Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Tonyka mozibirodalma, botladozásai, tapasztalatai, agymenései

Cutler
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1484

Re: Tonyka mozibirodalma, botladozásai, tapasztalatai, agymenései

Hozzászólás Szerző: Cutler »

Tonyka írta:
2018.06.26., kedd 20:56
Régóta nem kéne már semmit csinálnod, mégis csinálod......,
Valóban csinálok, cserélek ezt azt. A különbség talán annyi köztünk, hogy én elengedtem a minőség hajszolását és inkább olcsosítom a rendszert( persze próbálva úgy, hogy a lehető legkevesebbet adjak fel a minőségből). Valamint a cseréim okának másik része, hogy törekszem garanciális cucvok felé menni, kevésbé akarom kiszolgáltatottnak érezni magam. Ez igaz a rendszer képi oldalára, ahol elhagytam az anamorf lencsét, meg a 3chip DLP-t, forrás résztől meg az Oppo-t.
A hang részénél is a kiváló hangú DIY végfok és az MCA-50 helyett, az olcsóbb, de számomra remek ár-érték arányú Crown végfokok mellett tettem le a voksom.
Szóval lehet, hogy variálok, de közben meg vagy veszem ki a pénzt a rendszerből vagy legalább is, nem locsolok rá.
Nálad viszont nem értem, hogy miért nem lépsz inkább más irányba, ahogy nemtomm is javasolta, ahelyett, hogy mindenáron a meglévőt akarnád megerőszakolni.
Nekem úgy tűnik, hogy a csakazértismegmutatom elvet vallod, pedig nem biztos, hogy annyira ördögtől való lenne hallgatni másokra.
Főleg, ha nem is negatív fennhanggal tanácsolnak és nem is érdekből.
Szvsz

Tonyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2573

Hozzászólás Szerző: Tonyka »

Ameddig bármiféle pozitív változást észlelek addig megyek. Nem mintha ezzel te nem így lennél. ;) Jönnek mennek a végfokok, centert, cserélsz, emelsz, falat építesz, tehát megléped azokat amiket úgy érzel, h érdemes mert hoz. Régóta nem kéne már semmit csinálnod, mégis csinálod, itt simogatsz, ott matatsz. A REW által korrigált hang jobban tetszett, mint a Pro általi, ilyen egyszerű, másképp nem tudtam a procira varázsolni. Ha meg egyszer jobbnak ítéltem, akkor már nincs nyugtom. Valószínűleg a többség már a Pro-ba sem vágott volna bele. De nem igazán értem miért lenne ez baj, vagy negatív bárki szemében. Bolond vagyok, tény, sosem tagadtam...................
Samsung 65NU7022,Epson TW9400,Focal Electra:1027Be,CC1008 Be,1008Be,Atmos:RevelW560,Oppo UDP205,Marantz AV8802A,Parasound:5125,5250,2x Velodyne SPL12000ultra,Kábelek:Nordost,Shiva, Magus,Blue Heaven,Dream Caster,Hi Diamond 2,LAPP ÖLFLEX,2x AQ Husky,Fapaci&Kontaset,Bydium TI-TAB119"5xMiniDSP

Cutler
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1484

Hozzászólás Szerző: Cutler »

Fater!
Értem én, hogy neked fétised a kütyüzgetés, de mit is akarsz tulajdonképpen elérni?
Van egy alapvetően jó rendszered, fapaci mérése és a szükséges panelek beszerzése után elmondható, hogy akusztikailag sem reménytelen a helyzet nálad.
Azt is meg lehet érteni, hogy a malac saját bemérőrendszerével nem lett teljesen jó minden.
Aztán beszerezted a Pro kalibrálót, mert az ugye 1,3-ért nem jár hozzá. De még ezzel sem érted el a hőn vágyott célt.
Jött a REW és most ez a DSP. Utóbit, ahogy te is említetted a szubok simítgatásához szokták venni. Ennek ellenére te az összes hangfaladhoz vettél. Akkor ezek szerint nem csak a .1-el van problémád, hanem az összessel?
Vagy, ha nem is problémád, akkor valami mást akarsz, mint ami van.
De mégis mi ez? Mi ez a hang, amit annyira űzöl?
Lehet erről tudni valamit? Valahol hallottál egy rendszert és annak a hangját próbálod reprodukálni otthon?
Mert megmondom őszintén, hogy nem értem ezt a szintű görcsölést gondolkodik.gif

