Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Cutler
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1492

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: Cutler »

Den írta:
2019.01.16., szer. 11:13
Nálam a helyzet 1:1.45 volt, most tudom növelni a képméretet, mert én határozom meg a nézési távolságot, amely 1:1.65 lesz.
Miért értelme megnövelned a képméretet, ha a nézési távolságot is növeled és így arányaiban rosszabbul jársz? gondolkodik.gif
Nekem úgy lenne logikus, hogy növeled a képméretet, a nézési távolság marad a régi.
Vagy marad a képméret és csökkented a nézési távolságot.
Harmadik esetben meg növeled a képméretet és csökkented a nézési távolságot.
Mindhárom esetben nő a betekintési szög, a kép nagyobb lesz.
A te verziód szerint a kép viszont relatíve kisebbnek fog tűnni.

Csutka

Hozzászólás Szerző: Csutka »

thxfan írta:
2019.01.16., szer. 12:00
Den írta:

lejátszó- média lejátszó: a legjobb lejátszó ára töredéke a nagy nevű Opponak és utódjának, tehát nem kell álmodozni a 350- 800 ezres média lejátszóra, amikor jobbat lehet venni a 20%- ból,
Azt lehet tudni, hogy melyik ez konkrétan?
"végigpróbáltam a talán legjobban kedvelt kábelcsalád összes tagját, kivéve az 5- 600 ezres legdrágábbat, és a második legnagyobbat vettem meg negyed áron, amire eleve azt mondták, hogy az a legjobb. Radikálisan megváltoztatta a képminőséget"

Ehhez mit szólsz?

thxfan
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1205

Hozzászólás Szerző: thxfan »

Den írta:

lejátszó- média lejátszó: a legjobb lejátszó ára töredéke a nagy nevű Opponak és utódjának, tehát nem kell álmodozni a 350- 800 ezres média lejátszóra, amikor jobbat lehet venni a 20%- ból,
Azt lehet tudni, hogy melyik ez konkrétan?
10.1 Auro3D
Erősítő:Marantz SR7013+Crown XLS 1502,Hangfalak:HIVI Swans Allure+F2.2R+VR-8W,Sub:Behringer NX3000D+JBL 4641,PS4,Projektor:Optoma UHD 51,Vászon: Lumene Curve Acoustic,Kábelek:Taga Harmony Blue-12/Azure-14-2C, KáCsa KCE-FLW40, NorStone Classic B 250,Hálózati szűrő:Taga Harmony PF-1000

Den
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 119

Hozzászólás Szerző: Den »

Minden a kontraszttól függ, kinek mit bír a szeme, valamint a legjobban a lehetőségtől, hogy milyen távolról tudom nézni a vásznat?! Nálam a helyzet 1:1.45 volt, most tudom növelni a képméretet, mert én határozom meg a nézési távolságot, amely 1:1.65 lesz.

A házimozi megszállottjai és az üzletekben is elkövetnek egy igen nagy hibát: a projektor- vászon- lejátszó- kábel négyes valamelyikét, vagy több összetevőt is jóval gyengébb szinten hagynak, mint a többit. Így akár 50- 80%- al silányabb képminőséget vetít a projektor.
Ezekre még rárakódik, ha a projektor rosszul van beállítva,
a vászon árára ma már nem lehet hivatkozni, mert harmadára- ötödére estek az árak, ráadásul olyan vásznat lehet beszerezni, amely teljesen kihúzza magát- akárhányszor- felszerelés után, tehát tönkretehetetlen,
kábel: végigpróbáltam a talán legjobban kedvelt kábelcsalád összes tagját, kivéve az 5- 600 ezres legdrágábbat, és a második legnagyobbat vettem meg negyed áron, amire eleve azt mondták, hogy az a legjobb. Radikálisan megváltoztatta a képminőséget, de ehhez hozzájárult a vászon, a média lejátszó és persze a projektor is. Egy szintre hoztam az egész felszerelést, ehhez persze kellettek a barátaim technikai segítségük is és a több új, lényegesen olcsóbb beszerzési lehetőség, amelyekről nem is tudtam.
Még csak nem is hallottam az új technológiájú vászonról és a média lejátszóról sem! Bemutatták őket a barátaim, meg is vettem mindkettőt a legnagyobb örömömre, sőt már cserélem is még nagyobbra a vásznat.
Frontok: SVS Ultra Evolution Pinnacle
Center: SVS Ultra
Subok: SVS SB16 Ultra, SB4000
2 back: SVS Ultra Tower,
8 atmos + 2 surround: Polk Signature ES20 Elite
Marantz AV10
Zidoo UHD5000
3 végfok: 2xEmotiva XPA GEN3 7ch, Audiolab 8300MB 1ch
400x225 cm 4K diamond 16:9 1,4 gain
Epson 12000B

