Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Autós topik autósoknak

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 728

Re: Autós topik autósoknak

Hozzászólás Szerző: Lemmy9.1 »

Haha.
Egy forró (40 fokos) nyári napon ugyanolyan üzemmeleg (90-100 fokos) a motor mint egy nem forró (20 fokos) napon. Van benne sok olyan alkatrész ami ezt kontrollálja. ;)
Szerintem!

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2118

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Lemmy9.1 írta:
Ma, 12:02
Most látom a "kenési problémák" dumát. Mi a baj nem ken az olaj? :D
Egy márkafüggetlen autószerviztől van az infó,ők garis vw csoportos céges flottákat is szervizelnek,és ők mondták hogy elég sok az olyan motorhiba,ami egyértelműen a híg olajtól van.
Részletesen elmagyarázta hogy mit és hol okoz gondot ez,de ezt így fejből vissza nem mondanám,mert elég hosszú volt.
Amire emlékszem az az volt,hogy leginkább a forró nyári hosszú autópályás utaknál csinál ez a híg olaj olyat ami árthat a motornak,főleg akkor ha viszonylag nagy fordulaton is megy a vas e közben.Nem ritkák náluk a 30-40 ezer km utáni motorhibák.
Ő nem javasolja a "víz" használatát ezek okok miatt sem.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 8806

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Lemmy9.1 írta:
Ma, 12:02
Van azért ott más logikai bukfenc is. :rolleyes:
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég

Szerintem!

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég

Itt egy mégdurvább világvégeszörnyolaj.
20250523_094205.jpg
Szerintem!

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Lemmy9.1 írta:
Ma, 06:55
20+ éve használjuk a 0w-20-as olajat, nem történt ez miatt motorkárosodás.
E miatt szerintem sehol.

Viszont nagyon jól lehet vele riogatni közösségi oldalakon, olyan ez, mit amikor itt valaki bedobja, hogy az újabb D osztályú fejlesztés miatt már nincs szükség a csöves elektronikákra, mert karakterben tudja, minőségben pedig messze túlszárnyalja. De tudok még ezer ilyen kis kavicsot kitalálni. :rolleyes: :fekverohog:

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég

20+ éve használjuk a 0w-20-as olajat, nem történt ez miatt motorkárosodás. Toyota olaj is 0w-16 :)
Márkát kell váltani, olvasni is szörnyű ezt a szenvedést.
Szerintem!

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5955

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Shimano írta:
Tegnap, 22:03
Aszpirin írta:
Tegnap, 21:20
Shimano írta:
Tegnap, 19:02
Nem tudom mi az igazság az ügyben,hogy állítólag a vw nem ajánlja a továbbiakban már a 0-20-as "vizet" a motorjaiba,
Mióta? Illetve a konszern minden termékébe vagy csak VW-kbe?
Állítólag a márkaszervizekbe ment egy értesítés,hogy a gyártó nem vállal garanciát a egyes motorokra ha ezt az olajat használják,és a vw által ajánlottra kell átállniuk.Ez friss infó,ma hallottam,és hogy igaz e,arra sem vennék mérget.Kenési problémák miatti korai motormeghibásodás az állítólagos ok,de semmi konkrétabbat nem tudok.
Ez nem vicces, ha igaz, mert nekem pl. a legutóbbi (90ezres) szervizen még ilyen 0w20-as "vizet" tettek belé. Márkaszervizben. Igaz, a garanciája pár napja járt le, és adom is vissza hamarosan, reményeim szerint még májusben... (lízingelt céges autó).
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