P. Roland
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 6

Hozzászólás Szerző: P. Roland »

Én kb. egy évvel ezelőtt a miniDSP DDRC-24-et próbáltam az otthoni házimozi-rendszerbe illeszteni. Jól használható kis kütyü volt, rugalmas és könnyen konfigurálható, ment rajta a Dirac, viszont a miniDSP-n belüli extra A/D → D/A konverzió, valamint a plusz kábelezés számomra már túl sok alapzajt generált a láncban. Túlbonyolítottnak is éreztem a kapcsolást, így az egész végül ment a levesbe. Emotiva XMC-1 jött a helyére, így nem volt szükség sem extra kábelekre, sem külső miniDSP eszközre (az XMC-1-en fut a Dirac) és sztereón is elfogadható a zenei élmény. Atmos-konfighoz ugyanerre jó lehet a NAD M17 V2, az Emotiva RMC-1 (talán még idén?) vagy valami felsőbb kategóriás proci.  

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 784

Hozzászólás Szerző: phyton71 »

Én pont így voltam ezzel,pioneer lx után Denon 4308 kb 1-hónapig bírtam,majd jöttek az emo processzor/végfokok,ez most nálam a mennyország.De van még mit reszelgetni,benne maradt a fülemben egy ismerősnél hallott mozihang.Ez ilyen,de szívesen reszelgetem a szeretett hobbimat na.
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

Tonyka
V.I.P.
V.I.P.

51 minutes ago, Csutka said:

Én évekig elvoltam a CA650R erősítőmmel. Nem hiányzott sem a mérés+panel vásárlás, sem az Audyssey, sem a Dirac és hiányérzetem sem volt.

Az, h ki mivel van el, igény függő. No meg mozizási szokások. Rengeteg dolog rakodik az emberre menet közben, mikor belemászik ebbe a hobbiba. Fel sem tűnnek a hiányosságok ameddig nem keveredik olyan helyekre ahol minden patent. Mikor ezzel szembesül elkezd töprengeni, otthon vajon miért nem, mi a gond. Aztán ott vannak a filmnézési szokások, a hangerő mindenkinek mást jelent, van aki nem igazán lépi át a 9X dB. A kisebb hangerő jól fedi az akusztikai hibákat. Nem eltünteti, de kevésbé zavaró, avatatlan fül meg észre sem veszi. Én is megállhattam volna a középkategóriás Onkyo AVR-nél, mert boldog voltam azokban az időkben is. Az Emo proci - végfok párossal meg maga volt a mennyország. 

Samsung 65NU7022,Epson TW9400,Focal Electra:1027Be,CC1008 Be,1008Be,Atmos:RevelW560,Oppo UDP205,Marantz AV8802A,Parasound:5125,5250,2x Velodyne SPL12000ultra,Kábelek:Nordost,Shiva, Magus,Blue Heaven,Dream Caster,Hi Diamond 2,LAPP ÖLFLEX,2x AQ Husky,Fapaci&Kontaset,Bydium TI-TAB119"5xMiniDSP

Csutka

Hozzászólás Szerző: Csutka »

31 perce, Robertó77 írta:

Minden tiszteletem a tiétek, hogy ennyire elszántak vagytok.

Én évekig elvoltam a CA650R erősítőmmel. Nem hiányzott sem a mérés+panel vásárlás, sem az Audyssey, sem a Dirac és hiányérzetem sem volt.

