Ez az emlitett eset az ismerősnél, ez eléggé kivételes, mert a vagond nem társas lény, hanem territoriális életet folytat, egyedül él. Egy egyed territóriuma, akár több 100m² is lehet, amit harciasan véd a betolakodóktól. Viszont ha elfogunk egyet, nagyon hamar telepedhet másik a helyére, ez az egyedsűrűségtől függ. A napi 8-10 túrás simán származhat egy vakondtól, az egyik leggyorsabb anyagcseréjű állatt, folyamatosan táplálkozik, mozgásban van, szinte nem is alszik.pali923 írta: ↑2024.05.26., vas. 22:39Van egy ismerősöm, aki még építkezés közben a maga által készített csapdával 30 feletti számú vakondot fogott. Volt olyan lyuk, ahol egymás után ötöt. Szóval örülj neki, ha nálad csak annyi volt. Sajnos az a tapasztalatom, hogy bármikor bármennyi megjelenhet. Többször is volt, hogy megörültem, mert valamelyik elhárító metódust sikeresnek gondoltam a sok kipróbált közül, mert nem jelentek meg akár hetekig, de aztán mindig visszatértek. Napi 5-10 vakondtúrást nem 2-3 vakond csinált nálunk sem, az is biztos. Próbálkoztam én is hasonló csapdával, de a mi vakondjaink nem dőltek be a cselnek. 3-4 vakondot én is elkaptam túrás közben, de a munkálkodásuk intenzitása ettől nem csökkent.
A gyep nagy része alatt már háló van nálunk. Oldalt meg bokrok, cserjék, ott dolgoznak ugyan (szerintem macerásabb ott túrni), de nem tudnak kárt csinálni. Időnként megjelenik pár a konyhakertben, de az nem sok. Remélhetőleg a szomszédba költöztek, vagy felülről szagolják az ibolyát.Akkor jelentek meg tömegesen egyébként, amikor az egyik szomszéd ledíszburkolatozta a fél kertjét, átköltöztek hozzánk, és megörültek nálunk a fűnek, mert csak mi öntözzük rendszeresen.
A csapdázással én óvatos lennek, mivel védett állatról beszélünk, elpusztitani nem szabad.
Amúgy a riasztószerek tényleg nem sokat érnek, amiket én próbáltam(ultrahangos, granulátum, üveg, stb.) azok semmit.
Valóban szerencsésnek érzem magam, de a környékünkön nincs sok, a szomszédok sem nagyon panaszkodnak rá, vagy látnám náluk a vakondtevékenységet.