Avglas
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 135

Hozzászólás Szerző: Avglas »

Dorian írta:
2019.01.15., kedd 16:05
phyton71 írta:
2019.01.14., hétf. 16:56
Cutler írta:
2019.01.14., hétf. 16:43

Emberre válogatja.
Nekem 1:1
Nálam is ez a felállás.
OK, akkor úgy kérdezem, hogy vannak, akik szerint 1:1,3 arány túl közeli?
Szia!
3 méterről nézek 280 cm széles cinemascope vásznat. Ez 1:1.07 arány, nekem nagyon megfelel, kellemes nézni. Számomra az 1.3 már inkább túl távoli lenne...
Barco Optix Cinemascope * Seymour CenterStage XD 120" 2.35:1 * Dune HD Pro 4K II * Anthem AVM60 * Emotiva xpa3 * LabGruppen PDX3000 * IMG Stageline STA2000D * Crown XLS1502 * 7.3.4 * JBL 3677 * JBL 8330 * Beckersound b1000x2, JBL4645B * Synology ds418j

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 449

Hozzászólás Szerző: TSanyi »

Dorian írta:
phyton71 írta:
Cutler írta:

Emberre válogatja.
Nálam is ez a felállás.
Azaz 3m-ről néznél 390 cm széles vásznat???Nem vagy te kifele kancsal? 31_1_21.gif
Ha neked az tetszi tedd azt!

geza123
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 465

Hozzászólás Szerző: geza123 »

Dorian írta:
phyton71 írta:
Cutler írta:

Emberre válogatja.
Nálam is ez a felállás.
Én hajszál pontosan ilyen távolságról nézem, szerintem jó, de túl közelinek semmi esetre sem mondanam.
Lindemann Musicbook Source; Anthem P2; Elac FS 409, HiDiamond

PJani
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 9

Hozzászólás Szerző: PJani »

[/quote]

[/quote]

Van többféle megközelítés, THX stb. ajánlás...vászon szélesség x 1.5-1,6...de ez eléggé szubjektív.
3D, 4K nézéshez x1.1...
https://hama.blog.hu/2016/02/29/proj_441
https://www.av-online.hu/teszt/nezesi-t ... vaszon_348

gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 807

Hozzászólás Szerző: gyulaipal »

Hiccusz írta:
2019.01.15., kedd 13:23
Tehát, akasztáshoz kerestetik önkéntes. ;peace;
Hej, azért NEM pontosan ez a helyzet ... de mondjuk nem is teljesen rossz a hasonlat! :-)

Első körben csak megmérném a gépet (színtér, kontraszt, fényerő) és megnézném milyen lámpa van benne (ezen SOK múlhat). Megnézném, hogy az optikai rendszer (megvilágítás + lencse oldal) milyen felépítésű, lehet-e valahova blendét rakni bele? Szóval igen kicsi a valószínűsége annak, hogy tönkretegyem a gépet ... :-)

Mondjuk a jó az lenne, ha a kiválasztott gépben lenne lens shift. NEM azért, mert tologatni akarjuk a képet, hanem azért, mert a lens shift-hez (szinte biztosan) telecentrikus optikai rendszer kell, az meg azt jelenti, hogy BIZTOSAN VAN jó helye egy belső blendének. Enélkül a kontraszt javítása csak a lámpaházon belüli blendézéssel megvalósítható. Az sem rossz, de azért egy belső blende még jobb. És ugye a színszűrőt is tenni kell valahova ... az meg nem lenne rossz, ha a színkerék után lenne, mert ott töredék hőterhelést kapna. A lámpaházba blendét tenni még csak-csak OK dolog, de egy színszűrőt ... hát ... az azért "necces".