Aszpirin írta:
Tegnap, 21:20
Shimano írta:
Nem tudom mi az igazság az ügyben,hogy állítólag a vw nem ajánlja a továbbiakban már a 0-20-as "vizet" a motorjaiba,
Állítólag a márkaszervizekbe ment egy értesítés,hogy a gyártó nem vállal garanciát a egyes motorokra ha ezt az olajat használják,és a vw által ajánlottra kell átállniuk.Ez friss infó,ma hallottam,és hogy igaz e,arra sem vennék mérget.Kenési problémák miatti korai motormeghibásodás az állítólagos ok,de semmi konkrétabbat nem tudok.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Shimano írta:
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Shimano írta:
Nem tudom mi az igazság az ügyben,hogy állítólag a vw nem ajánlja a továbbiakban már a 0-20-as "vizet" a motorjaiba,de ha ez valós,az sok kérdést vethet fel.
Vinkler!,van infód erről,látom itt vagy.
Semmilyen hivatalos infóm nincs erről.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

Nem tudom mi az igazság az ügyben,hogy állítólag a vw nem ajánlja a továbbiakban már a 0-20-as "vizet" a motorjaiba,de ha ez valós,az sok kérdést vethet fel.
Vinkler!,van infód erről,látom itt vagy.

violin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1165

Hozzászólás Szerző: violin »

Tctronic írta:
2025.05.21., szer. 21:39
amit hivatalosan kb. a harmadára terveztek csak.....
De 5.000.000 km-re...... :rolleyes:
AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2697

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

A képen látható sebességváltó egy piros MAN kamionból van amit egy Norbi nevű sofőr hajt elég ügyesen és nagyon gyorsan :D kb 6000Nm-et képes elviselni az amúgy szinte széria sebességváltó amit hivatalosan kb. a harmadára terveztek csak. :rolleyes: Az amúgy 16 fokozatból kb 3-at 4-et használ csak fura módon :D Mi szoktuk javítgatni őket ha kell. Hajrá Norbi!
IMG_20250520_101105.jpg
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

kasumi írta:
2025.05.21., szer. 18:18

Klassz, hogy leírtad a folyamatot. Érdekes. Időközben arra is rájöttem, miből fakadt a nézeteltérésünk:
Az eredeti felvetés az volt, hogy a lebontáshoz (!) és a visszarakáshoz (!) elfogadható a másfél óra. Én erre mondtam, hogy ez jobb helyen kb. 10 perc és ebbe én nem értettem bele azokat a járulékos melókat, amiket Te leírtál (annak okán, hogy bontásról és visszarakásról volt szó).
Szerintem engedjük el a “jobb helyeken” és a 10 percet is. Egyáltalán nem releváns és, ha jól tudom sem Te , sem pedig a Suzuki gyárban senki sem cserélt még USB aljzatot Ford Mustang-ban. Amennyiben igen, úgy elnézést kérek és szólok aszpirinnek, hogy menjen oda ezt a hibát kijavítani. leborulok.gif

kasumi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 420

Hozzászólás Szerző: kasumi »

Vinkler írta:
2025.05.21., szer. 16:06
kasumi írta:
2025.05.21., szer. 15:33
Vinkler írta:
2025.05.21., szer. 15:18

Pont azért nem értem miért véleményezted. gondolkodik.gif
Mit? A másfél órát? Azt azért, mert láttam, hogyan dolgoznak javítós kollégák és azt is, mennyi idő alatt csinálnak hasonló javításokat.
Ha egy szervizben ez valamiért jelentősen hosszabb idő, valaki igazán leírhatná, miért. 🤷‍♂️
Egyrészt körtét hasonlítasz az almához, másrészt egy márkaszervizben a munkafelvétel önmagában 15-20 perc. És akkor még az autó az ügyfélparkolóban van.
Ezután a munkát a műhelyfőnök regisztrálja, majd kiadja egy szerelő kollégának. Következő 5-10 perc. A szerelő kolléga kimegy, beviszi az autót a szervizállására. Ez megint 5-10 perc.
Most tartunk több, mint fél óránál.
Ezt követően kell egy műszeres diagnosztikát készíteni, ami kb 5-10 perc.
Legyen egzakt a hibakód, mondjuk az USB aljzat hibára. Ezután kell(ene) egy hibafeltárás a diagnoszika után, ahol is érdemes megvizsgálni a perifériákat is (ezt itt nem végezték el rendesen, azt látjuk) szóval erre nem nagyon számolok semmit.

