Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a moziról, házimoziról

fcsfelix
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 614

Re: Általában a moziról, házimoziról

Hozzászólás Szerző: fcsfelix »

Hasznos infó volt amit leírtál Fapaci, de egyben ijesztő is, hogy hová tart a világ... jaj.gif
NAD 787 v3: Dirac + Atmos.
KEF R900 + R300 + R600c
4x Arendal 1723 1V Avalanche 800 sub + Mini DSP HD
Dune Max Vision + Hisense XR10 RGB lézer proji
Stewart Fix keretes vászon 117"
Vincent Audio SV-233 + Cocktail Audio streamer
És egy remek kis család, akikkel mindezt élvezem közösen.  :-)

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11324
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

-KP- írta:
2019.10.15., kedd 22:03
... az utóbbi években valami siralmas lett a mozi. Totál halkak a filmek...
Nem csak a filmek, hanem a rendezvények, koncertek is erősen be lettek fenyítve, hála néhány érzékeny lelkű/fülű, de annál öntudatosabb nézőnek. Régebben a gépész Pista oda állította a hangerőt, ahova akarta, de most mindent mérnek, dokumentálnak, jelentenek. A Sziget fesztiválon pár hete olyan hangerővel dolgoztunk, hogy a nézőtér közepén simán lehetett beszélgetni koncert közben. Kicsit túl lett szabályozva a téma.

Az említett pécsi Uránia mozi is kapott egy pert a nyakába pár éve, mert egy néző film közben rosszul lett a hangerőtől.

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1437

Hozzászólás Szerző: Hiccusz »

nemtomm írta:
2019.10.15., kedd 21:30
Hiccusz írta:
2019.10.15., kedd 19:38
Ettől olyan diverz ez a hobbi, hogy mindenki másképp, máshogyan, más jelzőkkel fogalmazza meg azokat az igényeket, paramétereket, amelyeket a mozival szemben támaszt. Legyen az házi vagy kereskedelmi. Hang vagy kép. Ami engem illet, az IMAX hangzása nekem tetszik. Legutóbb a Jokert láttam, magyar szinkronnal ráadásul, s tetszett. Nemtomm-mal ellentétben, én otthon sem érzem azt, hogy a rendszerem jobb lenne, mint egy kereskedelmi mozi. De szerintem ez abból fakad, hogy másképp értelmezzük a "fátyolost", a "dinamikát" vagy a "pontosságot".
Bocsi félreértedtedted amit írtam, mert ez nem az én véleményem volt mármint a fátyol stb...De semmi gond :D nem mai bejegyzés volt ....
Dehogy értettem. Csak egyben reagáltam 2 posztra.

dhcodoki
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2157

Hozzászólás Szerző: dhcodoki »

-KP- írta:
2019.10.15., kedd 22:09
Folytatva előző hozzászólásom, mert nem a pécsi plázába kellene moziba menned, hanem a pécsi Urániába. Sokkal nagyobb és a jobb a kép, és jobb a hang is. Hangerővel se spóroltak eddig, mikor ott voltam. Egyetlen egy bajom van vele, lent egyforma magasak a sorok. Úgyhogy ha beül elém egy 190 centis melák, akkor rácsesztem. Ezt úgy szoktam megoldani, hogy előre veszek jegyet a 6-7. sor körülre. Nesze neked képméret meg betekintési szög :kapdelm:
Sok jót hallottam az Urániáról, már ami a technikát illeti. De a nézőtér kialakítása miatt nem mertem még bevállalni.
Az emeleti első sor jó lehet? Vagy az nagyon kilóg a surround térből?

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1721

Hozzászólás Szerző: -KP- »

dhcodoki írta:
2019.10.15., kedd 19:45
Cutler írta:
2019.10.15., kedd 12:54

Nekem pl. az Imax-et leszámítva...
Az új rendszered még nem hallottam, de az előtte lévő ML azért részletesebb, pontosabb hangzást nyújtott, mint az általam látogatott CinemaCity. A különbség nem kicsi. Ha tévedek, rossz moziba járok.
Folytatva előző hozzászólásom, mert nem a pécsi plázába kellene moziba menned, hanem a pécsi Urániába. Sokkal nagyobb és a jobb a kép, és jobb a hang is. Hangerővel se spóroltak eddig, mikor ott voltam. Egyetlen egy bajom van vele, lent egyforma magasak a sorok. Úgyhogy ha beül elém egy 190 centis melák, akkor rácsesztem. Ezt úgy szoktam megoldani, hogy előre veszek jegyet a 6-7. sor körülre. Nesze neked képméret meg betekintési szög :kapdelm:

-KP-
V.I.P.
V.I.P.

