https://termeszeti.hu/igy-keszul-a-diy- ... l-lepesre/

Mikre nem jó a vissza nem váltható műanyag palack.

Köszi, lehet élek a lehetőséggel, küldj majd egy elérhetőséget pm-ben légyszi. Még van pár napom a 10 centis magasságig.PgSpa írta: ↑2022.10.08., szomb. 14:00Nem tudom mekkora területet vetettél, de nem kellett volna spórolni a fűmagon. A Polderes ipari területekre, kevésbé igényes részekre jó, de magánkertben már nem vetném (pedig párt tonnával találkoztam már).
A spirálkésest itt lehet kapni pl: https://www.onlinemarkaboltok.hu/Bosch- ... Y4QAvD_BwE
Ha szombathelyi vagy, én tudok kölcsön adni, bár nincsen kertem. Az a baj, hogy a tíz centit már nem viszi el, hanem elfekteti....

Köszi mindkettőtöknek. Lehet teszek akkor egy próbát a hengerrel, mi történhet, csak nem kell újra kezdenem. Amúgy szhelyi Polder sportfűmag, 40% angolperje, 40% vörös, a maradék felemáslevelű csenkesz.PgSpa írta: ↑2022.10.08., szomb. 10:16Szokták a hengerezést ajánlani a kikelt fűmagvetésre, mert állítólag segíti a bokrosodást.Én nem próbáltam, ajánlani ezért nem merem.
Szerintem túl sokat vetettél, kommersz keverékeknél elég a 40g/m2, minőségieknél 25-35g/m2 az ajánlott, mert a sűrű vetés eredményekémnt megnyúlnak a fűnövénykék és a gombás kórokozók is könnyebben támadnak.
Igyekezz minél hamarabb levágni, 4cm-nél most nem rövidebbre, borotvaéles késű fűnyíróval, vagy ha tudsz szerezni, spirálkésessel. Később a 2/3-1/3 szabály az irányadó, azaz mindig csak 1/3-ot vágj le.
A foltokkal még nem foglalkoznék, most csak a védőfű (angol perje) kelt ki, az aljfüvek csírázása akár egy hónap is lehet.

Vágd le, kb 4 cm magasan, aztán ahol nem nő semmi, majd pótolod. Ha nem idén, majd tavasszal.akisbandi írta: ↑2022.10.07., pén. 19:36Szép estét,
fű telepítéssel kapcsolatban kérnék tanácsot, egymásnak ellentmondó információkkal találkozom a neten.
Már kikelt a frissen vetett fű, kisebb tenyérnyi foltok persze vannak, de lassan eléri az 5 centit. Még szeptember elején gyomirtóztam, rotáltam, egyengettem, majd jött egy esős hét, ami arra volt jó, hogy lássam, több helyen is megállt a víz. Nagyon megtömörödött, ezért újra rotáltam, de már csak a felső 5-7 centis réteget, kapott tápanyagot vagy 70-80g fűmagot négyzetméterenként, majd meghengereztem. Aztán pont jókor jött egy egyhetes eső, így bár lassabban indult meg, de legalább nem kellett öntözni. Szerintem túl sok is volt neki a víz az árnyékos helyeken.
A nyírással megvárnám a 10 centis nagyságot és felére visszavágom majd, már ha így kell.
A másik kérdés, hogy ebben az állapotban (még nyírás előtt 4-5 centisen), amikor még egy része a magoknak ki sem bújt, lehet vagy kell-e hengerezni? Állítólag segíti a bokrosodást, de félek, hogy több kárt csinálok vele, mint ami hasznot hoz.

Viszont ez így egy igazán "hifista jellegű" megoldás lett.
Először is ne tőnél vágd ki,mert egyszerűbb kivenni ha hagysz egy 1-1.5m erőkart.Ezután addig ásod körbe még a szétterülő gyökereket meg nem találod,és nem közvetlenül a tuskó mellett,ha nem attól valamivel távolabb levagdosod,majd mozgatva a csonkot levágod a maradékot.Ha ezután kihajt,azt addig visszavagdosni még erőlködik,de egy,max két éven belül tuti eltűnik így,de lehet ki sem hajt már.greenbio írta: ↑2022.08.01., hétf. 12:12Nem annyira nagy még ez a fa, nem lehetetlen kiásni. Milyen mélyre menjek, mennyi gyökeret szedjek ki?Shimano írta: ↑2022.07.31., vas. 21:02Tudom hogy újítanak akácerdőket,de itt egy kisebb fáról lehet szó ha a fórumtárs azt említette hogy a lomb teljes permetezését is megoldhatná,és egy kisebb fát egyszerűbb kiszedni gyökerestül,mint sz@rakodni mindenféle vegyszerrel,szerintem.
Ha meg ennek ellenére még így is új hajtásokat hozna amit kétlek,azokat meg vissza kell tövig vágni addig amég ezzel erőlködik,és ennyi.Távolítottam már el akácot a kertből,nem egy nagy kaland,és vegyszerek nélkül is megy.
Nem annyira nagy még ez a fa, nem lehetetlen kiásni. Milyen mélyre menjek, mennyi gyökeret szedjek ki?Shimano írta: ↑2022.07.31., vas. 21:02Tudom hogy újítanak akácerdőket,de itt egy kisebb fáról lehet szó ha a fórumtárs azt említette hogy a lomb teljes permetezését is megoldhatná,és egy kisebb fát egyszerűbb kiszedni gyökerestül,mint sz@rakodni mindenféle vegyszerrel,szerintem.
Ha meg ennek ellenére még így is új hajtásokat hozna amit kétlek,azokat meg vissza kell tövig vágni addig amég ezzel erőlködik,és ennyi.Távolítottam már el akácot a kertből,nem egy nagy kaland,és vegyszerek nélkül is megy.
Tudom hogy újítanak akácerdőket,de itt egy kisebb fáról lehet szó ha a fórumtárs azt említette hogy a lomb teljes permetezését is megoldhatná,és egy kisebb fát egyszerűbb kiszedni gyökerestül,mint sz@rakodni mindenféle vegyszerrel,szerintem.

Teljesen reménytelen, gyökérsarjakról újrahajt. Az erdészeknél régen úgy újították az akácerdőket, hogy tarvágás után megszaggatták a talajt, hogy több sarjat hozzon.

Hahó,