Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig
Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig
Hiccusz-nak igaza van, az általam eddig látott "erősítős" vászonban általában valamiféle "szemcsék" verik vissza a fényt, ezek viszont látszanak a felületben akkor, ha túl közel ülünk. 4K felbontás esetén (mivel azt közelebbről kell nézni) ez még zavaróbb lehet.
Viszont az erősítős vászonnak van egy meglepő mellékhatása is. Tanmese:
A 17 éves gyerek egy ideje már egy Barco F32-vel vetít, amiben egy segédtükrös lámpa van. Peroni ezüstvászonra "tolja", hogy a fehér falak ne rontsák el a kontrasztot. Közelről vetít nagyot, közelről is nézi, emiatt borzalmas a hotspot, a kép közepe kb. 2x fényesebb, mint a széle. Viszont a dolognak van egy igen meglepő, plusz "hozadéka" is, amire kb. senki nem számított: a vászonnak CSAK az ANSI kontrasztot kell(ene) megtámogatnia, amit meg is tesz ... viszont az on/off kontraszt is kb. 2x jobbnak látszik szemre. Beszarás módon jól néznek ki a Youtube-ról a 4K (LG) OLED tévé demók, pedig ez egy DLP. Hogy lehet ez??? Az on/off kontrasztot NEM javítja a vászon!!!
Végül csak rájöttem a dolog magyarázatára!
A fehérszintet az ember a kép közepén látja, mivel általában ott történik az "action". Ott jó fényes a kép, ezért a képet fényesnek érzékeljük.
Amikor viszont a feketeszintre/kontrasztra kiváncsi az ember, akkor a kép szélére nézünk és a vászon körüli, fekete felülethez viszonyítjuk a vásznon levő szürkeséget. Erről a vászonról viszont a kép széleinél csak pár árva foton verődik vissza ... így a kép szélén a szürke csík széle nagyon, nagyon sötét szürke.
Eredmény: szemre kb. 2x jobb on/off kontraszt. A valóságban persze az on/off kontraszt NEM jobb ... de a szem úgy tűnik máshogy működik, mint a műszerek...
Viszont az erősítős vászonnak van egy meglepő mellékhatása is. Tanmese:
A 17 éves gyerek egy ideje már egy Barco F32-vel vetít, amiben egy segédtükrös lámpa van. Peroni ezüstvászonra "tolja", hogy a fehér falak ne rontsák el a kontrasztot. Közelről vetít nagyot, közelről is nézi, emiatt borzalmas a hotspot, a kép közepe kb. 2x fényesebb, mint a széle. Viszont a dolognak van egy igen meglepő, plusz "hozadéka" is, amire kb. senki nem számított: a vászonnak CSAK az ANSI kontrasztot kell(ene) megtámogatnia, amit meg is tesz ... viszont az on/off kontraszt is kb. 2x jobbnak látszik szemre. Beszarás módon jól néznek ki a Youtube-ról a 4K (LG) OLED tévé demók, pedig ez egy DLP. Hogy lehet ez??? Az on/off kontrasztot NEM javítja a vászon!!!
Végül csak rájöttem a dolog magyarázatára!
A fehérszintet az ember a kép közepén látja, mivel általában ott történik az "action". Ott jó fényes a kép, ezért a képet fényesnek érzékeljük.
Amikor viszont a feketeszintre/kontrasztra kiváncsi az ember, akkor a kép szélére nézünk és a vászon körüli, fekete felülethez viszonyítjuk a vásznon levő szürkeséget. Erről a vászonról viszont a kép széleinél csak pár árva foton verődik vissza ... így a kép szélén a szürke csík széle nagyon, nagyon sötét szürke.
Eredmény: szemre kb. 2x jobb on/off kontraszt. A valóságban persze az on/off kontraszt NEM jobb ... de a szem úgy tűnik máshogy működik, mint a műszerek...
Köszönöm szépen a segítséget.
Hiccusz írta: ↑2019.06.21., pén. 14:59bandor írta: ↑2019.06.21., pén. 12:09Az UHD felbontásnak sem tesz nagyon jót az erősített vászon.Hiccusz írta: ↑2019.06.20., csüt. 23:20
Önmagában a színmélységtől független a fénykibocsátás, de ha a kiterjesztett színátfogást (BT 2020) szeretnéd minél jobban kiaknázni, akkor bizony csupán 6-8 fL lesz a valós fénysűrűséged, mivel a projektorod csak ezen az áron képes a 709-en túlmutató (100%-os) színszaturációt előállítani.
