ANDS írta: ↑2025.08.16., szomb. 19:18
Áthoztam ide, bocsánat.
wasiliy888 írta: ↑2025.08.15., pén. 14:50
Hát sikerült bebizonyítani, amit eleve akartatok. Gratulálok hozzá! Bármennyire is nem tetszik itt sokaknak, ezúttal SMnek igaza van, ez egy totális katyvasz, úgy ahogy van. Megoszt Alex egy szubjektív tapasztalatot, ami mennyire is hasznos? Semennyire, ugyanis nem lehet kihámozni belőle semmit. Eleve odaírta, hogy nem vitaindítónak szánja, mégis úgy hat, mintha reagálás lenne a múltkori, neki szóló tanácsokra, amiket elutasított, mégha ésszerű, érthető okokból.
Nem tudom, mennyire ésszerű viszont egy nem túl régi streamerbe épített dac képességeit összevetni egy 20 éves, 20+ kilós csúcskategóriás készülékkel, ami valószínű sokkal jobb a maga kategóriájában. Mégha csak 44,1 kHz-et tud, mit számít az? Ez is le lett írva már vagy 100x a különböző topic-okban, hogy mennyivel kevesebbet számít ez, mint pl csak egy jobb, vagy egy rosszabb felvétel közötti különbség.
A katyvasz nem csak a kábelekkel van, meg amit előbb írtam, hanem, hogy akkor most melyik a kis dac/gyenge dac/3x drágább dac? A 20 éves dac egykori árához viszonyítva, inflációval együtt. Hogyan számoltátok ki mennyit ér a Naim streamer dac-ja? Már bocs, de teljesen fals a "tesztetek".
...
Szerintem semmit nem akartunk bebizonyítani. Alex leírta a személyes, "SZUBJEKTÍV" véleményét.
Na, és akkor most mi van?
35119 hozzászólást tartalmaz a topic. SM véleményét mindenki kívülről tudja, az is, aki csak évente egyszer néz be a topicba. Alex véleménye nem fér el?
Alex kb. azt írta, hogy inkább a gyerekeinek gyűjt lakásra, mint hifire költsön, de ha már hifire, akkor tápkábel helyett inkább egy jobb vasat venne.
Alex_Aston írta: ↑2025.08.05., kedd 14:19
....
Több százezer Forintos táp kábel helyett én inkább már egy jobb vasat vennék, tapasztalatom szerint az jobban hallható különbséget ad. Persze már én is ott mozgok sajna, hogy picivel jobb hengért már nem plusz 20-30%-ot kell kiadni, hanem inkább 1,5-2x annyi pénzt. De ennyit meg már nem ér meg nekem. Gyerekeim jövőjére gyűjtök, legalább is valami kezdő lakás félére. Szóval ennyire nem vagyok önző, hogy milliókat fektessek bele, hogy picivel jobb legyen minden, aztán meg esetleg az igazán fontosra ne jusson elegendő pénz.
Így marad helyette a zene élvezete (ami amúgy is a lényege ennek az egésznek szerintem), meg esetleg némi játék az ilyen fentebb leírt kábelekkel.
Ez még mindig csak egy hifis forum. Olyan dolgokat várnál el egy hsz-en belül, hogy: legyen ismert a készülékek inflációval korrigált újkori ára, a készülékek jelenlegi piaci értéke... Egy 20 éves készülék ára eredetileg legyen 6000 euró, ha inflációval korrigálom, akkor az ma kb. 15.000 euró. De egy 20 éves használt készülék esetében 20 évnyi amortizációt is ki kellene még számolni... Ezzel szemben jelenleg ér a készülék így használtan kb. 1000 eurót, a 1,5 éves 2500 eurós meg 1500 eurót. És igen, a régi dac kapott egy kb. 400 eurós tuningot, szóval nem gyári állapotban van, viszont ez most növeli az értékét, vagy csökkenti? Mert nem szeretik a vevők, ha a gépekbe belenyúlkálnak....
SM véleményét lehet elfogadni, meg lehet vele vitatkozni is. Van, akinek eltérő a véleménye. Nekem, személy szerint semmi bajom nincs vele, mint emberrel. Attól még a véleményem lehet különböző.
Nem gond, csak nem láttam, hogy ide írtál. Nem azért nem válaszoltál mert nem érdekel mit írtál.
Szóval nekem csak azzal volt a gondom, hogy a teszt/próba, vagy nevezzük bárminek, szerintem is fura volt. De még ti is azt mondjátok, hogy nem könnyű itt megállapítani, mi mennyi, ha jól értem. Persze, hogy nonszensz az eredeti árából inflációval számolgatni a jelenlegi értékét egy 20 éves vasnak, de ezt csak azért írtam, mert nem sokkal jobb ötlet (szerintem) egy jelenleg is futó streamer dac-jával azt összevetni. Bár nem ismerem azt a Naimet, így fogalmam sincs milyen dac lehet benne, csak a mai átlagból kiindulva gondolom, hogy nem kivételes képességekkel bír. Mégha technikai paramétereiben messze szélesebb tartományban mozog a formátumok, felbontások, stb. terén, mint a Teac és a szoftveres szolgáltatások is ott vannak pluszban, amit az ősmasina nem tud, mégse éri el annak a színvonalát pusztán a hangminőséget nézve, ezért gondolom, hogy nem lehet őket összehasonlítani.
Aztán SM leírta, hogy ez az összevetés nem jó, a maga sajátos stílusában. És vagy féltucatnyian felváltva elkezdték őt osztani ezért. Ezt éreztem igazságtalannak, mert szerintem se jó a teszt.
De persze ettől bárki véleménye elfér ott, csak hasznosabb lenne, ha jobban átláthatóan adná meg mindenki a meghallgatás körülményeit, hogy többeknek tanulságos lehessen, amit leír, mert így segíthet ezzel másoknak. Illetve ha mondjuk a ti példátokat vesszük, ahol a szándék az volt, hogy a kábelek hatását különböző tudású készülékeken megmutassátok, ott is célszerűbb azért azonos kategóriában ezt megtenni.
Talán érthetőbb, ha azt mondom, hogy hasonlóan nem tartanék jó összevetésnek egy régi, jó képességű, drága önálló phono előerősítő képességeit összevetni, egy most kapható egy millió körüli integrált erősítőbe "csupán divatból beépített" phonoval. Szerintem semmilyen kábel nem tudná őket hasonló szintre hozni, bármennyibe is kerül.