.
- IMG_2877.jpeg (268.77 KiB) Megtekintve 75 alkalommal
- IMG_2876.jpeg (271.39 KiB) Megtekintve 75 alkalommal
- IMG_2875.jpeg (256.28 KiB) Megtekintve 75 alkalommal
- IMG_2874.jpeg (258.34 KiB) Megtekintve 75 alkalommal
Bihar megye, Szatmár megye, meg Transzfogaras, Transalpina, Transalpina de Apuseni, Transapuseana, Transrarau, Transursoaia, DN1H főút, ilyesmik. Szeretem a látványos utakat. A vezetési mentalitásuk balkáni jellegű, nyilván hozzá kell szokni, de én sokkal jobban érzem magam arrafelé, mint a hazai utakon, pedig semmilyen kötődésem sincs sem Erdélyhez, sem Romániához. Sokkal-sokkal segítőkészebbek az autósok, nyilván barom ott is akad pár, de az átlag kamionos és autós, ha látja, hogy sietsz, lehúzódik előled (van is hová persze, mert az utak is sokkal szélesebbek). Már motorral is sokkal jobban szerettem arrafelé járni, az öreg Z4-esemmel meg '23 június óta mentem 27 ezer kilométert, 1-2 ezer km-t leszámítva csak Romániában.Aszpirin írta: ↑2025.07.03., csüt. 13:39Nagyon csodálkozom azon, amit írsz. Hova szoktál járni?
(Nálam olyan is volt, hogy a gyalogátjárón majdnem elütött, és kiszűllt ordítozni velem, hogy nem láttam, hogy jön?
Az eset egész pontosan Marosvásárhelyen történt, a Cuza Voda és a Libertatii (Szabadság) utcák kereszteződésében (néhány éve, akkor még nem volt ott körforgalom).
Mivel Marosvásárhely a szülővárosom, én is viszonylag sokat járok arrafelé, de za nem tűnt fel, hogy ott kultúráltabb lenne az autós közlekedés, sőt, kifejezetten suttyóbbak átlagban, szerintem ezért is a hatalmas szigor mostanában.
Amúgy a záróvonalon előzés nálunk is jogsi-felfüggesztésbe kerül, vagy rosszul tudom?
Nagyon csodálkozom azon, amit írsz. Hova szoktál járni?
Én viszonylag sokszor járok Romániában, de azt tapasztaltam, hogy ha a gyalogátkelőt kb 1 méterre megközelíti egy gyalogos, már meg szoktak állni az autósok, gondolom ezt vasszigorral tanították meg nekik. Egyébként a záróvonalon való előzés és az extrém gyorshajtás is nagyon ritka már, mert ott a hatóság nem nagyon sz@rozik, első körben 3 hónapra bevonja a jogosítványt, aztán legközelebb már még hosszabb időre, és, ha valakit elkapnak, hogy vezet eltiltás hatálya alatt, az már bűncselekménynek számít.Alex_Aston írta: ↑2025.07.03., csüt. 10:27Örülj neki, hogy nem fekvőrendőr van előtte, mint sok helyen Erdélyben, ahol annyira nincs tisztelete a gyalogosoknak, hogy ehhez kellett folyamodni.![]()
Idehaza jobb a helyzet, de sajnos megértem, hogy bizonyos helyeken így védik a zebrát, mert sokan még mindig lesz@rják.
Meg így talán 70-ről lassitanak 50-re...
Kollégánk is rajongó , az övé V6. Kb 6. autó a családban, sokat nem megy vele csak folyamatosan útban van a műhelyben, tologatással több km. ment bele mint közútonAlex_Aston írta: ↑2025.07.03., csüt. 10:35Jöjjön valami könnyebb téma.![]()
Nagy kedvencem, szerintem szépen öregedett. Ma is el tudnám fogadni jo állapotban.
......
Örülj neki, hogy nem fekvőrendőr van előtte, mint sok helyen Erdélyben, ahol annyira nincs tisztelete a gyalogosoknak, hogy ehhez kellett folyamodni.
A mellékutak kevésbé érdkelnek.ELEX írta: ↑2025.07.02., szer. 23:10Mindennel egyetértek, de a vértesboglári 30-as táblák mindenhol indokoltak.Vinkler írta: ↑2025.07.02., szer. 21:30....... Cserébe szórjuk tele 30-as 40-es táblákkal egy országos főútat.![]()
Ha ennyire nem tetszik, akkor építsenek elkerülő főutakat, amik nem mennek keresztül a városokon. Kedvencem, amikor az autópályákon húzzák be 80-ra a féket a zajterhelés miatt. Könyörgöm, azokat aztán végképp azért építették, hogy egész kontinenseken végig tudj autózni. Jah, hogy közben odavertek sokezer lakást a pályák mellé?! ......
A képen éppen egy gyalogátkelő előtt csökkentik a sebességet a faluban.
A többi sebesség korlátozó tábla a négy számjegyes (8126-os út) mellékútvonalon ott vannak a faluban, ahol beláthatatlan a kanyar. Ilyen keskeny aszfaltcsíkon a szembejövő teherautók nem férnek el a kanyarban a sávjukban.
Az aszfalt sáv szélessége szerintem 3 m-t sem haladja meg. A táblát a következő kereszteződés feloldja, majd ha zebra jön, csökkentik a sebességet. Ezen a mellékúton mindenhol indokolt a sebesség korlátozása a faluban.
A másik téma a 80-as táblák az autópályákon. Sajnos ez egy EU-s zöld baromság, nem magyar sajátosság.
Végig kell menni a Bécset elkerülő A21-es autópályán, vagy a Grazot elkerülő autópályán és több tíz km hosszan a pusztaságban 80-as a korlátozás. És Salzburg felé is mindenhol 80-as tíz km-eken keresztül. Miért? Jogos a kérdés. Az idióta EU miatt.
Az elmúlt éveimben háromból kettő büntetést gyorshajtásért pont Ausztriában kaptam, egyet vasárnap éjfélkor a Petőfi híd budai hídfőjénél, mikor a sürgősségiről hoztam haza anyámat, aki egész nap bent volt a SOTE sürgősségin, meg persze én is.
Meg persze a szélvédőm is kapott követ Ausztriában télen a hülye kőzúzalék szórásaik miatt. Viszont rettenetesen zöld a kőzúzalék, ami aprítja a szélvédőket rendesen.
Mindennel egyetértek, de a vértesboglári 30-as táblák mindenhol indokoltak.Vinkler írta: ↑2025.07.02., szer. 21:30....... Cserébe szórjuk tele 30-as 40-es táblákkal egy országos főútat.![]()
Ha ennyire nem tetszik, akkor építsenek elkerülő főutakat, amik nem mennek keresztül a városokon. Kedvencem, amikor az autópályákon húzzák be 80-ra a féket a zajterhelés miatt. Könyörgöm, azokat aztán végképp azért építették, hogy egész kontinenseken végig tudj autózni. Jah, hogy közben odavertek sokezer lakást a pályák mellé?! ......
Na ez az, amit baromira nem tudok megérteni. Én olyan helyen vettem telket, ahol nyugodtan tudok élni. De az, hogy soktíz, esetleg sokszáz éve főút mellett hirtelen nem élhető az élet, hát ki gondolta volna? Cserébe szórjuk tele 30-as 40-es táblákkal egy országos főútat.
Elnézést, hogy jövök megint okoskodni INDOKOLATLANUL, de...
De legalább ideje mint a tenger. Ennyit eltölteni egy fórumon fingreszeléssel...asebestyen írta: ↑2025.07.02., szer. 16:44Azt hittem, Alex csak a motoros topicot gyilkolja, de nem, megosztja az erőforrásait.![]()
Nekem az írásaidból ez jött le.Alex_Aston írta: ↑2025.07.02., szer. 09:35Ezt nem tudom, miből szűrted le.
