Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 807

Hozzászólás Szerző: gyulaipal »

ivánéktól hazafelé mondta a srác, hogy megfájdult  feje valamitől. Mondtam neki, hogy a rambótól! Engem is zavart egy kicsit (lcd-hez vagyunk szokva) amikor jobbra - balra néztem hirtelen, de nekem nem okozott fejfájást. A másik két fiatalt nem zavarta. Náluk ACER 3D dlp proji van felszerelve.

Cutler jól beszél (és gondolom tapasztalatból :-) amikor azt mondja, hogy a 3 chip-es DLP képe gyakorlatilag nem villog és gyakorlatilag nincs szivárvány. Lényegében az LCD képének a nyugodtságát hozza a DLP élességével. De egy 3 chip DLP birtoklása is lemondás, ugyanúgy mint bármely más projektoré. Listába szedve a típusok:

- Az 1 chip-es DLP esetén a "nyugodt" képről kell lemondani, magyarul "szivárvány" lesz a képben. Aki ezt nem látja, az szerencsés. Ja, és az LCD-k zoom tartományának csak a töredéke áll rendelkezésre (a legtöbb esetben) illetve a lens shift is csak a drágább gépekben van benne. A fényerő is csak kb. fele egy hasonló lámpát használó 3 chip-es DLP-nek, Viszont a kép éles és kontrasztos és a gép megfizethető akár újonnan is.

- A 3 chip DLP esetén az új készülék vásárlásáról kell lemondani (kevesek tudnak 8-10 millát kifizetni egy projektorért ezért ezeket tipikusan használtan veszi mindenki). Garancia nincs, a vásárlásban komoly kockázat van (megbízható forrásból egy ilyen gép még használtan is nagyon drága lehet, emberi áron szinte csak NEM megbízható forrásból lehet ezeket beszerezni) és esetenként még a nagy (FullHD) felbontásról is le kell lemondani. Viszont a kép éles, van fényerő bőven, az optika csúcsminőségű és a kép nyugodt, a színek fenomenálisak A biztonságtudatról azonban szintén le kell mondani, mert ha egy ilyen géppel probléma van, akkor kb. esélytelen szakszervízben megjavíttatni, mivel az alkatrészek árát a gép újkori értékéhez mérik. Azért ez egy elég komoly lemondás ... szerintem.

- Az LCD esetén az apró részletek kontrasztjáról kell lemondani, illetve a pixelek gyors fényességváltozásáról. Az első ok miatt a képet "lágyabbnak" azaz "analógosabbnak" érezzük, a második tulajdonság miatt csökken a kép felbontása amikor mozgás van a képben. Minden másban kiváló gépek ezek.

Én optikával foglalkozom, ezért nálam az MTF függvény (ami az apró képrészletek méretének és a képben megjelenő kontrasztjának az összefüggését mutatja meg grafikusan) szóval nekem az MTF függvény és a kiváló optikai minőség elsődleges. De ez csak valamiféle szakmai ártalom, a normális emberek más szempontok alapján választanak és ezzel nincs semmi baj. Illetve nem lenne, ha a döntésük alapja a valóság lenne. Szerintem a kereskedők ekkot is ugyanennyi gépet adnának el, csak akkor a vevők álagosan elégedettebbek lennének...

feherlaci
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 433

Hozzászólás Szerző: feherlaci »

3 chip DLP-t néz Pali, azokon nem nagyon van villódzás

ivánéktól hazafelé mondta a srác, hogy megfájdult  feje valamitől. Mondtam neki, hogy a rambótól! Engem is zavart egy kicsit (lcd-hez vagyunk szokva) amikor jobbra - balra néztem hirtelen, de nekem nem okozott fejfájást. A másik két fiatalt nem zavarta. Náluk ACER 3D dlp proji van felszerelve.

Cutler
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1485

Hozzászólás Szerző: Cutler »

Szerencséd van, hogy az agyadat nem zavarja a villódzás, amikor a vásznon jobbra-balra nézelődsz.

3 chip DLP-t néz Pali, azokon nem nagyon van villódzás

feherlaci
Törzsvendég
Törzsvendég

Szerintem SEMMI baj nincs az LCD projektorokkal. Aki szereti az "analógos" megjelenésű képet

Van olyan ismerősöm (fiatal srác) akinek megfájdult a feje a dlp vetítőtől. Szerencséd van, hogy az agyadat nem zavarja a villódzás, amikor a vásznon jobbra-balra nézelődsz.  

gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég

Az inorganikus panelek élettartamuk kilencszeresre nőtt az organikusokkal szemben

Ha megnézzük, hogy egy átlagos felhasználó mennyit használ egy házimozi projektort mondjuk 5 év alatt, akkor az élettartam szerintem NEM lesz valódi gond. 

