Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 449

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: TSanyi »

Lemmy9 írta:
2019.05.10., pén. 05:57
A 3 chipes DLP nem szivárványozik.
Akkor a nagy, isteni szintre emelt gyártó, a nagyonsokmilliós gépeibe miért csak egyet rak? Lekakálja a szemet kiverő alapvető konstrukciós hibát és sok vevőt is, a spórolás jegyében.
Marha korrekt cég. :tutiok: Lehet az ember bármilyen videofil, meg sasszemű professzor, ha sok millióért egy számára nézhetetlen zavaró képet kap.
Nem mindenki látja, vagy nem mindenkit zavar. Azok nem veszik érthető módon .Másokat meg a kép más jellemzői zavarják, idegesítik. Ebben a témában (sem) sosem lesz konszenzus!

Ugyanúgy ahogy Te nem érted meg Pali állápontját (pontosabban nem tudod magad számára elfogadni), ő sem érti meg a Tieteket.

Lényeg hogy mindenki tudjon magának tetsző projektort venni!

Ezért vannak kicsik, halkak, jók, szépek, megbízhatók, olcsók, garanciálisak, jó képet vetítők, 3D-sek, HDR-esek, Rec 709-et tudók, jól kalibrálhatók.... stb..... és ebből 2-őt az ügyfél választ! 31_1_21.gif

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

Red75 írta:
2019.05.09., csüt. 22:12
20 év során 22 vetítőm volt. Mindet használtan vettem és kb. mindet rögtön szerelőhöz kellett küldenem

Másfél év alatt lett benne 80 óra.
Elég peches vagy! 31_1_21.gif

Meg lehet érteni hogy eleged lett a használtból! Igaz már az 5. után is!

Nem sok időd van mozizni!

szepi0808
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 2108

Hozzászólás Szerző: szepi0808 »

Most volt időm tesztelgetni az Epson EH-TW9400 demóprojektorunkat.
Persze nem rossz az optika, de attól, hogy üveg ez sem tökéletes. Vannak problémák a sarkok felé illetve ennél a jobb oldalán a képnek, de az 1080 felbontástank szerintem elég, sőt jónak is mondanám.
Natural mód kicsit meleg, de szemre egy kicsit lehet hűteni.
Eco módban a 300cm-es 1,4-es vásznon bőven van fényerő, persze még új a proji.
Kis élesítéssel meg részlet kiemeléssel lehet játszani, kinek mi tetszik.
Gamma -1, -2 ajánlom, főleg, ha elég sötét a szoba.
4K felkonvertálás homályosít és összemossa pixelhatárokat és még ráadásul zúgása is van én nem használom és nem is ajánlom.
4K felbontást adni sem ajánlom adni neki, nálam rosszabb a kép.
De viszont a HDR nagyon jó rajta. Persze a BT2020-at nem fedi le de az is jobb, mint a BT709 így HDR BT2020-al nagyon jó. HDR beálítás 8-as közép, gyári beállításról 5-re nálam tökélestes lett a fényerő, nem kell többet tolni neki.
Fekete szint kiváló.
Sajnos a dinamukis írisz nincs olyan jó és a képinterpoláció sem, mint a Sony-knál, ezt sajnálom.
Nem hiába sláger modell, ennyiért szerintem nincs jobb, ami ezt a tudást hozza.
Epson EH-TW9300
Screenline Fashion 136" Diamond 1.2 4K
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
EMOTIVA XPA Gen3, BasX500.
MILLER & KREISEL S150/MP950/IC95/M5
SVS SB5000

Szepi házimozi: viewforum.php?f=46

Tonyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2576

Hozzászólás Szerző: Tonyka »