Én ha moziba megyek, megvárom mire lemegy az első tömeg. Sose volt gondom még a nachos, meg egyéb nyalánkságokkal. Ellenben Cutlerrel meg Hiccusszal részben egyetértek. De: valahogy úgy érzem a mozik régen jobban tolták a hangerőt, mint manapság. Emlékszem a 2000-es évek elején, mikor néztem a pécsi plázában a cinema city egyik nagytermében a Gyűrűk ura két toronyt. A film vége fele jött a Názgul és visított és repkedett jobbra balra meg az emberek felett. Na ott meg volt küldve rendesen a rendszeren, nem csak hangos volt, hanem valamennyire hihető is. Gondoltam magamban, igen, kb. így ordítana egy názgul ha létezne ilyen. Házimoziban azóta se hallottam ezt úgy vissza még. Soha sehol senkinél. Ellenben az utóbbi években valami siralmas lett a mozi. Totál halkak a filmek, és ami igen szembetűnő, hogy sokszor a film előtti trailerek sokkal hangosabbak, és sokkal de sokkal jobban szólnak, mint maga a mozifilm, amire jegyet vettem. Aztán mikor elindul a film, varázsütés szerűen hirtelen halkul az egész. De még az se ritka, hogy egy surround hangszóró rezeg. Hogy mechanikai rezgés, mert a felfüggesztés rezonál valahol, vagy a hangszóró lett tönkrehajtva nem tudom. De többször felfigyeltem rá és nem csak egy teremben. Persze az átlag user még ezt se veszi észre. A másik, hogy a 3d-s filmek iszonyat fényerő hiányosak, korábban ez se volt jellemző. Úgyhogy nem voltam már Cinema City-be pécsen évek óta.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára -KP- 2019.10.15., kedd 22:16-kor.

nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 981

Hozzászólás Szerző: nemtomm »

Hiccusz írta:
2019.10.15., kedd 19:38
Ettől olyan diverz ez a hobbi, hogy mindenki másképp, máshogyan, más jelzőkkel fogalmazza meg azokat az igényeket, paramétereket, amelyeket a mozival szemben támaszt. Legyen az házi vagy kereskedelmi. Hang vagy kép. Ami engem illet, az IMAX hangzása nekem tetszik. Legutóbb a Jokert láttam, magyar szinkronnal ráadásul, s tetszett. Nemtomm-mal ellentétben, én otthon sem érzem azt, hogy a rendszerem jobb lenne, mint egy kereskedelmi mozi. De szerintem ez abból fakad, hogy másképp értelmezzük a "fátyolost", a "dinamikát" vagy a "pontosságot".
Bocsi félreértedtedted amit írtam, mert ez nem az én véleményem volt mármint a fátyol stb...De semmi gond :D nem mai bejegyzés volt ....
"Az igazi barát szemből támad."

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Érdekes cikk a hobbinkról :D

dhcodoki
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2157

Hozzászólás Szerző: dhcodoki »

Cutler írta:
2019.10.15., kedd 12:54

Nekem pl. az Imax-et leszámítva...
Az új rendszered még nem hallottam, de az előtte lévő ML azért részletesebb, pontosabb hangzást nyújtott, mint az általam látogatott CinemaCity. A különbség nem kicsi. Ha tévedek, rossz moziba járok.

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

fcsfelix
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 614

Hozzászólás Szerző: fcsfelix »

Már nem vagyok olyan "mélybuzi", mint pár évvel ezelőtt, de nekem is leginkább a pontos, dinamikus mély hangok hiányoznak leginkább a moziban. :smile29:
NAD 787 v3: Dirac + Atmos.
KEF R900 + R300 + R600c
4x Arendal 1723 1V Avalanche 800 sub + Mini DSP HD
Dune Max Vision + Hisense XR10 RGB lézer proji
Stewart Fix keretes vászon 117"
Vincent Audio SV-233 + Cocktail Audio streamer
És egy remek kis család, akikkel mindezt élvezem közösen.  :-)

nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 981

Hozzászólás Szerző: nemtomm »

Hmm érdekes amit írsz régebben mindenki azt írta, hogy ha elmegy a moziba akkor a hangra mintha fátyol ereszkedne, nem olyan tiszta mint otthon gondolkodik.gif
Nekem az otthoni hm sokkal jobb mint amikor elmegyek egy moziba legyen az akár Imex de ez a saját véleményem :D :D
"Az igazi barát szemből támad."