Nekem a személyes problémám az LCD gépekkel az MTF függvény "LEfutása" a magas térfrekvenciáknál. Emiatt az apró részletek kontrasztja romlik, amit szemmel látunk ("lágyabb" lesz a kép). De még ez sem lenne gond, ha a tesztek viszont nem az alacsony térfrekvenciák tartományában mérnék az (ANSI) kontrasztot. 

Ma a tesztekben az LCD-k mindenben jobb vagy legalább ugyanolyan mért paramétereket mutatnak. Akkor tehát mindenki, aki "jó" képminőséget akar, az LCD-t vegyen. Ezt sugallják a tesztek (és a bennük levő mérési adatok).

Amikor meg a delikvens egyszer véletlenül meglátja egy jó DLP képét valahol, akkor jön a nagy csodálkozás, hogy az mennyivel élesebbnek és kontrasztosabbnak látszik a szemünk számára, meg hogy olyan a kép mintha egy dögnagy plazmatévét nézne. És persze rájön, hogy amit szemmel látunk, az erősen ellentmond a teszteknek. És ekkor egy világ omlik össze benne.

Egyszerűen nem hiszem el, hogy ez bárkinek is jó lenne. De hát ha jelenleg ez az ipari szabvány, akkor ki vagyok én, hogy vitatkozzak a bevált gyakorlattal? :-(

Szerintem SEMMI baj nincs az LCD projektorokkal. Aki szereti az "analógos" megjelenésű képet (az analóg film MTF függvénye hasonlóan fut, ahogy az LCD projektoré) meg a nagy on/off kontrasztot, annak ez a tökéletes választás. Aki meg a "digitális" jellegű képet szereti (amikor a pici részletek is durván élesek és kontrasztosak) az vehetne DLP-t és mindenki elégedett lenne a saját gépével, mert az megfelelne az ízlésének. Szép álom...

szepi0808
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 2107

Hozzászólás Szerző: szepi0808 »

A TI 'tesztje' kb. annyira marketing bullshit, mint az LCD gyártóké. A Bátyó magyarázat is pont fordítva van. A régi LCD panelek voltak szervesek, ilyen projektorokat használt a TI a tesztben. A 2007-be bemutatott Epson D7 panel már szervetlen, és természetesen az újabbak is mind. Ezek már bírják a nagy hőt, az UV-t és nem színeződnek el.

http://www.audioholics.com/hdtv-formats ... el-c2-fine

Az inorganikus panelek élettartamuk kilencszeresre nőtt az organikusokkal szemben
Epson EH-TW9300
Screenline Fashion 136" Diamond 1.2 4K
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
EMOTIVA XPA Gen3, BasX500.
MILLER & KREISEL S150/MP950/IC95/M5
SVS SB5000

Szepi házimozi: viewforum.php?f=46

Red75
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 832

Hozzászólás Szerző: Red75 »

A TI 'tesztje' kb. annyira marketing bullshit, mint az LCD gyártóké. A Bátyó magyarázat is pont fordítva van. A régi LCD panelek voltak szervesek, ilyen projektorokat használt a TI a tesztben. A 2007-be bemutatott Epson D7 panel már szervetlen, és természetesen az újabbak is mind. Ezek már bírják a nagy hőt, az UV-t és nem színeződnek el.

Ezek szerint fordítva emlékeztem. Mondanám, hogy mindegy, de nyilván nem.
Ezért is írtam, hogy néha bekukkanthatna ide a guru. Helyre tenné a sületlenséget.
Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000

Turbo
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 90

Hozzászólás Szerző: Turbo »

Ezt Batyo tudná leginkább megmondani. Ide tévedhetne néhanapján.
Egyébként, inkább a kék LCD polárszűrőjét égeti szét az UV. Ilyen hibát láttam már én is nem egy vetítőn.

Batyo magyarázta és így ragadt meg a fejemben.:
Az újabbak korábban szétégnek, mint a régiek, mert az még szervetlen, ellentétben az újabb tipussal, ami szerves. Viszont az újabbnak jobb a kontrasztja.

Tsancy
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 2

Hozzászólás Szerző: Tsancy »

Köszönöm a válaszokat projektor kalibrálás ügyében, természetesen tisztában vagyok vele, hogy egy "rendes" beállításhoz, komoly, profi kalibráló eszköz, szoftver és igazi hozzáértés is kell, ami bizony pénzbe kerül, de ezzl nincs is gond. Ezt kikerülendő dobtam fel a témát, hátha van valami lehetőség erre, de ahogy nézem, nincs.

lacee
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1160

Hozzászólás Szerző: lacee »

Sziasztok!

Éreklődnék van-e esetleg valakinek tapasztalata Philips Hdp 1590 projektorral kapcsolatosan,jöhet privátba is .

