Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Moziszoba építés

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1754

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Az alaplemez szerűség lehet egy rétegelt lemez a kellő méretre vágva 12-15mm vtg. Amit ászokcsavarokkal a 4 sarkán(átfúrva a rétegelt lemezt) rögzítesz a mennyezethez/gerendához,amelyet toldóval,plusz menetes szárral hosszabbítod a kellő méretben.

A 4 ászokcsavart úgy betekerni, hogy egy irányba álljon szerintem elég nehéz - ha egyáltalán van felette fa és hozzáfér a betekeréshez a szigeteléstől, stb.
Én úgy csinálnám, hogy alaplap, 4 lyuk, azt át lehet jelölni a gipszkartonra, ott pontosan átfúrni a  kartont. Ezután az alaplapra rögzíteni a 4 menetes szárat (ami kilátszik alul az lehet szép záróanya), feltolni és felül a gerenda felett egyszerű átfúrt léc vagy fém konzol (átmegy a menetes szár, felül anya), lényeg, hogy ezáltal függesztett (nem feszül, nem ferde) és menettel állítható - ha a projektor lába nem lenne elég vagy nem szép  
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Vukkeinstein
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 677

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Vukkeinstein »

Sziasztok,

most készülő lakásba szeretném a meglévő projektort a mennyezetre rögzíteni. A nappaliban fa födémre szerelt gipszkarton álmennyezete van, fém profilok tartják. A födémgerendák kb. 60cm-re vannak egymástól a vetített falra merőlegesen. Relatív nehéz a vetítő (Pana AT5000 ~9kg); és szeretném, ha nem csak erős, de jól állítható konzol tartaná (most egy gömbcsuklós megoldáson van, 2 szorítócsavar 'rögzíti' - nem javaslom senkinek).

A terv az, hogy a projektor ~15-20cm-re lenne 'ejtve' az álmennyezethez képest, az álmennyezet ~15cm-re van a gerendák aljától.

A kérdésem, hogy erre milyen bevett megoldások vannak? A gipszkarton profilok gyanítom nem tartanák meg; nyugodtabb lennék, ha valamilyen módon a fa gerendák viselnék a terhelést. Gondolkodtam, hogy esetleg valamilyen alaplemez-szerűséget lehetne 2 gerendára felfogatni, és ebbe belecsavarozni a konzolt. Tudtok ilyenre gyári vagy legalábbis esztétikus megoldást?

A válaszokat előre is köszönöm.

Az elképzelésed szerintem jó.
Az alaplemez szerűség lehet egy rétegelt lemez a kellő méretre vágva 12-15mm vtg. Amit ászokcsavarokkal a 4 sarkán(átfúrva a rétegelt lemezt) rögzítesz a mennyezethez/gerendához,amelyet toldóval,plusz menetes szárral hosszabbítod a kellő méretben.

Valami ilyesmi a vége

irishcream
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1202

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: irishcream »

Szép kupac. Gratula!
Még szerencse, hogy masszív az asztal.

Kell, hogy bírja, mert mögöttük van még egy cserejátékos is  -szerényen megbújva- egy Pio SC LX 81.
Ő nemsokára gazdát fog keresni.

Spiky03
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 197

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Spiky03 »

Erősítés érkezett!

Szép kupac. Gratula!
Még szerencse, hogy masszív az asztal.
MEDIUM (1.2) 110" 16:9;
Panasonic TX-P42ST50E;
HTPC-DELL MT7030, Amazon Firestick 4K MAX
3x Fosi V3; 5db Jamo D6 LCR
T.amp E-1200+15"Ultimax+15"MicroMarty
Oehlbach 108
ZyXEL NSA325v2 2T+4T WDRed
Xbox OneS+Kinect

irishcream
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1202

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: irishcream »

Erősítés érkezett!

Jegkrem
Isten Hozott! :)
Értékelés: 1

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Jegkrem »

Sziasztok,

most készülő lakásba szeretném a meglévő projektort a mennyezetre rögzíteni. A nappaliban fa födémre szerelt gipszkarton álmennyezete van, fém profilok tartják. A födémgerendák kb. 60cm-re vannak egymástól a vetített falra merőlegesen. Relatív nehéz a vetítő (Pana AT5000 ~9kg); és szeretném, ha nem csak erős, de jól állítható konzol tartaná (most egy gömbcsuklós megoldáson van, 2 szorítócsavar 'rögzíti' - nem javaslom senkinek).