Csak úgy a "biztonság kedvéért" megmértem, hogy mennyi az 1400 pixeles Baba-Barco (0,95"-es DMD!) kontrasztja a nagygéphez képest. Nos, nem csalt meg a szemem, tényleg jó a kisgép, a segédtükrös lámpával a nagygép (tuningolt) kontrasztjának kb. a 80%-át hozza ... a gyári lámpával pedig kb. a felét. A pontos adat: 55%, azaz ennyit javul a gép kontrasztja pusztán attól, hogy beleteszem a segédtükrös lámpát (ez ugyanaz, mintha egy eredetileg 2000:1-es kontrasztú gép 3100:1-et hozna pusztán egy lámpacserétől ... ennek a hatása már NAGYON feltűnő a képben). Egyre komolyabban gondolom azt, hogy a jó projektorhoz vezető út első (és talán legfontosabb) lépése a jó lámpa (vagy egyéb fényforrás, pl. LED vagy lézer ... de házilag az nehezebb "ügy"). Ha a lámpa jól (azaz kicsi szög alatt) "küldi be" a fényt az optikai rendszerbe, akkor onnan továbbhaladni már viszonylag könnyű. A segédtükrös lámpa fényében több vörös van és a mélyvörös aránya is láthatóan jobb, lehet, hogy a DCI-P3 színtérre alakítás legfontosabb "lépése" a segédtükrös lámpa használata lesz, ezt használva már csak minimális mértékben kell "továbbszűrni" a fényt, így végül alig veszítünk fényerőt és a gép mégis DCI-P3 színtér "közelében" vetít ... feltéve, hogy lesz egyáltalán olyan gép, amit "piszkáljunk".

Az egyébként nekem is tetszene, ha értelmes pénzből lehetne venni egy ilyen gépet és értelmes idő- és pénz ráfordításával olyan gépet lehetne belőle csinálni, ami használható lenne "elfogadható" minőségű UHD megjelenítésre. Adott fényerő mellett a kontraszt biztosan nem lesz ugyanolyan, mint amit egy nagyobb felületű DMD-vel szerelt gép tudna, de ha nincs szükség nagy fényerőre, akkor a kontraszt tovább javítható.

A végső paramétereket most mi döntjük el, ha valaki kicsi vászonra vetít, akkor több fényt be lehet áldozni és akkor a végső kontraszt is jobb lesz (vagy nagyobb lesz a színtér). Ha pl. én a hálószobába egy ilyen gépet tennék, akkor ott max. 160cm széles képet kellene vetíteni, ahhoz alig kell fényerő, akkor egész durván meg lehetne "blendézni" a gépet és akkor akár lehetne azonos is a kontraszt a Barco-éval ... csak persze jóval kisebb fényerő (és képméret) mellett.

Dorian
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 899

Hozzászólás Szerző: Dorian »

phyton71 írta:
Cutler írta:
Dorian írta:
2019.01.14., hétf. 15:57
1080p esetében mi az a kép szélesség / nézési táv - arány, ami még nem számít túl közelinek?
Emberre válogatja.
Nálam is ez a felállás.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1437