Köszi!

nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 953

Hozzászólás Szerző: nemtomm »

Az biztos, hogy nem egyszerű dolog a kalibrálás, ráadásul müszer is kell hozzá és nem is kevés szakértelem is. Nálam már kétszer is volt kalibrálás és nagyon nem bántam meg a szakértelmet és főleg a végeredményt. ...-
"Az igazi barát szemből támad."

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1428

Hozzászólás Szerző: Hiccusz »

Kedves Fórumtársak!

Tud-e valaki bármilyen tanácsot, irományt, guide-ot, link-et adni Sim2 projektor kalibrálás ügyében? Alapbeállításoktól kezdve a részletesebben át, egészen a szervízmenüben (tudom a kódot) található összes opcióra gondolok, bármi érdekel. Egész konkrétan egy D80-ról lenne szó, szerencsére nagyon sok mindent lehet rajta állítani, amit meg is próbáltam tenni az elmúlt időszakban, több-kevesebb sikerrel. Tisztában vagyok vele, h ez egy igen sokrétű, külön szakma, jelforrás, processor és szobaadottságoktól függ, pénzért lehet is kalibráltatni, de egyelőre próbálnám saját kezűleg megoldani a dolgot, projektort nem hazavágva persze.

Üdv,
Tsancy

Ahogy belenéztem a user manual-jába, igazán semmi sem a szokásos módon állítható. Tipikus Sim2 baromság. Fehéregyensúlyból vannak preset-ek, de ha a userben akarod, az külön tanulmány, ehhez viszont szerezz egy műszert (colorimeter, spetrophotometer vagy radiometer). Gamma nem kalibrálható, szintén a preset-ek közül lehet választani. Színkalibráció nincs benne, egyedül végpontozni lehet (feltéve, hogy a gammát és a RGB együttfutást jól be tudod lőni. Guide-ot és linket nem, tanácsot viszont adhatok. Fordulj szakemberhez! 

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1428

Hozzászólás Szerző: Hiccusz »

Azt ugye tudod, hogy a "pénzért kalibrálók" nem szemre csinálják ezt? Szóval hiába van meg a szervizmenü kód a "rendes" kalibrációhoz műszeres mérés kell. Szemre max fehéregyensúly meg végpontozás fog menni más nem nagyon...
Egyik sem. S most aki arra gondol, hogy a végpontozás megy, az meg nem látott szarul futó gammát. :-)

Roli80
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 131

Hozzászólás Szerző: Roli80 »

Nem ez az?

http://focus.ti.com/download/dlpdmd/156 ... _Paper.pdf

Lehet, de az le volt fordítva.

Red75
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 832

Hozzászólás Szerző: Red75 »

A lényeg annyi volt, hogy a lámpa UV fénye tönkreteszi (szétdarabolja) az LCD panelben a hosszúláncú folyadékkristály molekulákat és ezért egy idő után (kb. 2000-3000 óra) a (tipikusan kék LCD) panel tönkremegy.
Ezt Batyo tudná leginkább megmondani. Ide tévedhetne néhanapján.
Egyébként, inkább a kék LCD polárszűrőjét égeti szét az UV. Ilyen hibát láttam már én is nem egy vetítőn.

Batyo magyarázta és így ragadt meg a fejemben.:
Az újabbak korábban szétégnek, mint a régiek, mert az még szervetlen, ellentétben az újabb tipussal, ami szerves. Viszont az újabbnak jobb a kontrasztja.

Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000

gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég

Én is kerestem egy cikket amit pár éve olvastam. A sim2 csinált egy dlp kontra lcd tesztet ami röviden arról szólt, hogy kb.3000 óra után az lcd lapkák "kifakulnak".
Valahol biztos fent van, mert amit egyszer felraknak...

Nem ez az?

http://focus.ti.com/download/dlpdmd/156 ... _Paper.pdf

gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég

Én is kerestem egy cikket amit pár éve olvastam. A sim2 csinált egy dlp kontra lcd tesztet ami röviden arról szólt, hogy kb.3000 óra után az lcd lapkák "kifakulnak".

Azt én is láttam, de én úgy emlékszem, hogy a Texas Instruments publikálta. A lényeg annyi volt, hogy a lámpa UV fénye tönkreteszi (szétdarabolja) az LCD panelben a hosszúláncú folyadékkristály molekulákat és ezért egy idő után (kb. 2000-3000 óra) a (tipikusan kék LCD) panel tönkremegy. Egy csomó projektort járattak pár ezer órát és azután összehasonlították a képüket. Ilyen cikket én is olvastam. Lehet, hogy mégsem vagyok szenilis ... csak simán fantáziálok... :-)

Amit egyszer felraknak Internetre, az is simán eltűnhet, ha a Nagyobb Hatalmak (vagy erősebb kutyák?) úgy akarják. Szerintem legalábbis... 