A terv az, hogy a projektor ~15-20cm-re lenne 'ejtve' az álmennyezethez képest, az álmennyezet ~15cm-re van a gerendák aljától.

A kérdésem, hogy erre milyen bevett megoldások vannak? A gipszkarton profilok gyanítom nem tartanák meg; nyugodtabb lennék, ha valamilyen módon a fa gerendák viselnék a terhelést. Gondolkodtam, hogy esetleg valamilyen alaplemez-szerűséget lehetne 2 gerendára felfogatni, és ebbe belecsavarozni a konzolt. Tudtok ilyenre gyári vagy legalábbis esztétikus megoldást?

A válaszokat előre is köszönöm.

DanielX001
Értékelés: 0

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: DanielX001 »

Sziasztok, atalakitason fog keresztul menni a szobam (jellemzoi: 3.55x3m, belmagassag 2.7m,  2m szeles ablak, es vele szemben 90cm szeles ajto), ahol felszabadul a 3 meter szeles fal, egy ugy dontottem mozizasra is alkalmassa szeretnem tenni 
Egy par otletet, tanacsot szivesen fogadnek
Szoval az elmeletben teljesen ures szobarol indulunk, az almennyezetet lejjebb hoznam, valami hasonloban gondolkozom http://st.hzcdn.com/simgs/05117ef804403 ... modern.jpg.
Kezdetben a falra lenne vetitve (100'' atmero), ami a tikkurila h499-es szinnel lenne lefestve(a tobbi fal sotetebbre persze), a szobaban lenne meg egy 160*200es agy, ami a vele szemkozti falnak lenne tolva.
BenQ W1050es vetitot neztem ki, es mivel 10nm-es szobarol van szo, ezert csak 2.0 v 2.1 ben gondolkozom. Pl. Qacoustics 3020 + Emotiva BasX S8.
Es mivel az agy teljesen a falnak lenne tolva, ezert arra a falra ilyen akusztikus paneleket ragasztanek https://www.muziker.hu/audiotec-pyramid ... -retardant (akar a teljes falra). Esetleg akadna valami jobb anyag, ami nem porfogo?
Miben lehetne javitani audio/vizualis teren, ill. a szoba akusztikajan?
Valaszokat elore is koszonom.

dorek
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 22

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: dorek »

Az nem derült ki hány db hsz-ról van szó, de gondolom 2db. Kb. a térded fölé kellene tenni (ha a hátsó faltó való távolságot vesszük) így én a 2m-re szavazok.
Igen, 2 db lenne. Köszi

nadtom
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 402

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: nadtom »

Sziasztok!
Gyors segítséget kérnék Atmos hangsugárzók elhelyezéséhez:
Belmagasság 2,8 m,  a szoba hossza 4,5 m, az üléspozíció a hátsó faltól 1,3-1,4 m-re. Két lehetőség van:
- a hátsó faltól 1 m-re (ez egyszerűbb lenne) vagy
- a hátsó faltól 2 m-re
más opció nincs
Köszi!

Az nem derült ki hány db hsz-ról van szó, de gondolom 2db. Kb. a térded fölé kellene tenni (ha a hátsó faltó való távolságot vesszük) így én a 2m-re szavazok.
Sztereo: Bodor Audio PC - Asus Xonar STX II - AQ Wel IC - NAD M25 végfok - AQ Wel hsz kábel - Elac 249.3 front
Mozi: Anthem AVM60, Elac 241.3, 4 x 243.3, 2 x 2070
Füles: Acoustic Research AR-H1

dhcodoki
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2157

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: dhcodoki »

Hát, őőő.....

