pärt írta: ↑2026.07.03., pén. 00:08
Nem tudom megítélni, melyik cég mennyit költ fejlesztésre, és hogy az milyen jól hasznosul. A cinikus megjegyzésem onnan ered, hogy már annyi generációja jött ki bármely tetszőleges cég csúcsgépének, ami a az újratervezéssel X százalékkal áramvonalasabb, Y százalékkal merevebb (ez azért sokat finomodott a "minél merevebb, annál jobb" elv óta, ahogy kezdett előtérbe kerülni a komfort kérdése) és hány másodpercet hoz Z kilométeren, hogy a közönség már belefáradt ezekbe a kijelentésekbe. Ennél az új gépnél pedig elég általánosnak tűnik a vélemény, hogy használat közben nem igazán érezhető különbség viselkedésben az elődmodellhez képest, a változtatások mögött pedig hiába állhat valóban komoly befektetett energia, semmi olyan újdonságot nem mutat fel, amit már máshol nem láttunk volna.
Bevallom mostanában nem követem 100%-ban a legújabb fejlesztéseket, és bemutatókat, viszont szerintem meglepően sok mindenbe engedtek betekintést az SL9 fejlesztésével kapcsolatban, amivel én mérnöki szemmel maximálisan egyet tudok értei, korrektnek érzek gyakorlatilag mindent, amit csináltak, minden egyes ígéret mögött látom a logikát és a valós mérnöki munkát. Eddig itt érzem legkevésbé a marketinget, nem állítanak semmi extrémet, pont ellenkezőleg... 4W nyereség... ennél egy integrált kormány is többet hozott ugye régebben... És éppen ezért számomra abszolút felüdülés, hogy úgy érzem a mérnökök, tehették a dolgukat és nem a marketing osztály vitte a fejlesztést.
Az egész más kérdés, hogy a jelenlegi UCI szabályoknak megfelelve, amik meglehetősen régóta kötik a mérnökök kezét, ebben kb ennyi van. Pont, hogy nem állítanak semmi extrémet, 4W... az gyakorlatilag semmi. Főleg a mi szintünkön. (kivéve természetesen Ati) De, ez a bicaj elsősorban a profi versenyzőknek készült és tök jó példa, hogy az egyik női versenyen, ha a csaj az új SL9-es ment volna, akkor nem 6 másodperccel kapott volna ki, hanem 3 másodperccel nyerte volna a szakaszt és hazaért volna szökésből.... Ott, számukra ez a 4 watt ég és föld... győzelmet jelentett volna... nyilván számunkra semmi jelentősége nincs.
Az első tesztek is tökéletesen egybevágnak azzal, hogy az SL8-hoz képest nem igazán éreztek sokan semmi lényegi különbséget első körben. Geometria nem változott semmit, mert mindenki (versenyzők) azt kérte, hogy ne nyúljanak a geóhoz, mert tökéletes. Súlyra szintén nem változott az SL8-hoz képest, mivel már azzal is könnyedén el tudták érni az UCI limitet aero kerekekkel is. Ezen a szinten minden kompromisszumos... igen, csinálhattak volna olyan bicajt, ami 20 wattal gyorsabb síkon, de x grammal nehezebb... ők abba az irányba indultak, hogy a valós versenykörülmények között, mi a lehető leggyorsabb összességében. Szerintem baromi sok adatot dolgoztak fel a csapatok versenyzőitől, érdekes volt az a része a beszélgetésnek, ahogy arról beszélnek, hogy állítottak össze egy 100km-es virtuális szakaszt, ami gyakorlatilag lefedi az összes említésre méltó verseny átlagát. Nyilván emellett minden egyes szakaszt, hegyet is le tudnak szimulálni ha akarnak... Azt is jó látni, hogy a szimulációk egyre jobban közelítenek a valós élethez. Nyílván a sokkal pontosabb teszt körülmények miatt az eredmények is sokat pontosodhatnak, amit én abszolút jó iránynak tartok és e- miatt is a javulások mértéke már nem olyan mértékű, mint 10-15 éve.
Nekem nagyon tetszik az irány, ahogy bemutatták az új bicajt. Örülnék, ha a többi gyártó is több technika részletet osztana meg. Abszolút hitelesnek éreztem és nem egy marketing szófosásnak... tetszett, hogy semmi extrémet nem állítottak, de mégis valós fejlesztést és munkát érzek az új bicaj mögött. Az, hogy ez kinek mennyit ér, az teljesen más kérdés... ha belegondolsz az egész kerékpáros "rendszerbe" akkor ugye önmagában a bicaj, az mind súlyra, mind közegellenállásra töredéke az egésznek. Maga a kerékpáros személye, pozíciója a bicajon, sokkal többet számít. Technikailag egyes generációk között túl sok különbség nincs már, főleg a mi szintünkön... a 4Watt az kb 45km/h-s átlagnál jelentkezik, ami 30 körüli tempónál talán 2W-ot jelenthet... a hobbistáknak.
Viszont, amit a számok soha nem fognak elmondani, az a komfort és az érzés, amit az újabb és újabb bicajok/fejlesztések nyújtanak. Erre nincs jelenleg ugye egy szimpla mérőszám... Annyit tudok mondani, hogy ugye van az F12-es Dogmám, amit szeretek és használok is mind a mai napig. Ez ugye ez SL-7es Specivel egy idejű fejlesztés. Abban az időben számomra a Dogma jobbnak érződött, ezért is azt vettem. Az SL-7-es másabb volt, de nem volt azért akkora különbség. Aztán jött az SL-8, amit jóval komfortosabbnak érzek, egyértelmű előrelépés kezelhetőségben is az SL-7hez képest. Számokban az SL-7 és SL-8 között sincs túl nagy különbség, viszont valós életben szerintem egész jelentős és itt nem elsősorban arra gondolok, hogy mennyivel gyorsabb az újabb (az én szintemen főleg), hanem komfortra és kezelhetőségre inkább. És az SL-8as megjelenésénél hangsúlyozták is, hogy mennyit jelent a súlycsökkenés és mennyit jelent a komfort.
Jelenleg ugyan semmi késztetést nem érzek, hogy rendeljek egy SL-9 vázat, mert úgy érzem, számomra ez nem igazán lenne előrelépés, de míg ki nem próbálom, addig leírni sem akarom... azért ne felejtsük el, hogy a gumiszélességek egyre növekednek, ezáltal a súly is, amit gyakorlatilag a vázból faragnak le. Igen, összességében lehet számokban nem tűnik annyira nagy előrelépésnek, de az új bicaj szélesebb gumival/felnivel jön, ami ugye önmagában javít a komforton de ront a súlyon és az aeron... ennek tükrében is érdemes nézni a 4 Watt nyereséget.
Szóval összességében nem igazán értem, hogy miért pont ezzel az SL9-es bicaj megjelenéssel kapcsolatban írtad, amit írtál, mivel pont, hogy semmi extrémet nem állítottak, semmi extra újdonságot nem mutattak be, ami pontosan tükrözi is a javulás mértékét, ami elég minimálisnak érződik számszerűsítve is. Számomra ez volt eddig a leghitelesebb új bicaj bemutató.