Lemmy9 írta:
2019.05.10., pén. 05:57
A 3 chipes DLP nem szivárványozik.
Akkor a nagy, isteni szintre emelt gyártó, a nagyonsokmilliós gépeibe miért csak egyet rak? Lekakálja a szemet kiverő alapvető konstrukciós hibát és sok vevőt is, a spórolás jegyében.
Marha korrekt cég. :tutiok: Lehet az ember bármilyen videofil, meg sasszemű professzor, ha sok millióért egy számára nézhetetlen zavaró képet kap.
A 3 chipes meg nem ritkán konvergencia hibás. Ebből a szempontból meg jobb az egy. :) Tökéletes nincs, csak jobbnak mondott, vagy a fogyatékok ellenére legjobbnak kikiáltott csilliárdokért.
Samsung 65NU7022,Epson TW9400,Focal Electra:1027Be,CC1008 Be,1008Be,Atmos:RevelW560,Oppo UDP205,Marantz AV8802A,Parasound:5125,5250,2x Velodyne SPL12000ultra,Kábelek:Nordost,Shiva, Magus,Blue Heaven,Dream Caster,Hi Diamond 2,LAPP ÖLFLEX,2x AQ Husky,Fapaci&Kontaset,Bydium TI-TAB119"5xMiniDSP

upetat2
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 35

Hozzászólás Szerző: upetat2 »

[/quote]

Ez azért eléggé ki van sarkítva!
Ugyanis valaki látja , és valaki nem! De az agy és a szem hozzászokik , és már nincs is szivárvány!
Vannak akik érzékenyek erre és folyamatosan érzékelik, de azert nem mondanám rájuk , hogy selejtagyúak.....számodra zavaró! Ezt meg is értem. De vannak jópáran akik pár millárt nézhető képet kapnak.
Projektor: 3chip DLP,Digital Projection Highlite 660 /
Lejátszó: Oppo93eu / Védelem,szűrő: Isotek Mirra,Isotek Solus,
Hdmi: Furutech,AudioQuest / Tápkábelek: Furutech,Audioquest

feherlaci
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 433

Hozzászólás Szerző: feherlaci »

Red75 írta:
2019.05.09., csüt. 22:12
az elv is olyan, mint a fing. Tartja az ember, amíg tudja.
Na itt lett elegem a "más vackából". (id.: FehérLaci)
:rolleyes: szia.gif
Pali (is) átesett a ló túloldalára. A hiteltől mi is fázunk ...

Másfél év alatt lett benne 80 óra.
Az enyém kb. 2.5 éves és van benne kb. 185 óra. Nem lakás világításnak vettem, hanem a várományos jó filmeket ezen akartam nézni (jópárszor kár volt beüzemelni). A 185 órában van nagy ritkán előforduló demó és az ismerősök miatti pár újrázás is.

A használatának minden percét élvezem és fogom is még úgy 10 évig.
Szerintem ez a normális hozzá állás. Sajnos a házimozi hobbi legfőbb jellemzője a folytonos elégedetlenség. Ágyúval verébre: A házunkban folyamatosan fejlesszünk olyan fegyvert, amivel akár a naprendszer szélén megjelenő földönkívülieket is el lehetne pusztítani, csakhogy a kertünkbe galambok, csurik, fecskék, macskák jönnek, amikhez egy jobb légpuska is elég.

Ja és nem adnám oda egyik reszelt gépedért sem. :smile53:
Én sem. Nem szépek, nem kompaktak, nem csendesek és nem tudják a 3D-t.

Ettől függetlenül, minden elismerésem és tisztelem a munkásságod! :smile32:
Kár érte is. Érdekes pszihológiai jelenség, hogy a tudás és a józanság egy bizonyos szint után már távolodik egymástól ...

Morph
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 629

Hozzászólás Szerző: Morph »

Éppen a 22. volt az, amire azt mondtam megvételkor, hogy ez már nekem évekig kitart. Csúcsgépről beszélünk, külföldről, kis hibával. Éppen olyan, mint amire te buzdítod itt a népet. (Olcsó vételnek sem mondanám.) Nos az kifogott minden -általam ismert- szerelőn és most donorként várja a sorsát éppen nálad. Na itt lett elegem a "más vackából". (id.: FehérLaci)
A 23. az aláírásomban szereplő "műanyag optikás", az boltból, újonnan, több év garanciával jött. Másfél év alatt lett benne 80 óra. A használatának minden percét élvezem és fogom is még úgy 10 évig. Ja és nem adnám oda egyik reszelt gépedért sem. :smile53: Ettől függetlenül, minden elismerésem és tisztelem a munkásságod! :smile32:
[/quote]