Epson EH-TW9300
Screenline Fashion 136" Diamond 1.2 4K
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
EMOTIVA XPA Gen3, BasX500.
MILLER & KREISEL S150/MP950/IC95/M5
SVS SB5000
Szepi házimozi: viewforum.php?f=46
Screenline Fashion 136" Diamond 1.2 4K
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
EMOTIVA XPA Gen3, BasX500.
MILLER & KREISEL S150/MP950/IC95/M5
SVS SB5000
Szepi házimozi: viewforum.php?f=46
Amennyiben semmi más nem indokolja a pozitív erősítésű felületet (3D, világos vetítési környezet, falak, stb.), én maradnék a neutrálisnál (1.0). Az UHD felbontásnak sem tesz nagyon jót az erősített vászon.bandor írta: ↑2019.06.21., pén. 12:09Köszönöm szépen. Akkor más csak egy kérdés.Az előzőekben leírt beállításaim szerint , 266 cm széllességre inkább a 1.2-1.3 gain vásznat ajánlod , vagy elég lesz az 1.0 is?Hiccusz írta: ↑2019.06.20., csüt. 23:20Önmagában a színmélységtől független a fénykibocsátás, de ha a kiterjesztett színátfogást (BT 2020) szeretnéd minél jobban kiaknázni, akkor bizony csupán 6-8 fL lesz a valós fénysűrűséged, mivel a projektorod csak ezen az áron képes a 709-en túlmutató (100%-os) színszaturációt előállítani.
Köszönöm szépen. Akkor más csak egy kérdés.Az előzőekben leírt beállításaim szerint , 266 cm széllességre inkább a 1.2-1.3 gain vásznat ajánlod , vagy elég lesz az 1.0 is?Hiccusz írta: ↑2019.06.20., csüt. 23:20Önmagában a színmélységtől független a fénykibocsátás, de ha a kiterjesztett színátfogást (BT 2020) szeretnéd minél jobban kiaknázni, akkor bizony csupán 6-8 fL lesz a valós fénysűrűséged, mivel a projektorod csak ezen az áron képes a 709-en túlmutató (100%-os) színszaturációt előállítani.
Önmagában a színmélységtől független a fénykibocsátás, de ha a kiterjesztett színátfogást (BT 2020) szeretnéd minél jobban kiaknázni, akkor bizony csupán 6-8 fL lesz a valós fénysűrűséged, mivel a projektorod csak ezen az áron képes a 709-en túlmutató (100%-os) színszaturációt előállítani.bandor írta: ↑2019.06.20., csüt. 21:22Köszönöm. És 10 bit BT 2020-ban ? Jelenleg kikapcsolom a 4k-t , így FHD-ban átmegy a 10 bit bt 2020. Ha 4k megy akkor csak 8bit. Az első verzióval sokkal szebb a kép.Hiccusz írta: ↑2019.06.20., csüt. 19:52Nekem ugyan nincs ilyen, de a 9400-at láttam (sőt, mértem is), amely ugye uaz, mint a 7400. 2D Full HD-ben, akár kalibrálva is /BT709-re/ elég lesz. Eco-ban is kb. 16-18 fL fénysűrűségre lehet kb. számítani.bandor írta: ↑2019.06.20., csüt. 19:33Sziasztok. Tudna valaki segíteni ? Epson 7400 projektorral vetítenék 4m.-ről 266 cm. széles képet. A kérdésem az lenne, hogy ennek a vetítőnek a fényereje elég-e az 1.0 gain vászonhoz , vagy inkább feljebb kéne menni 1.1 - 1.2 -re ? Eco lámpamódban használom , natural beállítás mellett. Jelenleg 232 cm. széleset vetítek , ahhoz bőven elég, sőt. Azt viszont nem tudom , hogy a 266 cm szélességhez is elég lesz-e. Köszönöm.