Cutler
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1493

Hozzászólás Szerző: Cutler »

upetat2 írta:
2019.10.15., kedd 08:32
https://port.hu/cikk/mozi/hugh-grant-ne ... paign=link

80 decibel a dolby ajánlása? Érdekes...
Az.
Nekem pl. az Imax-et leszámítva, inkább halk a kereskedelmi mozik hangereje. Ezért is szokták sokan úgy érzékelni, hogy otthon jobb a saját rendszerük. Pedig ez kevés kivételtől eltekintve nincs így. Amint egy pláza moziban feltekerik a hangerőt, egyből előjön az a tiszta, dinamikus, testes, torzításoktól mentes hang, ami mellett elvérezne az otthoni setupok nagy százaléka.

upetat2
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 35

Hozzászólás Szerző: upetat2 »

https://port.hu/cikk/mozi/hugh-grant-ne ... paign=link

80 decibel a dolby ajánlása? Érdekes...
Projektor: 3chip DLP,Digital Projection Highlite 660 /
Lejátszó: Oppo93eu / Védelem,szűrő: Isotek Mirra,Isotek Solus,
Hdmi: Furutech,AudioQuest / Tápkábelek: Furutech,Audioquest

SSDWOB
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 53

Hozzászólás Szerző: SSDWOB »

DeLorean írta:
2019.09.03., kedd 14:04
SSDWOB írta:
2019.09.03., kedd 13:43
Na igen, erre a kérdésre keresem a választ! Hogy miért? Pár videóját meglestem és mindegyikbe így rendezi el...
Elképzelhető, hogy fontosabbnak tartja, hogy 30 fokos elrendezést, kvázi "natívan" :D hallgatja azért, hogy ne az AV-nek kelljen korrigálnia a szöget? Én csak erre tudok gondolni. Ugyanakkor nem hiszem, hogy kihallható lenne egy "nativ" elhelyezés és egy AV által korrigált!
Kicsit olvasgattam és a 60 fok nem igazán a legjobb.
A THX is 45 fokot ír a legjobb elhelyezésnek.
Köszi, akkor írok majd a német gyereknek, hogy ne áruljon 100.000 EUR-ért hülyeségeket :fekverohog:

SSDWOB
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 53

Hozzászólás Szerző: SSDWOB »

DeLorean írta:
2019.09.03., kedd 12:25
thxfan írta:
2019.09.03., kedd 12:05
Nem tudom, hogy miért így csinálja. gondolkodik.gif
De azért érdekes, nem?
Gondolom nem véletlen az elrendezés. Nem pénz kérdés és nem tudás, vagy tapasztalat hiány.

Egyértelműnek, látszik, ha betesszük a vászon mögé a hangfalakat, akkor onnan hallod a hangot, ahol látod az eseményt.
Mégsem ezt alkalmazza sok profi.
Na igen, erre a kérdésre keresem a választ! Hogy miért? Pár videóját meglestem és mindegyikbe így rendezi el...
Elképzelhető, hogy fontosabbnak tartja, hogy 30 fokos elrendezést, kvázi "natívan" :D hallgatja azért, hogy ne az AV-nek kelljen korrigálnia a szöget? Én csak erre tudok gondolni. Ugyanakkor nem hiszem, hogy kihallható lenne egy "nativ" elhelyezés és egy AV által korrigált!

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 449

Hozzászólás Szerző: TSanyi »

-KP- írta:
2019.09.03., kedd 12:33

De jó is lesz az. Még két csatorna, még két hangfal dollar.gif
Na meg kábel! :D Erősítő, vagy proci, végfok...

Ettől szép az élet.

Egy mozuszoba is olyan mint egy ház, sosincs kész ..

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

DeLorean írta:
2019.09.03., kedd 12:36

Mivel csatornákról van szó és nincs külön infó front wide és front high csatornákra, ez így nem teljesen igaz.
Majd lesz külön dedikalt csatorna belőle idővel.
Vagy mint objektum alapú a hangkeverésbe be fog játszani, szerepet fog kapni, és nem mostoha gyerekként valami alamizsna hangokat kapni.