Hozzászólás Szerző: Hiccusz »

gyulaipal írta:
2019.01.15., kedd 12:45
Hiccusz írta:
2019.01.12., szomb. 15:46
Azért,
- mert ezen gépek egyidejű kontrasztja eleve a béka segge alatt van (ami ugye a jó HDR-hez kéne)
- a bennük lévő szoftver gagyi
- mert a PQ görbét képtelenek lekövetni
- mert az izzós 4K/UHD projektorok színátfogása a BT2020 színtér leképezésére teljességgel alkalmatlan (jelenleg semmilyen kijelző NEM képes erre a világon!) ...
- mert a fehér fény kibocsátásuk alapvetően kevés
...
Jöhetnek az ötletek, hogy melyik géptípust "gányoljuk" át ...
Tehát, akasztáshoz kerestetik önkéntes. ;peace;

gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 807

Hozzászólás Szerző: gyulaipal »

Hiccusz írta:
Azért,
- mert ezen gépek egyidejű kontrasztja eleve a béka segge alatt van (ami ugye a jó HDR-hez kéne)
- mert az izzós 4K/UHD projektorok színátfogása a BT2020 színtér leképezésére teljességgel alkalmatlan (jelenleg semmilyen kijelző NEM képes erre a világon!) ...
...
Ahogy a fenti (NEM teljes egészében idézett de minden pontjában aranyat érő) listát végigolvastam, akaratlanul is feltűnt, hogy a fenti problémák MINDEGYIKÉT összesen 3db probléma valamelyikére lehet visszavezetni az új DLP-k esetén:
1.) DLP chip pici mérete
2.) Gagyi elektronika / elcseszett vezérlő szoftver
3.) "Erőltetett" fényerő (különösen a 3D képes projektorok esetén).

A 3. pont miatt kell a gépnek hasznosítania a lámpából jövő nagyobb szögű fénysugarakat is, illetve emiatt használnak a színkeréken a "rendesen szaturált" színeknél szélesebb fényáteresztésű szűrőket, emiatt nem tudják a gépek a DCI-P3 színtér alappontjait elérni. A pici DLP chip miatt (1. pont) a kontraszt eleve szar, de ezt a nagyobb szögű fénysugarak használata azt még tovább rontja... és persze az elcseszett vezérlő szoftver miatt még azt sem tudjuk örömmel kihasználni, amire a gép amúgy fizikailag képes lenne (2. pont).

A múltban tettem ugyan olyan kijelentéseket, hogy a DLP gépek talán egyre jobbak lesznek a jövőben ... de ahogy ebben a pillanatban látom, ez annak ellenére SEM fog megtörténni, hogy amúgy a technológia ehhez simán adott (már egy ideje is az volt). A dolog tényszerű oka (amit csak most ismertem fel) az, hogy MINDIG is az idióták fogják képviselni a fő vásárlóerőt (pusztán a számuk miatt) ezért a gyártók MINDIG az idióták igényeihez fogják "alakítani" az új, olcsó gépeket. A "rendes" DLP-re csak keveseknek van igénye, így azok a gépek mindig kis számban fognak fogyni, emiatt nagyon drágák lesznek.

Ha a fenti elmélet igaz (és sajnos szerintem az) akkor a következőket ténynek vehetjük:
- Az olcsó DLP mindig is szar volt és mindig is az lesz. A gyártási év (sajnos csak) MINIMÁLIS mértékben változtat ezen a tényen.
- A drága DLP jó ... és a gyártási év itt is csak MINIMÁLIS mértékben számít (eltekintve az első pár generációtól, ahol a chip-ek még valóban kezdetlegesek voltak ... de mondjuk DC3 "után" ez már nem gond).

Az igazán szánalmas a dologban az, hogy a fenti állítások NEM a technológia, hanem a piaci viszonyok miatt alakultak ki így. Bármelyik gyártó tehetne "Barco minőségű" vezérlő szoftvert, jól működő CMS-t és rendes HDR megjelnítést a gépébe. Ez szó szerint SEMMIBE sem kerülne, hiszen ezek szoftveres kérdések, a szoftvert csak egyszer kellene megírni, azután minden gépbe ingyen be lehetne tölteni. De ha ezt eddig NEM tették meg, akkor ezután ki és hogyan vehetné rá őket, hogy megtegyék? Meddig várjuk a csodát?