Köszönöm. És 10 bit BT 2020-ban ? Jelenleg kikapcsolom a 4k-t , így FHD-ban átmegy a 10 bit bt 2020. Ha 4k megy akkor csak 8bit. Az első verzióval sokkal szebb a kép.Hiccusz írta: ↑2019.06.20., csüt. 19:52Nekem ugyan nincs ilyen, de a 9400-at láttam (sőt, mértem is), amely ugye uaz, mint a 7400. 2D Full HD-ben, akár kalibrálva is /BT709-re/ elég lesz. Eco-ban is kb. 16-18 fL fénysűrűségre lehet kb. számítani.bandor írta: ↑2019.06.20., csüt. 19:33Sziasztok. Tudna valaki segíteni ? Epson 7400 projektorral vetítenék 4m.-ről 266 cm. széles képet. A kérdésem az lenne, hogy ennek a vetítőnek a fényereje elég-e az 1.0 gain vászonhoz , vagy inkább feljebb kéne menni 1.1 - 1.2 -re ? Eco lámpamódban használom , natural beállítás mellett. Jelenleg 232 cm. széleset vetítek , ahhoz bőven elég, sőt. Azt viszont nem tudom , hogy a 266 cm szélességhez is elég lesz-e. Köszönöm.
Nekem ugyan nincs ilyen, de a 9400-at láttam (sőt, mértem is), amely ugye uaz, mint a 7400. 2D Full HD-ben, akár kalibrálva is /BT709-re/ elég lesz. Eco-ban is kb. 16-18 fL fénysűrűségre lehet kb. számítani.bandor írta: ↑2019.06.20., csüt. 19:33Sziasztok. Tudna valaki segíteni ? Epson 7400 projektorral vetítenék 4m.-ről 266 cm. széles képet. A kérdésem az lenne, hogy ennek a vetítőnek a fényereje elég-e az 1.0 gain vászonhoz , vagy inkább feljebb kéne menni 1.1 - 1.2 -re ? Eco lámpamódban használom , natural beállítás mellett. Jelenleg 232 cm. széleset vetítek , ahhoz bőven elég, sőt. Azt viszont nem tudom , hogy a 266 cm szélességhez is elég lesz-e. Köszönöm.
Sziasztok. Tudna valaki segíteni ? Epson 7400 projektorral vetítenék 4m.-ről 266 cm. széles képet. A kérdésem az lenne, hogy ennek a vetítőnek a fényereje elég-e az 1.0 gain vászonhoz , vagy inkább feljebb kéne menni 1.1 - 1.2 -re ? Eco lámpamódban használom , natural beállítás mellett. Jelenleg 232 cm. széleset vetítek , ahhoz bőven elég, sőt. Azt viszont nem tudom , hogy a 266 cm szélességhez is elég lesz-e. Köszönöm.
No, kedveskéim, hát alakulnak a dolgok, de nem pont úgy, ahogy elképzeltem.
Végre van otthon egy kisebb teljesítményű UHP lámpa. Ez jó hír. A lámpa biztosan kisebb teljesítményű, mint a gyári lámpa, mivel (mérésem szerint) kisebb benne a "kvarcbuborék" átmérője.
Ballaszt (lámpavezérlő) viszont úgy tűnik, hogy nem nagyon van 180W alatti teljesítménnyel. Manapság a ballasztok durván vissza tudnak szabályozni (így tudják az új gépek fokozatosan "lesötétítve" kikapcsolni a lámpát). Emiatt a modern ballaszt (Batyó szerint) kb. 30% teljesítményre is képes ... így viszont az iparnak már nem is kell 180W-nál kisebb lámpavezérlőt gyártani, hiszen ennek elektronikus leszabályozásával a létező legkisebb, 100W körüli UHP (vagy metal halid) lámpa is szépen működik. Sajnos azonban a baba-Barco NEM fogja így beállítani a lámpavezérlőt: ha abba "idegen" vezérlőt tesszük, akkor annak maximális (alapértelmezett) teljesítményen fog menni a lámpa. Ez jelen esetben 180W ... ami igen szomorkásan hangzik... mivel a gép gyári lámpavezérlőjével minimumra kapcsolva 170W-ot ad a lámpára... :-(
Pici lámpa tehát már van, de pici teljesítménnyel hajtani még nem tudjuk... viszont erre is van két ötlet:
1. Batyó ötlete az, hogy "meghekkeljük" a (gyári) lámpavezérlő teljesítmény-mérő (visszacsatoló) áramkörét. A vezérlő így azt hiszi majd, hogy a lámpa nagyobb teljesítményt kap, mint a valós érték ... tehát csökkenteni fogja annak az áramát. Így (a gyári vezérlővel) a lámpateljesítmény (menüből) szabályozható maradna, csak az eredeti 170W-220W közötti tartomány helyett pl. 120-155W között. A gyári lámpa hivatalosan járatható 150W-on, tehát ha néha "megjáratnánk" a lámpát maximumon (155W) akkor a regeneráló ciklusa is biztosan működne. Egy eleve (mondjuk) 150W teljesítményű lámpát használva még erre sem lenne szükség ... de hát kár lenne a gyári lámpát kicserélni akkor, ha csak pár vetített óra van benne ... márpedig a legtöbb hazai baba-Barco lámpájában még csak pár óra van ... :-)
