Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Akusztika a moziszobában
Re: Akusztika a moziszobában
Futottam vele egy kört, de még fogok vele futni egyet.
Vélhetően valamit rosszul csináltam, de a rew által kalkulált értéket megadva, nem lett jobb.
Ezután elkezdtem manuálisan "távolítani" a subot, amivel javultak az állapotok a front vonalon, viszont ezzel a hátterek másztak el.
1m-errel eltolva:
Vélhetően valamit rosszul csináltam, de a rew által kalkulált értéket megadva, nem lett jobb.
Ezután elkezdtem manuálisan "távolítani" a subot, amivel javultak az állapotok a front vonalon, viszont ezzel a hátterek másztak el.
1m-errel eltolva:
Szerintem azzal az alignment tool-al próbáld meg jól időzíteni a szubot amiről beraktam egy printscreen-t. All SPL - Controls alatt találod.
Vagy lekapcsolod a váltást, kinullázod a távolságokat, bemérsz Cavern-el és az általa megadott késleltetéseket írod vissza a prociba/avr-be (meg persze visszakapcsolod a váltást).
Vagy lekapcsolod a váltást, kinullázod a távolságokat, bemérsz Cavern-el és az általa megadott késleltetéseket írod vissza a prociba/avr-be (meg persze visszakapcsolod a váltást).
PC hangkártyával, kommersz Monitor Audio szett, lomis PA végfokok, DIY szub, hullámos talján vászon, porszívó hangú mókolt PD F22
Bal csatorna 80 Hz-es vágással
Jobb csatorna 80 Hz-es vágással
Center csatorna 80Hz-es vágással (a sub a center alatt van pontosan)
Mérési pozició
Jobb csatorna 80 Hz-es vágással
Center csatorna 80Hz-es vágással (a sub a center alatt van pontosan)
Mérési pozició
Velhetoen fazis problema lesz, de ha megmondod milyen abrat tegyek be akkor azt is megosztom...fapaci írta: ↑2020.06.03., szer. 18:24Okay. Vélhetően a hangsugárzók eltérő fázismenete okozza a különbséget. Ha nem csak hangnyomás görbéket látnánk, hanem a többi paramétert is, sokkal magabiztosabban lehetne nyilatkozni. Néhol egymást támogatják, néhol egymás ellen dolgoznak. Elektronikus fázistolás és/vagy átpozicionálás hozhat megoldást.
REW-ben (beta) van "Alignment tool" (Nekem is Quetz mutatta.) Próbáld ki!
Vágás mellett lekapcsolod a szubot, megméred a frontot, aztán kihúzod a frontot és megméred a szubot.
(Én centerrel mértem, de jól volt beállítva, nem kellett tolni sehová.)

Vágás mellett lekapcsolod a szubot, megméred a frontot, aztán kihúzod a frontot és megméred a szubot.
(Én centerrel mértem, de jól volt beállítva, nem kellett tolni sehová.)