Én ebben a pillanatban nem látok (a következő évekre) más utat, mint:
- találni egy "legkevésbé ultrafos" típust az olcsó DLP-k között (azaz olyat, ami legalább "tuningalapnak" elfogadható), majd
- abban házilag megoldani a fenti problémákat.

Sajnos a szoftveres problémák megoldásához mindenképpen HTPC kell (irreális lenne a vezérlő szoftvert házilag átírni ... bár ha valaki ezt meg tudja csinálni, rajtam biztosan NEM fog múlni a dolog). Az optikai problémák megoldása mindenképpen valami lámpa/írisz/színszűrő kombináció lesz. Az is biztos, hogy a fényerő csökkenni fog valamennyit, de a mai gépek esetén nem hiszem, hogy ez gond lenne.

A JÓ MŰKÖDŐ CMS nélküli gépek sajnos alkalmatlanok a feladatra, mivel a színszűrő el fogja tolni a szín-alappontokat (pont ez a célja! :-), így ha ezt a CMS-ben ezt nem lehet korrigálni, akkor a fene megette az egészet (hamis színei lennének a képnek).

A 0,47"-es ("rezgetős-4K") DMD (a borzalmas kontrasztja miatt) szinte biztosan alkalmatlan bármiféle "értelmes" kép vetítésére, így a 0,67"-es 4K gépek közül kellene egyet kiválasztani és azt "megreszelni". Ezek újonnan drágábbak, de használtan kb. a 0,47"-es gépek áráért megvehetőek, gondolom az Ebay-en is lesz belőlük utánpótlás a jövőben. Ezek újonnan sem kerülnek annyiba, mint egy rendes projektor (Barco és "haverjai") de nyilván oktalanság lenne újonnan megvenni a gépet ... majd elbukni a garanciát az átalakítások miatt. :-)

A 0,67"-es "egyirányba rezgetős" DLP chip viszont (szinte) BIZTOSAN alkalmas egy "értelmes" kép vetítésére, aminek a paraméterei (itt LEHET vitatkozni):
- legalább 4000:1 natív (optikai) kontraszt (ez már nagyon is élvezhető, bár leírva nem tűnik soknak)
- legalább 90%-os DCI-P3 színtér-lefedés (lehet nagyobb, de a fényerő tovább csökken)
- normális színek, szabványos EOTF stb.

A kérdés egyedül a megmaradó fényerő: minél jobb kontrasztot (és minél nagyobb színteret) akarunk, annál kevesebb fény marad meg a "játék" végére, úgyhogy "értelmes" kompromisszumokat kell találni a paraméterek között.

No, kinek van ötlete olyan gépre, ami:
- használtan beszerezhető értelmes áron,
- 4K felbontású és 0,67"-es benne a chip (azaz NEM 0,47"),
- a gépnek NEM KELL a HDR jel fogadására natívan alkalmasnak lennie (a HTPC kiválóan megcsinálja a konverziót)
- de előny, ha elfogad 4K jelet legalább 10 bites színcsatornánénti ábrázolással és azt meg is jeleníti (ekkor már NEM lesz csíkos a kép)
- nem baj ha a gépnek van rendes fényereje (úgyis csökkenni fog)
- Rec.709-nél nagyobb színtér sem kell (azt megoldja a színszűrő).

Az sem nagy gond, ha legalább a lámpaház környékén fémből van a gép. Lehet, hogy a lámpát valamivel nagyobb teljesítményűre cseréljük majd és mindig maximális elektromos teljesítményt adunk neki, a nagyobb lámpa ekkor úgy fogja érezni, hogy "eco" módban megy (tehát nem fog kétségbeesni) de ha a lámpaház környékén elolvadnak az "eco" lámpamód folyamatos használatára (alul)tervezett műanyag alkatrészek, az nem lesz jó vicc.

