Vinkler írta: ↑2025.09.07., vas. 17:19
revox írta: ↑2025.09.07., vas. 17:06
Vinkler írta: ↑2025.09.07., vas. 10:44
After more than a hundred years of dominance in professional cycling, tubular tires have completely disappeared from the 2025 Tour de France. Not a single team is using them this year. The question is, what led to their sudden decline and what factors truly sealed their fate?
Változik a világ.
Kiváncsi leszek, h mikor kukázzák a hookless felniket is?
Nekem ennek kampányszaga van. Kint még sok boomer szingózik, ilyenekkel terelgetik az ősembereket
Engem azonnal meghatott
Ja, még a tubeless csak-csak, de a hooklest sose értettem
Milyen kampány?
A pro-kon kívül kb 10-13 éve alig használják, én a PRO-kat sem értettem egy ideje. Egyszerűen elmúlt az idő felette. Az új abroncsok annyit fejlődtek az elmúlt időkben, h okafogyottá vált, a magas nyomású és macerás szingó. Az abroncsok szélességével is okafogyottá vált, hiszen ezzel a nyomásértékek is szépen kúsztak lefelé. Jól van ez így.
A hooklesst egyáltalán nem értem, a tubeless pedig a macera miatt nekem nem, köszönöm. Én maradok a belsőnél. A TPU-ra váltas benne van a levegőben, bár az új Conti GP5000-hez ajándékba kaptam a Conti belsőket.
A szingó másik erénye és talán ez a fő a 25ös gumik óta, hogy nincs felütéses defekt. A tubelessel ezzel hakniztak, hogy így válik okafogyottá a szingó, mert szintén, csak szúrt defektet tud összeszedni.
Amúgy pont 2 éve kb belerongyoltam egy kőtengerbe, ahol bibircsók nőtt a gumira

szálszakadás szerü hiba. Leengedtem kb 2 barra, akkor eltűnt. 30 kilit hazahozott, de kb 25 nél ilyen nyomáson elnyalta a belsőt, így kb 5kilit defektesen jöttem. A felni szépen elgurult a lapos gumin, hogy fel volt ragasztva. Volt nálam csere, de lusta voltam, hazaértem. Bár, ez nem érv melette, csak sztori, hogy ezt is tudja, defekt esetén nem darálja le a felnit az aszfalt.
De ez mára történelem, de 2 fontos tényező miatt volt életképes:
Nyomás
Defekttűrés
Azt csak én teszem hozzá (meg régebben sokan, akik clincherről átálltak), kanyarstabilitás
Inkább arra vagyok kíváncsi, mi lesz kb 10 év múlva. Évente dölnek meg elméletek.
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu