Szia!Aszpirin írta: ↑2026.05.20., szer. 16:06Még mindig nyárigumi vásárlás előtt, és a FB-os Mustang csoportban elég rendesen sikerült elbizonytalanítaniuk a korábbi kiszemeltemmel, a Michelin PS4-gyel kapcsolatban. Nagyon megosztó a Mustang topikban, van aki szerint istenkirály, van aki épp alternatívát keres, mert a PS4 csúszkálós, és többen "csúszkálósnak" titulálták. Kb 50-50% az arány a "csúszkálós" és "istenkirály" vélemények között.
Ami maradt számomra, az kb a Continental Sportcontact 7 (erről csak jó véleményt olvastam, bár abból 2-3 volt, tehát statisztikailag nem szignifikáns). És ott van a Hankook Ventus S1 Evo3 K127, erről semmi véleményt nem láttam, egyvalaki vett éppen, de még nincs róla véleménye. A Hankook Winter Icept Evo3, amit Vinkler ajánlott, nekem nagyon bevált, szóval félretettem a márkával kapcsolatos előítéletemet (aminek nincs semmiféle alapja részemről, csak szeretem a "nagy neveket" :) )
Van esetleg Valakinek (Vinkler?) véleménye a Hankook Ventus S1 Evo3-ról? Michelin PS4 és Conti SC7 kb egyárban vannak, PS5-öt nem találok a hátsó méretben, Hankkok-ok jelentősen olcsóbbak (ezért is ódzkódom kicsit tőlük). Contikkal eddig csak téliben volt )rossz) tapasztalatom, de nem ilyen méretben. Michelinnel nekem még semmiféle rossz tapasztalatom nem volt, de szintén nem ilyen méretbe. Ilyen méretben semmilyen tapasztalatom nincs a most is fenn lévő 2023-as "made in the Netherlands" Vredestein-eken kívül, amikkel olyan rossz a tapasztalatom, hogy szabály szerint félek velük közlekedni (amúgy egyáltalán nem kopottak, még ellennék velük egy-két szezont, ha jók lennének).
A méretek: 255/40R19 elől és 275/40R19 hátul. Erősített oldalfal igen, RFT-t viszont nem szeretnék.
Csak pár kiegészítés:
Nekem hasonló gumi méreteim vannak, 255/35 19 és 275/35 19, hátsókerekes autón. Én Michelinnel megyek, de nem a PS4-el, hanem a PS4S-el! Ez tudtommal sokkal jobb mint a sima!
Számít a gumi hőmérséklet. Melegen sokkal jobban tapad. Nekem méri az autó a hőmérsékletet és a az a tapasztalatom, hogy ~35C°-os gumi hőmérséklet felett kezd el jól dolgozni, az 50C°körül igazán jó! Huszon fokos guminál egy komolyabb (nem padló) gázadásnál úgy megy a hátulja (kipörgés gátló nélkül) mintha szappanon autóznék...
Futómű beállítás is számít. Az eleje a kanyar bejáratnál, kanyarsebességnél, a hátulja a kanyarsebességnél, kigyorsításnál. Nálam hátul -2°-os kerékdőléshez +0°12' összetartás van állítva. Ez egészen kezelhető, de kell a meleg gumi az igazán tempós haladáshoz (szerpentinen, kanyarokban). Ráadásul sok utunk nyomvályús, lehet nem is nagyon látható, de a guminak csak kis része ér emiatt az úthoz, ami nagy mértékben csökkenti a tapadást, sokszor féloldalasan!
Gondolkodtam a következő guminak Michelin Sport Cup 2-ben, de igazat kell adni abban, hogy utcai körülmények között nehéz megmelegíteni, így nem jönnek ki az előnyei, inkább a hátrányai (hidegen csúszósabb, esőben korlátozott teljesítmény).
Sport Contact 7 van hobbytárs autóján, azt mondta nagyon jó, de gyorsan kopik és eleve kisebb minta mélységgel indul...
Fórumokon eléggé szűrni kell az infókat, nem tudni ki hogyan használja az autóját, lehet fogalma sincs a beállításokról, gumihőmérsékletről, csak valamilyen (lehet irreális) elvárások vannak.
Szóval én ajánlom a PS4S-t és a Conti SC7 is!