Nem idézem az egészet, de valamennyit muszáj vagyok. Pali nem is ezért zseniális, mert a fizikát és matematikát vágja és hinti, mint káosz papja az igét, hanem,mert az általa kínált gépekhez, "supportot" is kínál. Persze-persze, lehet mondani, hogy nem ingyen, de ami javítható kis költséggel az a minimális kockázat, ergo garancia. Nem gondolnám, hogy a baba-barco-k óriás költségek mellett javíthatóak, ha valami gáz van. Persze az ördög nem alszik. Attól még, amit nézhetsz "ennyi pénzért" az versenyeztethetetlen, még ha rászámoljuk az esetlegességet, akkor is. Minden esetre erősen számba kell venni gépvásárláskor ezt az opciót is. Persze én egy kicsit hazabeszélek, de ez nem véletlen. :tutiok:
Nappali! MoziTCL 75C935 , Pc,
"Pinyó" mozi 7.1.4: PJ: Epson 12000B, ,Proci , Hang: KRIX Vászon: Screen research, Madzag: Wire World Helicon OCC,Fapaci. SUB:Krix, Arendal

Red75
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 839

Hozzászólás Szerző: Red75 »

Nézd Pali, fejben összeszámoltam, hogy az elmúlt cirka 20 év során 22 vetítőm volt. Mindet használtan vettem és kb. mindet rögtön szerelőhöz kellett küldenem, hogy orvosolja a kisebb-nagyobb hibáit. 1-2 kivétellel mind többet töltött ott, mint, amennyit azután használtam. Persze ebben benne volt, hogy folyamatosan vágytam a jobb képre. :rolleyes:
Éppen a 22. volt az, amire azt mondtam megvételkor, hogy ez már nekem évekig kitart. Csúcsgépről beszélünk, külföldről, kis hibával. Éppen olyan, mint amire te buzdítod itt a népet. (Olcsó vételnek sem mondanám.) Nos az kifogott minden -általam ismert- szerelőn és most donorként várja a sorsát éppen nálad. Na itt lett elegem a "más vackából". (id.: FehérLaci)
A 23. az aláírásomban szereplő "műanyag optikás", az boltból, újonnan, több év garanciával jött. Másfél év alatt lett benne 80 óra. A használatának minden percét élvezem és fogom is még úgy 10 évig. Ja és nem adnám oda egyik reszelt gépedért sem. :smile53: Ettől függetlenül, minden elismerésem és tisztelem a munkásságod! :smile32:
Mozi: Vászon 110", Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000

kargidje
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 459

Hozzászólás Szerző: kargidje »

Fish írta:
2019.05.09., csüt. 21:07
Pedig állandóan 3chipes dlp k képeihez voltam szokva,sokat voltam a HMS-be és imádom őket a mai napig, de már most nem tudnám feladni a szinte 0 hanggal járó képet, a fosást attól .hogy ha valami tönkre megy a drága 3chipes de 100 éves gépbe akkor a gatyám is rámegy a javításra stb.. tudom te megoldod, de én nem, nem értek hozzá és nem tudok felrakni egy 50kg ruhásszekrény méretű 150db es dlp-t az álmennyezetre le is szakadna azonnal, a kulturálatlan kinézetről már nem is beszélve és az iszonyat hangos ventilátorok zúgása is kizáró ok!

Milyen 3chipes dlp-id voltak, amik ennyire leírták magukat nálad???

Nálam egy őskori Sim2 dc3/1chip vetít, de valahogy nem 50kg és nem is 150db-es hangorkánnal üzemel. gondolkodik.gif
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára kargidje 2019.05.09., csüt. 22:13-kor.

Fish
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2206

Hozzászólás Szerző: Fish »

Pali, érthető ,hogy szerelmes vagy ezekbe a gépekbe, mert ez valamilyen szinten a szakmádba vág, és élvezed ezeknek a nagy dög gépeknek a tuningolását, én is dlp párti vagyok, volt jó pár sim2-s gépem, de baszott boldog vagyok a kis epsonommal, csendes ,lassan 1,5 éve nyüstölöm, kjó képe van, semmi baja ,elég a fényerő is.kop.kop.kop... Pedig állandóan 3chipes dlp k képeihez voltam szokva,sokat voltam a HMS-be és imádom őket a mai napig, de már most nem tudnám feladni a szinte 0 hanggal járó képet, a fosást attól .hogy ha valami tönkre megy a drága 3chipes de 100 éves gépbe akkor a gatyám is rámegy a javításra stb.. tudom te megoldod, de én nem, nem értek hozzá és nem tudok felrakni egy 50kg ruhásszekrény méretű 150db es dlp-t az álmennyezetre le is szakadna azonnal, a kulturálatlan kinézetről már nem is beszélve és az iszonyat hangos ventilátorok zúgása is kizáró ok!