Hangosan jelzem, hogy a cél NEM az, hogy "Barco-gyilkos" gépet építsünk (ez sajnos fizikailag LEHETETLEN, de NEM a "Barco" embléma miatt, hanem mert azokban mindig a létező legnagyobb fizikai méretű DLP chip van, a chip mérete pedig elsődlegesen határozza meg azt, hogy ADOTT FÉNYERŐ MELLETT mekkora kontrasztot lehet elérni). Ha valaki maximalizálni akarja a fényerő, a kontraszt és a színtér hármasának "szorzatát", akkor erre egy "nagy chip-es" gépből kiindulva van lehetőség. De a gyárinál sokkal jobb képet bármelyik projektorból ki lehet hozni ... persze valamennyivel csökkent fényerő mellett.

Jöhetnek az ötletek, hogy melyik géptípust "gányoljuk" át ... és persze ha valaki tudna is adni egy gépet arra, hogy élőben megnézzem (belülről is) az lenne a legjobb. Ha a típus alkalmasnak tűnik a feladatra akkor veszek egyet én is és átalakítom (az enyémet, NEM a kölcsönkapott gépet! :-) ... lehet hogy a végén még meg is tartom. Ha az eredmény tetszik a publikumnak, akkor bármelyik másik, hasonló gépet is át lehet "reszelni" ... mivel akkor már lesz rá "recept".

Picit egyébként meglepődtem, hogy a 870-es Sony mérési adatai nem is olyan jók (pl. szemre azt gondoltam volna, hogy képes lefedni a DCI-P3 színtér legnagyobb részét) de ez azt mutatja, hogy a gyakorlatban igen élvezetes képhez NEM kell elméleti tökéletesség. Ez a gép már bőven elég jó a gyakorlatban ... kár, hogy ennyire drága.

Cutler
Beköltözött
Beköltözött

Cutler írta:
Dorian írta:
1080p esetében mi az a kép szélesség / nézési táv - arány, ami még nem számít túl közelinek?
Emberre válogatja.
-r 😅

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 799

Hozzászólás Szerző: phyton71 »

Cutler írta:
Dorian írta:
Emberre válogatja.
Nálam is ez a felállás.
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

Cutler
Beköltözött
Beköltözött

Dorian írta:
Emberre válogatja.

Dorian
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 899

Hozzászólás Szerző: Dorian »

Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

nemduma
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 26

Hozzászólás Szerző: nemduma »

Hiccusz írta:
2019.01.14., hétf. 11:52
nemduma írta:
2019.01.12., szomb. 20:46
Red75 írta:
2019.01.12., szomb. 15:49

Szerintem porszem a belső optikán. Szakemberrel tisztíttasd ki és utána ismét jó lesz egy ideig.
Ok. Tud valaki szakembert ajánlani?
batyo@icedsl.hu
batyo@ projektor.hu
Köszi a segítséget!

bozsik
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: bozsik »

Hiccusz írta:
2019.01.14., hétf. 11:53
bozsik írta:
2019.01.14., hétf. 11:44
Egy német fórumon azt írta valaki, hogy valószínűleg az a panel ment tönkre, amelyik veszi a táv jelét, és azt kellene kicserélni.
Mi a véleményetek?
A világért sem akarnék spoiler gyilkos lenni, de igaza lehet. :D
:D
Igen, jó eséllyel ez lesz a gond, csak gondoltam hátha volt már valakinek hasonló problémája, és tud abban segíteni, hogy orvosolható.
Itt Magyarországon van egyébként JVC szervíz, ahol projektorokat is javítanak, és a cserét meg tudják oldani?

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

bozsik írta:
2019.01.14., hétf. 11:44
Egy német fórumon azt írta valaki, hogy valószínűleg az a panel ment tönkre, amelyik veszi a táv jelét, és azt kellene kicserélni.
Mi a véleményetek?
A világért sem akarnék spoiler gyilkos lenni, de igaza lehet. :D

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

nemduma írta:
Red75 írta:
nemduma írta:
2019.01.12., szomb. 15:33
Van egy Epson EH-TW7200 projektorom. Fekete vagy majdnem teljesen sötét képnél nagyobb maszat szerű, nem kontrasztos körök láthatóak a vásznon.
Szerintem porszem a belső optikán. Szakemberrel tisztíttasd ki és utána ismét jó lesz egy ideig.
batyo@icedsl.hu
batyo@ projektor.hu

bozsik
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: bozsik »

Sziasztok!