DE!
Kezd el ízlelgetni, most tartunk kb. 1 óránál.

Elkezdődik a szétszerelés, Az USB aljzat kivesz, szemrevételez. Ezt most ne számoljuk fel időnek egyelőre.
Ezt követően elbattyog a raktárba, leadja az anyagjegyet a raktárosnak, aki kiadja a szerelőnek a kért anyagot. Szerelő visszabattyog az autóhoz. Ez legyen mondjuk 10 perc.
Szerelő beépíti az új alkatrészt, összeszerel.
Műszaki diagnosztika javítás után, jegyzőkönyv lezárása, ismét 10 perc.
A kész autót kiviszi az udvarra, a munkalapot visszaviszi a műhelyvezetőnek, aki benormázza, elkészíti a számlát. Ez megint 10-15 perc.
Ezután a munkafelvevő bemegy a munkalapért, vég ellenőriz, kitölti és lezárja a folyamatokat, majd beadja a papírokat a pénztárba. Ez legyen 10 perc.

Mivel magát a szerelést még nem is számoltam, de már így is megvan a 1,5 óra bőven. :goodmorning:

Az, hogy egy elcseszett ajtókárpitot letépnek a szerelősoron, majd felbaxok egy másikat 23 mp alatt ami ott van ahol az előzőt elvettem és vagy betekerik ferdén a csavart 8 mp alatt egy gyárban, ahol ha kell letépik újra és felraknak egy másikat szintén a sorból, az nem egy SZAKSZERŰ JAVÍTÁS!

Nem lehet összehasonlítani a kettőt semennyire sem, így felesleges is.

El kéne engedni a démonokat és nem minden mögött valami más szándékot feltételezni. Jót tesz az elmének és a karmának is. ;)

Hát ennyi röviden és tömören. :tutiok:
Klassz, hogy leírtad a folyamatot. Érdekes. Időközben arra is rájöttem, miből fakadt a nézeteltérésünk:
Az eredeti felvetés az volt, hogy a lebontáshoz (!) és a visszarakáshoz (!) elfogadható a másfél óra. Én erre mondtam, hogy ez jobb helyen kb. 10 perc és ebbe én nem értettem bele azokat a járulékos melókat, amiket Te leírtál (annak okán, hogy bontásról és visszarakásról volt szó).
Újratervezés

Apaci72
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 126

Hozzászólás Szerző: Apaci72 »

Ezekkel még nem volt ilyen probléma (más biztos...) ;peace;
Capri.jpg
Capri.jpg (88.4 KiB) Megtekintve 397 alkalommal
PD Cyviz F22 - Apple TV4K - Oppo 203 - Sennheiser Ambeo Max - Nordost/Hydra/Power-R - Kontaset

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

kasumi írta:
2025.05.21., szer. 15:33
Vinkler írta:
kasumi írta:
2025.05.21., szer. 15:16

Azt mondd meg Te! Úgy tudom, van rálàtásod bizonyos szervizes munkafolyamatokra. :rolleyes:

Én csak azt írtam, amit láttam. Persze azt tegyük hozzá, autógyári környezetben a javítási idő egy rendkívül fontos faktor, mindenki abban érdekelt, hogy az a lehető legrövidebb legyen. Szervizek esetében erről már nem vagyok meggyőződve.
A patentolt burkoaltok levétele, felrakása darabonként másodpercekben és nem percekben mérhető; a csavarozott részek bontása elektromos, akkumulátoros kulccsal szintén.
A javítás utáni hibakódolás, funkció teszt talán indokolná a hosszabb (de még mindig nem óràs) javítási időt, de amennyira a sztoriból kivettem, ilyen ellenőrzést nem vagy hanyagul csináltak.
Mit? A másfél órát? Azt azért, mert láttam, hogyan dolgoznak javítós kollégák és azt is, mennyi idő alatt csinálnak hasonló javításokat.
Ha egy szervizben ez valamiért jelentősen hosszabb idő, valaki igazán leírhatná, miért. 🤷‍♂️
Egyrészt körtét hasonlítasz az almához, másrészt egy márkaszervizben a munkafelvétel önmagában 15-20 perc. És akkor még az autó az ügyfélparkolóban van.
Ezután a munkát a műhelyfőnök regisztrálja, majd kiadja egy szerelő kollégának. Következő 5-10 perc. A szerelő kolléga kimegy, beviszi az autót a szervizállására. Ez megint 5-10 perc.
Most tartunk több, mint fél óránál.
Ezt követően kell egy műszeres diagnosztikát készíteni, ami kb 5-10 perc.
Legyen egzakt a hibakód, mondjuk az USB aljzat hibára. Ezután kell(ene) egy hibafeltárás a diagnoszika után, ahol is érdemes megvizsgálni a perifériákat is (ezt itt nem végezték el rendesen, azt látjuk) szóval erre nem nagyon számolok semmit.