kompromisszum hegyek mind kettő oldalon ezt értem, de az epson nekem sokkal simább,járható út volt ,mint belevágni egy ilyen régebbi sok milliós gépbe.. ha cserélek keveset bukok, mert nem bolti áron vettem,egy ilyen öreg dlp-t ,eladni lehetetlen vagy ultra nehéz ,én ha veszek megint akkor valami ilyesmit veszek mint az epson ,mert 2-3 évig ezeket simán lehet gond nélkül üzemeltetni használni ,a lámpa is bőven túlmutat ezen időszakon és apró pénz váltani , egy komoly dlp-t én nem mernék most már megvenni használtan, újonnan meg hát tudjuk.. max ha nyerek a lottón... szóval nem értem a kirohanásokat mert ugyanannyi pro és kontra szól ellene vagy mellette.. mind kettő oldal jó választás lehet.. sztem! Feleslegesen szidod ezeket az 1misi környéki gépeket, mert amire használja az átlag mozista arra tökéletes!
proj:Epson EH-LS12000B,proc/amp:Lexicon MC10/JBl Synthesis SDA-7200, hangfalak:Revel Concerta F12,M12,Performa C52,Canton Incelling 885,sub:REL HT/1508 predator,player:Zidoo UHD3000, kábelek: HiDiamond D2 rca,D3 sub,AQ Carbon 4K+HDR,P568-15M-FBR,Wireworld Solstice,Aq X2,FP.Luxor

Emotiva
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 62

Hozzászólás Szerző: Emotiva »

Ijk írta:
2019.05.09., csüt. 15:57
cisco írta:
2019.05.09., csüt. 14:54

Azt tudom mondani, hogy ma egy termék hamarabb avul el, mint hogy letelne egy 3 éves garancia. Mindennek az oka, hogy ma már a legtöbb funkció szoftveres, ezt pedig mesterségesen avultatják el.

Tudom a PD meg egyéb készülékeken minimális szoftver fut, de ezek a gépek leginkább 1.3-as hdmi-vel szereltek, amik elég korlátosak. Persze tudom, hogy elég a jó fullhd sdr kép, mert a 3d nem jó, a hdr-s készülék nem tud hdr-t, stb

Mégis azt mondom, hogy hiába bír ki egy készülék 20 évet, nem akarom 20 évig használni, főleg egy mozis gép, ami napi 12 órára méreteztek, otthoni körülmények között meg heti szinten megy 6 órát tulajdonképpen örök darab lehet.
Véleményem szerint semmilyen megjelenítő nem avul el ami képes 1080p 24-60hz jelet fogadni. 1080p, SDR mindenre elég ami házimozi. Persze ha lenne feles 4 millióm elkezdenék játszani HDR-rel meg 4k-val, de jelenleg parasztvakításnak tartom "olcsóbb" gépeknél.
Csak nem mindegy mekkora képet vetítesz!

Ijk
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 35

Hozzászólás Szerző: Ijk »

cisco írta:
2019.05.09., csüt. 14:54

Azt tudom mondani, hogy ma egy termék hamarabb avul el, mint hogy letelne egy 3 éves garancia. Mindennek az oka, hogy ma már a legtöbb funkció szoftveres, ezt pedig mesterségesen avultatják el.

