Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1428

Hozzászólás Szerző: Hiccusz »

Kedves Fórumtársak!

Tud-e valaki bármilyen tanácsot, irományt, guide-ot, link-et adni Sim2 projektor kalibrálás ügyében? Alapbeállításoktól kezdve a részletesebben át, egészen a szervízmenüben (tudom a kódot) található összes opcióra gondolok, bármi érdekel. Egész konkrétan egy D80-ról lenne szó, szerencsére nagyon sok mindent lehet rajta állítani, amit meg is próbáltam tenni az elmúlt időszakban, több-kevesebb sikerrel. Tisztában vagyok vele, h ez egy igen sokrétű, külön szakma, jelforrás, processor és szobaadottságoktól függ, pénzért lehet is kalibráltatni, de egyelőre próbálnám saját kezűleg megoldani a dolgot, projektort nem hazavágva persze.

Üdv,
Tsancy

Ahogy belenéztem a user manual-jába, igazán semmi sem a szokásos módon állítható. Tipikus Sim2 baromság. Fehéregyensúlyból vannak preset-ek, de ha a userben akarod, az külön tanulmány, ehhez viszont szerezz egy műszert (colorimeter, spetrophotometer vagy radiometer). Gamma nem kalibrálható, szintén a preset-ek közül lehet választani. Színkalibráció nincs benne, egyedül végpontozni lehet (feltéve, hogy a gammát és a RGB együttfutást jól be tudod lőni. Guide-ot és linket nem, tanácsot viszont adhatok. Fordulj szakemberhez! 

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Azt ugye tudod, hogy a "pénzért kalibrálók" nem szemre csinálják ezt? Szóval hiába van meg a szervizmenü kód a "rendes" kalibrációhoz műszeres mérés kell. Szemre max fehéregyensúly meg végpontozás fog menni más nem nagyon...
Egyik sem. S most aki arra gondol, hogy a végpontozás megy, az meg nem látott szarul futó gammát. :-)

Roli80
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 131

Hozzászólás Szerző: Roli80 »

Nem ez az?

http://focus.ti.com/download/dlpdmd/156 ... _Paper.pdf

Lehet, de az le volt fordítva.

Red75
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 832

Hozzászólás Szerző: Red75 »

A lényeg annyi volt, hogy a lámpa UV fénye tönkreteszi (szétdarabolja) az LCD panelben a hosszúláncú folyadékkristály molekulákat és ezért egy idő után (kb. 2000-3000 óra) a (tipikusan kék LCD) panel tönkremegy.
Ezt Batyo tudná leginkább megmondani. Ide tévedhetne néhanapján.
Egyébként, inkább a kék LCD polárszűrőjét égeti szét az UV. Ilyen hibát láttam már én is nem egy vetítőn.

Batyo magyarázta és így ragadt meg a fejemben.:
Az újabbak korábban szétégnek, mint a régiek, mert az még szervetlen, ellentétben az újabb tipussal, ami szerves. Viszont az újabbnak jobb a kontrasztja.

Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000

gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 807

Hozzászólás Szerző: gyulaipal »

Én is kerestem egy cikket amit pár éve olvastam. A sim2 csinált egy dlp kontra lcd tesztet ami röviden arról szólt, hogy kb.3000 óra után az lcd lapkák "kifakulnak".
Valahol biztos fent van, mert amit egyszer felraknak...

Nem ez az?

http://focus.ti.com/download/dlpdmd/156 ... _Paper.pdf

gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég

Én is kerestem egy cikket amit pár éve olvastam. A sim2 csinált egy dlp kontra lcd tesztet ami röviden arról szólt, hogy kb.3000 óra után az lcd lapkák "kifakulnak".