2. A másik lehetőség, hogy (a projektor "tudta" nélkül) parancsokat küldünk a lámpavezérlőnek, amelyek segítségével azt tetszőleges teljesítményre kapcsoljuk. Ehhez persze spéci elektronikát kell építeni, meg kell csapolni a gép és a lámpavezérlő közti adatkábelt, stb. Ez sokkal bonyolultabb ... viszont több lehetőséget is tartogat ez az irány (pl. szélesebb tartományban állíthatjuk a lámpateljesítményt, vagy gombnyomásra mi is lecsökkenthetjük a lámpa áramát egészen picire a lámpa kikapcsolása előtt, pont ahogy a legmodernebb gépek csinálják, így a lámpa élettartama talán még hosszabb lehetne ... feltéve, hogy ez valóban számít a lámpának). Valamit valamiért...
Szerintem menni fog ez ... és akkor végre (ennyi év után) ágyból lehet majd mozizni esténként, nem sülünk meg a szobában, nem megy szét a fejünk a gép ventillátorainak a zajától ... és a kép is olyan lesz, amit élvezet lesz nézni. Ha ez a dolog csupán pár ellenálláson múlik, akkor ígérem, én nem fogok ellenállni ... :-)
Végre van otthon egy kisebb teljesítményű UHP lámpa. Ez jó hír. A lámpa biztosan kisebb teljesítményű, mint a gyári lámpa, mivel (mérésem szerint) kisebb benne a "kvarcbuborék" átmérője.
Ballaszt (lámpavezérlő) viszont úgy tűnik, hogy nem nagyon van 180W alatti teljesítménnyel. Manapság a ballasztok durván vissza tudnak szabályozni (így tudják az új gépek fokozatosan "lesötétítve" kikapcsolni a lámpát). Emiatt a modern ballaszt (Batyó szerint) kb. 30% teljesítményre is képes ... így viszont az iparnak már nem is kell 180W-nál kisebb lámpavezérlőt gyártani, hiszen ennek elektronikus leszabályozásával a létező legkisebb, 100W körüli UHP (vagy metal halid) lámpa is szépen működik. Sajnos azonban a baba-Barco NEM fogja így beállítani a lámpavezérlőt: ha abba "idegen" vezérlőt tesszük, akkor annak maximális (alapértelmezett) teljesítményen fog menni a lámpa. Ez jelen esetben 180W ... ami igen szomorkásan hangzik... mivel a gép gyári lámpavezérlőjével minimumra kapcsolva 170W-ot ad a lámpára... :-(
Pici lámpa tehát már van, de pici teljesítménnyel hajtani még nem tudjuk... viszont erre is van két ötlet:
1. Batyó ötlete az, hogy "meghekkeljük" a (gyári) lámpavezérlő teljesítmény-mérő (visszacsatoló) áramkörét. A vezérlő így azt hiszi majd, hogy a lámpa nagyobb teljesítményt kap, mint a valós érték ... tehát csökkenteni fogja annak az áramát. Így (a gyári vezérlővel) a lámpateljesítmény (menüből) szabályozható maradna, csak az eredeti 170W-220W közötti tartomány helyett pl. 120-155W között. A gyári lámpa hivatalosan járatható 150W-on, tehát ha néha "megjáratnánk" a lámpát maximumon (155W) akkor a regeneráló ciklusa is biztosan működne. Egy eleve (mondjuk) 150W teljesítményű lámpát használva még erre sem lenne szükség ... de hát kár lenne a gyári lámpát kicserélni akkor, ha csak pár vetített óra van benne ... márpedig a legtöbb hazai baba-Barco lámpájában még csak pár óra van ... :-)
2. A másik lehetőség, hogy (a projektor "tudta" nélkül) parancsokat küldünk a lámpavezérlőnek, amelyek segítségével azt tetszőleges teljesítményre kapcsoljuk. Ehhez persze spéci elektronikát kell építeni, meg kell csapolni a gép és a lámpavezérlő közti adatkábelt, stb. Ez sokkal bonyolultabb ... viszont több lehetőséget is tartogat ez az irány (pl. szélesebb tartományban állíthatjuk a lámpateljesítményt, vagy gombnyomásra mi is lecsökkenthetjük a lámpa áramát egészen picire a lámpa kikapcsolása előtt, pont ahogy a legmodernebb gépek csinálják, így a lámpa élettartama talán még hosszabb lehetne ... feltéve, hogy ez valóban számít a lámpának). Valamit valamiért...
Szerintem menni fog ez ... és akkor végre (ennyi év után) ágyból lehet majd mozizni esténként, nem sülünk meg a szobában, nem megy szét a fejünk a gép ventillátorainak a zajától ... és a kép is olyan lesz, amit élvezet lesz nézni. Ha ez a dolog csupán pár ellenálláson múlik, akkor ígérem, én nem fogok ellenállni ... :-)
Gondolta falura elmegy
proj:Epson EH-LS12000B,proc/amp:Lexicon MC10/JBl Synthesis SDA-7200, hangfalak:Revel Concerta F12,M12,Performa C52,Canton Incelling 885,sub:REL HT/1508 predator,player:Zidoo UHD3000, kábelek: HiDiamond D2 rca,D3 sub,AQ Carbon 4K+HDR,P568-15M-FBR,Wireworld Solstice,Aq X2,FP.Luxor
Az, sim2 crystal 35 így ránézésre!
proj:Epson EH-LS12000B,proc/amp:Lexicon MC10/JBl Synthesis SDA-7200, hangfalak:Revel Concerta F12,M12,Performa C52,Canton Incelling 885,sub:REL HT/1508 predator,player:Zidoo UHD3000, kábelek: HiDiamond D2 rca,D3 sub,AQ Carbon 4K+HDR,P568-15M-FBR,Wireworld Solstice,Aq X2,FP.Luxor
Ilyet se sűrűn látni étteremben
- Csatolmányok
-
- 848BE793-B65C-450B-9A9C-9C8E5EF6C79C.jpeg (1.75 MiB) Megtekintve 3594 alkalommal
-
- 38190667-EA9A-4C0F-8AD0-94DC28313400.jpeg (1.78 MiB) Megtekintve 3594 alkalommal
No, akkor konkrétumok lámpákról (gyári katalógusból):
Osram, SIRIUS HRI 132 W nevű (a gyár szerint) METÁL HALID lámpa:
- 120-132W teljesítmény között használható
- 5150 lumen
- 6000 óra élettartam
- ívhossz: 1mm.
A Baba-Barco gyári (Philips) UHP lámpája:
- 150-200W teljesítmény között használható
- 8200 lumen
- 2500 óra élettartam
A két lámpa foncsora mechanikailag (méretek, forma) és optikailag (fókuszpont) tökazonos, simán be lehet tenni a metál-halid lámpát a kis Barco lámpaházába.
Ja, a 100W-os változat is benne van (még?) a katalógusban, de annak a foncsora nagyon eltérő, azt betenni a kis Barco lámpaházába (szinte) reménytelen lenne ... szerintem ezt az irányt (egyelőre) feladhatjuk.
A 132W-os lámpa esetén viszont minden paraméterben "kísérteties" az egyezés, úgyhogy HA a gép elfogadja az "idegen" lámpavezérlőt és begyújtja vele a lámpát, akkor szerintem nyertünk. Ha meg nem ... akkor legalább megpróbáltuk...
A metal-halid lámpával 800 lumen körüli fényáramot kellene produkálnia a baba-Barco-nak (gyári írisszel, 132W-on). Ha sikerülne RS232-es "hackeléssel" levenni a teljesítményt 120W-ra, még mindig 700 lumen körüli fényerőnk maradna (és a ventillátorok már tényleg alig forognának a gépben :-). Ebből valamennyit még el fog vinni a kalibrálás, de az már most szinte biztos, hogy NEM lesz probléma a fényerővel. Nem túl nagy vásznon még a kontrasztot is lehet majd "húzni" ...
A kis metal-halid lámpa 6000 óra (specifikált) élettartamán én nagyon megdöbbentem (és ez a maximális, 132W teljesítményhez van megadva, 120W-on valószínűleg még tovább bírja). Ráadásul ez a lámpa "pofátlanul" olcsó (NEM projektorba való, így nem adhatják drágán). Ezzel a lámpával a projit simán lehet majd tévé helyett használni, a költség minimális lesz.
Nehéz lesz "kibírni", amíg a lámpa (és a vezérlő) végül megérkezik ... de ha végül ez az ötlet megoldja a "kiváló minőségű kép vetítése a hálószobában, kis áramfogyasztás- és zaj, valamint hosszú élettartam mellett" problémát (amit már évek óta NEM tudtam megoldani) akkor megéri a dolog...
Osram, SIRIUS HRI 132 W nevű (a gyár szerint) METÁL HALID lámpa:
- 120-132W teljesítmény között használható
- 5150 lumen
- 6000 óra élettartam
A Baba-Barco gyári (Philips) UHP lámpája:
- 150-200W teljesítmény között használható
- 8200 lumen
- 2500 óra élettartam
A két lámpa foncsora mechanikailag (méretek, forma) és optikailag (fókuszpont) tökazonos, simán be lehet tenni a metál-halid lámpát a kis Barco lámpaházába.
Ja, a 100W-os változat is benne van (még?) a katalógusban, de annak a foncsora nagyon eltérő, azt betenni a kis Barco lámpaházába (szinte) reménytelen lenne ... szerintem ezt az irányt (egyelőre) feladhatjuk.
A 132W-os lámpa esetén viszont minden paraméterben "kísérteties" az egyezés, úgyhogy HA a gép elfogadja az "idegen" lámpavezérlőt és begyújtja vele a lámpát, akkor szerintem nyertünk. Ha meg nem ... akkor legalább megpróbáltuk...
A metal-halid lámpával 800 lumen körüli fényáramot kellene produkálnia a baba-Barco-nak (gyári írisszel, 132W-on). Ha sikerülne RS232-es "hackeléssel" levenni a teljesítményt 120W-ra, még mindig 700 lumen körüli fényerőnk maradna (és a ventillátorok már tényleg alig forognának a gépben :-). Ebből valamennyit még el fog vinni a kalibrálás, de az már most szinte biztos, hogy NEM lesz probléma a fényerővel. Nem túl nagy vásznon még a kontrasztot is lehet majd "húzni" ...
A kis metal-halid lámpa 6000 óra (specifikált) élettartamán én nagyon megdöbbentem (és ez a maximális, 132W teljesítményhez van megadva, 120W-on valószínűleg még tovább bírja). Ráadásul ez a lámpa "pofátlanul" olcsó (NEM projektorba való, így nem adhatják drágán). Ezzel a lámpával a projit simán lehet majd tévé helyett használni, a költség minimális lesz.
Nehéz lesz "kibírni", amíg a lámpa (és a vezérlő) végül megérkezik ... de ha végül ez az ötlet megoldja a "kiváló minőségű kép vetítése a hálószobában, kis áramfogyasztás- és zaj, valamint hosszú élettartam mellett" problémát (amit már évek óta NEM tudtam megoldani) akkor megéri a dolog...
- Vukkeinstein
- V.I.P.

- Értékelés: 677
Jól értem, hogy csak új és csak LCD jöhet számításba? Szivárványérzékeny vagy? Vagy a "4K" vetítés a cél (mondjuk arra elvben akár egy mai DLP is jó lenne)?
Nem mintha bármit is konkrétan ajánlani akarnék, csak feltűnt a dolog...
[/quote]
Nem csak LCD jöhetne számításba.Néha látom a szivárványt de nem vagyok rá extra érzékeny.4K vetítéséről nem beszélnék,pontosabban valós 4k megjelenítésről az nem az én ligám. Egy "jobb" minőségű fülédzsdí is elég lesz egyelőre.