Tudom a PD meg egyéb készülékeken minimális szoftver fut, de ezek a gépek leginkább 1.3-as hdmi-vel szereltek, amik elég korlátosak. Persze tudom, hogy elég a jó fullhd sdr kép, mert a 3d nem jó, a hdr-s készülék nem tud hdr-t, stb

Mégis azt mondom, hogy hiába bír ki egy készülék 20 évet, nem akarom 20 évig használni, főleg egy mozis gép, ami napi 12 órára méreteztek, otthoni körülmények között meg heti szinten megy 6 órát tulajdonképpen örök darab lehet.
Véleményem szerint semmilyen megjelenítő nem avul el ami képes 1080p 24-60hz jelet fogadni. 1080p, SDR mindenre elég ami házimozi. Persze ha lenne feles 4 millióm elkezdenék játszani HDR-rel meg 4k-val, de jelenleg parasztvakításnak tartom "olcsóbb" gépeknél.
PD F22
Screenline 2.35:1 270cm

cisco
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 197

Hozzászólás Szerző: cisco »

gyulaipal írta:
2019.05.09., csüt. 10:53
A másik tipikus "dogma" a jótálláshoz kapcsolódik. Inkább megvesszük a műanyag terméket a boltban jótállással, mint a százszor strapabíróbb fém terméket használtan.

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1437

Hozzászólás Szerző: Hiccusz »

gyulaipal írta:
2019.05.09., csüt. 10:53
Lemmy9 írta:
2019.05.09., csüt. 07:33
Persze tisztelem és tiszteletben tartom, és jó amiket ír, tanulni lehet belőle sokat.
Csak sok a "mindenki nézi a fos képet egy valag pénzért" szösszenet.
Azért írtam, hogy igen nézzük, de legalább élvezzük és nem kalapáljuk folyamatosan elégedetlenségünkben.
Anyám válasza erre (is): "Hitelt elvől SOHA!". Tanulság: neki megmaradt az elve, nekem meg NEM lett lakásom.
Erről csak az jut eszembe, hogy az elv is olyan, mint a fing. Tartja az ember, amíg tudja. :D

gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 807

Hozzászólás Szerző: gyulaipal »

Lemmy9 írta:
2019.05.09., csüt. 07:33
Persze tisztelem és tiszteletben tartom, és jó amiket ír, tanulni lehet belőle sokat.
Csak sok a "mindenki nézi a fos képet egy valag pénzért" szösszenet.
Azért írtam, hogy igen nézzük, de legalább élvezzük és nem kalapáljuk folyamatosan elégedetlenségünkben.
Én azért "küzdök", hogy a belénk "gyöpösödött" dogmák helyett a szemünk és a matematika tényei által közvetített tények fényében próbáljon mindenki MEGALAPOZOTT döntéseket hozni. Ha csak mindenki addig jutna el, hogy egyáltalán ÁTGONDOLNÁ az összes lehetőséget és RACIONÁLISAN számba venné, hogy melyik lehetőség esetén mit nyerhet- és mit veszíthet és ezek mellett mekkora kockázatot kell vállalnia, akkor már sokkal jobban működne ez a világ.

Mondok egy NEM projektoros és NEM autós példát, azaz most (kivételesen) OFF

Beszélgettem anyámmal a minap és mondom neki, hogy milyen kár, hogy ennyire fél mindenféle hiteltől, hiszen ezzel elestünk pár jó lehetőségtől a múltban. Anyám válasza erre: "Hitelt elvől SOHA!". Mondom erre, hogy pedig amikor egy "racionális méretű" hitel felvételével vehetett volna nekem egy lakást kamaszkorom vége felé (lett volna ehhez induló részlet egy kis örökség kapcsán) és a hitellel kiegészített összegből megvett lakás részleteit egy albérlő fizette volna, így az egyetem végére saját, tehermentes lakásom lehetett volna, szóval szerintem ezt a lehetőséget annak idején kár volt elcseszni. Anyám válasza erre (is): "Hitelt elvől SOHA!". Tanulság: neki megmaradt az elve, nekem meg NEM lett lakásom.

ON

Hitem szerint a legtöbben ma is a fenti kis "tanmeséhez" hasonló "algoritmussal" hoznak döntéseket akár nagy, akár kicsi dolgokról van szó ... mivel ezt láttuk a szüleinktől, ezt csinálják az ismerősök is (és az ember TÉNYSZERŰEN utánzással
tanul).

