tonee73 írta: ↑2020.12.03., csüt. 11:16
Csak nézz a rendszámra: RO (szerintem), abban az országban minden lehetséges...csak az a probléma, hogy ha átlépik a határt akkor hozzánk is áthozzák ezt a mentalitást.Emlékszem mennyi román sofőrök okozta (nem ritkán halálos) balesettel voltak teli a híradók.
Én abban az országban töltöttem életem első 18 évét, tehát nem kell különösen bemutasd

Viszont vigyázni kell a rendszám "román volta" alapján való általánosítással. Románia négy történelmi régióra oszlik:
- Erdély (+a Partium és a Bánság) - a Kárpát-medencébe eső rész, ez csak 1920-tól része Romániának
- a Regát ( a Kárpátoktól délre, a Duna által határolt terület, ez a történelmi román/oláh királyság /Wallachia/, innen is jön a neve ami egyszerűen "királyság"-ot jelent)
- Moldova (a Kárpátoktól keletre, a Prut folyó által határolt terület, ez a mai Moldovai Köztársasággal / történelmi nevén Besszarábiával/ illetve a ma Ukrajnához tartozó Észak-Bukovinával együtt történelmileg egy külön országot/fejedelemséget alkotott Moldova néven, erős és érdekes módon eléggé felvilágosult, "nyugatbarát" vezetőkkel)
- végül Dobrudzsa (Románia Duna és a Fekete tenger közé eső része, ami történelmileg nem tartozott Romániához, a 20.század első felében szerezték meg a bolgároktól, etniakilag a mai napig több, a törökkel rokon ajkú népcsoport lakja - innen származik pl. az egyik leghíreszebb román focista, Gheorghe Hagi /ejtsd: Gjorgé Hádzsi/, aki kb a románok Puskása...)
A fenti négy terület etnikai összetételében, kulturálisan, fejlettségi szintjáben és mentalitásában is nagyon különbözik egymástól, ezért nagyon nehéz csak a RO rendszám alapján egy kalap alá venni őket. Nyugati szemmel nézve a "legsötétebb" a Regát, aztán Dobrudzsa, végül Moldova, és Erdély. Utóbbi és Magyarország keleti része (Tiszántúl) között nincs lényegi különbség a mentalitásban, ugyanaz az "átmenet a nyugat és a Balkán között" mindkettő. Moldova inkább keleties (jó értelemben), a Regát és Dobrudzsa viszont Balkán "at its worst" :)
Azok a rendszámok, aamelyek első két betűje AB, AR, HD, SJ, BN, BH, TM, SB, MM, BV, SM, MS, HR, CV a ma Erdélynek nevezett területről jönnek, utolsó kettőben ülők nagyon nagy valószínűséggel magyar anyanyelvűek is, de az SM és MS rendszámúban ülők is jó eséllyel, és a többi itt felsorolt között is lehet - kisebb valószínűséggel ugyan - magyarul beszélő vagy magyar anyanyelvű. Ilyen rendszámok esetében jóval kisebb a valószínűsége a magyartól eltérő közúti mentalitásnak.
A képen látható rendszám B, ami Bukarestet jelent (=Regát) - de ez sajnos az a kivétel, aminél nem lehet pontosan megmondani, hogy biztosan onnan jön, ugyanis a lízingcégek zöme bukaresti székhelyű, és ha az autót operatív-lízingelik, akkor a rendszám nagyon nagy eséllyel B-s, akárhol is lakjon az illető. Szerintem egyébként bukaresti, akit a képen látunk
Egyébként a B kivételével nagyjából bármelyik román rendszámról meg tudom mondani, hogy honnan jött pontosan - és ezzel nagyon sokan vannak így, akik hosszabb ideig éltek Romániában, vagy most is ott élnek.