Csutka

53 perce, Quetz írta:

A minidsp-nek van Dirac-os verziója is, a DDRC-88A. Nem kevés pénzt kérnek el érte, viszont elég elé megvenni a legolcsóbb dekóder processzort, akinek akár nincs is szoba korrekciója.

Csak éppen az is "csak" 8 csatornás, atmos-hoz kettő kell belőle.

Már hogy lenne elég megvenni a legolcsóbbat? 

Ez így nem OK - sajnos nincsenek csodák. 

Quetz
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 735

Hozzászólás Szerző: Quetz »

15 minutes ago, Robertó77 said:

https://www.pro-tools-expert.com/video- ... ion-system

Tényleg nem olcsó!

HA jól tudom, a következő legolcsóbb megoldás a NAD t758 V3 AVR, fél misiért.

Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

Robertó77
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 440

Hozzászólás Szerző: Robertó77 »

https://www.pro-tools-expert.com/video- ... ion-system

Tényleg nem olcsó!

Quetz
Beköltözött
Beköltözött

16 minutes ago, Csutka said:

Does Audyssey seem to work as well as miniDSP?

SZVSZ - Az Audyssey vagy jó, vagy nem jó. Ha nem jó, akkor megette a fene! A REW programmal nagyon rugalmasan lehet mindent állítani és testre szabni.

A legjobbnak én a Dirac-ot tartom.

A minidsp-nek van Dirac-os verziója is, a DDRC-88A. Nem kevés pénzt kérnek el érte, viszont elég elé megvenni a legolcsóbb dekóder processzort, akinek akár nincs is szoba korrekciója.

Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

Csutka

44 perce, Quetz írta:

Érdekes, az Audioholics fórumon is épp a szoba korrekció az egyik aktuális téma. Ott ezt hozták ki: 

Does Audyssey seem to work as well as miniDSP?

Absolutely, I would say better, you can see in the comparison graphs I posted. The black curve was Audyssey, first attempt, using 6 positions, with the sub's PEQ off, phase at 0, XO at maximum; and no sub crawling at all and without fine tuning with the editor app. The graph looks as good or better than the one for using REW with the minidsp, plus the laborious effort of subwoofer crawling.

Szóval többen jobbnak találták az Audyssey-t, mint a MiniDSP-t.

SZVSZ - Az Audyssey vagy jó, vagy nem jó. Ha nem jó, akkor megette a fene! A REW programmal nagyon rugalmasan lehet mindent állítani és testre szabni.

A legjobbnak én a Dirac-ot tartom.

Quetz
Beköltözött
Beköltözött

Érdekes, az Audioholics fórumon is épp a szoba korrekció az egyik aktuális téma. Ott ezt hozták ki: 

From my subjective comparisons and impressions, I definitely think the Denon X3000-series deserves to be AVR/AVP of the year for its price and performance.

For EQ, the X3400 has the flagship Audyssey XT32 and Sub EQ found in $7,000 AVPs (Denon AVP-A1HDCI and McIntosh MX122) that performs as well or better than miniDSP.

nadtom
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 402

Hozzászólás Szerző: nadtom »

4 órája, R.G. írta:

Engem is érdekelne! Bocs a terhelésért 

A Fapaci csevegő topicban indítottam egy jelentkezést akit érdekelne ez az oktatás, oda írd be magad.

Sztereo: Bodor Audio PC - Asus Xonar STX II - AQ Wel IC - NAD M25 végfok - AQ Wel hsz kábel - Elac 249.3 front
Mozi: Anthem AVM60, Elac 241.3, 4 x 243.3, 2 x 2070
Füles: Acoustic Research AR-H1

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11058
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

10 minutes ago, Csutka said:

Én azt gondolom, hogy a fapaci mérés és a panelek azért vannak, hogy ne kelljen "szétekuzni" a hangot. 