DE!
Kezd el ízlelgetni, most tartunk kb. 1 óránál.

Elkezdődik a szétszerelés, Az USB aljzat kivesz, szemrevételez. Ezt most ne számoljuk fel időnek egyelőre.
Ezt követően elbattyog a raktárba, leadja az anyagjegyet a raktárosnak, aki kiadja a szerelőnek a kért anyagot. Szerelő visszabattyog az autóhoz. Ez legyen mondjuk 10 perc.
Szerelő beépíti az új alkatrészt, összeszerel.
Műszaki diagnosztika javítás után, jegyzőkönyv lezárása, ismét 10 perc.
A kész autót kiviszi az udvarra, a munkalapot visszaviszi a műhelyvezetőnek, aki benormázza, elkészíti a számlát. Ez megint 10-15 perc.
Ezután a munkafelvevő bemegy a munkalapért, vég ellenőriz, kitölti és lezárja a folyamatokat, majd beadja a papírokat a pénztárba. Ez legyen 10 perc.

Mivel magát a szerelést még nem is számoltam, de már így is megvan a 1,5 óra bőven. :goodmorning:

Az, hogy egy elcseszett ajtókárpitot letépnek a szerelősoron, majd felbaxok egy másikat 23 mp alatt ami ott van ahol az előzőt elvettem és vagy betekerik ferdén a csavart 8 mp alatt egy gyárban, ahol ha kell letépik újra és felraknak egy másikat szintén a sorból, az nem egy SZAKSZERŰ JAVÍTÁS!

Nem lehet összehasonlítani a kettőt semennyire sem, így felesleges is.

El kéne engedni a démonokat és nem minden mögött valami más szándékot feltételezni. Jót tesz az elmének és a karmának is. ;)

Hát ennyi röviden és tömören. :tutiok:

kasumi
V.I.P.
V.I.P.

Vinkler írta:
kasumi írta:
Vinkler írta:
2025.05.21., szer. 14:58

Miért nem 5? :fekverohog:
Azt mondd meg Te! Úgy tudom, van rálàtásod bizonyos szervizes munkafolyamatokra. :rolleyes:

Én csak azt írtam, amit láttam. Persze azt tegyük hozzá, autógyári környezetben a javítási idő egy rendkívül fontos faktor, mindenki abban érdekelt, hogy az a lehető legrövidebb legyen. Szervizek esetében erről már nem vagyok meggyőződve.
A patentolt burkoaltok levétele, felrakása darabonként másodpercekben és nem percekben mérhető; a csavarozott részek bontása elektromos, akkumulátoros kulccsal szintén.
A javítás utáni hibakódolás, funkció teszt talán indokolná a hosszabb (de még mindig nem óràs) javítási időt, de amennyira a sztoriból kivettem, ilyen ellenőrzést nem vagy hanyagul csináltak.
Újratervezés

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

kasumi írta:
Vinkler írta:
kasumi írta:
2025.05.21., szer. 13:25

Azt nem tudom, hogy mondani mennyit korrekt, de amit én làttam, tapasztaltam egy autógyári javító területen, egy gyakorlott javítós ezt kb. 10 perc alatt csinálja meg.

kasumi
V.I.P.
V.I.P.