- Vukkeinstein
- V.I.P.

- Értékelés: 677
Annál nincs, aki az ajánlatot adta?
Nem adta az ajánlatot.
Biztosan van,mivel forgalmazza de nem hinném,hogy demózna is egyikkel a kedvemért.
Nem adta az ajánlatot.
Biztosan van,mivel forgalmazza de nem hinném,hogy demózna is egyikkel a kedvemért.
Jól értem, hogy csak új és csak LCD jöhet számításba? Szivárványérzékeny vagy? Vagy a "4K" vetítés a cél (mondjuk arra elvben akár egy mai DLP is jó lenne)?Vukkeinstein írta: ↑2019.06.10., hétf. 11:36...
Epson 9400 amelyet most bruttó 850 -ért lehetne meglőni.
Sony VPL-HW65ES,amelyet bruttó 550-ért lehetne megmismásolni.Mindkettőt hivatalos itthoni forgalmazótól.
Esetleg kinél tudnám megnézni egyik,vagy másik képét lehetőleg Bp. vagy vonzáskörzetében.
...
Nem mintha bármit is konkrétan ajánlani akarnék, csak feltűnt a dolog...
... és persze CSENDES a gép és KEVÉS ÁRAMOT FOGYASZT!
Dzseki, egyébként szerencséd van, mert ismét itt a lehetőség, hogy a Hazai Házimozi HŐSE címet másodszorra is megszerezd ... igen, tudom, hogy egy ilyen címed már van, de most itt a lehetőség a duplázásra! :-)
A következőről van szó:
Kiderítettem, hogy a projektor a lámpavezérlőt un. UART protokoll segítségével "biriztálja" egy (gyakorlatilag) RS232-es interfészen keresztül (de ha jól értem, a jelszintek invertáltak ... vagy tudja a fene, ehhez én nem értek). Az UART protokoll leírása itt található:
https://www.eevblog.com/forum/beginners ... ach=138036
HA jól értelmezem (és NAGYON is lehetséges, hogy valamit NEM értek jól) szóval ha jól értelmezem, akkor ez egy "tök normális" RS232-es interfész, PLUSZ egy kábel, amin a színkerékről származó szinkronjelet lehet "beküldeni" a lámpavezérlőbe.
A gond az, hogy a projektor érzékeli ha nem gyári lámpavezérlőt teszünk bele, emiatt vetít ugyan, de pl. nem hajlandó szabályozni a lámpa teljesítményét. Ennek megoldására a tervem az, hogy készítünk egy külső eszközt amivel a proji- és a lámpavezérlő közötti RS232 interface-en keresztül mi magunk "bepofázunk" a lámpavezérlőnek, azaz parancsokat küldünk annak (ideális esetben úgy, hogy maga a gép erről nem is tud). Magyarul lesz a gép tetején egy gomb, amit ha megnyomunk, akkor egy kis digitális áramkör "beküldi" a lámpavezérlő RS232 bemenetére a "lámpát minimumra" (a valóságban 3 byte-os) parancsot. Persze első körben ez az eszköz egy laptop lesz, amin valamilyen terminál emulátor progit használunk a célra. A részleteket majd tisztázzuk, de az ötlet szerintem jó.
Ezzel a megoldással "stabil" 120W környékére lehetne csökkenteni a lámpateljesítményt az UHP lámpás projektorokban (létezik 120/132W teljesítményű ballaszt és UHP lámpa is van hozzá, ezeket ma is gyártják és használják a színpadi világításban, tehát NEM probléma a beszerzésük). Sajnos a 100W-os változat úgy tűnik, hogy már kihalt, így annak beszerezhetősége egyelőre erősen kérdéses.