Azért ezt gondold végig! Szerinted az a hanghullám csomag, ami a hangszóróból elindul útjára, teljesen lineáris és csak az akusztika kuszálja össze? Én még nem találkoztam lineáris átvitelű rendszerrel szobától függetlenül sem. Az EQ jellemzően nem szobaakusztikai problémák kezelésére szolgál, arra nem is igazán alkalmas.

Tonyka
V.I.P.
V.I.P.

5 minutes ago, Csutka said:

Dehogy, én nem tévedek. Magam is meglepődök sokszor ezen. 

Akkor a tiéd MiniDSP HD.  

Én azt gondolom, hogy a fapaci mérés és a panelek azért vannak, hogy ne kelljen "szétekuzni" a hangot. 

Sohasem voltam a "gratula tábor" tagja! 

Jó-jó, de nem értelek teljesen...

Két EQ-m van, 5 az inputon és 5 az outputon, ez szumma 10.  Attól, h felraksz pár panelt nem old meg minden gondot. A célom az Audyssey gyengeségeinek kikerülése volt, úgy összességében. Nem is gratulát vártam. Látszik, h sokan nem tudják mi is ez tulajdonképpen, ráadásnak ebben a formában úttörő vagyok idehaza sztem. Subokat szoktak vele simogatni jobbára. Nem egy komplett Atmos rendszert. 

Csutka

19 perce, fapaci írta:

Igazad van, de a szaktudás hiánya talán nem a szoftver hibája. Az átlagos felhasználónak nyilván valamilyen automatikus megoldásra van szüksége, ez nem is lehet vita tárgya. Akit mélyebben érdekel a téma és van benne igény a tudásra, az manuális eszközökkel fog operálni. Fotózni is lehet automata és manuális üzemmódban igénytől és igényességtől függően.

Volt szerencsém már néhány alkalommal az említett automatikus szobakorrekciók eredményét mérni házimozi szobákban. Az eredményben soha nem láttam a tökéletességet, no de mitől is lenne az? Elvileg ezek is ugyanolyan szoftveres megoldások, mint bármelyik DSP alapú eszköz, de az automatika és a gyors, hülyebiztos működés miatt alaposan le vannak butítva. Léteznek szintén automata, de jóval kifinomultabb megoldások, pl. DEQX, de néha még ezekbe is bele kell nyúlni manuálisan. Azt se feledjük, hogy a felhasználók ízlése sem egyforma, az igényeket nem lehet szabványosítani.

6-10 szűrő miért kevés? Ha ennél több helyen kell beavatkozni, ott már garantáltan van sok más probléma is. "Nagyon szétszórja őket"? Vélhetően oda teszi őket, ahol problémát érzékel. A REW-ben beállítható, milyen tartományban akarunk korrekciót, bekorlátozhatjuk bármelyik oktávra, ha ez a cél. A REW-ben egyébként tudtommal nincs korlátozás a szűrők számát tekintve, lehet 10-nél több is, ezt csak a kimeneti eszköz limitálja.

6-10 szűrő azért kevés, mert egy nagyobb kiemelés elvesz vagy három-négyet. 

A többit vélhetően oda teszi, ahol van probléma, mondjuk 5000/10000Hz-re, de tesz oda egyet, ami meg nem sokat használ.

Én ADA EQ-val próbálkoztam elég sokat REW segítségével. Ott több a szűrő, de kevesebb a mozgástér. A szubot sikerült tökéletesre hangolnom és a centert tűrhetőre. 

Jó szórakozás mindenesetre! 

Csutka

9 perce, Tonyka írta:

A  REW egy nagyon profi cucc, h érteni kell hozzá nem kétséges. Természetesen, profi szaki segített, én csak ámultam, és bámultam.  

Amúgy vannak tévedéseid, 10 filterem van nem 6. Kicsit most kukacoskodónak tűnsz, első pillanatban úgy tűnt nem nagyon tudod, mi ez a kütyü, pusztán eq-ra gondoltad. Aztán most már nem elég jó. Nyilván mint mindenben van jobb van profibb, de talán nem erről kell szólnia mindig. 