Azt én is láttam, de én úgy emlékszem, hogy a Texas Instruments publikálta. A lényeg annyi volt, hogy a lámpa UV fénye tönkreteszi (szétdarabolja) az LCD panelben a hosszúláncú folyadékkristály molekulákat és ezért egy idő után (kb. 2000-3000 óra) a (tipikusan kék LCD) panel tönkremegy. Egy csomó projektort járattak pár ezer órát és azután összehasonlították a képüket. Ilyen cikket én is olvastam. Lehet, hogy mégsem vagyok szenilis ... csak simán fantáziálok... :-)

Amit egyszer felraknak Internetre, az is simán eltűnhet, ha a Nagyobb Hatalmak (vagy erősebb kutyák?) úgy akarják. Szerintem legalábbis... 

Roli80
Törzsvendég
Törzsvendég

Köszönöm, nem is kritikai céllal keresem a cikket, hanem egyszerűen nem értem, hogy hogyan lehet, hogy valami ami hozzáférhető volt pár éve a publikum számára, most "hirtelen" eltűnt. Vagy én vagyok a béna és nem találom, pedig ott van az most is?

Minden gép alkatrészei hőtágulnak, ez természetes. Az is természetes, hogy melegedés közben a 3 chip-es gépek konvergenciája és a fókusz beállítása is változik. Ez minden gépnél így van. De hogy egy review így "eltűnjön" ... :-(

Roli80
Törzsvendég
Törzsvendég

Kedves Fórumtársak!

Tud-e valaki bármilyen tanácsot, irományt, guide-ot, link-et adni Sim2 projektor kalibrálás ügyében? Alapbeállításoktól kezdve a részletesebben át, egészen a szervízmenüben (tudom a kódot) található összes opcióra gondolok, bármi érdekel. Egész konkrétan egy D80-ról lenne szó, szerencsére nagyon sok mindent lehet rajta állítani, amit meg is próbáltam tenni az elmúlt időszakban, több-kevesebb sikerrel. Tisztában vagyok vele, h ez egy igen sokrétű, külön szakma, jelforrás, processor és szobaadottságoktól függ, pénzért lehet is kalibráltatni, de egyelőre próbálnám saját kezűleg megoldani a dolgot, projektort nem hazavágva persze.

Üdv,
Tsancy

Azt kalibráló szoftver és műszer nélkül csak elállítani lehet, beállítani nem.

feherlaci
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 433

Hozzászólás Szerző: feherlaci »

Azt ugye tudod, hogy a kalibrálók nem szemre csinálják ezt?
De nem ám! 

cecil
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 122

Hozzászólás Szerző: cecil »

Kedves Fórumtársak!

Üdv,
Tsancy

Azt ugye tudod, hogy a "pénzért kalibrálók" nem szemre csinálják ezt? Szóval hiába van meg a szervizmenü kód a "rendes" kalibrációhoz műszeres mérés kell. Szemre max fehéregyensúly meg végpontozás fog menni más nem nagyon...

Zozi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 986

Hozzászólás Szerző: Zozi »

Sziasztok!
Mennyit érhet szerintetek egy 4 éves, 500 órás (első lámpás) jvc x7?

Neten néztem de elég nagy a szórás... 950€ - 1700€

Egyáltalán meg szabad venni? Ha jól emlékszem az x3 lámpájával volt valami hiba...
* JVC DLA NZ800 * gerriets opera white microperf CS 135" * Trinnov Altitude32 *
* FusionAmp PlateAmp * Apollon Audio NCMP 8350 * Apollon Audio NCMP 6350 * Pronomic XA1400 *
* MadVR + nnD HTPC * HKV Bold Series * BMS 18n862 * WaveForming * Harmony Elite * iPad mini * Sonoff *

gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég

A 7XXX-es Epson projektorom hidegen homályos képet produkált, de üzemmelegen beállt "élesre"(+ erős zöld színnel indította a lámpát). Én elfogadtam, hogy olyan, a továbbiakban nem foglalkoztatott a dolog. Hidegen a belsőégésű motorok is másképp viselkednek, másképp terhelhetőek mint üzem melegen ...