Az egyik belénk nevelt dogma a "Használtat SOHA" elve. Emiatt csökken akár milliókkal az autók értéke kb. abban a pillanatban, ahogy kiáll vele a tulaj a kereskedés udvaráról, emiatt lehet nagyon minőségi hangfalakat és akár projektorokat is megvenni nevetséges pénzekért használtan. Mondjuk az igaz, hogy ha a többség nem így gondolkodna, akkor most én sem nézhetnék ilyen képet és nem hallgatnék ilyen hangot ennyi pénzből ... szóval mégis csak jól van ez így! :-)

A másik tipikus "dogma" a jótálláshoz kapcsolódik. Inkább megvesszük a műanyag terméket a boltban jótállással, mint a százszor strapabíróbb fém terméket használtan. Magyarul CSAK a jótállás végéig néz mindenki előre az idő ködös mélyébe, az, hogy a jótállás lejárta után lesz-e alkatrész és szervízháttér a termékhez, senkit nem érdekel, az már a következő tulaj problémája. És hogy ez mennyibe kerül az első tulajnak? Mit számít az? Hát ennyi munka után nem megérdemel egy kis kényeztetést? :-)

A harmadik alapelv, hogy minden annyiba kerül, amekkora összeg a számlán van. Ez tévedés, a termék birtoklásának a költsége a vételár és az eladási ár különbsége. Ezt a fejlettebb társadalmakban már évszázadok óta tudják, de errefelé volt egy kb. 40 éves időszak ami alatt ez elfelejtődött. Pedig ez akkor is igaz maradt, amikor a boltokban olyan termékek voltak, amiket egyenesen a kukába lehetett dobni a jótállás végén. Ma már NEM csak ilyen termékek hozzáférhetőek, de a vevői hozzáállás még úgy tűnik most sem tért vissza a normális kerékvágásba...

Én egyébként tényleg örülök ennek az egésznek, ha nem így lenne a világ elrendezve, most egész máshol tartanék...

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

Lemmy9 írta:
2019.05.08., szer. 22:16

Engem spec. marhára nem érdekelnek a hangos, szivárványozó, szürkefeketéjű DLP-k, amitket reszelgetni kell. ;)
Ez is egy szempont! Te kényes vagy a hangra, szivárványra; feketeszintre (on/off), esetleg garanciára, plug&play-re. Neked ezért tetszenek az LCD-k. Pali egy másik szemüvegen keresztül nézi (ami színtén elfogultság), ő "vájtszemű", neki a képminőség mindenekfelett, lehetőleg megfizethető áron. Így ez a kombó is kompromisszumos. Mindenki a saját állaspontját tartja kicsit igazabbnak.
Mindenki eldönti hogy melyik az ő útja.

Szerencsére képviselteti magát mindkétoldal, így az erők kiegyenlítettek, és a fórum semleges!

nadtom
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 402

Hozzászólás Szerző: nadtom »

gyulaipal írta:
2019.05.08., szer. 17:04
TUDOM, hogy az olvasók 99,5%-ának teljesen feleslegesen beszélek ...
Nem hiszem, számomra teljesen logikus az érvelésed, és ahogyan említettem, ha projektort fogok cserélni akkor mindenképpen ki fogom kérni a véleményed, illetve ha lesz olyan eladó projektorod ami megfelelő nekem, megveszem tőled! :tutiok:
Sztereo: Bodor Audio PC - Asus Xonar STX II - AQ Wel IC - NAD M25 végfok - AQ Wel hsz kábel - Elac 249.3 front
Mozi: Anthem AVM60, Elac 241.3, 4 x 243.3, 2 x 2070
Füles: Acoustic Research AR-H1

gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 807

Hozzászólás Szerző: gyulaipal »

Kicsit "kiszámoló blog stílusban" egy tipikus eset ... hátha érdekel valakit.

Sokan azért NEM ragadják meg a lehetőséget egy kiváló projektor megvásárlására, mert nemrég vettek egy (sokkal gyengébb) projektort újonnan, boltban (és most jön a lényeg) úgy érzik, hogy ha a boltban vett gépet használtan eladnák, akkor nagy lenne az ebből eredő veszteségük.

Namost nekem ettől azonnal ledobta az agyam az ékszíjat! Már azt sem értem túl jól, hogy miért vesz meg valaki a boltban egy olyan projektort, ami (1MFt feletti áron) alapvetően (és közismerten) gyenge minőségű képet vetít? Amikor EZT az összeget kifizette a gyenge gépért, pontosan abban a szent pillanatban, amikor a pénzköteget előhúzta a zsebéből, akkor miért NEM jutott eszébe, hogy a kifizetett összeg jelentős részét abban a pillanatban (tényszerűen) el fogja veszíteni, ahogy kilép a bolt ajtaján a projektorral a hóna alatt?