Dehogy, én nem tévedek. Magam is meglepődök sokszor ezen. 

Akkor a tiéd MiniDSP HD.  

Sohasem voltam a "gratula tábor" tagja! 

Jó-jó, de nem értelek teljesen...

Tonyka
V.I.P.
V.I.P.

32 minutes ago, Csutka said:

Az ARC és Dirac olyan, hogy bedugod a mikrofont, elindítod és élvezed az eredményt. Nem kell szoftveres szaktudás, nem kell tudni, hogy mi micsoda.

A REW alap beállításokkal nem teljesen hatékony. 6-10 filter kevés és nagyon szétszórja őket.

Persze az eredmény jobb és tökéletes nem is lehet, de manuálisan bele kell nyúlni. Ahhoz viszont az átlagosnál sokkal komolyabb tudás kell.

SZVSZ.

A  REW egy nagyon profi cucc, h érteni kell hozzá nem kétséges. Természetesen, profi szaki segített, én csak ámultam, és bámultam.  

Amúgy vannak tévedéseid, 10 filterem van nem 6. Kicsit most kukacoskodónak tűnsz, első pillanatban úgy tűnt nem nagyon tudod, mi ez a kütyü, pusztán eq-ra gondoltad. Aztán most már nem elég jó. Nyilván mint mindenben van jobb van profibb, de talán nem erről kell szólnia mindig. 

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

38 minutes ago, Csutka said:

Az ARC és Dirac olyan, hogy bedugod a mikrofont, elindítod és élvezed az eredményt. Nem kell szoftveres szaktudás, nem kell tudni, hogy mi micsoda.

A REW alap beállításokkal nem teljesen hatékony. 6-10 filter kevés és nagyon szétszórja őket.

Persze az eredmény jobb és tökéletes nem is lehet, de manuálisan bele kell nyúlni. Ahhoz viszont az átlagosnál sokkal komolyabb tudás kell.

SZVSZ.

Igazad van, de a szaktudás hiánya talán nem a szoftver hibája. Az átlagos felhasználónak nyilván valamilyen automatikus megoldásra van szüksége, ez nem is lehet vita tárgya. Akit mélyebben érdekel a téma és van benne igény a tudásra, az manuális eszközökkel fog operálni. Fotózni is lehet automata és manuális üzemmódban igénytől és igényességtől függően.

Volt szerencsém már néhány alkalommal az említett automatikus szobakorrekciók eredményét mérni házimozi szobákban. Az eredményben soha nem láttam a tökéletességet, no de mitől is lenne az? Elvileg ezek is ugyanolyan szoftveres megoldások, mint bármelyik DSP alapú eszköz, de az automatika és a gyors, hülyebiztos működés miatt alaposan le vannak butítva. Léteznek szintén automata, de jóval kifinomultabb megoldások, pl. DEQX, de néha még ezekbe is bele kell nyúlni manuálisan. Azt se feledjük, hogy a felhasználók ízlése sem egyforma, az igényeket nem lehet szabványosítani.

6-10 szűrő miért kevés? Ha ennél több helyen kell beavatkozni, ott már garantáltan van sok más probléma is. "Nagyon szétszórja őket"? Vélhetően oda teszi őket, ahol problémát érzékel. A REW-ben beállítható, milyen tartományban akarunk korrekciót, bekorlátozhatjuk bármelyik oktávra, ha ez a cél. A REW-ben egyébként tudtommal nincs korlátozás a szűrők számát tekintve, lehet 10-nél több is, ezt csak a kimeneti eszköz limitálja.

Tonyka
V.I.P.
V.I.P.

1 hour ago, fapaci said:

Tonyka, nem lett volna célszerűbb egy soksávos stúdiós DSP-t venned? Ezek is programozhatóak, távvezérelhetőek és sokféle szűrőt tudnak kezelni.

Mért nem mondtad hamarább?  Megveszek én bármit.  

