Kicsit "kiszámoló blog stílusban" egy tipikus eset ... hátha érdekel valakit.
Sokan azért NEM ragadják meg a lehetőséget egy kiváló projektor megvásárlására, mert nemrég vettek egy (sokkal gyengébb) projektort újonnan, boltban (és most jön a lényeg) úgy érzik, hogy ha a boltban vett gépet használtan eladnák, akkor nagy lenne az ebből eredő veszteségük.
Namost nekem ettől azonnal ledobta az agyam az ékszíjat! Már azt sem értem túl jól, hogy miért vesz meg valaki a boltban egy olyan projektort, ami (1MFt feletti áron) alapvetően (és közismerten) gyenge minőségű képet vetít? Amikor EZT az összeget kifizette a gyenge gépért, pontosan abban a szent pillanatban, amikor a pénzköteget előhúzta a zsebéből, akkor miért NEM jutott eszébe, hogy a kifizetett összeg jelentős részét abban a pillanatban (tényszerűen) el fogja veszíteni, ahogy kilép a bolt ajtaján a projektorral a hóna alatt?
Egy termék birtoklásának a költségét NEM a vételár egymagában határozza meg, hanem a vételár és a várható eladási ár KÜLÖNBSÉGE. Ez a különbség a boltban, újonnan vett termékek esetén magasan a legnagyobb, ezt mindenki tudja.
Mindegy, azért nézzük meg a két lehetséges esetet:
1.) Ha NEM veszi meg az emberke a jobb projektort, akkor:
- a boltban 1,1MFt-ért megvett projektort 3 év után adja majd el (mondjuk 500eFt-ért).
Ekkor 600eFt-ba került neki a 3 évnyi projektorozás és ezért a pénzért 3 évig gyenge képet nézett. A vicc az, hogy ezt a 600eFt-ot SENKI nem érzi veszteségnek, az értékcsökkenést mindenki természetesnek tekinti.
2.) Ha lecserélte volna az emberke a projektort, akkor:
- a bolti projektort (mondjuk) 1 év után adta volna el, valamivel kisebb (de még így is "horror") veszteséggel (mondjuk 800eFt-ért). Halkan jelzem, hogy az új, gyenge gép 1 évnyi birtoklása így NEM került kevesebbe, mint amennyiért most majd vesz egy sokkal jobb projektort, amit azután várhatóan sok-sok évig élvezhet, mivel egyszerűen nem lesz mire lecserélnie... szóval:
Ha megvette volna pl. 300eFt-ért a Baba-Barco-t a fluorit lencsével, akkor a következő KÉT évben "nem gyenge" képet nézhetett volna. Így is 300+300 azaz összesen 600eFt-ba került volna a három éves "mutatvány" (de legalább az utolsó két év a vizuális élvezet jegyében telt volna el). És persze az eladott gépért kapott 800eFt a zsebében maradt volna...
Az igazi nyereség azonban NEM is ez (szerintem) hanem az a tény, hogy ezután viszont NEM kellett volna ismét (várhatóan) 600eFt-ot kidobnia az ablakon a következő (gyenge, de új) projektor következő 3 évnyi birtoklásááért. És azután újra. Majd újra. A gyenge projektort TIPIKUSAN mindenki lecseréli pár évente (addigra lesz tele a "hócipő") és ezáltal minden cserénél kb. 2 komoly gép használtpiaci ára a veszteség. Aki viszont egyszer megvesz egy valóban komoly gépet, ami referencia-minőségű képet vetít (és azt NEM a marketingeset "vetítik" a speckóba, hanem a gép a vászonra: HATALMAS különbség!!! :-) szóval az ember ezután hátradől és élvezi a látványt sok-sok évig (főleg úgy, hogy a Barco gépeknek már VAN hazai és olcsó szervízháttere).
TUDOM, hogy az olvasók 99,5%-ának teljesen feleslegesen beszélek ... de azt is tudom, hogy a maradék 0,5%-ért mégis csak megéri a sok körmölés. Több emberkéről is tudok, akik nagyon komoly projektorokat vettek mostanában és baromi boldogok az általuk vetített kép láttán. Hangsúlyozom, hogy itt most NEM tőlem vett gépekről beszélek, hanem olyan gépekről (és tulajdonosokról) akiknek a marhaságaim olvasása során "kinyílt a szemük" és megcsíptek olyan lehetőségeket (tipikusan küldöldön, de ellenpélda is van!) amelyekre "rámozdulni" eddig eszükbe sem jutott volna. Természetesen csupa minőségi, nagy DLP chip-es (vagy 3 chip-es) referencia minőségű kép vetítésére alkalmas gépről beszélek, esetenként 1440p felbontással. Ezekről az esetekről csak azért tudok, mert persze azután (tipikusan) engem kérnek meg, hogy segítsek "megreszelni" még jobbra a gép kontrasztját, vagy pl. állítsam be pontosabban az optikai rendszert, esetleg "egylámpásítsuk" a gépet. A lényeg, hogy elkezdtek "szaporodni" itthon az olyan házimozik, amelyekben minőségi képet vetít egy komoly projektor, de a tulajdonos NEM egy "kőgazdag" millárdos, hanem egy "egyszerű" fórumos. Ha csak az általam ismert ilyen esetek felében vette meg a gépet a tulajdonos valóban az én hatásomra, már akkor megérte a sok körmölés, figyelembe véve, hogy hány emberkének és hány örömteli órát fognak okozni ezek a gépek az elkövetkező években... :-)