Természetesen ezzel "bukjuk" a VIDI lámpavezérlést, de ez NEM biztos, hogy nagy gond, ugyanis annak fő célja úgyis az UHP lámpa vöröshiányának a kompenzálása. És most jön az igazi nagy "dobás" (ötlet):
Manapság kb. senki nem használ metal-halid lámpát projektorban, mivel az közismerten szar. Ezzel én sem vitatkoznék, de azért egy érdekessége mégis csak van ezeknek a lámpáknak, ha megnézzük a spektrumukat (Wikipédián pl.):
https://en.wikipedia.org/wiki/Metal-hal ... ainbow.png
Úgy tűnik, hogy van egy emissziós csúcs 625nm (vörös) környékén, ami az UHP lámpák esetén NINCS jelen. Ez szépen látszik fenti képen. Ha a 625nm körüli csúcs hullámhosszát összevetjük a DCI-P3 vöröspontjához tartozó hullámhosszal:
https://en.wikipedia.org/wiki/DCI-P3#/m ... P3_D65.svg
... akkor azt látjuk, hogy a sugárzási csúcs magasabb hullámhosszon van (azaz "MÉG VÖRÖSEBB") mint a DCI-P3 vöröspontja. Magyarul ha egy metal-halide lámpa adná a fényt a projektorban, akkor SIMA ÜGY lenne a DCI-P3 vöröspont "elérése", azaz a DCI színtérben történő vetítés. Csak hát manapság senki nem használ ilyen lámpát ... ezek a lámpák gyakorlatilag kikerültek a házimozisok látóköréből, mivel az élettartamuk sokkal rövidebb, mint az UHP lámpáké.
Engem viszont nem zavar, ha egy ilyen lámpa csak töredék időtartamot vetít, ha az ára az élettartammal (nagyjából) arányos. A lámpát kicserélni kb. 5 perc, ez sem gond. Ha ez az ára a dolognak, akkor örömmel cserélek 2x-3x gyakrabban lámpát és élvezem a natív DCI-P3 színtérben vetített képet.
A DCI színtérben vetítést pár nappal ezelőttig "csacskaságnak" tartottam ... de a minap megnéztük a kölykökkel az új Aladdin filmet a moziban ... és az a film bizony telis-tele van "széles színterű" részekkel. Borzalmasan dögös vörösek, sárgák, ciánok szaladgálnak a vásznon, valóban egy szín-orgia az a film. TALÁN az új filmek egyre nagyobb számban fognak tartalmazni ilyen dögösen szaturált színeket, akkor majd valóban LESZ értelme a széles színtérben való vetítésnek.
UHP lámpával igen nehéz DCI színtérben vetíteni (mivel ez a lámpa alig termel vörös fényt). Erre a problémára a végleges megoldást a lézer fényforrások fogják jelenteni, de ezek most még drágák (és még nem is igazán szaturált a vörös fénye a mai foszforokkal működő lézeres gépeknek). Amíg a lézer fényforrás "felzárkózik" az elvárásokhoz, addig lehet, hogy jó ideiglenes megoldás lehet a metal-halid lámpák használata...
Annál nincs, aki az ajánlatot adta?Vukkeinstein írta: ↑2019.06.10., hétf. 11:36Esetleg kinél tudnám megnézni egyik,vagy másik képét lehetőleg Bp. vagy vonzáskörzetében.
Válaszokat előre is köszönöm.
CRT projektor

BEAG HEC-45 - HiVox Lupus C Mk II S DAC - PC
VDC Marquee 9500LC CRT projektor
VDC Marquee 9500LC CRT projektor
- upetat2
- Kezdő Fórumlakó

- Értékelés: 35
[quote=Vukkeinstein post_id=2388367 time=1560159384 user_id=28112]
Azoktól kérdezném,akik jól"ismerik"
Mivel anamorf lencsét használnál, nem kérdés , hogy azt válaszd amelyiknek nagyobb a fényereje!
Az előtétlencsével elveszítesz egy kis fényerőt , mivel a kontrasztja mindkettőnek állítólag jó , uh marad a kép fényessége!

Azoktól kérdezném,akik jól"ismerik"
Mivel anamorf lencsét használnál, nem kérdés , hogy azt válaszd amelyiknek nagyobb a fényereje!
Az előtétlencsével elveszítesz egy kis fényerőt , mivel a kontrasztja mindkettőnek állítólag jó , uh marad a kép fényessége!

Projektor: 3chip DLP,Digital Projection Highlite 660 /
Lejátszó: Oppo93eu / Védelem,szűrő: Isotek Mirra,Isotek Solus,
Hdmi: Furutech,AudioQuest / Tápkábelek: Furutech,Audioquest
Lejátszó: Oppo93eu / Védelem,szűrő: Isotek Mirra,Isotek Solus,
Hdmi: Furutech,AudioQuest / Tápkábelek: Furutech,Audioquest