R.G.
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 288

Hozzászólás Szerző: R.G. »

Engem is érdekelne! Bocs a terhelésért 
Lexicon MC-10, Emotiva XPA-2, XPA-3, B1, Arendal 1723 THX, 1723S THX, Sony 55", Benq W2000, Elite Screens Saker 100", Xiaomi TV Box, nvidia SHIELD TV PRO, Synology, Supra, Van-Damme Starquad, Furukawa, Vention,

nadtom
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 402

Hozzászólás Szerző: nadtom »

3 órája, Csutka írta:

A MiniDSP sajnos csak 6 filtert kezel. Ez nagyon kevés.

A MiniDSP HD 10-et. Ez már jobb.

Azért a rePhase beállítással 17-et és azzal már szépen be lehet lőni a rendszert.

Sajnos a REW program nem közelíti meg a Dirac-ot mondjuk. 

Tonyka még az elején tart, de nem lehet rábízni a korrekciót a REW-re, mert nem igazán jól csinálja. Aki profi szinten szeretne vele eredményt elérni, rengeteg időre, türelemre és kitartásra van szüksége + sok minden fogalommal tisztában kell lennie. Egyszerűnek tűnik, de nem az. 

Nem annyira bonyulult, de valóban kell hozzá szakmai ismeret.  

Szóval ki az akit érdekelne ez a téma (igény esetén Fapaci tartana erről egy oktatást)? Pl. Tonyka? Wittao? Szepi? ......én biztosan ott leszek, ha lesz ilyen oktatás. 

(Hogy ne a Tonyka topikját terheljük ezzel, a Fapaci csevegő topicjában lehetne jelentkezni.)

Sztereo: Bodor Audio PC - Asus Xonar STX II - AQ Wel IC - NAD M25 végfok - AQ Wel hsz kábel - Elac 249.3 front
Mozi: Anthem AVM60, Elac 241.3, 4 x 243.3, 2 x 2070
Füles: Acoustic Research AR-H1

Csutka

4 perce, fapaci írta:

Miben látod a fogyatékosságát? Egy EQ szűrőnek három paramétere van (frekvencia, beavatkozási mélység, szélesség), ezeket kézben tartani nem olyan nagy kihívás. Az automatika működésén lehet vitázni, de ennek hatékonysága is leginkább azon múlik, miket engedünk meg neki. Némi szaktudás minden szoftveres korrekcióhoz szükséges, hiszen a gép nem tudja helyettünk eldönteni, mit is akarunk. Ha pontosan közöljük vele a célt, garantáltan jó eredményt fog kidobni.

SZVSZ.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

3 hours ago, Csutka said:

... nem lehet rábízni a korrekciót a REW-re, mert nem igazán jól csinálja.  

Miben látod a fogyatékosságát? Egy EQ szűrőnek három paramétere van (frekvencia, beavatkozási mélység, szélesség), ezeket kézben tartani nem olyan nagy kihívás. Az automatika működésén lehet vitázni, de ennek hatékonysága is leginkább azon múlik, miket engedünk meg neki. Némi szaktudás minden szoftveres korrekcióhoz szükséges, hiszen a gép nem tudja helyettünk eldönteni, mit is akarunk. Ha pontosan közöljük vele a célt, garantáltan jó eredményt fog kidobni.

Sokadszorra leírom, hogy ne értékeljétek túl a szoftveres korrekciót! Ezek csak az átviteli hibák elfedésére jók, de maga a hiba a rendszerben marad és soha nem jár egyedül. A hangnyomásban érzékelhető kilengés mértékét lehet ellensúlyozni a bejövő hasznos jel korrigálásával, de a torzítások és éles fázisugrások megmaradnak. Ezért van az is, hogy bár akármelyik lejátszó rendszer mennyiségi átvitelét ki lehet lineárisra EQ-zni, mégsem fognak ugyanúgy megszólalni.

Lezárt

Vissza: “Házimozi”