Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Moziszoba építés

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11258
Kapcsolat:

Re: Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

phyton71 írta:
2021.02.02., kedd 19:42
Ha nem lesz szomszéd, akkor kifele felesleges hanggátolni, bent meg elviszi mindenhová a tégla és beton.
A mondatodban a cáfolat. Pont azért kell a zajforrást képező helyiség minden felületét szigetelni, hogy kevesebb energia jusson az épület szerkezetébe, mert onnan valóban bárhova el tud jutni.

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 799

Hozzászólás Szerző: phyton71 »

Ha nem lesz szomszéd, akkor kifele felesleges hanggátolni, bent meg elviszi mindenhová a tégla és beton.Nálam 38cm-es porotherm van mégis viszi a hangot, max csillapítani tudsz valamennyit, nálam is annyi volt a cél, hogy kényelmesen átlagos hangerőn mások zavarása nélkül tudjak filmet nézni, extra hangerőre nincs orvosság.
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

Neger
Isten Hozott! :)
Értékelés: 1

Hozzászólás Szerző: Neger »

Quetz írta:
2021.02.01., hétf. 00:13
Neger írta:
2021.01.31., vas. 20:58
E-02 Tetőtér (2).pdfSziasztok, dedikált moziszoba épitésbe kezdünk a tetőtér beépítéssel együtt, ehhez szeretnék tanácsokat hangszigetelés szempontjából.
A ház belseje felé dupla dupla gipszkarton a legjobb megoldás:
Kép

Kép

A gipszkarton legyen minél nehezebb, pl 15mm-es tűzgátló kivitel. A párnafák felöli réteg lehet 22mm-es OSB is, ekkor egyszerűbb lesz felfogatni a falra dolgokat. A külső falaknál ugyancsak kell légrés a tartószerkezet és a házfal között. A felhasznált anyagokról itt találsz részletes dokumentációt: IR 761 report A kőzetgyapot szerencsésebb választás, mert táblásított és könnyebb dolgozni vele.

Érdemes még elolvasni a hangszigetelés 101-t, illetve "Home Recording Studio: Build It Like the Pros 2nd Edition" könyvet.

Csendlapra és egyébb woodoo dolgokra nem lesz szükséged, viszont a mennyezetet és a padlót is szigetelned kellene, mert a hang mindenütt terjed.
neked is köszönöm, egy két kérdés ami nem teljesen tiszta:
- az esztrich alatt lesz 12cm lépésálló eps aminek itt már csak hangszigetelés szerepe van, ez nem elég? (burkolás szinte az utolsó lépés szóval végülis ott még a burkolat alá még mindig tudok tenni valamit ha nem elég. )
- a mennyezet az tiszta de ott amúgy is van 30cm kőzetgyapot, két rétegben.
- viszont a külső fal nem teljesen, nincs szomszéd, nem is lesz de amúgy is van 20cm szigetelés a falon, és értem h. a beton, a tégla viszi a hangot, de arról nem találtam pontos infót h. a 30cm-es poroterhm ami tele van légrésekkel az mennyire vinné el a ház többi részébe. Azt gondolnám h. nem nagyon és akkor felesleges is lenne a külső falakkal tovább foglalkozni?

Spiky03
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 197

Hozzászólás Szerző: Spiky03 »

Hamár szobaépítés.
Van valami ajánlott hangszigetelt ajtó?
Vagy nincs semmi értelme a sima ajtót lecserélni egy ilyenre, ha csak ez a lehetőség van a hangszigetelésre?
Gondolok arra, hogy van a nappali és onnan nyílik az egyik gyerek szoba és azt szeretném, hogy este is lehessen viszonylag rendes hangerőn mozizni?