Vinkler írta:
kasumi írta:
Aszpirin írta:
2025.05.21., szer. 12:44

A kormány mügütti műszerfal-részt nem kell megbontani, de amit igen, annak a szakszerű lebontásához és visszarakásához szerintem teljesen korrekt másfél órát mondani.
Azt nem tudom, hogy mondani mennyit korrekt, de amit én làttam, tapasztaltam egy autógyári javító területen, egy gyakorlott javítós ezt kb. 10 perc alatt csinálja meg.

Újratervezés

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

kasumi írta:
Aszpirin írta:
Shimano írta:
2025.05.20., kedd 18:13
Egy márákaszerviztől nem ezt várná az ember,mert ott a géppark adott a hibák felderítéséhez,mondjuk a skodás sztorid is érdekes volt,de lehet vonzod a bajt kocsi ügyben, :D vagy nem tudom.
A kormány mügütti műszerfal-részt nem kell megbontani, de amit igen, annak a szakszerű lebontásához és visszarakásához szerintem teljesen korrekt másfél órát mondani.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

kasumi írta:
[/quote]

Mustangnál? Levenni 2/3-át a műszerfalnak, kiszedni az infotainmentet, a két gomb-modult, az USB/szivargyújtó modult, majd utóbbin kicserélni az USB-csatlakozót tesztelni, és visszaszererlni mindent a helyére? 10 perc? Na ezt megnézném.
Ha ez lehetséges, akkor nyilván a Petrányinál nincs eléggé gyakorlott autógyári javítós. De csak a műveletet elnézve (láttam videón), én tényleg nehezen tudom elképzelni a 10 percet. Mellesleg több mint 2 órát vártam az ügyfélváróban, lehet ez is trükk volt, de még ezalapján sem érzem magam átverve. Azzal inkább, hogy szerintem nem tesztelték rendesen, rádugtak valamit, tölti, kész. És nem hagy nyugodni a gondolat, hogy nem is az USB-csatival volt a gond, elég lett volna a hubot cserélni (ami drágább alkatrész ugyan, de mivel a könyöklődobozban van, azt tényleg 10 perc alatt lehet cserélni).

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Shimano "Még véletlenül sem értem úgy hogy kitaláltad a skodás dolgot,de én már ott is vertem volna az asztalt náluk,itt meg nem fizetettem volna ki azt amit nem tudtak megjavítani,mert ha valamit nem jól csinálnak meg,azért pénz sem jár,szerintem."
A Prosche Tatabányánál vertem eléggé az asztalt, de tudod nem-tulajdonosként (az a lízingcég volt, ugye a Skoda céges...) elég kevés lehetőségem van jogi lépésekre, és a flottakezelőnknek meg a lízingcégnek nem volt olyan fontos az én bajom....

A Petrányinál a dolog úgy működik, hogy előbb fizetsz (automatájuk van a fizetéshez, nem a munkafelvevőnél vagy pénztárosnál kell fizetni), a fizetési bizonylattal vissza a munkafelvevőhöz, akkor kapod vissza a kulcsot, és az infót, hogy hol parkol az autód, ls viheted. Természetesen azonnal kipróbáltam és azonnal vissza is mentem, hogy nem működik, amiért azonnal ki is hívták a szerelőt... A téma nincs lezárva, mivel tényleg nem működik, de egy másik alkatrészt (az USB Hub egységet) is meg kell rendelni, és vissza kell vinni.
Okosnak utólag könnyű lenni, de pláne ha már megszabadítottak a pénztől, bele kell menni a játékba - legalábbis én így láttam.

kasumi
V.I.P.
V.I.P.

Aszpirin írta:
Shimano írta:
2025.05.20., kedd 18:13
Egy márákaszerviztől nem ezt várná az ember,mert ott a géppark adott a hibák felderítéséhez,mondjuk a skodás sztorid is érdekes volt,de lehet vonzod a bajt kocsi ügyben, :D vagy nem tudom.
Újratervezés

Válasz küldése

Vissza: “Autó Sport és szórakozás”