóbban megúszni, mert az lesz a végén a legtöbb. Egy asztalosra várok még, aki az asztalos munkát végezte a házban, várom mit mond. Nagyon fontos a szakemberbe vetett bizalom.
TSanyi írta:
2023.02.19., vas. 09:12
Dhcodoki moziszobája- ba keresgélsz, Krisztián leírta hogy mi volt a rétegrendje az ajtónál amit csinált.
Egy asztalossal csináltatsz egy “bejárati ajtót” kvázi a vasalat, küszöb, zsanérok miatt több rétegrendben, csak nem kerül 400.000 Ft-ba.
400e forint értékben megcsinálják, sokat ne is tétovázz, bár mostanában megálltak az alapanyag árai, viszont jobb ajánlatott biztosan nem fogsz kapni.

SBeela
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Amit utoljára csináltam tavaly nyáron, 1,5MFt volt a 3db ajtó. És studiora nem kellett fa boritás...

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 782

Hozzászólás Szerző: phyton71 »

Xtras5 írta:
2023.02.19., vas. 13:27
Az egyiket kiejtettem már, mert ugyan kértem egy szép ajtókiborítást is, és így lett az ajánlat nettó 1.800.000Ft. Ebből az ajtó 700e, a beépítés meg 250e, a kiszállás 38e... csak az ajtó kiborítás amit szeretnék, eddigi legjobb ajánlat szerint 410e ft. Jó hanggátló ajtóra amire kaptam ajánlatot, és megfelel az elvárásoknak, miszerint fa külső burkolat, dupla küszöb, nehéz és vastag, és nem parafa, az kb 420e Ft. Az nekem belefér ha jól be is építik. Nem szeretném a legolcsóbban megúszni, mert az lesz a végén a legtöbb. Egy asztalosra várok még, aki az asztalos munkát végezte a házban, várom mit mond. Nagyon fontos a szakemberbe vetett bizalom.
TSanyi írta:
Dhcodoki moziszobája- ba keresgélsz, Krisztián leírta hogy mi volt a rétegrendje az ajtónál amit csinált.
Egy asztalossal csináltatsz egy “bejárati ajtót” kvázi a vasalat, küszöb, zsanérok miatt több rétegrendben, csak nem kerül 400.000 Ft-ba.
400e forint értékben megcsinálják, sokat ne is tétovázz, bár mostanában megálltak az alapanyag árai, viszont jobb ajánlatott biztosan nem fogsz kapni.
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

Xtras5
Nincs visszaút
Nincs visszaút

TSanyi írta:

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 782

Hozzászólás Szerző: phyton71 »

TSanyi írta:
Jelenleg belső borovi ajtót festve, 300-körül készítünk megrendelésre, igaz bútor minőségű festéssel, természetesen tokkal együtt, ha cxserél az ember csak úgy érdemes.
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 439

Hozzászólás Szerző: TSanyi »

Xtras5
Nincs visszaút
Nincs visszaút

DeLorean, Quetz, SBeela köszönöm a hozzászólásokat, merítettem belőlük és szűkítettem a kört.

Quetz
Törzsvendég
Törzsvendég

DeLorean írta:
2023.02.18., szomb. 17:03
Quetz írta:
2023.02.18., szomb. 13:22
A hanggátlás lényege a súly, tehát a parafa kizárva. Ami fontos, hogy az ajtó épített küszöbhöz zárodjon, az automata küszöböt felejts el, illetve dupla gumikéderes legyen.
Nekem automata küszöb van - teljesen OK.
:smile32:
Nekem a nappali ajtaján automa küszöb van, átjön alatta a fény, azaz már nem zár légmentesen. Fene sem akarja cserélgetni 2-3 évente.
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

SBeela
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Az automata küszöb tényleg nem jó semmire. Én bejárati ajtó stílusban csinálom, ötpontos zárral. Az még jobban ráhuzza a gumira az ajtólapot. Dupla gumi van benne, egy a tokban, egy az ajtólapon. A komolyabb studiókon 2 ajtó van...
IMG_0782.JPG
IMG_0782.JPG (1.52 MiB) Megtekintve 1746 alkalommal

Quetz
Törzsvendég
Törzsvendég

Xtras5 írta:
2023.02.18., szomb. 10:17
Hanggátló ajtókat hajtok most, nem zárkózom el semmilyen megoldástól, kértem ajánlatot egyedi építésre is, meg nézegettem kész modelleket. Nagy a szórás, 400e-850e Ft. Azokkal számolok, amik hitelesítve vannak. Viszont látom, hogy egyes ajtók több réteggel, több anyaggal vannak összerakva a csendlaptól kezdve az mdf-ig. Viszont kaptam olyan ajtóra is ajánlatot, amiben lényegében csak parafa van. Na most a kérdésem hátha van tapasztalat, hogy utóbbi tényleg elég lehet az eredményhez?

Köszönöm
A hanggátlás lényege a súly, tehát a parafa kizárva. Ami fontos, hogy az ajtó épített küszöbhöz zárodjon, az automata küszöböt felejts el, illetve dupla gumikéderes legyen.

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”