Köszönöm, nem is kritikai céllal keresem a cikket, hanem egyszerűen nem értem, hogy hogyan lehet, hogy valami ami hozzáférhető volt pár éve a publikum számára, most "hirtelen" eltűnt. Vagy én vagyok a béna és nem találom, pedig ott van az most is?

Minden gép alkatrészei hőtágulnak, ez természetes. Az is természetes, hogy melegedés közben a 3 chip-es gépek konvergenciája és a fókusz beállítása is változik. Ez minden gépnél így van. De hogy egy review így "eltűnjön" ... :-(

Tsancy
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 2

Hozzászólás Szerző: Tsancy »

Kedves Fórumtársak!

Üdv,
Tsancy

feherlaci
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 433

Hozzászólás Szerző: feherlaci »

egy review-t amiben azt írták, hogy hidegen több pixelnyi konvergencia-hibát mutatnak ezek a gépek (ami a gép bemelegedése után elmúlik) és ott voltak képek is erről a dologról.

A 7XXX-es Epson projektorom hidegen homályos képet produkált, de üzemmelegen beállt "élesre"(+ erős zöld színnel indította a lámpát). Én elfogadtam, hogy olyan, a továbbiakban nem foglalkoztatott a dolog. Hidegen a belsőégésű motorok is másképp viselkednek, másképp terhelhetőek mint üzem melegen ...  

gyulaipal
Törzsvendég
Törzsvendég

Keveseim,

ha jól emlékszem, amikor a Sony megjelent a második generációs 4k felbontású LCD projektoraival (amelyek olcsóbbak voltak, talán az 500-as modellszámról beszélek) akkor láttam egy review-t amiben azt írták, hogy hidegen több pixelnyi konvergencia-hibát mutatnak ezek a gépek (ami a gép bemelegedése után elmúlik) és ott voltak képek is erről a dologról. Persze ez a cikk angolul volt.

Most el akartam újra olvasni (igazából a pixelek definiáltságára/megjelenésére vagyok kiváncsi) keresem égen és földön a cikket de NEM találom. Nem tudja valaki, hogy ez hol volt pontosan? Nem mentette el valaki a linket vagy esetleg magát a cikket/tesztet annak idején? 

Egyáltalán emlékszik erre valaki, vagy csak az öregedő agyam tréfál meg és nem is volt ilyen a valóságban? Szenilis vagyok?

Köszi!

GyP

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Ilyenetek nincs egy elfekvő régi használt darab?
Digital Projection M-Vision Cine 260 1080p HC , 1,85-2,4:1-es optikával?[/size]

Ahogy nézem 137 cm magas képnél, az offsetje 82 cm lenne[/size]
Nem gyártják már, de talán tudok egyet szerezni.

JaSSeR
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 53

Hozzászólás Szerző: JaSSeR »

Ilyenetek nincs egy elfekvő régi használt darab?
Digital Projection M-Vision Cine 260 1080p HC , 1,85-2,4:1-es optikával?

Ahogy nézem 137 cm magas képnél, az offsetje 82 cm lenne
"Ha a gazdagok harcolnak a szegények ellen, akkor azt háborúnak nevezik. Ha pedig a szegények küzdenek a gazdagok ellen, azt terrorizmusnak hívják."

Red75
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 832

Hozzászólás Szerző: Red75 »

Ökölszabályként elfogadható, hogy a vetített képmagasság felénél legyen a szemed.
Érdekes ez, mert én pl. az 1/3-ad - 2/3-ad viszonyt preferálom. Bár az 21:9-es vászon, lehet, hogy azért.
Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Kinek milyen magasan van a vászna alja (és mekkora  a vászna?)? Vagy mi az ideális (persze ez egyénfüggő)?
Egy soros mozi esetében induljon minél lejjebbről, hogy előre kelljen nézni, s ne felfelé. Ez már csak azért is tanácsos, hogy a vászon mögött elhelyezett hangsugárzók akusztikai tengelye (nem a közép v. magas sugárzó pozíciója!) ne térjen el (nagy mértékben) a fülmagasságtól. Ökölszabályként elfogadható, hogy a vetített képmagasság felénél legyen a szemed. Több soros mozinál már más a helyzet. Ott figyelembe kell venni, hány sor van, mekkorák a lépték felfelé, milyen ülések/fotelek vannak, mekkorák a háttámlák, stb. Ott a screen sugárzókat is ezekhez képest kell beállítani. 

Tonyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2576

Hozzászólás Szerző: Tonyka »

50-60 cm az alja, ez ideális, ha nem a földön vagy létrán ülsz, hanem fotelban.
Csatlakozom, kenyelem szempontjabol jo ajanlas.
Samsung 65NU7022,Epson TW9400,Focal Electra:1027Be,CC1008 Be,1008Be,Atmos:RevelW560,Oppo UDP205,Marantz AV8802A,Parasound:5125,5250,2x Velodyne SPL12000ultra,Kábelek:Nordost,Shiva, Magus,Blue Heaven,Dream Caster,Hi Diamond 2,LAPP ÖLFLEX,2x AQ Husky,Fapaci&Kontaset,Bydium TI-TAB119"5xMiniDSP

JaSSeR
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 53

Hozzászólás Szerző: JaSSeR »

Kinek milyen magasan van a vászna alja (és mekkora  a vászna?)? Vagy mi az ideális (persze ez egyénfüggő)?
"Ha a gazdagok harcolnak a szegények ellen, akkor azt háborúnak nevezik. Ha pedig a szegények küzdenek a gazdagok ellen, azt terrorizmusnak hívják."

Zozi
Törzsvendég
Törzsvendég

Ezért is kérdeztem. Ha a nagy(obb) on-off kontrasztod preferálod, válts JVC-re. Csak azt ne feledd, hogy ezek előnye 2-5%-os megvilágítottság felett elveszik. Onnantól már az ansi kontraszt jön elő, amiben a JVC-k nem jeleskednek annyira (mint pld. egy DLP).

Köszönöm szépen!
* FusionAmp PlateAmp * Apollon Audio NCMP 8350 * Apollon Audio NCMP 6350 * Pronomic XA1400 *
* MadVR + nnD HTPC * HKV Bold Series * BMS 18n862 * WaveForming * Harmony Elite * iPad mini * Sonoff *

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Mint írtam, alapvetően elégedett vagyok. 
Nekem megfelel az élessége is még RC nélkül is. Talán lehetne mélyebb a fekete. Ezért is izgatja a fantáziámat a JVC...

Ezért is kérdeztem. Ha a nagy(obb) on-off kontrasztod preferálod, válts JVC-re. Csak azt ne feledd, hogy ezek előnye 2-5%-os megvilágítottság felett elveszik. Onnantól már az ansi kontraszt jön elő, amiben a JVC-k nem jeleskednek annyira (mint pld. egy DLP).

Zozi
Törzsvendég
Törzsvendég

Miben szeretnél látni előrelépést?

Mint írtam, alapvetően elégedett vagyok. 
Nekem megfelel az élessége is még RC nélkül is. Talán lehetne mélyebb a fekete. Ezért is izgatja a fantáziámat a JVC...

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Sziasztok!

itt is felteszem a kérdésemet.

Sony HW50-ről szeretnék egy lépcsőt feljebb lépni, relatív kis pénzből.
Moziszoba, megfelelő körülmények, 4,5 méterről vetítek 225cm széles képet.

amik jelenleg elérhető gépek lennének számomra (fellelhetőek a használtpiacon):

sony HW55
jvc X35
jvc X7

Alapvetően meg vagyok elégedve a sony képével, csak van egy kis pénzmag, amit szeretnék elkölteni.
Előre is köszönöm a segítséget. 

Miben szeretnél látni előrelépést?

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”