Persze mindenki úgy védekezik, ahogy jónak látja. Ha ez a megkívánt előírásokon túl mutat, az problémát nem okozhat. De az is biztos, hogy ha egy ekkora cég RAL minősítéssel kijelenti, hogy magas biológiai oldódó képességű, akkor azt a mai világban azért el lehet hinni. Persze ettől még nem kell két pofára tömni, de a videón látható valamilyen textillel való burkolás megoldás lehet. Feltéve, ha ilyen minősítésű gyapotról beszélünk.  

dorek
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 22

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: dorek »

Sziasztok!
Gyors segítséget kérnék Atmos hangsugárzók elhelyezéséhez:
Belmagasság 2,8 m,  a szoba hossza 4,5 m, az üléspozíció a hátsó faltól 1,3-1,4 m-re. Két lehetőség van:
- a hátsó faltól 1 m-re (ez egyszerűbb lenne) vagy
- a hátsó faltól 2 m-re
más opció nincs
Köszi!

pégyé
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 413

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: pégyé »

A filmben nem a technikai megoldást figyeltem igazán,hanem ahogy apu építi a mozit, mig a család többi tagja serte-pertél körülötte,s lehet elhangzik többször az a kérdés, mikor lesz kész? ,ilyen ez hobbi...

Cutler
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1492

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Cutler »

Már vannak olyan gyapotok, melyek nem károsak az egészségre
Biztos így van, de azért a kisgyerekemet akkor sem engedném be, amíg csupaszon virítanak a falon

nordost
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 146

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: nordost »

A kőzetgyapotot nem takarta el, csak a fekete selyemmel? Nem egy egészségbarát megoldás.
Hát, őőő.....
Igen, amíg nincs előtte minimum egy Vetex addig én maszkot használok.....
Nem káros, most nem csak 25-30 év múlva.... viszont akkor már tényleg nem káros!!!
Porol ez a vacak is pl. nézd napfénynél....
Nade az akusztika meg javul kéremszépen!

dhcodoki
V.I.P.
V.I.P.

Moziszoba építés

A kőzetgyapotot nem takarta el, csak a fekete selyemmel? Nem egy egészségbarát megoldás.Már vannak olyan gyapotok, melyek nem károsak az egészségre. 
Pl:

“A Rockwool Airrock XD hangszigetelő kőzetgyapot tulajdonságai.
Kiváló hőszigetelő. Nem éghető, hő hatására füstöt nem fejleszt, nincs égve csepegés, a tűzterjedést megakadályozza. Nemcsak jól szigeteli a hangot, hanem hangelnyelő képessége is kiemelkedő. Teljes keresztmetszetében víztaszító, felületéről a vízcseppek leperegnek, de ugyanakkor páraáteresztő képessége szinte a levegőével megegyező. Nem zsugorodik, hőtágulása nincs. Az egészségre nem káros: magas biológiai oldódóképességű, úgynevezett RAL minőségű kőzetgyapot alapanyagból készül.”

adamo3
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 12

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: adamo3 »

A kőzetgyapotot nem takarta el, csak a fekete selyemmel? Nem egy egészségbarát megoldás.

pégyé
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 413

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: pégyé »

Sziasztok, nekem ez a kedvenc diy home cinema filmem, 6 percben, 2-3 hét?

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1430

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Hiccusz »

Így van. Szerencsére van aki tényleg ért hozzá és tervrajzról megmondja hol is kéne brummogtatni azt a dobozt.
A szobát próbáltam a lehető legaprólékosabban megtervezni, majd megépíteni. Minden egyes részletet szem előtt tartottam. Vagy legalábbis abban a tudatban voltam. Jó kedvvel és biztos lépésekkel haladtam előre. Most, pár év használat után visszatekintve látom, hogy micsoda kötéltáncot jártam. Óriási szerencsém volt pár olyan dologban, amivel anno nem számoltam, mivel ismeretlen terület volt számomra.
Azóta nagyobb rálátásom van és ha újra külön szobát kellene építenem, nem mernék belevágni szakik nélkül.
Dehogynem. Csak még több dologra figyelnél (tudatosan) oda. :-)

dhcodoki
V.I.P.
V.I.P.