Roli80
Törzsvendég
Törzsvendég

Köszönöm, nem is kritikai céllal keresem a cikket, hanem egyszerűen nem értem, hogy hogyan lehet, hogy valami ami hozzáférhető volt pár éve a publikum számára, most "hirtelen" eltűnt. Vagy én vagyok a béna és nem találom, pedig ott van az most is?

Minden gép alkatrészei hőtágulnak, ez természetes. Az is természetes, hogy melegedés közben a 3 chip-es gépek konvergenciája és a fókusz beállítása is változik. Ez minden gépnél így van. De hogy egy review így "eltűnjön" ... :-(

Roli80
Törzsvendég
Törzsvendég

Kedves Fórumtársak!

Tud-e valaki bármilyen tanácsot, irományt, guide-ot, link-et adni Sim2 projektor kalibrálás ügyében? Alapbeállításoktól kezdve a részletesebben át, egészen a szervízmenüben (tudom a kódot) található összes opcióra gondolok, bármi érdekel. Egész konkrétan egy D80-ról lenne szó, szerencsére nagyon sok mindent lehet rajta állítani, amit meg is próbáltam tenni az elmúlt időszakban, több-kevesebb sikerrel. Tisztában vagyok vele, h ez egy igen sokrétű, külön szakma, jelforrás, processor és szobaadottságoktól függ, pénzért lehet is kalibráltatni, de egyelőre próbálnám saját kezűleg megoldani a dolgot, projektort nem hazavágva persze.

Üdv,
Tsancy

Azt kalibráló szoftver és műszer nélkül csak elállítani lehet, beállítani nem.

feherlaci
Törzsvendég
Törzsvendég

Azt ugye tudod, hogy a kalibrálók nem szemre csinálják ezt?
De nem ám! 

cecil
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 122

Hozzászólás Szerző: cecil »

Kedves Fórumtársak!

Üdv,
Tsancy

Azt ugye tudod, hogy a "pénzért kalibrálók" nem szemre csinálják ezt? Szóval hiába van meg a szervizmenü kód a "rendes" kalibrációhoz műszeres mérés kell. Szemre max fehéregyensúly meg végpontozás fog menni más nem nagyon...

Zozi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 987

Hozzászólás Szerző: Zozi »

Sziasztok!
Mennyit érhet szerintetek egy 4 éves, 500 órás (első lámpás) jvc x7?

Neten néztem de elég nagy a szórás... 950€ - 1700€

Egyáltalán meg szabad venni? Ha jól emlékszem az x3 lámpájával volt valami hiba...
* JVC DLA NZ800 * gerriets opera white microperf CS 135" * Trinnov Altitude32 *
* FusionAmp PlateAmp * Apollon Audio NCMP 8350 * Apollon Audio NCMP 6350 * Pronomic XA1400 *
* MadVR + nnD HTPC * HKV Bold Series * BMS 18n862 * WaveForming * Harmony Elite * iPad mini * Sonoff *

gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég

A 7XXX-es Epson projektorom hidegen homályos képet produkált, de üzemmelegen beállt "élesre"(+ erős zöld színnel indította a lámpát). Én elfogadtam, hogy olyan, a továbbiakban nem foglalkoztatott a dolog. Hidegen a belsőégésű motorok is másképp viselkednek, másképp terhelhetőek mint üzem melegen ...

Köszönöm, nem is kritikai céllal keresem a cikket, hanem egyszerűen nem értem, hogy hogyan lehet, hogy valami ami hozzáférhető volt pár éve a publikum számára, most "hirtelen" eltűnt. Vagy én vagyok a béna és nem találom, pedig ott van az most is?

Minden gép alkatrészei hőtágulnak, ez természetes. Az is természetes, hogy melegedés közben a 3 chip-es gépek konvergenciája és a fókusz beállítása is változik. Ez minden gépnél így van. De hogy egy review így "eltűnjön" ... :-(

Tsancy
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 2

Hozzászólás Szerző: Tsancy »

Kedves Fórumtársak!

Üdv,
Tsancy

feherlaci
Törzsvendég
Törzsvendég

egy review-t amiben azt írták, hogy hidegen több pixelnyi konvergencia-hibát mutatnak ezek a gépek (ami a gép bemelegedése után elmúlik) és ott voltak képek is erről a dologról.

A 7XXX-es Epson projektorom hidegen homályos képet produkált, de üzemmelegen beállt "élesre"(+ erős zöld színnel indította a lámpát). Én elfogadtam, hogy olyan, a továbbiakban nem foglalkoztatott a dolog. Hidegen a belsőégésű motorok is másképp viselkednek, másképp terhelhetőek mint üzem melegen ...  

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”