-KP-
V.I.P.
V.I.P.

TSanyi írta:
2019.09.03., kedd 12:30
DeLorean írta:

Szerintem a totálisan körbeölelő hangokból veszítesz egy kicsit, ha 30 foknál közelebb teszed a hangfalakat. Nagyobb lesz a "lyuk" a front és surround hangfalak között.
Mivel általában nem pontszerű effektek vannak, hanem mozgók, ezért sokan jobb megoldásnak tartják és az ideálisnak.
gondolkodik.gif
Ezért találták ki a Fronz wide-okat.
De jó is lesz az. Még két csatorna, még két hangfal dollar.gif

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

DeLorean írta:

Szerintem a totálisan körbeölelő hangokból veszítesz egy kicsit, ha 30 foknál közelebb teszed a hangfalakat. Nagyobb lesz a "lyuk" a front és surround hangfalak között.
Mivel általában nem pontszerű effektek vannak, hanem mozgók, ezért sokan jobb megoldásnak tartják és az ideálisnak.
gondolkodik.gif
Ezért találták ki a Fronz wide-okat.

-KP-
V.I.P.
V.I.P.

Ja most látom, hogy egy videó is van, amit elfelejtettem megnyitni. Így már világos. A videóban alkalmazott felállás nekem a legkevésbé sem szimpatikus.

thxfan
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1208

Hozzászólás Szerző: thxfan »

ZolaBA írta:
2019.09.03., kedd 10:26
Azért csak óvatosan, mielőtt összekeveritek a center-front hangfalak szögét a vászon látószögével (ami duplája) :D
Dehogy keveredik :D.

Az alapkérdés AT vászonra vonatkozott, ahol a LR hangfalak a vászon szélein vannak, a vászon látószöge kicsivel nagyobb csak, mint a két front által bezárt szög (center-front szöge x 2).
30 fokos center-front szögnél ez 2 x 30 = 60 fok + pár fok a vászon széle és a hangfalak közepe közötti távolság miatt, ami szerintem rengeteg, mozi első sor.
10.1 Auro3D
Erősítő:Marantz SR7013+Crown XLS 1502,Hangfalak:HIVI Swans Allure+F2.2R+VR-8W,Sub:Behringer NX3000D+JBL 4641,PS4,Projektor:Optoma UHD 51,Vászon: Lumene Curve Acoustic,Kábelek:Taga Harmony Blue-12/Azure-14-2C, KáCsa KCE-FLW40, NorStone Classic B 250,Hálózati szűrő:Taga Harmony PF-1000

thxfan
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1208

Hozzászólás Szerző: thxfan »

SSDWOB írta:
2019.09.03., kedd 10:03

Erre mi a magyarázat? Nyilván nem kezdő a gyerek. Mi a ráció abban, hogy az AT mellett vannak a LR-ok?
Nem tudom, hogy miért így csinálja. gondolkodik.gif
AT vászonnál már többször volt szó erről, hogy nem csak a centert jó mögé rakni, hanem a LR csatornákat is, mert ugyan olyan "széles" lesz a hang, mint a kép.

Ha legközelebb mész AT vásznas szobába demózni :D, kérd meg, hogy zoomolják össze a képet jóval kisebbre, hogy a LR hangfalak ne legyenek a kép mögött, egyből észre fogod venni a hatást.
10.1 Auro3D
Erősítő:Marantz SR7013+Crown XLS 1502,Hangfalak:HIVI Swans Allure+F2.2R+VR-8W,Sub:Behringer NX3000D+JBL 4641,PS4,Projektor:Optoma UHD 51,Vászon: Lumene Curve Acoustic,Kábelek:Taga Harmony Blue-12/Azure-14-2C, KáCsa KCE-FLW40, NorStone Classic B 250,Hálózati szűrő:Taga Harmony PF-1000

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1754

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Azért csak óvatosan, mielőtt összekeveritek a center-front hangfalak szögét a vászon látószögével (ami duplája) :D
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

-KP-
V.I.P.
V.I.P.

SSDWOB írta:
2019.09.03., kedd 10:03
"Én inkább a képhez igazítanám a hangfal elhelyezést, mint fordítva."
Az hogy kör alakban vannak elhelyezve a képen a hangfalak, nem feltétlen jelenti, hogy neked is úgy kell. Nem is igazán lehet. Az ajánlott szögeket tartsd be és ennyi. Szvsz.

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”