Moziszoba építés

S ezzel kezdődnek a gondok! Ugye, doki? :-)Így van. Szerencsére van aki tényleg ért hozzá és tervrajzról megmondja hol is kéne brummogtatni azt a dobozt. 
A szobát próbáltam a lehető legaprólékosabban megtervezni, majd megépíteni. Minden egyes részletet szem előtt tartottam. Vagy legalábbis abban a tudatban voltam. Jó kedvvel és biztos lépésekkel haladtam előre. Most, pár év használat után visszatekintve látom, hogy micsoda kötéltáncot jártam. Óriási szerencsém volt pár olyan dologban, amivel anno nem számoltam, mivel ismeretlen terület volt számomra.

Azóta nagyobb rálátásom van és ha újra külön szobát kellene építenem, nem mernék belevágni szakik nélkül.

Cinemadness
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 113

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Cinemadness »

Ahogy mondod. A legtöbben kapisgálják már ezen a fórumon, mi minden határozza meg együttesen, hova üljünk egy házimoziban. Ráadásul nem vagyunk egyedül a szobában.
Hetekig lehetne beszélni róla. Kapásból eszembe jut átlag 250 széles vásznat 1:1 környékén milyen hangrendszerrel lehetne moziszobában élvezni. Ha egy 20 cm mély centert elképzelek vászon előtt állványon, nagyjából már az ölünkben is lenne... oda az egész. És lehetne tovább bonyolítani számos egyéb hangrendszerrel kapcsolatos anomáliával.

3D elé szoktunk lebabzsákolni kb 2,5 méterre. Tényleg így élvezhető egyedül, de ilyenkor a teljes audio részleg takarékra rakva. 

1080p BD szabványból adódó sávosodás és egyéb hibák. Vetítők nyers képminősége, technológiai hátrányaik meddig és honnan látszanak egyéni érzékenységet beleszámítva. Áteresztő vásznak, perforált, microszőtt stb, honnan és meddig toleráljuk azok hiányosságait. Végtelenségig lehetne tárgyalni továbbiakat egyéni pref szerint. Jó téma...

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Moziszoba építés

Azért én szeretek középen, a képpel szemben ülni 
S ezzel kezdődnek a gondok! Ugye, doki? :-)

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Moziszoba építés

Főleg, ha bevesszük a buliba a hangot is. Mert ahogy mi megszabjuk a hangsugárzók helyét, úgy szabják meg ők is a mi helyünket. A szubról nem is beszélve.

Ahogy mondod. A legtöbben kapisgálják már ezen a fórumon, mi minden határozza meg együttesen, hova üljünk egy házimoziban. Ráadásul nem vagyunk egyedül a szobában.

dhcodoki
V.I.P.
V.I.P.

Moziszoba építés

Igaz. És az is, hogy NEM CSAK A LÁTÓSZÖG SZÁMÍT!!! 

Főleg, ha bevesszük a buliba a hangot is. Mert ahogy mi megszabjuk a hangsugárzók helyét, úgy szabják meg ők is a mi helyünket. A szubról nem is beszélve. 

gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 807

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: gyulaipal »

Skacok! Eddig is, ahogy ezentúl is mindenki odaül, ahova csak akar. A standard-ek ugyan mértékadó iránymutatók, de ezt bármikor átírhatják (a házimoziban!) a szubjektív elgondolások, kényelmi szempontok.

Igaz. És az is, hogy NEM CSAK A LÁTÓSZÖG SZÁMÍT!!!

Az abszolút vászontávolságot is tudja az agyunk, hiszen a szemtengelyek összetartási szögét is "ő" állítja be, tehát hiába ugyanakkora otthon a vászon látószöge mint pl. az IMAX-ban, az agyunk NEM ugyanazt az élményt fogja érzékelni. Az egyik esetben 15 méterről nézzük a képet a másik esetben 2 méterről és ezt az agyunk pontosan tudja, ezért más lesz az élmény otthon a 3 méteres vásznon és más az IMAX-ban a 24 méteresen, hiába egyforma a látószög ... már amennyire én tudom... 

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Moziszoba építés

...nézzük a 78" vásznat ...
Nekem a vásznam 240x135cm látható képfelülettel rendelkezik...
Most akkor hogy is van ez? :-)

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”