Egy termék birtoklásának a költségét NEM a vételár egymagában határozza meg, hanem a vételár és a várható eladási ár KÜLÖNBSÉGE. Ez a különbség a boltban, újonnan vett termékek esetén magasan a legnagyobb, ezt mindenki tudja.

Mindegy, azért nézzük meg a két lehetséges esetet:
1.) Ha NEM veszi meg az emberke a jobb projektort, akkor:
- a boltban 1,1MFt-ért megvett projektort 3 év után adja majd el (mondjuk 500eFt-ért).
Ekkor 600eFt-ba került neki a 3 évnyi projektorozás és ezért a pénzért 3 évig gyenge képet nézett. A vicc az, hogy ezt a 600eFt-ot SENKI nem érzi veszteségnek, az értékcsökkenést mindenki természetesnek tekinti.

2.) Ha lecserélte volna az emberke a projektort, akkor:
- a bolti projektort (mondjuk) 1 év után adta volna el, valamivel kisebb (de még így is "horror") veszteséggel (mondjuk 800eFt-ért). Halkan jelzem, hogy az új, gyenge gép 1 évnyi birtoklása így NEM került kevesebbe, mint amennyiért most majd vesz egy sokkal jobb projektort, amit azután várhatóan sok-sok évig élvezhet, mivel egyszerűen nem lesz mire lecserélnie... szóval:
Ha megvette volna pl. 300eFt-ért a Baba-Barco-t a fluorit lencsével, akkor a következő KÉT évben "nem gyenge" képet nézhetett volna. Így is 300+300 azaz összesen 600eFt-ba került volna a három éves "mutatvány" (de legalább az utolsó két év a vizuális élvezet jegyében telt volna el). És persze az eladott gépért kapott 800eFt a zsebében maradt volna...

Az igazi nyereség azonban NEM is ez (szerintem) hanem az a tény, hogy ezután viszont NEM kellett volna ismét (várhatóan) 600eFt-ot kidobnia az ablakon a következő (gyenge, de új) projektor következő 3 évnyi birtoklásááért. És azután újra. Majd újra. A gyenge projektort TIPIKUSAN mindenki lecseréli pár évente (addigra lesz tele a "hócipő") és ezáltal minden cserénél kb. 2 komoly gép használtpiaci ára a veszteség. Aki viszont egyszer megvesz egy valóban komoly gépet, ami referencia-minőségű képet vetít (és azt NEM a marketingeset "vetítik" a speckóba, hanem a gép a vászonra: HATALMAS különbség!!! :-) szóval az ember ezután hátradől és élvezi a látványt sok-sok évig (főleg úgy, hogy a Barco gépeknek már VAN hazai és olcsó szervízháttere). :rolleyes:

TUDOM, hogy az olvasók 99,5%-ának teljesen feleslegesen beszélek ... de azt is tudom, hogy a maradék 0,5%-ért mégis csak megéri a sok körmölés. Több emberkéről is tudok, akik nagyon komoly projektorokat vettek mostanában és baromi boldogok az általuk vetített kép láttán. Hangsúlyozom, hogy itt most NEM tőlem vett gépekről beszélek, hanem olyan gépekről (és tulajdonosokról) akiknek a marhaságaim olvasása során "kinyílt a szemük" és megcsíptek olyan lehetőségeket (tipikusan küldöldön, de ellenpélda is van!) amelyekre "rámozdulni" eddig eszükbe sem jutott volna. Természetesen csupa minőségi, nagy DLP chip-es (vagy 3 chip-es) referencia minőségű kép vetítésére alkalmas gépről beszélek, esetenként 1440p felbontással. Ezekről az esetekről csak azért tudok, mert persze azután (tipikusan) engem kérnek meg, hogy segítsek "megreszelni" még jobbra a gép kontrasztját, vagy pl. állítsam be pontosabban az optikai rendszert, esetleg "egylámpásítsuk" a gépet. A lényeg, hogy elkezdtek "szaporodni" itthon az olyan házimozik, amelyekben minőségi képet vetít egy komoly projektor, de a tulajdonos NEM egy "kőgazdag" millárdos, hanem egy "egyszerű" fórumos. Ha csak az általam ismert ilyen esetek felében vette meg a gépet a tulajdonos valóban az én hatásomra, már akkor megérte a sok körmölés, figyelembe véve, hogy hány emberkének és hány örömteli órát fognak okozni ezek a gépek az elkövetkező években... :-)

thxfan
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1208

Hozzászólás Szerző: thxfan »

TSanyi írta:
2019.05.03., pén. 16:55
thxfan írta:
2019.05.03., pén. 16:18
Belebotlottam, beteszem, hátha valakit érdekel.

