Aszpirin írta: ↑2022.03.09., szer. 16:47
...
2001 Űrodüsszeia: talán tudod, hogy ez nem egy regény adaptáció, vagyis nem a regényből született a film, hanem fordítva: a könyvet írta Clarke az egyébként általa írt forgatókönyvből.
...
Tetszik vagy sem a 2001 Űrodüsszeia, egyéni kérdés (a többségnek nem tetszik, de akinek igen, az általában rajong érte) a filmnek óriási szerepe van a scifi műfaj történetében, George Lucas pl. bevallotta, hogy a 2001 Űrodüsszeia képi világa akkora hatással volt rá, hogy ha nincs a 2001 Ürodüsszeia, akkor a Star Wars sem születik meg. Ami azért is érdekes, mert a Star Wars inkább egy űr-fantasy, mint hagyományos értelemben vett sci-fi, míg az Űrodüsszeia kemény (hard) sci-fi.
...
Miután már annyi filmről és sorozatról mondtál véleményt itt (megjegyzem: a kevesebb néha több, SZERINTEM :) ), még mindig nem tudtam csöppet sem közelebb kerülni ahhoz, hogy mi alapján tetszhet neked egy film vagy sem
...
Persze, tudom.
A.C.Clarke iránti rajongásom nem kopott meg, most is összegyűjtött novelláinak hangoskönyv verziójával próbálom angol szövegértésemet fejleszteni.
A 2001 megkerülhetetlen filmtörténeti alkotás.
Képi világa a mai napig lenyűgöző.
Magam is megnéztem azóta többször.
Az más kérdés, hogy teljes megértése megy-e háttér információk nélkül.
Mondjuk az ilyenek is segítséget jelenthetnek:
https://www.kubrick2001.com/
Lucasra sok minden hatott, bár, tudtommal sosem ismerte el, de, valószínűleg, a Valerian képregény nélkül is más lenne az Star Wars.
Lásd:
https://ectopolis.hu/kepregeny/a-kepreg ... -megtette/
Az SW jelenlegi formájában nemhogy űr-fantasy, hanem űr-szappanopera....
Érdekes, hogy azt írod, hogy sok filmről írtam.
Megnéztem a listámat, 2020-ban összesen 11 filmet, 2021-ben összesen 29 filmet láttam.
Sorozatokba belekezdek, de ha rövid időn belül nem fog meg benne valami (akármi, pl. hangulat, zene), akkor elkaszálom.
Így se győzöm azokat se, amiket szeretek vagy szeretnék, pl. a Stranger Things 3. évadát azóta se sikerült megnéznem.
Hogy mi tetszik vagy mi nem, nálam inkább érzelmi, hangulat kérdés.
Ahogy írtam, akármi megfog benne, egy jó karakter, egy színész alakítása, egy mellékszereplő, történet, zene, hangulat, miliő, akkor jó.
Nagyra értékelem, ha "átjön" a filmen, hogy egyszerűen szerették az alkotók, illetve azt is, ha valami mer magán nevetni, ezért is remek pl. a Cobra Kai, ez tetszett a Witcher 2. évadban, illetve ez tette elviselhetővé Az utolsó jediket (SZERINTEM, az utózmány trilógia egyetlen, valamennyire értékelhető darabja).
Sok mindent nem szeretek, de különösen utálom a nagyszabású, látványos, de lélektelen iparosmunkákat (pl. Trója, Nagy Sándor).

Talán belépőszintűnek mondható rendszerem: Sony BDP-S7200, Pioneer VSX329, Jamo S626, Jamo J112 sub, Audioquest Pearl és KáCsa kábelek