Egy problémával fordulnék a tisztelt Fórumtársakhoz.
Van egy JVC X3-as projektorom, ami az utóbbi időben nem nagyon akarja fogadni a távirányító jelét. Az elemek rendben vannak, a táv működőképes, de amikor ráirányítom a vetítőre a távot, és megnyomom valamelyik gombot, villan néhányat a zöld LED, de nem reagál a vetítő. Így sajnos csak a hátlapi gombokkal lehet kezelni, ami viszont meglehetősen macerás...
Volt már valakinek hasonló gondja? Esetleg valaki tud javasolni valami megoldást?

Mi a véleményetek?

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 449

Hozzászólás Szerző: TSanyi »

nemduma írta:
Red75 írta:
nemduma írta:
Van egy Epson EH-TW7200 projektorom. Fekete vagy majdnem teljesen sötét képnél nagyobb maszat szerű, nem kontrasztos körök láthatóak a vásznon.
Kérdezz rá Gyulai Pál fórumtársra.

nemduma
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 26

Hozzászólás Szerző: nemduma »

Red75 írta:
nemduma írta:

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Így láttuk a Sony új VPL-VW870-es lézer vetítőjét
http://www.projektor.hu/a+2018-as+4k+hd ... odell.html

nadtom
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 402

Hozzászólás Szerző: nadtom »

Hiccusz írta:
nadtom írta:
2019.01.12., szomb. 14:11
Hiccusz írta:
2019.01.12., szomb. 13:41

Először is az, hogy egy vetítő lencséje üveg, még semmit sem jelent. Másodszor, üveg és üveg között óriási az eltérés. MÁsképp fogalmazva, egy jó műanyag objektív és fényalagút akár jobb is lehet, mint az üveg. Harmadszor, 4K kalibráció esetén nem az a kérdés, mennyit veszít a fényáramból a végére a projektor, hanem, hogy ezeket gyakorlatilag képtelenség jól bekalibrálni.
Pontosan miért nem lehet “ezeket” bekalibrálni? Ez egy új típus, lehet a gyári beállítások is elfogadhatók/tűrhetők, vagy ez annyira gagyi?
Azért,
- mert az EOTF görbét sem képesek lekövetni
- mert az izzós 4K/UHD projektorok színátfogása a BT2020 színtér leképezésére teljességgel alkalmatlan (jelenleg semmilyen kijelző NEM képes erre a világon!)
- mert az izzós 4K/UHD projektorok még a P3-at sem érik el (úgy sem teljesítik a szabványt, hogy az ennek a 90%-ban van csupán meghatározva)
- mert az izzós 4K/UHD projektorok színátfogása, UHD/HDR üzemmódban sokszor még a BT709-et sem teljesíti
- mert az UHD/HDR szabványban kikötött paramétereket nem tudják teljesíteni (feltéve, hogy nem 1 m széles képet vetítünk!)
- mert, az előzőből eredően, a színek luminanciái is rosszak lesznek
- mert sok vetítő képe még a 10-bites színmélység mellett is "banding"-től és "poszterizációtól"-tól hemzseg

Hallom, egyesek abban a reményben akarnak Epson 9400-ra váltani, hogy a HDR-je "jobb", mint az elődnek. Nos, egyfelől ez hiú ábránd, másfelől 1-2 hét és választ tudok majd erre első kézből adni.
Köszönöm a kimerítő választ! Várjuk a beszámolót a 9400-ról.
Mondjuk én a Panasonic PT AT6000E-t használom lassan már 7éve, attól lehet ez is jobb. :D
Sztereo: Bodor Audio PC - Asus Xonar STX II - AQ Wel IC - NAD M25 végfok - AQ Wel hsz kábel - Elac 249.3 front
Mozi: Anthem AVM60, Elac 241.3, 4 x 243.3, 2 x 2070
Füles: Acoustic Research AR-H1

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”