Igazából sokat gondolkodtam, hogy írjak-e. Főleg erről. De végül rászántam magam. Kíváncsiságból vettem egy Behringer A800-as végfokot próbára.
Gondoltam ha nagyon rossz, max. túladok rajta. Meg egyébként is túladok rajta, mert csak kipróbálni veszem meg. Ugye sokan hajlamosak lenézni valamit, csak a neve, vagy az ára miatt. "Ez a márka csak gagyit árul". "Ez ennyiért nem lehet jó". Az tény, és én is elismerem, hogy sztereó zenehallgatásra nem használnék NX szériás Behringer végfokot. Ellenben passzív szubláda hajtására tökéletes. Mindent használjunk arra, amire való, ill. amire jó. Több helyen olvastam, hogy az A800-as végfok, egy jobban sikerült darab, mint a korábbi A500-as, amit váltott. Ettől független azért bevallom, bennem is volt némi félsz.
A saját rendszeremben egy Emotiva XPA5 Gen1-es végfok van. Ő volt a mérce. A hangsugárzó amivel meghallgattam pedig egy Martin Logan Electromotion ESL és egy DIY Proac Response 2.5 klón volt. Teszteltem zenén, mozin, és abszolút meglepetés volt a produkció amit nyújtott. Szinte majdnem ugyanolyan jól szólt mint az Emo, talán az Emo az énekhangban picit finomabb volt, de tényleg minimális különbség. Hiába D osztály, egyáltalán nem egy steril,hideg érzelemmentes hang. Általában ezekkel a jelzőkkel szokták illetni a D osztályú végfokokat. Nem mondanám, hogy nagyon más hangot kaptam, mint az AB osztályú Emo. Ennyit erről. Mozin meg kb. észrevehetetlen a különbség. Az egész végfok kerül most 140.000 forintba, köszönhetően a "szárnyaló" forintunknak. Csak viszonyításképp, egy Crown XLS1502 most újonnan 230 ezer forint

A gyári specifikációt persze nem kell komolyan venni. 2 x 400 W at 4 Ohm / 2 x 220 W at 8 Ohm / 1 x 800 W at 8 Ohm (bridged). A valós és mért adat kb. a 2*240W 4 ohm, és 2*140W 8 Ohm körül van. Ami még mindig sokkal több, amire egy átlag mozizónak valaha is szüksége lesz. Aztán pár hete úgy döntöttem, hogy eladom. Az új tulajnál egy Marantz 7012 mellett ugyanolyan jól teljesített. Elmondása szerint sokkal jobban szól, mint egy Crown XLS1502. Számomra is meglepő, de igazi audiofil hangot adott. Ahogy a képeken látszik, van rca és xlr csatlakozója is. Nincs benne ventilátor sem, teljesen hangtalan, emellett könnyű és nem melegszik, köszönhetően a D osztálynak. Banándugót, csupasz kábelt és speakon-t is fogad. Szóval jó kb. mindenhez. Az is biztos, ha olcsó sztereó rendszert építenék, nem vennék belépőszintű sztereó elektronikákat többszázezerért, 30-40wattos teljesítményekkel. Mert sajna itt tartunk árban. Simán fognék egy hangerőszabályzós da konvertert vagy streamert, és rákötnék egy végfokot, akár ilyet is. Ugyanúgy meg lesz a hangban a finomság, mint az erő. De simán el tudom képzelni azt is, hogy mondjuk egy dolby atmosos rendszerben 4 ilyen végfok menjen a surroundokra és az atmosokra, és esetleg az LCR-re egyedül valami komolyabb. Vagy akár 6 darab A800-as egy komplett 11 csatornás atmosos rendszerre. Illetve sajna az AVR-ek is nagyon drágák lettek, egy közepes és csúcs AVR között hatalmas árkülönbség van. Simán el tudom képzelni, hogy mondjuk egy Denon 3800-at ilyen végfokokkal megtámogatva, a 8000-es modellen jóval túlmutató hangot kapunk, minőségben és teljesítményben is. Persze jóval több készülék és kábel mellett. Már ahol ez is szempont.
A következő préda egy Pascal modulos Stageline végfok lesz (1000D,2000D). Majd ha rászánom magam, akkor pár hét, vagy hónap múlva írok arról is. Vagy nem. Jó lenne még a Hypex UCD modulos 400D vagy 800D-t is kipróbálni.