Köszönöm!
MEDIUM (1.2) 110" 16:9;
Panasonic TX-P42ST50E;
HTPC-DELL MT7030, Amazon Firestick 4K MAX
3x Fosi V3; 5db Jamo D6 LCR
T.amp E-1200+15"Ultimax+15"MicroMarty
Oehlbach 108
ZyXEL NSA325v2 2T+4T WDRed
Xbox OneS+Kinect

Quetz
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 741

Hozzászólás Szerző: Quetz »

szepi0808 írta:
2021.02.02., kedd 07:40
Szerintem meg nem kell túlzásokba esni. Ésszel meg kell csinálni a szobát, hogy stabil és jól szigetelt legyen. Ha egy kis züm-züm kimegy, akkor aztán mi van? Inkább jó eszközökre költenék, ami igazán meghatározzák a jó minőségű mozit.
Mi fér bele az észzelbe és mi a túlzás?
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

Neger

szepi0808 írta:
2021.02.02., kedd 07:40
Neger írta:
2021.02.01., hétf. 19:30
fapaci írta:
2021.02.01., hétf. 11:32
Azt hiszem egy jó fórumnak ez lenne a lényege. :)
Szerintem meg nem kell túlzásokba esni. Ésszel meg kell csinálni a szobát, hogy stabil és jól szigetelt legyen. Ha egy kis züm-züm kimegy, akkor aztán mi van? Inkább jó eszközökre költenék, ami igazán meghatározzák a jó minőségű mozit.
köszönöm, igen én is igy látom, most h egyre többet olvasok a hangszigetelésről, nyilván fontos h ha a kisgyerek alszik oda ne jusson el sok zaj, de mivel nem szomszédos szoba lesz, szerintem ez megoldható.

szepi0808
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 2108

Hozzászólás Szerző: szepi0808 »

Neger írta:
fapaci írta:
Neger írta:
Sziasztok, dedikált moziszoba épitésbe kezdünk a tetőtér beépítéssel együtt, ehhez szeretnék tanácsokat hangszigetelés szempontjából.
Azt hiszem egy jó fórumnak ez lenne a lényege. :)
Epson EH-TW9300
Screenline Fashion 136" Diamond 1.2 4K
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
EMOTIVA XPA Gen3, BasX500.
MILLER & KREISEL S150/MP950/IC95/M5
SVS SB5000

Szepi házimozi: viewforum.php?f=46

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1430

Hozzászólás Szerző: Hiccusz »

Quetz írta:
2021.02.01., hétf. 21:14
Neger írta:
természetesen nem kizárólag, de mivel többen vannak akik már építettek moziszobát, gondolom tudnak adni tanácsokat is, kinek mi vált be. Persze azt is értem h minden szoba más ,de azért a hangszigetelésnek vannak olyan szabályai mint a hőszigetelésnek amit ökölszabályként lehet alkalmazni. Továbbá felvettem a kapcsolatot a Home Movie-val is Red75 ajánlása után. Épp azért írtam ide, mert nem kisérletezni szeretnék , hanem mások megvalósult projektjeiből tapasztalatot gyűjteni. Azt hiszem egy jó fórumnak ez lenne a lényege. :)
Ha céggel csináltatod a hangszigetelést, akkor ügyelj arra, hogy
- Tervezzék meg és vállaljanak frekvencia függő paramétereket. A terveket összehasonlíthatod a IRC-IR-761 jelentéssel.
- Legyen elötte/utána mérés, hogy az eredmény megfelel-e a tervezettnek.
- A hangszigetelt szoba egyik kihívása a szellőztető rendszer. Ha azt elrontják, akkor fölöslegesen szigeteltél.
- A második kihívás a hanggátló ajtó. Az automata küszöb pár év alatt el fog kopni, csak az épített küszöb ad jó megoldást hosszú távon.
A harmadik a többi nyílászáró, a negyedik a szerelvényezés. Amúgy meg egy hangszigeteléssel ellátott szobába nem szabad csövezést tenni! Az eleve egy lyuk, aminek a vége is az. Tök mindegy, hol van, mennyire tekervényes vagy milyen hosszú. Felejtős. Triviális, hogy ahol a levegő ki tud menni, ott a hang is is ki fog.