PC hangkártyával, kommersz Monitor Audio szett, lomis PA végfokok, DIY szub, hullámos talján vászon, porszívó hangú mókolt PD F22
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11452
- Kapcsolat:
Ha a keresztváltás karakterére vagy kíváncsi, közeltéri méréseket csinálj és ne REW szoftverrel!
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Okay. Vélhetően a hangsugárzók eltérő fázismenete okozza a különbséget. Ha nem csak hangnyomás görbéket látnánk, hanem a többi paramétert is, sokkal magabiztosabban lehetne nyilatkozni. Néhol egymást támogatják, néhol egymás ellen dolgoznak. Elektronikus fázistolás és/vagy átpozicionálás hozhat megoldást.
Nálam így fest a dolog 100Hz-es vágással. Szerintem Nálad valami méréskor kavar be, de most így hirtelen nincs ötletem.
A szub - dobozok időzítése precízen össze van lőve?
A szub - dobozok időzítése precízen össze van lőve?
Röviden igen. Nyilván a 100hz-es vágás az nem egy éles vágás, hanem a sub lefutás+front felfutás.
A másik ábra pedig hogy a különböző vágások esetén hogy változik 1 csatornának a görbéje. Én ezt nagoyn nem így képzeltem.
Én úgy értelmezem, hogy arra kíváncsi hogy a front+szub görbéjén az alsó 100Hz alatti tartománynál miért különbözik a görbe attól mint amikor külön megmérte a szubot.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Már negyedszer olvasom, de még mindig nem értem a mondataidat. Mire is vagy kíváncsi?
Valaki segítsen értelmezni az ábrát mert én nem tudom.
Mérés hallgatási pozició: középen 2 személyes kanapé bal oldala
Hangfalak elhelyezése: Jobb és bal oldalt egyenlően elosztva és hozzájuk képest középen, egyvonalban a sub.
A sub görbe 10db-vel magasabban van mint a fronté 20-40hz között, tehát ez szuper.
A front görbéje viszont nem áll össze. Én azt várnám, hogy ha 100 hz-re állítom a vágást, akkor 20-80hzig a front görbéje=sub görbéje -10db, de ez nagoyn nem így van, mert egyik oldalról hangosabb is alatta, és a görbe karakterisztikája is más.
A másik, hogy teljesen szimetrikus elhelyezésnél a bal és a jobb oldal 80hz-s vágásnál szintén csak alig egyezik meg, és 37hz-től szétválik. Én azt várnám, hogy legalább 60hz-ig megegyezik, hiszen azokat a hangokat a sub adja csak! (kéne szerintem)
Szóval hogy is van ez?
Mérés hallgatási pozició: középen 2 személyes kanapé bal oldala
Hangfalak elhelyezése: Jobb és bal oldalt egyenlően elosztva és hozzájuk képest középen, egyvonalban a sub.
A sub görbe 10db-vel magasabban van mint a fronté 20-40hz között, tehát ez szuper.
A front görbéje viszont nem áll össze. Én azt várnám, hogy ha 100 hz-re állítom a vágást, akkor 20-80hzig a front görbéje=sub görbéje -10db, de ez nagoyn nem így van, mert egyik oldalról hangosabb is alatta, és a görbe karakterisztikája is más.
A másik, hogy teljesen szimetrikus elhelyezésnél a bal és a jobb oldal 80hz-s vágásnál szintén csak alig egyezik meg, és 37hz-től szétválik. Én azt várnám, hogy legalább 60hz-ig megegyezik, hiszen azokat a hangokat a sub adja csak! (kéne szerintem)
Szóval hogy is van ez?
Első körben:
A jelet pc-n az EQ APO módosítja, a korrekciót pedig a pc-s Cavern QuickEQ önbemérő készítette (hangerő, késleltetés, EQ). Flat helyett a house/room curve-t céloztam meg. Így néz ki visszamérve első körben:
(80-100Hz alatt nem érdekes, ott úgyis vágom)

Plusz két kép, hogy különböző célgörbére EQ-zva hogy alakul. Alul jelölve, hogy melyik melyik "target curve". 1/6-os smoothingal nyilván simább lenne, de nem akartam "csalni".

A jelet pc-n az EQ APO módosítja, a korrekciót pedig a pc-s Cavern QuickEQ önbemérő készítette (hangerő, késleltetés, EQ). Flat helyett a house/room curve-t céloztam meg. Így néz ki visszamérve első körben:
(80-100Hz alatt nem érdekes, ott úgyis vágom)

Plusz két kép, hogy különböző célgörbére EQ-zva hogy alakul. Alul jelölve, hogy melyik melyik "target curve". 1/6-os smoothingal nyilván simább lenne, de nem akartam "csalni".

Köszönöm. Jó, hogy itt, mert én ott nem szoktam nézelődni.
Epson EH-TW9300
Screenline Fashion 136" Diamond 1.2 4K
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
EMOTIVA XPA Gen3, BasX500.
MILLER & KREISEL S150/MP950/IC95/M5
SVS SB5000
Szepi házimozi: viewforum.php?f=46
Screenline Fashion 136" Diamond 1.2 4K
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
EMOTIVA XPA Gen3, BasX500.
MILLER & KREISEL S150/MP950/IC95/M5
SVS SB5000
Szepi házimozi: viewforum.php?f=46
Gondolom 4 méteren nagyobb hangerővel dolgoztak.Az ábra inkább csak szemléltetni akarja,hogy mennyit változtat az akusztika.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Miként sikerült kisebb hangnyomást mérnie 1 méterre a hangsugárzótól, mint 4 m távolságból?
Nálad is hasonló lesz a helyzet nemsoká.R.G. írta: ↑2020.02.09., vas. 20:30Ahogy a kollega hallgatja az nem mindennnapidjkoxi írta: ↑2020.02.09., vas. 20:24Nem értem a kék grafikon lényegét a vöröshöz képest. Miért nem ugyanúgy mértél?Quetz írta: ↑2020.02.09., vas. 19:16
Még egy változás történt a rendszerben, már 2db Crown XLS1502 hajtja a mélynyomókat bridge módban. Ez 1500w/4ohm maximális teljesítmény jelent. EQ elött pedig -19dB a minidsp-ben és -4 az AVR-ben, azaz -23dB csillapítás adott 85dB-t a hallgatási pontban. EQ után -7-re változtattam minidsp beállítását. Ezzel 120+dB hangnyomást mértem RTA-val a 60Hz környékén. Megjött az IMAX érzés.
Hangfal setup.jpg
Ez a terem kb 11x18m alapterületű és 7-8m magas. A Wattok szerint mélyben kevesebb van jelen a mozidhoz képest, és el nem tudom képzelni milyen lehet ekkora hangnyomás egy kisebb térben.![]()
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven
- Quetz
- Beköltözött