Ez újabb fejlesztés mint a Tied?
Elvileg igen, majd rákérdezek és megpróbálok kérni anyagmintát is.
10.1 Auro3D
Erősítő:Marantz SR7013+Crown XLS 1502,Hangfalak:HIVI Swans Allure+F2.2R+VR-8W,Sub:Behringer NX3000D+JBL 4641,PS4,Projektor:Optoma UHD 51,Vászon: Lumene Curve Acoustic,Kábelek:Taga Harmony Blue-12/Azure-14-2C, KáCsa KCE-FLW40, NorStone Classic B 250,Hálózati szűrő:Taga Harmony PF-1000

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

-KP- írta:
2019.05.03., pén. 20:00
thxfan írta:

Lumene új szőtt AT UHD vászon:
270-es vagy 300-as kellene ebből és jöhet is :smile29:
KP!

Itt lehet megrendelni, nem a fórumon! :D

https://www.hangkepstudio.hu/hazimozi/v ... itovaszon/

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1721

Hozzászólás Szerző: -KP- »

thxfan írta:

270-es vagy 300-as kellene ebből és jöhet is :smile29:

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

thxfan írta:

Ez újabb fejlesztés mint a Tied?

dhcodoki
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2157

Hozzászólás Szerző: dhcodoki »

thxfan írta:
Belebotlottam..
Köszi az infót! Jó hír, hogy lassan realizálódnak az árak. Még pihentetem kicsit, aztán egyszer csak belevágok.

thxfan
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1208

Hozzászólás Szerző: thxfan »

https://www.hangkepstudio.hu/hazimozi/v ... itovaszon/

Gyártó honlap:
https://www.lumene-screens.com/ecrans-c ... es?lang=en
Itt van némi infó az anyagról:
https://www.lumene-screens.com/les-toiles?lang=en

Gyári spec. alapján nem rossz:
A vászon szövése extra perecizitást igényel, minden 10 cm2-re a függőleges és vízszintes szálak 98.000 mikropontot adnak, így a vászon hangcsillapítása 8-12,5 kHZ között 1,5dB, 500 Hz-en 1 db, mely kivételesen transzparens hangot eredményez.
A vászon struktúrája lehetővé teszi a 4K megjelenítést is.
Csatolmányok
lumene.png
lumene.png (475.5 KiB) Megtekintve 2481 alkalommal
10.1 Auro3D
Erősítő:Marantz SR7013+Crown XLS 1502,Hangfalak:HIVI Swans Allure+F2.2R+VR-8W,Sub:Behringer NX3000D+JBL 4641,PS4,Projektor:Optoma UHD 51,Vászon: Lumene Curve Acoustic,Kábelek:Taga Harmony Blue-12/Azure-14-2C, KáCsa KCE-FLW40, NorStone Classic B 250,Hálózati szűrő:Taga Harmony PF-1000

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

gyulaipal írta:
2019.05.01., szer. 07:05

A diffrakció a pici chip-es ÉS nagy (most 4K ... de ki tudja mit hoz még a jövő?) felbontású gépek esetén probléma, ahol már akkor durván romlik a kép élessége, amikor a kontraszt még elfogadhatatlan. Ezek (adott kontraszt mellett mért) fényerő-hátrányának csökkentésére jó megoldás a lézer fényforrás, ezért volt egy időszak, amikor azt gondoltam, hogy mégis csak lehet valamit kezdeni
Ezek a gyártók mégsem teljesen hülyék!

Tudják jól hogy a pici chiphez felesleges az üveg optika ( pláne a fluorit). Így tudják "olcsón" tartani a gépeiket.

Akkor esély sincs ezekből jó gépet csinálni.

Természetesen high-end szemüveggel nézve!

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”