Quetz
Beköltözött
Beköltözött

Neger írta:
természetesen nem kizárólag, de mivel többen vannak akik már építettek moziszobát, gondolom tudnak adni tanácsokat is, kinek mi vált be. Persze azt is értem h minden szoba más ,de azért a hangszigetelésnek vannak olyan szabályai mint a hőszigetelésnek amit ökölszabályként lehet alkalmazni. Továbbá felvettem a kapcsolatot a Home Movie-val is Red75 ajánlása után. Épp azért írtam ide, mert nem kisérletezni szeretnék , hanem mások megvalósult projektjeiből tapasztalatot gyűjteni. Azt hiszem egy jó fórumnak ez lenne a lényege. :)
Ha céggel csináltatod a hangszigetelést, akkor ügyelj arra, hogy
- Tervezzék meg és vállaljanak frekvencia függő paramétereket. A terveket összehasonlíthatod a IRC-IR-761 jelentéssel.
- Legyen elötte/utána mérés, hogy az eredmény megfelel-e a tervezettnek.
- A hangszigetelt szoba egyik kihívása a szellőztető rendszer. Ha azt elrontják, akkor fölöslegesen szigeteltél.
- A második kihívás a hanggátló ajtó. Az automata küszöb pár év alatt el fog kopni, csak az épített küszöb ad jó megoldást hosszú távon.

A méréseket tipikusan ezeken a frekvenciákon végzik:
50 Hz
63 Hz
80 Hz
100 Hz
125 Hz
160 Hz
200 Hz
250 Hz
315 Hz
400 Hz
500 Hz
630 Hz
800 Hz
1000 Hz
1250 Hz
1600 Hz
2000 Hz
2500 Hz
3150 Hz
4000 Hz
5000 Hz
6300 Hz
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 799

Hozzászólás Szerző: phyton71 »

A gipszkarton legyen minél nehezebb, pl 15mm-es tűzgátló kivitel. A párnafák felöli réteg lehet 22mm-es OSB is, ekkor egyszerűbb lesz felfogatni a falra dolgokat. A külső falaknál ugyancsak kell légrés a tartószerkezet és a házfal között. A felhasznált anyagokról itt találsz részletes dokumentációt: IR 761 report A kőzetgyapot szerencsésebb választás, mert táblásított és könnyebb dolgozni vele.
Én pontosan ilyen rétegrenddel dolgoztam, és tökéletesen működik, és stabil mindent bír.
DSC_0096.JPG
DSC_0096.JPG (2.6 MiB) Megtekintve 1583 alkalommal
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára phyton71 2021.02.01., hétf. 21:18-kor.
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

Neger

fapaci írta:
Neger írta:
Sziasztok, dedikált moziszoba épitésbe kezdünk a tetőtér beépítéssel együtt, ehhez szeretnék tanácsokat hangszigetelés szempontjából.
Egy sokmilliós beruházás eredményességét fórumozók kétséges értékű tanácsaira építenéd? Ha kísérletezni szeretnél és párszor újraépíteni a falakat, akkor persze tárgytalan a kérdésem.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Neger írta:
Egy sokmilliós beruházás eredményességét fórumozók kétséges értékű tanácsaira építenéd? Ha kísérletezni szeretnél és párszor újraépíteni a falakat, akkor persze tárgytalan a kérdésem.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Red75 írta:
2021.01.31., vas. 21:10
Az üveggyapot nem jó hangszigetelő, inkább kőzetgyapotot használj.
Ez így nem állja meg a helyét. Azonos anyagsűrűség esetén hasonló elnyelést produkálnak, nem ez az oka az ásványgyapot elterjedésének és az üveggyapot visszaszorulásának, hanem a felhasználáshoz és beépítéshez kötött egészségügyi és munkavédelmi előírások változása.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Luxor Audio 2021.02.01., hétf. 11:33-kor.