- Értékelés: 741
Az AVR-ek az LFE csatornán érkező jelen +10dB-t emelnek. Ha beküldesz 20-80Hz tartományra rózsazajt a centerre mondjuk és mérsz 80dB-t, akkor ugyanazt a jelet az LFE csatornára küldve 90dB-t fogsz kapni. Hogy amikor csak a subot akartam mérni, akkor miért nem húztam ki a center kábelt és mértem úgy? Mert LFE csatorna jelére csak az "LPF for LFE" beállítás van hatással, a 80Hz crossover nem. Nekem meg csak az LFE görbéje kellett az EQ-hoz. (A REW méréshez ajánlott hangnyomás szintje: háttérzaj + 40dB)
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.
- -KP-
- V.I.P.

- Értékelés: 1729
Ne hasonlítsd össze a szub wattokat meg amit a magasnak adsz. Nagyságrend beli különbségek vannak. Meg úgy látom zenei setup van. Quetz gondolom mozis demójeleneteken mért, ahol elég jól fel van turbózva mesterségesen a szubbasszus tartomány.djkoxi írta: ↑2020.02.09., vas. 20:24Nem értem a kék grafikon lényegét a vöröshöz képest. Miért nem ugyanúgy mértél?Quetz írta: ↑2020.02.09., vas. 19:16
Még egy változás történt a rendszerben, már 2db Crown XLS1502 hajtja a mélynyomókat bridge módban. Ez 1500w/4ohm maximális teljesítmény jelent. EQ elött pedig -19dB a minidsp-ben és -4 az AVR-ben, azaz -23dB csillapítás adott 85dB-t a hallgatási pontban. EQ után -7-re változtattam minidsp beállítását. Ezzel 120+dB hangnyomást mértem RTA-val a 60Hz környékén. Megjött az IMAX érzés.
Hangfal setup.jpg
Ez a terem kb 11x18m alapterületű és 7-8m magas. A Wattok szerint mélyben kevesebb van jelen a mozidhoz képest, és el nem tudom képzelni milyen lehet ekkora hangnyomás egy kisebb térben.
[/quote]
Ez azèrt van ,mert nem referencia hangerőn diszkózol! RCF
[/quote]
Az RCF 4PRO 8001-AS megmutatná a referencia hangerőt 1-2 moziszobában.

Ez azèrt van ,mert nem referencia hangerőn diszkózol! RCF

[/quote]
Az RCF 4PRO 8001-AS megmutatná a referencia hangerőt 1-2 moziszobában.
Ez azèrt van ,mert nem referencia hangerőn diszkózol! RCFdjkoxi írta: ↑2020.02.09., vas. 20:24Nem értem a kék grafikon lényegét a vöröshöz képest. Miért nem ugyanúgy mértél?Quetz írta: ↑2020.02.09., vas. 19:16
Hangfal setup.jpg
Ez a terem kb 11x18m alapterületű és 7-8m magas. A Wattok szerint mélyben kevesebb van jelen a mozidhoz képest, és el nem tudom képzelni milyen lehet ekkora hangnyomás egy kisebb térben.

- R.G.
- Törzsvendég

- Értékelés: 299
Ahogy a kollega hallgatja az nem mindennnapidjkoxi írta: ↑2020.02.09., vas. 20:24Nem értem a kék grafikon lényegét a vöröshöz képest. Miért nem ugyanúgy mértél?Quetz írta: ↑2020.02.09., vas. 19:16
Hangfal setup.jpg
Lexicon MC-10, Anthem MCA525 Gen2, Arendal 1723 THX Tower, 1723S THX, Emotiva B1, Sony 55", Benq W2000, Elite Screens Saker 100", Xiaomi TV Box, nvidia SHIELD TV PRO, Synology, Supra, Van-Damme Starquad, Vention,
Nem értem a kék grafikon lényegét a vöröshöz képest. Miért nem ugyanúgy mértél? Ez a terem kb 11x18m alapterületű és 7-8m magas. A Wattok szerint mélyben kevesebb van jelen a mozidhoz képest, és el nem tudom képzelni milyen lehet ekkora hangnyomás egy kisebb térben.Quetz írta: ↑2020.02.09., vas. 19:16
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Bölcs gondolat. A számháború gyerekeknek való.