Meg azt sem értem, honnan jön, hogy a megengedettnél jóval lassabban kéne közlekedni.
Pont írtam is, hogy 50-es táblánál 55-56-al szoktam menni a kocsi órája szerint.
Nem :)
Alex, annál a táblánál mész te 35-tel, nem? Amikor szétválik a ság, már elveszed a gázt, te magad írtad, majd berakod a tempomatot 35-re...Alex_Aston írta: ↑2025.07.02., szer. 10:41Az a 30-as tábla, amin lovagolsz, az a kanyarra vonatkozik. Arra jó, hogy max 50-re lassítsanak a Fittipaldik, bár saját tapasztalatom, hogy 40-nél többel amúgy sem lehet kényelmesen bevenni, főleg családdal a hátsó ülésen.
Téged sem ott lőttek le (itt meg sosem láttam traffit), hanem később az 50-es szakaszon, ahol amúgy is annyi értelme van 70-re gyorsítani, hogy a következő lámpánál előbb fékezz.![]()
Kérlek mond meg, hol.
Ezt nem tudom, miből szűrted le.
Azért ez a depressziós félelem a balesetektől nem teljesen egészséges szerintem. Ennyi erővel elővigyázatosságból mindenhol közlekedj 20-szal, mert mi lett volna, ha 20-szal mész, nem 40-nel, lehet elkerülöd a balesetet. Főleg, ha arra gondolunk, hogy a balesetek legnagyobb része nem gyorshajtásból adódik (az 27%-ban felelős), hanem egyéb más okból. A figyelmetlen barom, részeg, gyalogos, kerékpáros élete nem feltétlen azon fog múlni, hogy 50-nel mész. Viszont, ha parából 40-nel, vagy 30-cal, akkor a mögötted jövő idegbeteg lesz és megelőz esetleg necces helyzetben is, na az viszont már probléma.Alex_Aston írta: ↑2025.07.02., szer. 07:49Pont ez lenne a lényeg, hogy lehet 1.000.000-ból 1 esetben kéne picivel lassabban menni.
De ezt sosem lehet tudni előre, különben nem lenne egy baleset sem.
Mégis vannak.
És gondolom a járda szélén ülő, lelkileg összeroppant sofőrt az nem vigasztalja, hogy 999.999 esetben egyébként belefért volna az a picit nagyobb sebesség.
Pont ez lenne a lényeg, hogy lehet 1.000.000-ból 1 esetben kéne picivel lassabban menni.
Gyík kettő jelentkezik.Vinkler írta: ↑2025.07.01., kedd 20:45Akkor én gyík vagyok! De nem is akármekkora?! Hatalmas!Alex_Aston írta: ↑2025.07.01., kedd 20:11Aki pedig csak a trafi miatt lassít lakott területen, azt gyíknak tartom. Ha ennyire menő csávó, akkor tolja a rendőr előtt is.
Röhejes, amikor a "kemeny" legények 45-re lassítani, miközben előtte mindenkit le akartak tolni.
Miért lennék hülye? Nyilván lelassítok, ha tudom, h mérnek, de ez szerintem egy normális emberi reakció.
Ui. Soha nem tudtam betartani a sebességkorlátozásokat. Sehol, soha. Ez van.![]()
vészfékasszisztensel,adaptív tempomattal megállnak akkor is ha elmélázol,de amelyekben ezek nincsenek,azoknak sem kellene olyan csigatempóban haladni,amiket előírnak nagyon sok helyen,szerintem,mert indokolatlan.Alex_Aston írta: ↑2025.07.02., szer. 06:33Igazad van, látod erre nem is gondoltam.
Én 30 tempomat mellett sokszor telefont nyomkodok, meg relaxálok, és a szememet is becsukom., de van, hogy hátra fekszem a hátsó ülésre, hisz a tempomat csodafegyver.