szepi0808
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 2108

Hozzászólás Szerző: szepi0808 »

Neger írta:
E-02 Tetőtér (2).pdfSziasztok, dedikált moziszoba épitésbe kezdünk a tetőtér beépítéssel együtt, ehhez szeretnék tanácsokat hangszigetelés szempontjából. A szoba egyik fala néz a ház közepe felé, eredetileg dupla gipszkarton, üveggyapot szigeteléssel volt a terven, de még nincsenek meg a válaszfalak, illetve csak a váz áll, a kérdés h. elég lehet-e rigips blue acustic lapja ,vagy gondolkozzak inkább csendlapban, továbbá a 10cm üveggyapot jó-e vagy valami teljesen mást keressek? Ugyanezen a szinten lesznek a gyerekszobák is, nem közvetelenül a mellette. Ssatolok egy alaprajzot, itt még szét van választva az a szoba amiből a mozi szoba lesz. A lépcsőtől balra található 2 szobáról van szó.

köszi a tanácsokat.
Screenshot - 2021_ 02_ 01.png
Screenshot - 2021_ 02_ 01.png (708.76 KiB) Megtekintve 1747 alkalommal
Epson EH-TW9300
Screenline Fashion 136" Diamond 1.2 4K
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
EMOTIVA XPA Gen3, BasX500.
MILLER & KREISEL S150/MP950/IC95/M5
SVS SB5000

Szepi házimozi: viewforum.php?f=46

Tamoo
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 686

Hozzászólás Szerző: Tamoo »

Neger írta:
köszi a tanácsokat.
Csak jó tanácsként, a neved-címed levehetted volna az alaprajzról.
(Szerintem kérj meg egy moderátort, hogy cserélje ki.)
PC hangkártyával, kommersz Monitor Audio szett, lomis PA végfokok, DIY szub, hullámos talján vászon, porszívó hangú mókolt PD F22

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 449

Hozzászólás Szerző: TSanyi »

Quetz írta:
2021.02.01., hétf. 00:13

A ház belseje felé dupla dupla gipszkarton a legjobb megoldás
Oldal nézetből min. 1 collt ír, felül nézetnél meg 1/2-et. Gondolom ott is megfelel a min. 1”.

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

CK vagy Betonyp lap nem jó a belső rétegnek? Az elég nehéz? Persze dolgozni is vele gondolom. gondolkodik.gif

Quetz
Beköltözött
Beköltözött

Neger írta:
E-02 Tetőtér (2).pdfSziasztok, dedikált moziszoba épitésbe kezdünk a tetőtér beépítéssel együtt, ehhez szeretnék tanácsokat hangszigetelés szempontjából.
A ház belseje felé dupla dupla gipszkarton a legjobb megoldás:
Kép

Kép

Érdemes még elolvasni a hangszigetelés 101-t, illetve "Home Recording Studio: Build It Like the Pros 2nd Edition" könyvet.

Csendlapra és egyébb woodoo dolgokra nem lesz szükséged, viszont a mennyezetet és a padlót is szigetelned kellene, mert a hang mindenütt terjed.

Neger

A 2x9.5 m2 szobáról beszélünk?
Csendlapra nekem is szükségem lenne (lett volna), de csak az aljzatra a lépéshangok ellen. Sajnos a kapott árajánlat igencsak borsosra sikerült.
Esetleg érdeklődj a Home Movie-tól felhasználandó anyagokról, nagyon segítőkészek. ;)
[/quote]

igen azokról beszélünk. köszi, megkérdezem

Red75
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 839

Hozzászólás Szerző: Red75 »

Neger írta:
A 2x9.5 m2 szobáról beszélünk?
Csendlapra nekem is szükségem lenne (lett volna), de csak az aljzatra a lépéshangok ellen. Sajnos a kapott árajánlat igencsak borsosra sikerült.
Esetleg érdeklődj a Home Movie-tól felhasználandó anyagokról, nagyon segítőkészek. ;)
Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000

Neger

E-02 Tetőtér (2).pdf
(387.72 KiB) Letöltve 228 alkalommal.
Sziasztok, dedikált moziszoba épitésbe kezdünk a tetőtér beépítéssel együtt, ehhez szeretnék tanácsokat hangszigetelés szempontjából. A szoba egyik fala néz a ház közepe felé, eredetileg dupla gipszkarton, üveggyapot szigeteléssel volt a terven, de még nincsenek meg a válaszfalak, illetve csak a váz áll, a kérdés h. elég lehet-e rigips blue acustic lapja ,vagy gondolkozzak inkább csendlapban, továbbá a 10cm üveggyapot jó-e vagy valami teljesen mást keressek? Ugyanezen a szinten lesznek a gyerekszobák is, nem közvetelenül a mellette. Ssatolok egy alaprajzot, itt még szét van választva az a szoba amiből a mozi szoba lesz. A lépcsőtől balra található 2 szobáról van szó.

köszi a tanácsokat.

R.G.
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 293

Hozzászólás Szerző: R.G. »

Hatha ide is befer

Ajánlani szeretnek valamit azoknak akik HDMI jelet akarnak osztani. Tobbet is probaltam mar, de valami bibi mindig volt.
Ez teljesen megfelelo szamomra. Nagyon egyszeru es kicsi. Kezbe veve igen minosegi, szep darab. Ettol a kinai gyatrotol mar tobb termeket is hasznalok es meg nem volt gondom egyikkel sem. Semmilyen minosegi panaszom sincs "meg"
Hatha valakinek ez segit mert hasonlo cipoben jart mint en

https://www.vention.cn/product/2-port-h ... -switcher/
Lexicon MC-10, Emotiva XPA-2, XPA-3, B1, Arendal 1723 THX, 1723S THX, Sony 55", Benq W2000, Elite Screens Saker 100", Xiaomi TV Box, nvidia SHIELD TV PRO, Synology, Supra, Van-Damme Starquad, Furukawa, Vention,

Xtras5
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 66

Hozzászólás Szerző: Xtras5 »

Egy rack szekrényt szeretnék a moziszobába úgy elhelyezve, hogy maga a szekrény kilóg az előtérbe, és így síkban lesz az eleje a falammal, a villanyszerelőt kértem, hogy tegyen nekem oda ennek megfelelően rendesen villanyt, a meleg levegőt a szellőztető rendszer kiszívja, kértem oda külön egy elszívást. Van valami olyan dolog amit javasolnátok, és figyelembe kell még vennem? Köszönöm

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

fapaci írta:
2021.01.12., kedd 11:47

Minden lejátszó rendszerben mi szabjuk meg a teljesítményt a hangerő gomb tekergetésével. :napsut:
Természetesen úgy értettem hogy a végfok max. teljesítménye alapján válogathatsz a kínálatból hogy mit csatolsz hozzá!

Xtras5
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 66

Hozzászólás Szerző: Xtras5 »

Ez így van már kezdetek óta ami az akusztikai részt illeti, lesz mellettem egy profi szakember és az Ő szaktanácsai alapján valósulnak meg majd az elképzeléseim, csak néha megfogalmazódnak bennem kérdések, gondoltam beszélgetek veletek róluk... :)

" Azt tanácsolnám mindenképpen vonj be valakit a teremakusztika tervezésébe. Egy moziszoba projekt elég nagy falat és költséges anélkül is első nekifutásra, hogy kitanulnád a sok minden mellett a teremakusztika tervezést is. Ha nem sikerül jól, azt javítani sokkal macerásabb, mint kicserélni egy hangfalat vagy projektort."

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”